13.5 C
Bistrița
luni, octombrie 2, 2023

BISTRIȚA: Reabilitarea unei fațade din Centrul Vechi, o misiune aproape imposibilă!

Majoritatea caselor din Centrul Istoric arată deplorabil. Municipalitatea a încercat să stimuleze cumva pe cei ce locuiesc în ele să le reabiliteze. Bistrițeanca Loredana Dombrea a povestit cum reabilitarea unei fațade e o misiune aproape imposibilă.

Casele din Centrul Istoric nu mai au strălucirea de altă dată. O parte dintre ele sunt în gestiunea Primăriei. Altele au chiriași, altele sunt proprietate privată.

Puține dintre ele au fost reabilitate, majoritatea fiind în stare degradantă. Municipalitatea a încercat să-i stimuleze pe cei care le folosesc sau care locuiesc în ele, să le reabiliteze. Viceprimarul Cristian Niculae se gândea la scutirea plății impozitului pe clădire, pentru 10 ani de zile.

„Loredana Dombrea este numele ei, locuiește pe strada Nicolae Titulescu la numărul 20, o clădire monument istoric, pe care o putem admira în adevărata ei splendoare datorită eforturilor și stăruinței acestei doamne. Felicitări Loredana, meriți respectul nostru al tuturor, îmi doresc ca exemplul tău sa fie urmat și de alții!”, a scris Cristian Niculae pe pagina sa de Facebook.

Doar că reabilitarea unei clădiri din Centrul Istoric e o misiune aproape imposibilă. Loredana Dombrea e un om puternic, hotărât și determinat, care nu se lasă ușor. Despre povestea ei emoționantă, a unui om care suferă de scleroză multiplă, dar se sacrifică pentru alții, Bistrițeanul.ro a scris AICI:

FOTO/VIDEO: Povestea emoționantă a unei bistrițence care uită de boala ei, pentru a-i ajuta pe alții

Așa că, deși învățată cu greul, Loredana a explicat că e FOARTE greu să reabilitezi o casă din Centrul Istoric.

Am găsit foarte greu o firmă care să facă o astfel de lucrare. E o lucrare migăloasă. Deci nu greu, FOARTE greu. Pe cei cu care am lucrat i-am găsit pe Facebook, la ora 12 noaptea. Mi-am încercat norocul deși spuneau inițial că reabilitează doar interioare. Am bătut palma, într-un final pentru suma de 250 milioane lei vechi, împărțiți la trei familii câte stăm în această casă”, a povestit pentru Bistrițeanul.ro Loredana Dombrea.

Pentru reabilitarea unei fațade trebuie să întocmești un raport, să faci proiect, să îl depui la Primărie, să ajungă în comisii, să fie evaluat și apoi aprobat. Și totuși, te poți trezi cu surprize inclusiv după ce ți-a fost aprobat.

Când am depus proiectul, când a fost aprobat, nu mi-a zis nimeni nimic. Apoi, primește soțul un telefon de la Primărie că trebuie să plătim chirie pe domeniul public pe care e amplasată schela. Era vorba de 3 lei/m2 pe zi. Am făcut un scandal. Nimeni nu îți spune nimic și apoi numai te trezești din senin cu alte și alte cheltuieli”, a mai spus Loredana.

Când în sfârșit echipa s-a apucat de lucru, s-a întâmpinat altă problemă.

Formele de pe fațadă trebuie turnate. Deci a trebuit să cumpărăm matriță. Doar că în Bistrița nu face nimeni așa ceva. Am găsit un domn în Crainimăt. Dar aici am avut altă problemă. Înainte de a bate palma cu echipa care ne-a făcut lucrările, am discutat cu o altă echipă. Doar că aia cerea mult mai mulți bani. Dar ăia ne-au pus în contact cu domnul din Crainimăt și acela făcuse matrițele și acum echipa cu care nu am mai colaborat nu mai voiau să ne dea matrițele. Am ajuns și pe la poliție și am avut și de plătit bani. Într-un final, am reușit să luăm matrițele. Cea mare a costat 1500 de lei, cealaltă 1000. Și acum le țin în beci”, a mai spus bistrițeanca.

Lucrările au durat aproximativ două luni de zile. Timpul a fost îndelungat din cauză că lucrările sunt migăloase, și firma a mai schimbat din muncitori, pe parcurs, pentru ca lucrările să poată fi făcute așa cum trebuie.

„Deci nu e greu, e foarte greu să reabilitezi o clădire de asta. Eu sunt proprietar, și de aceea am ales să reabilitez. Dar dacă nu aveam toată susținerea și mult ajutor din partea viceprimarului Niculae, ar fi fost și mai greu. El m-a ajutat foarte, foarte mult”, a explicat Loredana Dombrea.

 

 

 

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Woooww! Deserturi de toamnă, cu puțin zahăr, surpriza toamnei de la Gelateria Aniela

Gelateria Aniela surprinde, din nou, cu un meniu delicios, de toamnă, numai bun de împărțit cu cineva drag și perfect pentru cei care țin la dietă! Vă așteaptă așadar deserturi de toamnă, inedite și, important, cu puțin zahăr. Pot fi servite pe loc sau la pachet. Dar puteți face și comandă.

REDUCERE 20 la sută, astăzi și mâine, în magazinele MARECOM! Sunt Zilele MARECOM, împlinesc 18 ani de activitate

Producătorul Marecom a ajuns la 18 ani de activitate și sărbătorește alături de clienți, cu oferte...

Caravana Škoda vine la Bistrița

Te așteptăm în 21 și 22 Octombrie 2023, în parcare la Bistrița Retail Park (lângă Selgros), între orele 10:00 și 18:00, pentru două zile pline de surprize, concursuri și premii pentru toată familia. Vizitează-ne și profită de ocazia de a testa multe modele îndrăgite Škoda!