20.4 C
Bistrița
luni, octombrie 2, 2023

Burse școlare pe ochi frumoși în Șanț?! Prefectura și Poliția verifică situația

Un grup de consilieri din comuna Șanț susțin că primarul ar fi dat burse școlare după propriul plac. Aceștia au informat Instituția Prefectului și Inspectoratul de Poliție, care fac cercetări.

Comuna Șanț oferă burse școlare elevilor și studenților din comună, pe baza performanței la învățătură. Conform regulamentului administrației locale, elevii solicită Primăriei Șanț acordarea bursei, printr-o cerere care se depune la sediul instituției.

Ulterior, pe baza votului consilierilor, în cadrul unei ședințe de Consiliu Local, se stabilește lista finală a celor ce primesc bursele.

Anul acesta însă, un grup de consilieri acuză că primarul Marian Forogău a acordat bursele după bunul plac. Și asta, fără a avea votul consilierilor.

În cadrul ședinței din 24 martie am mai avut un punct pe ordinea de zi: bursele școlare. La noi în comună se oferă 20 de burse pentru elevi și 20 pentru studenți. Bursele sunt în valoare de 400 de lei pentru elevi, și 500 pentru studenți. 

Deci elevii trebuiau să depună cereri la secretariatul Primăriei și noi să analizăm, în Consiliul Local, aceste cereri. Dar acest lucru NU s-a întâmplat, pentru că la secretariat nu li s-au luat cererile. 

Elevii care au dorit să solicite burse au mers direct la primar, și el a decis, pe loc, cine merită și cine nu. Ca atare, copilul unui consilier a rămas fără bursă. Nici măcar nu i-a luat actele, să ne uităm peste ele. I-a spus că nu are dreptul la bursă. 

La ședință nu a fost secretarul instituției, așa că eu nu am mai semnat procesele verbale și nici hotărârile. Deoarece de la Prefectură ni s-a spus că nu sunt statutare ședințele, dacă lipsește secretarul. 

Dar primarul NU a ținut cont că noi nu am semnat hotărârile, că nu le-am trimis la Prefectură, ci a făcut state de plată și a dat toate bursele.

Mai mult, în loc de 20 de burse, a dat 21. Deci hotărârile de Consiliu din acea ședință NU sunt trecute de Prefectură, nu au produs efectele, dar primarul a dat deja bursele”, a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, consilierul Macedon Pătrășcan.

S-a lăsat cu sesizări către instituțiile abilitate. Prefectura și Poliția fac cercetări

Cinci consilieri au trimis către Instituția Prefectului și către Inspectoratul de Poliția BN o cerere de verificare a legalității faptelor primarului. Ambele fac verificări.

Cererea consilierilor din comuna Șanț se află în lucru la departamentul juridic. Se fac cercetări cu privire la cele sesizate, urmând ca în câteva zile să se comunice rezultatul”, a declarat, pentru Bistrițeanul.ro, Doru Cordoș, directorul de cancelarie al Instituției Prefectului Bistrița Năsăud.

Cererea este înregistrată la sediul Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud. Aceasta se află în lucru la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice. Urmează să se comunice rezultatele de îndată ce vor fi finalizate cercetările”, a declarat, pentru Bistrițeanul.ro, purtătorul de cuvânt al IPJ BN, Crina Sîrb.

În 2020, în comuna Șanț s-a mai iscat un scandal, tot legat de bursele școlare. Pe atunci, primarul Ioan Szabo, s-a ales cu plângere penală după ce ar fi modificat adeverința fiicei sale, ca să poată primi bursă. Nici atunci, lista finală cu beneficiarii burselor nu ar fi fost aprobată în Consiliul Local.

Detalii, aici:

FOTO Plângere penală pe numele fostului primar din Șanț! Este acuzat că ar fi falsificat o adeverință pentru o bursă de merit

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Este regretabil faptul ca primarul din comuna Sant s-a comportat in mod nepoliticos si ca a ignorat regulamentul de acordare a burselor, in loc sa respecte criteriile oficiale si sai aprobe cu votul consilierilor. Suntem curiosi sa aflam concluziile pe care le va trage Inspectoratul de Politie si Institutia Prefectului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Woooww! Deserturi de toamnă, cu puțin zahăr, surpriza toamnei de la Gelateria Aniela

Gelateria Aniela surprinde, din nou, cu un meniu delicios, de toamnă, numai bun de împărțit cu cineva drag și perfect pentru cei care țin la dietă! Vă așteaptă așadar deserturi de toamnă, inedite și, important, cu puțin zahăr. Pot fi servite pe loc sau la pachet. Dar puteți face și comandă.

REDUCERE 20 la sută, astăzi și mâine, în magazinele MARECOM! Sunt Zilele MARECOM, împlinesc 18 ani de activitate

Producătorul Marecom a ajuns la 18 ani de activitate și sărbătorește alături de clienți, cu oferte...

Caravana Škoda vine la Bistrița

Te așteptăm în 21 și 22 Octombrie 2023, în parcare la Bistrița Retail Park (lângă Selgros), între orele 10:00 și 18:00, pentru două zile pline de surprize, concursuri și premii pentru toată familia. Vizitează-ne și profită de ocazia de a testa multe modele îndrăgite Škoda!