BISTRIȚA: Reabilitarea unei fațade din Centrul Vechi, o misiune aproape imposibilă!

BISTRIȚA: Reabilitarea unei fațade din Centrul Vechi, o misiune aproape imposibilă!

Majoritatea caselor din Centrul Istoric arată deplorabil. Municipalitatea a încercat să stimuleze cumva pe cei ce locuiesc în ele să le reabiliteze. Bistrițeanca Loredana Dombrea a povestit cum reabilitarea unei fațade e o misiune aproape imposibilă.

Casele din Centrul Istoric nu mai au strălucirea de altă dată. O parte dintre ele sunt în gestiunea Primăriei. Altele au chiriași, altele sunt proprietate privată.

Puține dintre ele au fost reabilitate, majoritatea fiind în stare degradantă. Municipalitatea a încercat să-i stimuleze pe cei care le folosesc sau care locuiesc în ele, să le reabiliteze. Viceprimarul Cristian Niculae se gândea la scutirea plății impozitului pe clădire, pentru 10 ani de zile.

„Loredana Dombrea este numele ei, locuiește pe strada Nicolae Titulescu la numărul 20, o clădire monument istoric, pe care o putem admira în adevărata ei splendoare datorită eforturilor și stăruinței acestei doamne. Felicitări Loredana, meriți respectul nostru al tuturor, îmi doresc ca exemplul tău sa fie urmat și de alții!”, a scris Cristian Niculae pe pagina sa de Facebook.

Doar că reabilitarea unei clădiri din Centrul Istoric e o misiune aproape imposibilă. Loredana Dombrea e un om puternic, hotărât și determinat, care nu se lasă ușor. Despre povestea ei emoționantă, a unui om care suferă de scleroză multiplă, dar se sacrifică pentru alții, Bistrițeanul.ro a scris AICI:

FOTO/VIDEO: Povestea emoționantă a unei bistrițence care uită de boala ei, pentru a-i ajuta pe alții

Așa că, deși învățată cu greul, Loredana a explicat că e FOARTE greu să reabilitezi o casă din Centrul Istoric.

Am găsit foarte greu o firmă care să facă o astfel de lucrare. E o lucrare migăloasă. Deci nu greu, FOARTE greu. Pe cei cu care am lucrat i-am găsit pe Facebook, la ora 12 noaptea. Mi-am încercat norocul deși spuneau inițial că reabilitează doar interioare. Am bătut palma, într-un final pentru suma de 250 milioane lei vechi, împărțiți la trei familii câte stăm în această casă”, a povestit pentru Bistrițeanul.ro Loredana Dombrea.

Pentru reabilitarea unei fațade trebuie să întocmești un raport, să faci proiect, să îl depui la Primărie, să ajungă în comisii, să fie evaluat și apoi aprobat. Și totuși, te poți trezi cu surprize inclusiv după ce ți-a fost aprobat.

Când am depus proiectul, când a fost aprobat, nu mi-a zis nimeni nimic. Apoi, primește soțul un telefon de la Primărie că trebuie să plătim chirie pe domeniul public pe care e amplasată schela. Era vorba de 3 lei/m2 pe zi. Am făcut un scandal. Nimeni nu îți spune nimic și apoi numai te trezești din senin cu alte și alte cheltuieli”, a mai spus Loredana.

Când în sfârșit echipa s-a apucat de lucru, s-a întâmpinat altă problemă.

Formele de pe fațadă trebuie turnate. Deci a trebuit să cumpărăm matriță. Doar că în Bistrița nu face nimeni așa ceva. Am găsit un domn în Crainimăt. Dar aici am avut altă problemă. Înainte de a bate palma cu echipa care ne-a făcut lucrările, am discutat cu o altă echipă. Doar că aia cerea mult mai mulți bani. Dar ăia ne-au pus în contact cu domnul din Crainimăt și acela făcuse matrițele și acum echipa cu care nu am mai colaborat nu mai voiau să ne dea matrițele. Am ajuns și pe la poliție și am avut și de plătit bani. Într-un final, am reușit să luăm matrițele. Cea mare a costat 1500 de lei, cealaltă 1000. Și acum le țin în beci”, a mai spus bistrițeanca.

Lucrările au durat aproximativ două luni de zile. Timpul a fost îndelungat din cauză că lucrările sunt migăloase, și firma a mai schimbat din muncitori, pe parcurs, pentru ca lucrările să poată fi făcute așa cum trebuie.

„Deci nu e greu, e foarte greu să reabilitezi o clădire de asta. Eu sunt proprietar, și de aceea am ales să reabilitez. Dar dacă nu aveam toată susținerea și mult ajutor din partea viceprimarului Niculae, ar fi fost și mai greu. El m-a ajutat foarte, foarte mult”, a explicat Loredana Dombrea.

 

 

 

 

 

 

Amendă de sute de lei, dacă NU colectați selectiv! aprilie 17, 2021 - Containerele semi-îngropate vor dispărea din peisajul rural și urban - zona de case. Acestea vor fi înlocuite cu saci de diferite culori. Un corp de control va verifica gunoaiele din saci, înainte ca ele să fie preluate de mașinile Supercom. Dacă NU colectați selectiv, vă paște o amendă de câteva sute de lei.
Bogdan Ivan Gruia (deputat PSD BN): Guvernarea nu se face pe Facebook! aprilie 17, 2021 - Guvernarea nu se face pe Facebook, consideră deputatul PSD BN Bogdan Ivan Gruia, care comentează „prima decizie a premierului Florin Cîțu luată spre binele românilor”: demiterea lui Vlad Voiculescu și a Andreei Moldovan.
FOTO: Un nou spectaculos loc de picnic, pentru bistrițeni! aprilie 17, 2021 - Bistrițeni, vi se pregătește un nou loc de picnic care se anunță spectaculos. Și munca este pe măsură: voluntarii Clubului Lions montează în aceste zile gardul care împrejmuiește cele 12 hectare ale parcului cu peri seculari. Investiția va depăși în final 45.000 de lei.  O investiție care va depăși binișor 45.000 de lei este în...
Aquabis: Cinci localități, fără apă potabilă până diseară aprilie 17, 2021 - Cinci localități din Bistrița-Năsăud rămân astăzi, 17 aprilie 2021, fără apă potabilă până diseară - anunță Aquabis.
PUG-ul Bistriței l-a lăsat perplex pe un arhitect mureșean: „Primăria nu poate indica originalul PUG-ului” aprilie 17, 2021 - Desemnat de o instanță să întocmească o expertiză judiciară într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Bistrița-Năsăud, în care pare este Floare Gaftone, arhitectul mureșean Răzvan Șipoș s-a lovit de PUG-urile „paralele” dar și de harababura de nedescris din Serviciul Urbanism. Acesta constată inclusiv faptul că arhitectul șef al orașului nu deține calificările necesare pentru a ocupa această funcție.
FOTO: Toaletare cu MĂCEL de păsări pe Bulevardul Independenței aprilie 17, 2021 - Săptămâna trecută au fost toaletați platanii de pe Bulevardul Independenței. Momentul nu a putut fi ales mai prost, arborii fiind plin de cuiburi de păsări, dar, în urma acestor lucrări au murit.
LECȚIA de omenie și educație civică dată de o fetiță de 9 ani, din Bistrița-Năsăud. Ce a făcut când a găsit un portofel pe stradă aprilie 17, 2021 - O fetiță de doar 9 ani din județ a dat o lecție de omenie și educație civică, când a găsit un portofel pe o bancă. Aceasta a sunat imediat la 112 și a alertat poliția, susținând că n-ar vrea să îl lase pe banca unde-l găsise, pentru a nu fi furat. Gestul său a impresionat o țară întreagă...
Ministrul Dezvoltării asigură că susține Sala Polivalentă din Wonderland. Finanțarea Aquapark-ului și a stadionului, sub semnul întrebării aprilie 16, 2021 - Prezent astăzi la Bistrița, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Cseke Attila a dat asigurări că va continua să susțină financiar sala polivalentă care se construiește în Wonderland. În ceea ce privește aquapark-ul și stadionul, obiective propuse pentru aceeași zonă, finanțarea stă sub semnul întrebării.
OPINII: Bugetul de weekend aprilie 16, 2021 - Eu nu sunt expert în finanțe sau economie, dar mi s-a părut ciudat să apară în plus, peste weekend, căteva zeci de milioane de lei, atât la venituri cât și la cheltuieli.
Ministrul Dezvoltării Cseke Attila: „E nevoie de creșe în mai multe localități din Bistrița-Năsăud” aprilie 16, 2021 - Prezent astăzi la Bistrița, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila a constatat o stare de fapt evidentă: e nevoie de creșe în mai multe localități din județ. Autoritățile din județ au fost invitate să se înscrie în programul derulat cu fonduri guvernamentale pentru construcția de creșe.
În vremuri grele, LECH-LACTO crește văzând cu ochii! A ajuns deja în patru județe aprilie 16, 2021 - LECH-LACTO SRL pare să crească chiar și în aceste vremuri complicate. Deja este prezentă pe piața din Bistriţa-Năsăud cu 5 magazine de specialitate şi altele 25 în judeţele Cluj, Alba şi Hunedoara.
Ioan Deneș (senator PSD): PSD a avut dreptate aprilie 16, 2021 - Senatorul PSD Ioan Deneș a comentat scandalul care s-a declanșat în coaliția de guvernământ, odată cu demiterea lui Vlad Voiculescu. PNL a falsificat datele pandemiei – susține Ioan Deneș.
Medicii de la Bistrița vor face gărzi și la Năsăud! UNDE se situează Becleanul: aprilie 16, 2021 - Cazurile de COVID sunt în creștere și se caută soluții de gestionare a situației. La noi în județ, problema nu sunt paturile de ATI ci lipsa personalului. Medicii de la Bistrița vor face gărzi și la Năsăud. Nici cei de la Beclean nu vor ”șoma”:
Polițistul bătăuș nu e la prima abatere! A mai bătut recent un fost pompier aprilie 16, 2021 - Ofițerul de la Biroul pentru Imigrări a județului Bistrița-Năsăud care și-ar fi lovit șeful pare să aibă antecedente. Cu o zi înainte de Revelion, polițistul a mai luat la bătaie un fost pompier de data aceasta. Totul s-a petrecut din cauza unor neînțelegeri copilărești...
AZI, în Bistrița: Recital extraordinar de pricesne și liturghie specială în Biserica de la Coroana aprilie 16, 2021 - Un eveniment special, astăzi, în Biserica de la Coroana: episcopul Europei de Nord va oficia o liturghie specială, iar bistrițenii sunt invitați și la un recital extraordinar de pricesne și o lansare de carte:
„Stingerea” la ora 20.00, de azi, în Bistrița, Beclean și încă CINCI comune aprilie 16, 2021 - Orașele și comunele care au incidența COVID peste 4 la mie au „program special” în weekend. Mai exact, magazinele se închid la ora 18.00, iar circulația e restricționată după ora 20.00. De azi, în Bistrița, Beclean, și încă patru comune se aplică aceste măsuri.
Aquabis: Străzi din Beclean, fără apă potabilă azi, pentru câteva ore aprilie 16, 2021 - Câteva străzi din Beclean rămân astăzi - 16 aprilie 2021 - fără apă potabilă, pentru câteva ore - anunță Aquabis.
Și-a luat primarul Turc pisi, să ne zgârie și scuipe pe Facebook! aprilie 16, 2021 - Din banii noștri, doar nu credeți că o plătește din bugetul familiei. Domn' primar, v-a scăpat pisi pe Facebook, zgârie și scuipă ceva de speriat!
Aquabis: Lucrări de spălare / dezinfectare a rețelelor de distribuție și aducțiune, în ȘASE localități! Apa nu va fi potabilă aprilie 16, 2021 - Timp de trei zile, se vor executa lucrări de spălare și dezinfectare a rețelelor de distribuție și aducțiune, precum și  a rezervoarelor de capăt - în ȘASE localități din Bistrița-Năsăud - anunță Aquabis. Apa nu va fi potabilă aici:
Echipa de fotbal Gloria 1 ar putea ajunge la Primăria Bistrița gratis. Primarul Turc nu o vrea aprilie 15, 2021 - Președintele Consiliului Județean Radu Moldovan a făcut cunoscut faptul că i-a sugerat primarului Ioan Turc să preia cu titlu gratuit echipa de fotbal Gloria 1 și să o ridice. Edilul însă ar fi refuzat această variantă, precizând că vrea să se concentreze pe o academie de fotbal pentru juniori.
Ioan Oltean și încă șase foști parlamentari își cer pensiile speciale înapoi! aprilie 15, 2021 - Supărați că li s-au tăiat pensiile speciale, Ioan  Oltean și alți șase foști parlamentari bistrițeni au acționat în instanță decizia mai marilor țării. Aceștia își cer pensiile speciale înapoi, abrogate prin  legea adoptată în Parlament în februarie 2021.
SONDAJ pentru părinți: Ce părere aveți despre cursurile online sau testarea elevilor la școală…?! aprilie 15, 2021 - Un sondaj de amploare circulă de ieri în mediul online: părinții sunt invitați să-și dea cu părerea în legătură cu orele online sau testarea elevilor la școală. Inițiativa aparține Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din învățământul preuniversitar.
La Beclean, primarul face tot! Viceprimarului i-a rămas…un microbuz școlar aprilie 15, 2021 - Nicu Moldovan (PSD) de la Beclean n-are încrede în nimeni și pace! Cel puțin asta înțelegem din organigrama votată în Consiliul Local. Viceprimarului Bogdan Rusu (PNL) i-a pus în fișa postului o singură sarcină: să vegheze microbuzul școlar.
FOCAR COVID la Cușma: 16 bunici infectați aprilie 15, 2021 - Noul tip de coronavirus a lovit puternic și în Centrul de Bătrâni de la Cușma. În ultimele 24 de ore au fost depistați 16 bunici infectați. Totul ar fi pornit de la un angajat care a fost infectat.
Spirtul Dora, success uriaș! Compania care-l produce și-a dublat cifra de afaceri aprilie 15, 2021 - Compania Ecoserv Năsăud, producătoare de alcool etilic, a înregistrat încasări uriașe în anul 2020. Și-a doborât recordul, profitând din plin de pandemie, ajungând astfel la o cifră de afaceri cu 216 % mai mare decât cea din 2019. Spirtul sanitar Dora s-a vândut în prima fază doar în instituții și companii de stat.
ANALIZĂ – Anomalia UDMR: Cum să dai mâna cu toți și cu nimeni pentru posturi călduțe aprilie 15, 2021 - Indiferent de guvernare, UDMR a reușit în ultimele decenii să meargă înainte, precum peștele în apă. Cu siguranță însă la anomalii mai mari decât asta n-am asistat: la nivel național și implicit cu repercusiuni în local, UDMR a bătut palma cu PNL. La nivel județean, UDMR a bătut palma cu PSD... Așa se face că UDMR își pune oamenii în poziții cheie după ce a bătut palma și cu puterea și cu opoziția.
Protecție împotriva incendiilor și nu prea! Percheziții de amploare, la o firmă care a livrat echipamente pentru zeci de instituții aprilie 15, 2021 - O serie de echipamente de protecție (extinctoare, hidranți) neconforme – cu sigilii sau etichete de conformitate și de valabilitate înlocuite – au ajuns la zeci de instituții din 28 de județe, între care și Bistrița-Năsăud. Polițiștii din Mureș au demarat percheziții de amploare:
VIDEO – IMPRESIONANT: Tumori craniene extirpate, premiere medicale și peste 1.000 de vieți salvate în cinci ani aprilie 15, 2021 - O echipă de profesioniști și aparatura modernă pusă la dispoziție la secția neurochirurgie au făcut posibilă salvarea a peste 1.000 de vieți. În cinci ani de zile,  echipa de neurochirurgi a Spitalului Județean de Urgență Bistrița a efectuat operații în premieră, au dat șansa la o viață normală sau au acordat o a doua șansă.
După PUG-uri paralele, a venit vremea bugetelor paralele: una a pus Primăria Bistrița pe site, alta a prezentat bistrițenilor aprilie 15, 2021 - Primăria Bistrița, prin primarul Ioan Turc, a prezentat zilele trecute într-o conferință de presă și ulterior într-o dezbatere publică bugetul propus pentru anul acesta. Documentul e disponibil de ceva vreme și pe site-ul instituției. Există doar o singură problemă... ce a fost pus la dispoziție bistrițenilor pe site nu se pupă cu ce a prezentat edilul. Oare pe masa consilierilor locali care varianta va ajunge?
AUDIO: Ne-am dat interesați de starea unui pacient internat în Spitalul Județean. Cine ne-a închis telefonul în nas: aprilie 15, 2021 - Mai mulți bistrițeni ne-au semnalat faptul că nu pot să afle informații despre cei dragi lor, internați în spital. Așa că ne-am încercat și noi norocul, sunând la mai multe secții pentru a vedea ce face „mătușa”. CUM ni s-a răspuns și cine ne-a închis telefonul în nas: