11.1 C
Bistrița
joi, aprilie 25, 2024

Care au fost unitățile de cazare și masă care au făcut bani în plină pandemie, când toate celelalte aveau lacătul pe ușă

Deși pare greu de crezut, în plină pandemie, când toate restaurantele și unitățile de cazare au avut lacătul pe ușă, unii au făcut bani și nu puțini. Este vorba despre locațiile care au găzduit persoane aflate în carantină. 370.000 de lei s-au împărțit până acum între câteva unități de cazare și câteva firme de catering.

Ca măsură de siguranță, cei care au venit acasă din diferite țări europene începând cu luna martie au fost duși în centre de carantină, unde petreceau 14 zile, după care puteau să meargă la familiile lor.

Primele persoane venite din străinătate au fost carantinate în prima parte a lunii martie. Peste 1.300 de persoane au fost găzduite de atunci pe banii statului în 13 unități de cazare din județ, 11 fiind private și două aparținând autorităților județene.

Până în 1 Mai, pentru fiecare persoană s-au alocat 230 de lei pe zi, ulterior acestei date fiind alocată suma respectivă per cameră, având în vedere că se puteau caza mai multe persoane într-o singură cameră. De acești bani, unitățile de cazare trebuiau să asigure pe lângă spațiul de locuit și servicii de curățenie, de spălătorie, de igienă personală, lenjerie de pat, prosoape, protecția bagajelor și a altor lucruri personale ale celor carantinați.

La această sumă se adăuga și „indemnizația de carantină” de 70 de lei, care includea 3 mese pe zi servite în cameră, cu tacâmuri și veselă de unică folosință, 2-4 litri de apă pe persoană/zi cu pahare de unică folosință aferente și câte două pijamale și două perechi de papuci de casă.

Într-un răspuns oferit de DSP pentru Bistrițeanul.ro se precizează faptul că până la data de 21 mai s-au făcut plăți pentru carantină în valoare de 370.422 de lei, din care 300.713 lei pentru cazare și 69.709 de lei pentru hrană.

Cine a pus mâna pe potul cel mare și mai ales CUM?

În vreme ce toate unitățile de cazare din județ aveau lacătul pe poartă, 11 hoteluri și pensiuni private făceau bani și nu puțini. Acestea și-au pus la dispoziție camerele pentru persoanele în carantină. Cum au ajuns pe liste… ei bine nimeni nu prea știe, responsabilitatea identificării lor fiind pasată de la o instituție la alta.

Pe listă regăsim: Pensiunea Iris din Beclean, Pensiunea Edelweiss și Pensiunea Poiana Corbilor din Livezile, Pensiunea Narcisa din Romuli, Hotel Hebe din Sîngeorz-Băi, Hotel Gomar Lux din Crainimăt, Pensiunea Sonia din Telciu, Pensiunea Fisherman’s Resort Colibița, Hotel Diana, Hotel Flamingo și Hotel Select din Bistrița. La acestea se adaugă și Centrul de Agrement Sîngeorz-Băi aflat în subordinea Direcției de Sport și Tineret și Centrul Regional de Formare Profesională al Apelor Române de la Colibița.

Masa a fost asigurată în sistem de catering de trei unități: Restaurant Ardealul, Restaurant Casa Bistrițeană și Restaurant Don Pepe (Maieru). Mai multe despre Restaurant Ardealul puteți citi AICI.

În același răspuns al Direcției de Sănătate Publică ni se spune: „Unitățile de cazare au fost identificate și stabilite de către autoritățile administrației publice locale, iar Direcția de Sănătate Publică a evaluat și avizat spațiile de carantină din punct de vedere al condițiilor igienico-sanitare”.

Am vrut să vedem cum au identificat „autoritățile publice locale” (și anume primăriile) aceste locații și am luat legătura cu primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan. Din „bătătura” sa a fost aleasă Pensiunea Iris, care, spun surse Bistrițeanul.ro aparține unui apropiat al primarului comunei Chiochiș, Vasile Silași, nume cu greutate în PNL-ul local. Întrebat dacă a făcut recomandări de pensiuni din zona sa, Nicolae Moldovan precizează:

Nu noi, nu știu cum s-a decis atunci efectiv. Nu noi am ales. Eu cred că trebuiau să se înscrie undeva. Nici nu aveam altă locație, era singura care îndeplinea condițiile. Noi nu am făcut nicio recomandare la nimeni. Nu știu care a fost procedeul. Există un contract între autoritățile locale și locații. Era singura locație din zonă care putea face față, în condițiile respective, pe nivelul orașului Beclean. Cei de la pensiunea respectivă au venit la noi”.

În Bistrița sunt situate 3 unități de cazare și două firme care asigură masa. De contractele cu unitățile de cazare s-a ocupat administratorul public al orașului George Avram. Acesta susține că a primit recomandarea cu unitățile de cazare tocmai de la prefectul Stelian Dolha. Cât despre firmele de catering nu știe nimic, el încheind contracte cu unitățile din Bistrița pentru masă+ cazare.

„Am încheiat contractul pe întreg pachetul. Nu am avut de încheiat contract pentru masă separat, nu știu de unde au asigurat masa firmele acelea. La Hotel Diana asigură masa Diana, la Flamingo asigură masa Flamingo. Acestea ne-au fost recomandate de Instituția Prefectului. Mi le-a recomandat în scris”, spune George Avram.

Bistrițeanul.ro a intrat în posesia uneia dintre recomandările scrise, care confirmă cele spuse de administratorul public. În recomandare sunt indicate două dintre unitățile de pe listă: Hotel Diana și Hotel Select. Aceasta este semnată de prefectul Stelian Dolha.

 „În contextul declarării de către Organizația Mondială a Sănătății a pandemiei de coronavirus și în baza Ordonanței de urgență nr. 11/2020 privind stocurile de urgență medicală, precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei, pentru persoanele cu domiciliul în județul Bistrița-Năsăud care se întorc din zonele afectate de Covid-19, am identificat următoarele locații din orașul Bistrița: Hotel Diana și Hotel Select”.

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud.