-10.4 C
Bistrița
joi, februarie 9, 2023

Bistrițenii, economi din fire! Preferă mai degrabă să pună la ciorap decât să cheltuie

Bistrița-Năsăud se numără printre județele unde se preferă economisirea în detrimentul împrumutului. La polul opus regăsim Timiș și Iași, unde locuitorii preferă să se împrumute și să economisească mai puțin.

Potrivit unei analize a Ziarului Financiar, raportul dintre credite și depozite ale populației în lei la nivel național se află la un nivel de 81,3%. Practic sunt mai multe depozite decât împrumuturi. Soldul creditelor ajungea la final de 2020 la 118,6 miliarde de lei, în timp ce depozitele se apropiau de 146 de miliarde de lei.

Timiș și Iași se numără printre județele unde numărul creditelor îl depășește pe cel al depozitelor, ceea ce înseamnă că locuitorii acestor județe preferă să se împrumute și să cheltuie din împrumuturi, nu din economii. În topul celor mai „cheltuitori” români mai regăsim București, Brașov sau Arad.

Bistrița-Năsăud se situează la polul opus, regăsindu-se în topul celor mai economi români, alături de Harghita, Covasna, Mureș sau Sălaj.

La final de 2020, în județul nostru se înregistrau credite în valoare de 828 de milioane de lei, în timp ce depozitele treceau de un miliard și 400 de milioane de lei. Raportul dintre credite și depozite este așadar de 55,6% în județul nostru.

Bianca SARA GAVRILĂ
Bianca SARA GAVRILĂ
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Clinica Sanovil caută economist, Electroplast angajează Key Account Manager, Rombat are nevoie de operatori producție

Electroplast angajează Key Account Manager, iar Crama Jelna are nevoie de recepționer SPA, ospătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută un economist priceput, Rombat - operatori producție...

Se fac angajări la Crama Jelna, Clinica Sanovil și Electroplast

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Electroplast care angajează Key Account Manager. Crama...

Amicii Building angajează ingineri constructori și finisori amenajări interioare/exterioare! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la AMICII  BUILDING, unde este nevoie de finisori...