-0.6 C
Bistrița
marți, ianuarie 31, 2023

FOTO/VIDEO: S-a prăbușit o parte din acoperișul Bisericii Evanghelice din Vermeș. Petrus Italus Trust: Nu abandonăm, nu ne lăsăm descurajați!

S-a prăbușit o parte din acoperișul Bisericii Evanghelice din Vermeș. Voluntarii Petrus Italus Trust au analizat la fața locului situația, împreună cu o echipă de experți. „Nu ne lăsăm descurajați! Nu abandonăm acest loc plin de istorie!”

Era ceva ce prevăzusem, dar nu este mai putin trist când se întâmplă… O parte a acoperișului navei bisericii de la Vermes s-a prăbușit”, au anunțat voluntarii Petrus Italus Trust.

Ei sunt cei care au inițiat demersurile pentru salvarea monumentului, fiind prezenți și în weekend la fața locului, pentru a evalua situația. Foarte probabil, fără intervenția de până acum a salvatorilor, acoperișul corului și al întregii biserici s-ar fi prăbușit – afirmă cei de la Petrus Italus Trust.

Au intervenit în ceasul al doisprezecelea, sperând să poată securiza și restul clădirii din Vermeș. 

Voluntarii Petrus Italus Trust nu renunță însă la proiectul de salvare a bisericii din Vermeș. „…Nu ne lăsăm descurajați de starea avansată de degradare a clădirii și nu abandonăm acest loc plin de istorie”, au avertizat aceștia. 

În weekend-ul care a trecut, cei de la Petrus Italus Trust și-au dat întâlnire în curtea bisericii. Voluntarii, localnicii și iubitorii patrimoniului s-au strâns în jurul focului, discutând despre vremurile de demult. Dar și despre ce se poate face pentru a da din nou viață monumentului. 

Încă suntem cu un pas în urma prăbușirilor. După zeci de ani de degradări continue la structura clădirii, este nevoie de un efort uriaș pentru a stopa colapsul bisericii.

Un efort pe care nu putem să îl facem singuri.

Este nevoie și de implicarea voastră pentru a proteja acest monument”, au transmis voluntarii Petrus Italus Trust. 

Aceștia vor să continue și în 2023 intervenția de urgență pentru a salva zona neprăbușită a șarpantei istorice. totodată, este necesară protejarea picturii murale din interior.

Cei care vor să ajute la salvarea Bisericii Evanghelice din Vermeș – pot face donații în contul: 

IBAN:  RO26BRDE060SV46964260600

Titular cont: Petrus Italus Trust – Alianta pentru patrimoniul bistritean.

BRD Groupe Societe Generale Sucursala Bistrița.

Informații se pot obține la numărul 0758.35.85.37.

Detalii suplimentare despre implicare puteți obține și pe pagina Ambulanța pentru Monumente Bistrița-Năsăud.

Întâlnirea de la Vermeș, din weekend, a fost posibil doar cu ajutorul voluntarilor Răzvan Lucacel Razvan (responsabil de un ceaun delicios), Andreea Năprădean, Dora Ioana Drăgulănescu, David Cîmpan și cei de la Asociatia Mocanita Transilvaniei.

De muzică și atmosferă s-au ocupat Stefan Vaida (voce) și Shaun William (acordeon).

„Vă mulțumim pentru implicare!”, au mai transmis voluntarii Petrus Italus Trust.

VIDEO spectaculos: Voluntarii Petrus Italus Trust au făcut minuni cocoțați pe acoperișul bisericii din Vermeș

VIDEO Veste bună de la Vermeș! Biserica fortificată a primit finanțare pentru proiectul tehnic. Imagini spectaculoase cu monumentul:

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama Jelna, Clinica Sanovil și Electroplast

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Electroplast care angajează Key Account Manager. Crama...

Amicii Building angajează ingineri constructori și finisori amenajări interioare/exterioare! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la AMICII  BUILDING, unde este nevoie de finisori...

Probleme la sistemul de direcţie al mașinii? Beneficiază de oferta MATEROM AUTOMOTIVE Service

Dacă ai probleme la sistemul de direcție al mașinii, e momentul să te bucuri de oferta MATEROM AUTOMOTIVE Service! Prețuri avantajoase: