7.8 C
Bistrița
miercuri, mai 12, 2021

OPINII: Bugetul de weekend

Am participat la consultarea publică referitoare la proiectul de buget pentru anul 2021. Întâlnirea a avut loc luni, 12. 04. 2021. A fost organizată de Primăria Bistrița și transmisă live pe pagina de Facebook a instituției. Cei care doresc să o urmărească, o pot face AICI.

În preambulul consultării publice, domnul primar a prezentat bugetul acestui an. Încă din slide-ul cinci al prezentării am remarcat diferențe între sumele afișate și cele existente în documentul PDF pus la dispoziția cetățenilor pe site-ul primăriei. Cele mai importante diferențe le-am prezenat AICI. Nu înțelegeam de unde au apărut noile cifre.

Eu nu sunt expert în finanțe sau economie, dar mi s-a părut ciudat să apară în plus, peste weekend, căteva zeci de milioane de lei, atât la venituri cât și la cheltuieli. De aceea, vă rog, să-mi scuzați îngrijorarea furioasă care se observă în glasul meu în timpul alocuțiunii pe care am avut-o în consultarea publică. Discuțiile încep de la 32:40, cu intervenția mea. Dacă nu doriți să urmăriți prezentarea bugetului, vă recomand să urmăriți discuțiile.

Aș avea de corectat câteva mici informații pe care, din cauza grabei și a presiunii timpului, le-am transmis eronat. Nu este vorba de sume sau coduri din proiectul de buget (pentru că imaginile prezentate în articol vorbesc de la sine), ci doar de numărul paginii la care se află informația în documentul PDF:

  1. Referitor la ,,Taxe speciale”(Diverse venituri), suma de 8.076 mii lei (aprox. 2 milioane de dolari), cod 36.02.06, o regăsim la pagina 7 din documentul PDF pus la dispoziția cetățenilor. Pagina 2 pe care am menționat-o în ,,live” se referea la pagina a doua din secțiunea ,,Proiect buget local 2021” a documentului PDF.
  2. Referitor la ,,Alte cheltuieli” (Cheltuielile secțiunii de funcționare), suma de 4.066 mii lei (aprox. 1 milion de dolari), cod 59, nu o regăsim la pagina 2 din documentul PDF, așa cum eronat am sugerat în ,,live”, ci la pagina a treia din secțiunea ,,Proiect buget local 2021” ce corespunde cu pagina 8 a documentului PDF.

Observație: Prin reducerea cheltuielilor de funcționare de la ,,Alte cheltuieli” și renunțarea la o parte din veniturile din ,,Taxe speciale” s-ar putea susține unele proiecte care să ajute economia locală și să susțină dezvoltarea economică.

Nedumeririle legate de sumele care nu corespundeau au fost risipite ieri, odată cu ședința de CL. Am aflat că documentul PDF inițial, acela despre care am vorbit în consultarea publică care a avut loc luni, 12.06. 2021, a fost modificat, actualizat cu informațiile din prezentarea bugetului. Dacă de luni se știa de noul buget, de ce nu a fost făcută actualizarea documentului PDF săptămâna trecută? Astfel, s-a reușit performanța ca peste weekend să apară în buget suma de 30 de milioane de lei. Acești bani  provin din mai multe surse și nu au fost prinși în proiectul de buget inițial:

  1. a) un împrumut intern de aproximativ 9 milioane lei. (Oare nu se știa săptămâna trecută de împrumutul acesta?) Nu cred că se acordă un împrumut de această valoare de azi pe mâine….
  2. b) a fost comunicată suma de la bugetul de stat pentru învățământ de aproximativ 1 milion lei (Când a fost comunicată, vinerea trecută?)
  3. c) pentru proiectul „E-învățare” se semnează contractul de finanțare în valoare de aproximativ 20 de milioane de lei. ( Când se semnează, după weekendul viitor?)

De ce nu ați pus aceste sume (ce totalizează peste 30 de milioane de lei) într-un document Word atașat acelui PDF-inițial? Unde le-ați uitat?

Bine că bugetul s-a votat și cifrele se pupă ca-n filmele americane cu ,,Happy End”!

Să nu uit, că tot vine weekendul, vreau să vă prezint pe scurt o investiție minunată pentru recreerea de la sfârșitul săptămânii: ,, Instalație de vară tip ”Alpine Coaster” pe amplasamentul pârtiei de schi din Complexul Sportiv Polivalent municipiu Bistrița”. În documentul PDF(pag. 20, poziția 10) avem  o valoare totală a acestui proiect de 9.445 mii lei (aproape două milioane de euro), iar în prezentarea bugetului care s-a votat ieri avem trecută valoarea totală de 9.433 mii de lei cu TVA pentru același proiect. Nu știu ce valoare alegeți voi, dar eu aleg varianta a doua, pentru că este mai ieftină și aparține de bugetul pe care l-au votat consilierii locali în ședința de ieri.

Oricum, indiferent ce valoare alegem, n-o să aflăm niciodată cât ne costă! Știți ce nu înțeleg eu? Cum a scăzut valoarea proiectului peste noapte, dacă nici măcar nu s-a început lucrarea? S-a degradat hârtia pe care e scris proiectul? Ei, lasă că vine weekendul și ne lămurim noi după, nu?

Asta da transparență! Să încheiem optimist, cu două replici celebre: „Farfuridi: Da, aşa, dacă e trădare, adică dacă o cer interesele partidului, fie.

Brânzovenescu: Dar cel puţin s-o ştim şi noi!”

Weekend plăcut!

Pop Dan Florin

 

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

POP&POP Glass Solutions Bistrița – Profesioniști în amenajări cu sticlă și sisteme de glisare inteligente pentru birouri, locuințe sau terase

Ai în plan amenajări cu sticlă la firmă sau acasă?! Pop&Pop Glass Solutions Bistrița sunt profesioniștii...

Ai nevoie de meniuri pentru cafenea sau restaurant? Creativii de la EMA Grafix îți fac ce model vrei tu, rapid și ieftin!

Meniul e cartea de vizită a oricărui restaurant, cafenea sau a oricărei terase cu dichis! Dacă...

FOTO – NOU de Paște, la Euforia: Aranjamente florale cu licheni stabilizați!

Alege ca sărbătorile acestea pascale să fie pline de culoare! Cu aranjamentele de la Euforia Floral...