21.4 C
Bistrița
luni, mai 29, 2023

Biserica Evanghelică se… topește??

Balustradele ce înconjoară turnul Bisericii Evanghelice par să se scurgă încetul cu încetul. Nu din cauza vreunui incendiu de această dată, ci din cauza vechimii.

Anul acesta se împlinesc 754 ani de la prima atestare documentară a orașului. Și 454 ani de la finalizarea construcției Bisericii Evanghelice. Aceasta din urmă este principalul simbol al Bistriței și întâiul punct de atracție pe lista turiștilor. Din păcate, o reabilitare completă a clădirii nu a fost făcută în ultimii zeci de ani, așa că pereții și arhitectura lasă de dorit.

Nu vrem să cheltuim acum niște bani pentru reparații pentru că sperăm ca în vara aceasta să intre în reabilitare generală întreaga biserică. E un proiect pe care noi îl avem în vedere de câțiva ani, am semnat toate documentele, am parcurs toate etapele și sperăm ca din vara aceasta să înceapă șantierul. Altfel spus, ar fi niște bani aruncați să facem acum o reparație și peste o lună să vină constructorul și să refacă tot”, spun reprezentanții municipalității.

În urma incendiului din 2008 au ars turnul și acoperișul bisericii. În următorii ani s-au făcut doar lucrările de primă necesitate, pentru buna funcționare a lăcașului de cult. Astfel, nicio intervenție nu a fost făcută asupra balconului bisericii de zeci, poate sute de ani.

Termenul de finalizare a lucrărilor privind restaurarea Bisericii Evanghelice este de 24 de luni. Tot ceea ce nu s-a făcut de zeci de ani se va face în doi ani. Inclusiv mobilierul din cadrul bisericii va fi înlocuit, toate acestea începând, cu puțin noroc, din această vară.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Balkan International Wine Competition, pentru prima dată în România! Cină de gală, alături de cei mai buni maeștri ai vinului din Europa

La început de iunie, spectaculosul castel Teleki de la Posmuș devine „capitala” europeană a vinului. Balkan...

Noi locuri de muncă, la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building și Iproeb. Ofertă Marea Britanie

Se caută personal pentru construcția rețelelor de fibră optică în Marea Britanie. Este nevoie de supervizor șantier, jonctor fibră optică, șofer profesionist, asfaltator, excavatorist, muncitor. Noi locuri de muncă, disponibile și la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building sau IPROEB.

Organizatorii Transylvania Green Energy Forum au anunțat speakerii din cadrul evenimentului

Transylvania Green Energy Forum are loc în curând la Cluj-Napoca. Tranziția înspre energia verde devine o...