Care au fost unitățile de cazare și masă care au făcut bani în plină pandemie, când toate celelalte aveau lacătul pe ușă

Care au fost unitățile de cazare și masă care au făcut bani în plină pandemie, când toate celelalte aveau lacătul pe ușă

Deși pare greu de crezut, în plină pandemie, când toate restaurantele și unitățile de cazare au avut lacătul pe ușă, unii au făcut bani și nu puțini. Este vorba despre locațiile care au găzduit persoane aflate în carantină. 370.000 de lei s-au împărțit până acum între câteva unități de cazare și câteva firme de catering.

Ca măsură de siguranță, cei care au venit acasă din diferite țări europene începând cu luna martie au fost duși în centre de carantină, unde petreceau 14 zile, după care puteau să meargă la familiile lor.

Primele persoane venite din străinătate au fost carantinate în prima parte a lunii martie. Peste 1.300 de persoane au fost găzduite de atunci pe banii statului în 13 unități de cazare din județ, 11 fiind private și două aparținând autorităților județene.

Până în 1 Mai, pentru fiecare persoană s-au alocat 230 de lei pe zi, ulterior acestei date fiind alocată suma respectivă per cameră, având în vedere că se puteau caza mai multe persoane într-o singură cameră. De acești bani, unitățile de cazare trebuiau să asigure pe lângă spațiul de locuit și servicii de curățenie, de spălătorie, de igienă personală, lenjerie de pat, prosoape, protecția bagajelor și a altor lucruri personale ale celor carantinați.

La această sumă se adăuga și „indemnizația de carantină” de 70 de lei, care includea 3 mese pe zi servite în cameră, cu tacâmuri și veselă de unică folosință, 2-4 litri de apă pe persoană/zi cu pahare de unică folosință aferente și câte două pijamale și două perechi de papuci de casă.

Într-un răspuns oferit de DSP pentru Bistrițeanul.ro se precizează faptul că până la data de 21 mai s-au făcut plăți pentru carantină în valoare de 370.422 de lei, din care 300.713 lei pentru cazare și 69.709 de lei pentru hrană.

Cine a pus mâna pe potul cel mare și mai ales CUM?

În vreme ce toate unitățile de cazare din județ aveau lacătul pe poartă, 11 hoteluri și pensiuni private făceau bani și nu puțini. Acestea și-au pus la dispoziție camerele pentru persoanele în carantină. Cum au ajuns pe liste… ei bine nimeni nu prea știe, responsabilitatea identificării lor fiind pasată de la o instituție la alta.

Pe listă regăsim: Pensiunea Iris din Beclean, Pensiunea Edelweiss și Pensiunea Poiana Corbilor din Livezile, Pensiunea Narcisa din Romuli, Hotel Hebe din Sîngeorz-Băi, Hotel Gomar Lux din Crainimăt, Pensiunea Sonia din Telciu, Pensiunea Fisherman’s Resort Colibița, Hotel Diana, Hotel Flamingo și Hotel Select din Bistrița. La acestea se adaugă și Centrul de Agrement Sîngeorz-Băi aflat în subordinea Direcției de Sport și Tineret și Centrul Regional de Formare Profesională al Apelor Române de la Colibița.

Masa a fost asigurată în sistem de catering de trei unități: Restaurant Ardealul, Restaurant Casa Bistrițeană și Restaurant Don Pepe (Maieru). Mai multe despre Restaurant Ardealul puteți citi AICI.

În același răspuns al Direcției de Sănătate Publică ni se spune: „Unitățile de cazare au fost identificate și stabilite de către autoritățile administrației publice locale, iar Direcția de Sănătate Publică a evaluat și avizat spațiile de carantină din punct de vedere al condițiilor igienico-sanitare”.

Am vrut să vedem cum au identificat „autoritățile publice locale” (și anume primăriile) aceste locații și am luat legătura cu primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan. Din „bătătura” sa a fost aleasă Pensiunea Iris, care, spun surse Bistrițeanul.ro aparține unui apropiat al primarului comunei Chiochiș, Vasile Silași, nume cu greutate în PNL-ul local. Întrebat dacă a făcut recomandări de pensiuni din zona sa, Nicolae Moldovan precizează:

Nu noi, nu știu cum s-a decis atunci efectiv. Nu noi am ales. Eu cred că trebuiau să se înscrie undeva. Nici nu aveam altă locație, era singura care îndeplinea condițiile. Noi nu am făcut nicio recomandare la nimeni. Nu știu care a fost procedeul. Există un contract între autoritățile locale și locații. Era singura locație din zonă care putea face față, în condițiile respective, pe nivelul orașului Beclean. Cei de la pensiunea respectivă au venit la noi”.

În Bistrița sunt situate 3 unități de cazare și două firme care asigură masa. De contractele cu unitățile de cazare s-a ocupat administratorul public al orașului George Avram. Acesta susține că a primit recomandarea cu unitățile de cazare tocmai de la prefectul Stelian Dolha. Cât despre firmele de catering nu știe nimic, el încheind contracte cu unitățile din Bistrița pentru masă+ cazare.

„Am încheiat contractul pe întreg pachetul. Nu am avut de încheiat contract pentru masă separat, nu știu de unde au asigurat masa firmele acelea. La Hotel Diana asigură masa Diana, la Flamingo asigură masa Flamingo. Acestea ne-au fost recomandate de Instituția Prefectului. Mi le-a recomandat în scris”, spune George Avram.

Bistrițeanul.ro a intrat în posesia uneia dintre recomandările scrise, care confirmă cele spuse de administratorul public. În recomandare sunt indicate două dintre unitățile de pe listă: Hotel Diana și Hotel Select. Aceasta este semnată de prefectul Stelian Dolha.

 „În contextul declarării de către Organizația Mondială a Sănătății a pandemiei de coronavirus și în baza Ordonanței de urgență nr. 11/2020 privind stocurile de urgență medicală, precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei, pentru persoanele cu domiciliul în județul Bistrița-Năsăud care se întorc din zonele afectate de Covid-19, am identificat următoarele locații din orașul Bistrița: Hotel Diana și Hotel Select”.

 

 

Localități și gospodării, afectate de ploaia torențială din această seară iulie 4, 2020 - Ploaia torențială care a acaparat întreg județul a inundat zeci de gospodării și a blocat un drum județean. Probleme s-au înregistrat în Viile Tecii, Mărișelu, Valea Poienii și Domnești.
ȘOCANT: Un bărbat a fost găsit spânzurat în Ilva Mică de un culegător de ciuperci iulie 4, 2020 - Un culegător de ciuperci din Ilva Mică a făcut o descoperire șocantă. Acesta a găsit în apropierea Primăriei un bărbat spânzurat. Victima și-a pus capăt zilelor în urmă cu câteva zile și nu a putut fi identificată.
FOTO: O invitație / provocare pentru orășeni, cosași pricepuți, energici sau firavi… iulie 4, 2020 - „Indiferent dacă esți țăran sau orășean, cosaș obișnuit sau începător absolut, o bestie de putere sau mai degrabă firav, plin de energie sau ușor de obosit – hai să facem fân…! La o clacă de vară...!” Cam așa sună provocarea lansată de belgienii de la ferma Ermitaj Malin.
S-au ținut de cuvânt! A ajuns TIR-ul cu alimente de la Supercom, pentru sinistrații din Rodna iulie 4, 2020 - Prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro, primarul comunei Rodna a anunțat că se așteaptă un TIR cu alimente. Cei de la Supercom s-au ținut de promisiune și sinistrații din comună au primit pachete generoase.
Bistrița-Năsăud: Șapte cazuri pozitive și cinci vindecați. Nici o persoană nu se mai află în carantină instituționalizată iulie 4, 2020 - Avem 561 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore șapte bistrițeni au fost infectați cu coronavirus, iar cinci persoane au fost declarate vindecate și externate. Începând de astăzi nici o persoană nu se mai află în carantină instituționalizată. La nivel național, în același interval de timp, au fost raportate 416 de cazuri noi de infecție.
Sorin Pop, din nou pe circuit! Ca să-l motiveze să ajungă pe podium, îl are alături pe cel mai înfocat fan iulie 4, 2020 - Că nu e concurs la care să nu participe și că nu se teme de competiție, nu e lucru nou! Sorin Pop e din nou pe circuit, la Adâncata! Și țintește din nou spre podium. Iar pentru a fi și mai motivat, și-a luat cu el pe cel mai înflăcărat fan: fetița lui.
Aquabis: Asigurați-vă stocurile necesare de apă. Se sistează apa în tot Becleanul, de duminică seară iulie 4, 2020 - Asigurați-vă stocurile necesare de apă: Se sistează apa în tot Becleanul, începând de duminică, 5 iulie 2020, orele 23.55 - anunță Aquabis.
Rostul de dimineață. Câteva impresii. Despre o minune care iese din tomberon… iulie 4, 2020 - O minune, ieșind din tomberon: Departe de lumea noastră, undeva prin Ilva Mare… Dar nu poate fi vorba decât despre câteva impresii, câteva senzații. Câteva atingeri de blană mătăsoasă: 
VIDEO: DN17C, blocat în Coșbuc și Romuli de aluviuni iulie 4, 2020 - Drumul Național 17 C este blocat pe raza a două localități: Coșbuc și Romuli, din cauza unei alunecări de teren și respectiv a aluviunilor care au ajuns pe carosabil. Intervin pompierii voluntari pende degajarea șoselei.
Aquabis: Două localități fără apă potabilă, astăzi iulie 4, 2020 - Două localități fără apă potabilă, astăzi, 4 iulie 2020 - anunță Aquabis.
BACALAUREAT 2020: Topuri și statistici. Ne mândrim cu elevii de 10, dar să nu-i ignorăm totuși pe ceilalți… iulie 3, 2020 - Ne mândrim cu elevii de 10, dar nu avem voie să-i ignorăm totuși pe ceilalți, care au depus și ei eforturi, au muncit și au obținut rezultate excelente la Bacalaureat. Este cazul unor licee cu performanțe remarcabile din Bistrița-Năsăud: „Este o generație de elevi extrem de buni. Sunt copii care muncesc mult peste program...”
VIDEO: Top 3 provocări cu care se confruntă Betak. Cum a supraviețuit compania din Bistrița în pandemie iulie 3, 2020 - Caius Bulea, directorul general Betak Bistrița, a participat la dezbaterea găzduită de Ziarul Financiar, despre evoluția investițiilor în infrastructură, în România, dar și despre exportul de componente de siguranță rutieră. „Suntem singurii producători din România care avem atestate aceste produse și încercate cu institute de specialitate”, a subliniat Caius Bulea.
TOP 4 cele mai inovatoare produse cosmetice L’Oreal Paris iulie 3, 2020 - Machiajul este cel care pune în valoare frumusețea și feminitatea, cel care desăvârșește întreaga ținută, accentuează atuurile și ascunde imperfecțiunile. Astfel, renumitul brand francez L'Oreal Paris a conceput diverse mijloace cosmetice decorative, datorită cărora a reușit să ajungă unul dintre cele mai îndrăgite branduri și care te vor ajuta să obții cel mai superb și rezistent machiaj.
Polițiștii vor să-i dea ”cadou„ de majorat, o lună de ”concediu” după gratii iulie 3, 2020 - Un tânăr de 18 ani riscă să ajungă o lună de zile după gratii. Acesta e cadoul de majorat pe care polițiștii vor să i-l facă în urma ilegalităților constatate. Decizia finală aparține însă instanței de judecată.
Planificați o escapadă de weekend, în munți? S-a reparat drumul de la Valea Mare spre Lacul Lala! iulie 3, 2020 - Ploile din ultima perioadă și viiturile au distrus și drumul ce duce spre Lacul Lala, pe la Valea Mare. Din fericire, acesta a fost reparat. Așa că cei ce doresc să facă o escapadă de weekend, spre Vârful Ineu, pot folosi și DN 17 D.
BN: 10 cazuri noi de Covid 19, în ultimele 24 de ore! Și patru vindecări iulie 3, 2020 - Județul nostru are încă 10 persoane infectate cu COVID 19. Acestea au fost depistate în ultimele 24 de ore. La nivel național, într-o zi, s-au infectat 420.
Controale la balastiere! Amenzi de aproape o jumătate de milion de lei! iulie 3, 2020 - ABA Someș Tisa a făcut controale la balastiere, în mai multe județe, printre care și Bistrița Năsăud. S-a lăsat cu amenzi de aproape un jumătate de milion de lei. Și s-au întocmit și dosare penale.
BIASICOM: Friteuză cu aer cald XXL la doar 269,99 lei iulie 3, 2020 - Pofta de cartofi prăjiți ți-o poți satisface oricând, într-un mod sănătos. Cu Friteuza cu aer cald, nu ai nevoie de ulei, așa că mâncarea e mult mai sănătoasă. Iar acum, la BIASICOM, găsești friteuză XXL, ca să poți face cartofii prăjiți dintr-o dată, pentru TOATĂ familia, la un super preț. Oferta e de 269,99 lei, economisind 100 de lei din prețul inițial!
Un SRL de apartament „născut” anul trecut bagă în buzunar peste un milion de euro pentru celula 2 de la Tărpiu iulie 3, 2020 - S-a produs minunea: începe construcția celei de-a doua celule de la Tărpiu. Problema e că pe potul de 1,3 milioane de euro a pus mâna  o firmă de apartament din București, care și-a început activitatea abia anul trecut.
Secția de Neurologie funcționează cu 2 medici, ceilalți fiind puși pe dreapta de Covid iulie 3, 2020 - Gabriel Lazany, managerul SJU Bistrița a dezvăluit faptul că Secția de Neurologie funcționează doar cu doi medici, după ce trei au fost depistați pozitiv cu Covid-19. În total, la Neurologie își desfășoară activitatea 5 medici.
Aquabis: Se cuplează rețeaua nouă de distribuție a apei, în Năsăud. Câteva străzi, fără apă iulie 3, 2020 - Se cuplează rețeaua nouă de distribuție a apei, în Năsăud - anunță Aquabis. Câteva străzi din oraș vor rămâne astăzi, 3 iulie 2020, fără apă:
FOTO: Dorel, mai cu grijă! I-au făcut mașina praf, după ce au tuns iarba! iulie 2, 2020 - S-a întâmplat azi, pe o străduță din municipiu. Mai mulți angajați ai unei firme au tuns iarba. Doar că nu le-a păsat că au făcut praf și o mașină. Nu doar că a fost acoperită de firele tăiate, dar a fost și zgâriată. Acum proprietarul umblă de la o instituție la alta să-și facă dreptate.
Accesul interzis! Ce se-ntâmplă la stadion: iulie 2, 2020 - Stadionul Gloria a fost scos la licitație. La doar trei zile de la data când ar fi trebuit să aibă loc licitația, s-a pus lacătul! Pe poarta închisă a apărut mesajul ”Accesul interzis în tribune”. CE se întâmplă:
VIDEO: Aproape 19 milioane de euro, investiți în ultimii patru ani, la Lunca Ilvei. Ce regretă primarul Flaviu Lupșan iulie 2, 2020 - Invitat la emisiunea Direct în Problemă, moderată de Iulia Stupinean la Bistrițeanul Live, primarul Flaviu Lupșan, din Lunca Ilvei, a vorbit despre proiectele care s-au derulat în localitate, în ultimii ani. Ce regretă primarul Flaviu Lupșan:
Doar 12 bistrițeni vindecați de COVID 19 au donat plasmă. Iar numărul donatorilor va mai scădea! AFLĂ motivul: iulie 2, 2020 - Județul nostru se laudă cu aparat de plasmafereză pentru recoltarea de la pacienții vindecați de COVID 19. Totuși, până acum, doar 12 persoane au donat. Iar numărul donatorilor va mai scădea. AFLĂ motivul:
BN: NOUĂ cazuri noi de COVID 19 și CINCI vindecări în ultimele 24 de ore iulie 2, 2020 - Numărul cazurilor noi de COVID 19 la nivelul județului, e oscilant, de la o raportare la alta. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 9 cazuri noi. Totodată, 5 bistrițeni s-au vindecat. La nivel național, 450 de cazuri noi depistate de la ultima raportare.
VIDEO: Femeie lovită din plin, pe trecerea de pietoni, în Tiha Bârgăului iulie 2, 2020 - O femeie care traversa strada pe trecerea de pietoni a fost lovită, din plin, de un autoturism. Și o fetiță care se afla în mașină a ajuns la spital. Evenimentul rutier a avut loc în Tiha Bârgăului.
EXCELENT! Confort sporit pentru pacienții de la spital: Toate paturile din unitatea medicală au fost înlocuite iulie 2, 2020 - Spitalul Județean de Urgență Bistrița a reușit înlocuirea paturilor din întreaga unitatea medicală. Ultimele paturi au sosit la spital în urma sponsorizării din partea Nuclearelectrica și a unei alocări din partea Ministerului Sănătății.
VIDEO: Ce se întâmplă cu drumurile recent modernizate în Rodna, distruse de inundațiile săptămânii trecute iulie 2, 2020 - Ce se întâmplă cu drumurile recent modernizate în Rodna, distruse de inundațiile săptămânii trecute. Cine plătește pagubele? Este vorba de bani pierduți? Primarul Valentin Grapini a explicat situația: „Este foarte greu, în asemenea situații. Lucrăm contra cronometru…”
EXPLOZIE de creativitate și culoare, de mâine, la Târgul Breslelor Moderne iulie 2, 2020 - Inima cetății Bistrița va fi plină în acest weekend de creativitate, frumusețe și culoare. Meșteșugari din Bistrița-Năsăud vă vor aștepta cu drag la Târgul Breslelor Moderne. Iar rodul talentelor lor vă va merge, cu siguranță, direct în inimă.