4.4 C
Bistrița
sâmbătă, noiembrie 27, 2021

Bistrițenii bolnavi de COVID consumă de două ori mai mult oxigen decât înainte de pandemie. Nu mai avem niciun loc liber la ATI

Numărul îmbolnăvirilor COVID a dus la creșterea consumului de oxigen din spitale. La Bistrița, stațiile de oxigen funcționează la capacitate maximă și nu mai avem locuri libere la ATI. Astăzi au fost raportate 169 de cazuri spitalizate și 1.528 izolate la domiciliu.

Spitalul Județean de Urgență Bistrița este unitatea spre care se îndreaptă cei mai mulți bolnavi de COVID. Tot aici, avem și secție ATI COVID, însă toate paturile sunt ocupate. S-a atins limita maximă de funcționare a cinci stații de oxigen. Avem un consum de 106 mc pe oră, ceea ce înseamnă 106 000 de l/ora.

Înainte de COVID se produceau 54 mc pe oră. Anul trecut s-a mai cumpărat o stație de oxigen și s-a ajuns la 80 mc pe oră. În acest an s-a achiziționat a cincea stație, cu ajutorul căreia am ajuns la o capacitate de 106 mc pe ora, aceasta fiind și limita maximă. În momentul de față, situația este gravă. Avem 102 pacienți pe secția COVID,  iar la ATI – 14 pacienți. În acest moment mai avem doar 6 locuri pe secția COVID și nu avem niciun pat liber la ATI COVID.”, a precizat Florin Lazăr.

De o săptămână,  Spitalul Orășenesc Beclean a început să preia pacienții COVID. Și aici, la ora redactării acestui articol mai erau doar două paturi libere. Situația se schimbă însă de la o oră la alta, dat fiind că ambulanțele sunt solicitate pentru transportul bolnavilor la spital.

La ultima raportare, aveam 18 pacienți: 6 cu formă gravă, iar 12 cu formă moderată. Conform protocolului, forma gravă înseamnă bolnavii cu saturația sub 80. Numărul de paturi a fost calculat după capacitatea stației. Stația noastră este are capacitatea de 236 l/minut. Am avut și ieri pacienți pe câte două surse de oxigen. Necesarul unui pacient cu formă moderată este undeva la 10 – 12 l/minut. Avem și  rezerve de oxigen, vreo 30 de tuburi. Am făcut un calcul, în caz de criză, ne ajung pentru 24 de ore. Mai avem 8 concentratoare care produc 10 l/minut, 6 dintre acestea fiind pe secția COVID. Acestea vor fi folosite în cazul unui consum mai mare sau în caz de defecțiuni. Necesarul de oxigen este mare, dar momentan îl putem gestiona. Stația este nouă, e în garanție, deci sperăm să nu întâmpinăm probleme.”, ne-a declarat managerul Spitalului Orășenesc Beclean, Tudor Bogdan.

La Năsăud a început să scadă numărul internărilor pe COVID, iar necesarul de oxigen este asigurat de stația proprie.

„Nu avem probleme deosebite, deoarece avem stație care produce oxigen. Azi dimineață aveam 41 de de pacienți confirmați COVID și 6 suspecți. Îmbucurător este faptul că la noi a început să scadă puțin numărul pacienților COVID”, ne-a declarat dr. Liana-Adela  Mureșan, purtătorul de cuvânt al Spitalului Orășenesc” Dr. George Trifon” Năsăud.

Potrivit datelor furnizate de Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud,  la ora 13.00 mai erau internate 169 persoane. 1528 de persoane sunt izolate la domiciliu și a fost instituită carantina in 936 de cazuri.

Până acum, în județ s-au vaccinat cu schemă completă 78 952 persoane.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Efectele crizei sanitare asupra sănătății mentale la nivel global

Efectele crizei sanitare: Află cât de afectată a fost starea mentală a populației la nivel mondial ca urmare a crizei sanitare. Statistici pentru diferite regiuni ale lumii.

Provocarea Roser House: Ce-ai zice de un Crăciun magic, înconjurat de zăpadă și gustări delicioase, într-un peisaj de vis?

Cine nu și-ar dori ca de Crăciun să fugă de agitația orașului și să se relaxeze...

Care sunt avantajele pariurilor online

Dacă îți place să urmărești transmisiunile sportive și ești la curent cu ce se întâmplă în diverse sporturi, ești persoana potrivită pentru un hobby plin de adrenalină. Pariurile sportive online îți pot aduce câștiguri frumoase!