15.5 C
Bistrița
luni, septembrie 25, 2023

FOTO: Bunătățile și minunățiile Produs în Bistrița-Năsăud, primite cu entuziasm la Berlin!

Timp de trei zile, meșterii populari Virginia Linul, Silvia Țogorean și Ileana Szilagyi au făcut senzație la Institutul Cultural Român din Berlin. Aici s-au desfășurat câteva ateliere de creație, dar și o mic târg de bunătăți marca Produs în Bistrița-Năsăud.

Standurile cu produse lucrate manual și cu bunătăți locale au făcut deliciul berlinezilor care au trecut pragul Institutului Cultural Român „Titu Maiorescu”.

S-a întâmplat la sfârșitul săptămânii trecute, într-un proiect inițiat de ICR Berlin. Parteneri au fost asociațiile „Produs în Bistrița-Năsăud” și „Deutsch Rumänisches Forum Nosa Nürnberg e.V.”.

Între 1 și 3 aprilie 2022, meșterii populari Virginia Linul, Silvia Țogorean și Ileana Szilagyi au condus ateliere de meșteșugit. I-au învățat pe nemți cum se realizează produsele specifice sărbătorilor Pascale, reflectând caracterul multicultural din Bistrița-Năsăud – județ aflat la confluența a trei culturi: română, germană și maghiară.

Berlinezii au petrecut mai bine de 3 ore descoperind tehnica decorării ouălor cu mărgele, specifică Țării Năsăudului.

În limbile engleză, germană sau română, cursanții au aflat și de tehnica decorării ouălor cu motive săsești din zona Bistrița. Iar Ileana Szilagyi le-a dezvăluit secretele împletirii coșulețelor din papură, specifică comunității maghiare din Tonciu.

Atelierele au fost însoțite de standuri reprezentative pentru specificul local meșteșugăresc și gastronomic ale producătorilor Asociației „Produs în Bistrița-Năsăud”.

Au fost expuse accesorii tradiționale și de inspirație tradițională, decorațiuni, ceramică, dar și conserve din legume și fructe, produse din păstrăv, țuică cu mărgele sau brânzeturi ambalate. Nu au lipsit nici produsele apicole, uleiurile din semințe, vinurile de la Lechința sau produse tradiționale de panificație și patiserie, ceaiuri, fructe și legume deshidratate. 

Atmosfera a fost perfect completată cu muzica veche a lui Peter Moynahan. Artistul a susținut un microrecital de muzică veche transilvăneană, în ultima zi a evenimentului.

Atât activitățile interactive, cât și standurile au fost extrem de bine primite. Unii dintre participanți au fost atât de sârguincioși încât au revenit și a doua zi, pe locuri suplimentare, numai să-și finalizeze creația sau să-și desăvârșească tehnica. Alții au revenit să mai ducă acasă din minunățiile și bunătățile pe care le-au achiziționat în prima zi. Pentru unii nu a fost cu noroc… Stocurile s-au epuizat repede. Așa că sunt dorite mai multe apariții Produs în Bistrița-Năsăud la Berlin”, au transmis reprezentanții Asociației Produs în Bitrița-Năsăud.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Michaela’s Brasserie, Transmixt, Masterfoam și Tehnoprod Plast SRL

Michaela’s Brasserie are nevoie de ajutor cofetar, brutar – patiser și ospătar. Transmixt caută șoferi de autobuz. Se oferă salariu corect, bonuri de masă, condiții de lucru moderne, instruiri dedicate și alte avantaje specifice. Ce alte locuri de muncă sunt diponibile în Bistrița:

Cel Mai Cool Desert – Bubble Waffle – a ajuns la Năsăud!

Copiii și adolescenții din Năsăud sunt în extaz, de ieri! Cel mai cool desert – bubble waffle – a ajuns și în orașul lor! Cei doi foști colegi de liceu și-au extins afacerea delicioasă, deschizând un punct și în orașul academicienilor - Năsăud.

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest sunt invitați la Oradea pe 14 septembrie să se înscrie în programul ScaleOut 4X10, organizat de RBL și ING Bank

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj) sunt invitați la Oradea, pe 14 septembrie 2023, cu ocazia lansării ScaleOut 4x10 - program de scalare organizat de Fundația Romanian Business Leaders (RBL) și ING Bank România.