Carmen Fătu: O impresionantă poveste despre viață, sau cum poate o polițistă să facă bistrițenii să se îndrăgostească de mâncare

Carmen Fătu: O impresionantă poveste despre viață, sau cum poate o polițistă să facă bistrițenii să se îndrăgostească de mâncare

Râde cu gura până la urechi, mai ia o bucată de jambon, fuge să întoarcă o costiță de porc de pe grătar și apoi se așează din nou la masă. Ia o gură de vin alb și începe: „La 11 ani, împreună cu mama, am plecat în Spania! Se întâmpla acum 22 de ani…”

Carmen Fătu e originară din Sibiu. După moartea tatălui ei, a plecat în Spania cu mama și încet, încet, cu toată familia. Acolo a frecventat școala, „a ieșit cu prietenii, a băut primul pahar de alcool, a fumat prima țigară”, a trăit adolecența și tinerețea.

Pasională până în pânzele albe, la 18 ani îl întâlnește pe Ioniță, un bistrițean originar din Telciu, care și el își ducea viața… tot în Spania.

M-am îndrăgostit până peste cap de el. A fost prima iubire. Ne-am mutat împreună. Mi-a fost foarte, foarte drag. Dar el era în Almeria și ai mei în Valencia. Iar eu eram foarte legată de mama și surorile mele. Așa că după mai multe luni, ne-am despărțit și eu m-am întors acasă, în Valencia”, a povestit Carmen în timp ce ochii-i sclipeau când vorbea de Ioniță.

Așa se face că a început studiile pentru a deveni polițistă, domeniu în care a și activat timp de doi ani de zile.

A fost un domeniu în care nu era ușor să profesezi. Pentru că eu eram străină, din altă țară. Cariera mea în domeniul acesta s-a terminat când a venit criza economică. Automat, când a trebuit să dea pe cineva afară…. am fost eu, străina. Dar a fost frumos cât a fost”, a explicat Carmen.

Așa că a revenit la lucrul în… restaurant.

Încă de pe la 15 – 16 ani am lucrat la restaurante. Ca și ospătar. Ei bine, la un moment dat, lucram la un restaurant italian din Valencia, cu trei stele Michelin. Eu sunt genul de om care mă bag, așa, și până acum, nu am dat greș. Așa că într-o zi, dintr-o glumă, am intrat în bucătăria restaurantului și am zis să mă lase și pe mine să gătesc. M-au lăsat și am făcut niște paste. Bucătarul chef le-a gustat și a zis că el de când e, nu a mai gustat paste așa de bune făcute de un amator. Atât mi-a trebuit. Că din bucătărie nu am mai ieșit, devenind mâna dreaptă a bucătarului chef din acel restaurant”, a povestit plină de mândrie Carmen.

Încurajată de laudele aduse – combustibil pentru viteza cu care trece prin viață și medicament pentru toate loviturile – Carmen ajunge să lucreze ca și bucătar, și chiar să ajungă bucătar chef.

Eu mă consider amator. Nu vreau titluri. Eu știu un lucru. Mâinile astea două, ale mele, pot face multe. Și eu pun gust în farfurie. Asta e clar. Poate nu arată spectaculos, dar gustul e EXTRAORDINAR!”, a explicat Carmen.

În toată euforia cu gustul din farfurie, i se face dor de Ioniță, pe care-l contactează după aproape 10 ani de zile. Îi răspunde, chimia dintre ei e din nou extrem de puternică, și ajung amândoi, în 2016, la Bistrița.

Vă dați seama cât îmi era de drag, de am lăsat eu tot și toate și am venit la Bistrița. Muncă, familie, TOATĂ viața mea am lăsat-o acolo! Și am venit aici, și sincer, nici nu știam de Bistrița până atunci. Dar îl iubeam nebunește, așa că am acceptat”, a povestit Carmen, în timp ce zâmbește larg, văzându-l pe Ioniță care intră pe ușa restaurantului, întrerupându-ne povestea.

Chimia e acolo, prezentă. O iubire pe care o poți simți în atmosferă, și o pasiune care e prezentă… în toate.

Deși ne-am stabilit la Bistrița, și în toamna lui 2017 a venit pe lume Lucas cel mult iubit și așteptat, eu tot la Spania visam. Duceam dorul de tot, și am reușit să-l conving să mergem înapoi. Am plecat în mai 2019, și ne-am întors la Bistrița chiar la început de martie 2020. Nu mai găsisem în Spania lucrurile după care tânjeam. S-au întâmplat multe…”, a continuat Carmen, încercând să-și rețină lacrimile.

Pandemia de Coronavirus i-a determinat să se mute la Telciu, unde Carmen, ca să facă un bănuț, s-a apucat de hand-made.

Făceam cutii cu cadouri – gift box – și veneau comenzile. Apoi, am vrut să-mi caut un loc, un fel de magazin, la Bistrița, unde să le pot expune și vinde. Și atunci, căutând pe OLX, l-am văzut! Și am zis gata, ăsta e locul perfect și mă apuc de făcut… BURGERI!”, a explicat Carmen râzând.

A văzut că se vinde locația unui fost fast food, din zona Gării. Flacăra pasiunii pentru gătit s-a reasprins, a cumpărat rapid locația și s-a apucat de făcut burgeri.

Eu pun mare accent pe calitate. Așa că, deși mulți mă ceartă, eu mai bine ies în pierdere decât să vând cu produse ieftine. Iau cea mai bună brânză, sosurile le fac eu, cu ingrediente naturale, totul e proaspăt. Iar curățenia, la mine e ceva… spre obsesie. Chiar m-au sunat cei de la DSP, după ce au fost în inspecție, să mă felicite că am cea mai curată locație. Iar comenzile și clienții care veneau, și vin la LucBurger, demonstrează că dacă vrei, și oferi calitate, se poate să-ți faci o afacere care să funcționeze… și la gară”,  a spus Carmen plină de mândrie.

Gustul bun al burgerilor cu nume special alese („toate numele au o însemnătate pentru mine” – a subliniat Carmen), i-a făcut pe clienții și prietenii celor doi să o sfătuiască să gătească și altceva.

Așa că în două luni de zile, am deschis și un restaurant. La VIDA – pentru că… da… viața… ea m-a adus aici. Prepar mâncăruri și ca la mama acasă, dar și… altceva. Cu gustul autentic din Spania. Adică… atâția ani cât am stat și lucrat acolo, am văzut cum se face o paella. Știu clar gustul și cum trebuie făcute. Așa că eu NU FAC RABAT. Știi cum e? Mâinile astea două știu să facă lucruri prea bune, și e păcat ca lumea să nu guste. Nu folosesc nimic congelat. TOTUL fac eu: pâine de casă, sosuri, feliez carnea pe care o cumpăr în FIECARE dimineață, proaspătă. Eu nu mă joc. Eu pun în farfurie GUST. Și știi cum e, când vezi că ai comenzi, că te sună lumea, că vine… și revine… înseamnă că totuși oferi ALTCEVA”, a povestit Carmen.

Ioniță i s-a alăturat visului ei. A învățat secretul pregătirii burgerilor și el se ocupă de locația LucBurger de la Gară. Iar Carmen gătește la Restaurantul La Vida. Ceea ce rămâne gătit, la final de zi, Carmen pune frumos în caserole/punguțe și le așează pe pervazul restaurantului, afară. Lângă, un bilețel: „Dacă ți-e foame, ia și mănâncă!”.

Visează la o sală de nunți. Se pregătește să ajungă în fața chefilor la Chefi la Cuțite. Îi place la nebunie varza călită și fasolea frecată cu slănină. Vrea să aibă și o fetiță, dar cel mai mult vrea ca toată lumea să trăiască o poveste de iubire, ca a ei.

Tocmai de aceea, pasiunea și dragostea lui Carmen pentru gătit se reflectă în gustul din farfurie, iar tot mai mulți bistrițeni s-au îndrăgostit de preparatele ei.

Noi nu vindem mâncare, vindem gust! Accentul e pe calitate, nu pe profit. Tocmai de aceea, și la Chefi la Cuțite, eu voi lua șase cuțite. Gustul contează și clienții care se reîntorc, e dovada clară că fac ceea ce trebuie”, a concluzionat Carmen, luând încă un crevete și fugind să pună la pachet mâncarea pentru un client…

CARMEN FĂTU e …altceva! Cucerește omul de la primele cuvinte, iar gustul din preparatele ei duc la o poveste de iubire client – restaurant / fast food… care pare să aibă în față un viitor frumos.

 

SURSE: Colegiul „Liviu Rebreanu” intră în scenariu roșu cu toate clasele de gimnaziu și liceu octombrie 21, 2020 - Dacă la începutul acestei luni, o singură clasă de elevi de a VIII-a făcea cursuri în scenariul roșu, astăzi conducerea Colegiului „Liviu Rebreanu” a decis că se impune ca toate clasele de liceu și gimnaziu să facă școală exclusiv online.
Bistrița-Năsăud: 49 de cazuri pozitive, printre care 6 profesori și 2 elevi, și 21 de persoane externate la cerere octombrie 21, 2020 - Avem 2.051 de cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 49 de bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 21 de persoane au fost externate la cerere din spital, iar 3 bistrițeni au fost declarați vindecați. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 4.848 de cazuri noi de infecție.
Mișcări de trupe, în Consiliul Județean și cel al municipiului Bistrița octombrie 21, 2020 - Cum s-au schimbat listele pentru Consiliul Județean și cel municipal, în urma alegerilor din 27 septembrie? Cine a intrat și cine a ieșit? Instalarea noului primar Ioan Turc va avea loc joi, 22 octombrie, ora 14.00. 
Augustin Zegrean s-a „bătut” cu un controversat fost ministru pentru funcția de președinte al Consiliului Legislativ octombrie 21, 2020 - Ieri s-a ales președintele Consiliului Legislativ, organism care avizează proiectele de lege înainte de a intra în dezbaterea parlamentarilor. Pentru această funcție au fost propuși fostul ministru Florin Iordache, dar și fostul președinte al CCR Augustin Zegrean, susținut de PNL. Florin Iordache a obținut, însă de 4 ori mai multe voturi decât Augustin Zegrean.
NOI măsuri restrictive în patru comune din județ! În una dintre ele, MASCA e obligatorie și în spațiile publice deschise octombrie 21, 2020 - Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița Năsăud a emis noi măsuri restrictive pentru patru comune din județ. Majoritatea privind modul de desfășurare a activității agenților economici. Totuși, într-una dintre comune, purtarea măștii devine obligatorie înclusiv în spațiile publice deschise.
Aquabis: Avarie, în Sîngeorz Băi. Locuitorii din Șieu rămân mâine fără apă potabilă octombrie 21, 2020 - O avarie a fost semnalată, în această dimineață, la Sîngeorz Băi. Două străzi vor fi afectate, iar localnicii vor rămâne fără apă potabilă, pentru câteva ore - anunță Aquabis. 
Cum a reușit o educatoare din Salva să impresioneze antreprenorii, cu stilul său inovator de predat octombrie 21, 2020 - Vasilica Augusta Găzdac, o educatoare de 40 de ani din Salva, care jumătate de viața a petrecut-o la catedră, a reușit să îi impresioneze pe antreprenori, care au premiat-o anul acesta în cadrul Romanian Business Leaders. Educatoarea a impresionat cu metodele sale inovatoare de predat, cu cărțile scrise și cu modul cum a transformat practic grădinița din Salva.
Un el și-o ea, prinși beți la volan! Ea mai avea o infracțiune ”la activ” octombrie 20, 2020 - Polițiștii au prins două persoane care conduceau pe drumurile publice deși au consumat alcool. Mai mult, domnișoara mai avea o infracțiune ”la activ”, așa că s-a ales cu dosar penal.
Dosar penal, după ce un câine a mușcat o minoră și pe un bărbat octombrie 20, 2020 - Un incindet mai rar întâlnit a avut loc ieri în Bistrița. Un câine a mușcat o fată de 15 ani și un bărbat. Polițiștii au identificat proprietarul patrupedului și au întocmit dosar penal.
E sezonul în care poți începe epilarea definitivă! Profită de cea mai înaltă tehnologie și super ofertele ESTETDERM MEDICAL octombrie 20, 2020 - Chiar dacă a trecut vara, și nici măcar la piscinele acoperite nu mai putem merge, asta nu înseamnă că pielea noastră nu poate să fie fină. Tocmai de aceea, pentru a ne păstra frumusețea pielii și a scăpa de părul nedorit, Estetderm vine cu o ofertă de octombrie...de nerefuzat. Reduceri substanțiale de preț la epilare cu laserul Alexandrite, supranumit și Standardul de Aur în epilarea definitivă!
Care este starea de sănătate a președintelui Emil Radu Moldovan: „Vă admir pentru tot riscul la care vă expuneți zi de zi” octombrie 20, 2020 - După 8 zile de spitalizare, Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean, a transmis un mesaj, explicând bistrițenilor care este starea sa de sănătate. 
O familie din Turda a dus o copilă de 15 ani din BN la furat în Irlanda. Și-au folosit fiul pentru metoda „lover boy” octombrie 20, 2020 - O întreagă familie din Turda, mama, tatăl și fiul, a fost condamnată la 6 ani și 8 luni de închisoare, după ce membrii săi au dus două copile la furat în Irlanda. Una dintre ele, care avea doar 15 ani, când era obligată să fure din magazinele irlandeze, este din Bistrița-Năsăud. Cel care o obliga să fure are și un  copil cu aceasta.
Ai auzit istoria uimitoare a sloturilor? octombrie 20, 2020 - Ai auzit istoria uimitoare a sloturilor? Mașinile de tip slot, numite popular și păcănele, nu fac excepție. Exista mai multe ipoteze despre originea lor reala, locul în care au fost amplasate prima dată și cine le-a inventat. Mulți specialiști spun că este vorba de aparatul Liberty Bell, care se presupune ca este predecesorul aparatelor de păcănele moderne.
Inspectoratul Școlar dă 1,3 milioane lei pentru un stoc de tablete! În județ, doar două primării au început procedurile de achiziție: octombrie 20, 2020 - Pandemia de coronavirus a determinat realizarea cursurilor școlare online. Administrațiile locale au promis mobilizarea pentru achiziționarea și dotarea școlilor cu tablete. Inspectoratul Școlar bistrițean vrea să aloce 1,3 milioane de lei pentru achiziționarea unui STOC de tablete, pe care să le împartă când se strică cele cumpărate de UAT-uri. În județ, doar două primării au organizat licitații pentru cumpărarea de tablete elevilor.
O tinerică și doi bărbați, plasați în carantină, găsiți de oamenii legii în cu totul altă parte octombrie 20, 2020 - Polițiștii au efectuat verificări pentru a depista respectarea sau încălcarea regulilor impuse din cauza pandemiei de coronavirus. O tinerică și doi bărbați care ar fi trebuit să fie în carantină au fost găsiți...în cu totul alte locații.
ULTIMUL APARTAMENT DISPONIBIL din complexul Amicii Building Residence își caută stăpânul! octombrie 20, 2020 - Un Complex Rezidențial marca Amicii Building începea să se ridice în vara acestui an, pe strada Constantin Brăiloiu din municipiu. Apartamentele s-au vândut ca pâinea caldă. Ultimul disponibil poate fii al tău! Chiar și dacă te gândeai la o casă, alegerea perfecta e aceasta. Apartamentul e la mansardă, are o suprafață generoasă și….e calitate!
BN: Nou RECORD de persoane depistate pozitiv cu noul tip de coronavirus octombrie 20, 2020 - DSP BN a raportat 52 de cazuri noi de COVID 19 depistate în ultimele 24 de ore, la nivelul județului. Avem totodată trei persoane vindecate, dar și un deces. Între cazurile noi avem și persoane din domeniul medical, dar și angajați ai MAI, ai primăriilor, personal școlar sau preșcolar.
BISTRIȚA: După o vară memorabilă, restaurantul Rapsodia se închide octombrie 20, 2020 - Vești triste, pentru bistrițenii care obișnuiau să-și petreacă serile pe terasa restaurantului Rapsodia. Pandemia de coronavirus a afectat atât de grav activitatea unității, încât conducerea este nevoită să închidă restaurantul. 
FOTO – ÎȚI TAIE RĂSUFLAREA: Toamna și iarna și-au dat întâlnire în Munții Rodnei octombrie 20, 2020 - O plimbare în Munții Rodnei a oferit ochilor o priveliște ce-ți taie răsuflarea! Gavrilă Albert a surprins prin ochiul camerei sale superba întâlnire dintre toamnă și iarnă, din Parcul Național Munții Rodnei.
Vine iarna! Se depun actele pentru ajutoarele pentru încălzire! octombrie 20, 2020 - Ca în fiecare an, Statul oferă ajutoare pentru încălzire. Pe baza actelor care se depun la primării, familiile pot primi ajutor indiferent de modalitatea pe care o folosesc pentru a se încălzi. Actele pentru solicitarea acestui se primesc deja la Direcția de Asistență Socială din cadrul PMB.
Ciobănică nu mai are ce conduce. Organizația municipală a Partidului Verde a demisionat în masă octombrie 20, 2020 - Schimbarea conducerii filialei bistrițene a Partidului Verde a dus la o demisie în masă a membrilor săi. Atitudinea noului șef Dan Dumitru Ciobănică, ce a prins un fotoliu de consilier local, dar și a șefului mare Florin Călinescu, i-ar fi determinat pe toți să se retragă.
Aquabis: Fără apă potabilă, astăzi, în Tiha Bârgăului octombrie 20, 2020 - Se sistează apa potabilă, astăzi, 20 octombrie 2020, în Tiha Bârgăului - anunță Aquabis. Cât timp vor fi afectați locuitorii din zonă:
Bistrițean căutat, după ce a amenințat cu pistolul un afacerist clujean. Acesta ar fi implicat și într-un celebru jaf octombrie 20, 2020 - Un bistrițean implicat în mai multe scandaluri în zona Dej, cât și în Bistrița, precum și într-un celebru jaf, este dat în urmărire națională. Acesta s-ar fi dat polițist și ar fi amenințat cu pistolul un afacerist clujean.
FOTO/VIDEO: Geci de toamnă/iarnă, la SUPER OFERTĂ, la Modelzo! Și alte produse la prețuri excepționale octombrie 19, 2020 - Toamna se apropie de final și vine iarna! Ai nevoie de o haină călduroasă, bună, și dacă s-ar putea..și ieftină! Treci pe la Modelzo, și prinde super oferta de preț la gecile de la Mangano! Îți poți asorta și o pereche de păpuci de la Pinko. Iar dacă vrei ceva elegant și unic, găsești pantofi cu toc superbi de la CasaDei. Și asta nu e tot...
Cântărețul de muzică populară Nicu Cioancă vrea în Parlament! Acesta candidează ca independent octombrie 19, 2020 - Cântărețul de muzică populară Nicolae Cioancă intră în cursa pentru un fotoliu de deputat. Acesta va candida independent, după ce pe listele PSD a primit doar poziția 4, considerata neeligibilă.
NOI SCENARII pentru școli: CARE elevi învață exclusiv online, și care merg, prin rotație, la școală octombrie 19, 2020 - CJSU a emis noi scenarii pentru anumite unități de învățământ. Scenariu ROȘU- școala online- se va aplica pentru mai multe clase primare, gimnaziale și de liceu, dar și clase de preșcolari. De asemenea, unii elevi vor învăța în scenariul galben: acasă și la școală, prin rotație.
OPINII: O monografie a comunei Rebrișoara, din 1901! „Apa trece, pietrele rămân!” octombrie 19, 2020 - O monografie a comunei Rebrișoara, din anul 1901, scrisă de Macedon Linul a fost descoperită de profesoara Mariana Neamțu, din Cluj, în biblioteca tatălui ei. A fost și va fi un motiv în plus ca rebrișorenii noștri să afle, sau să își amintească despre faptele de vitejie ale vrednicilor noștri înaintași, despre datele și întâmplările care nu pot fi acoperite de praful vremurilor. Iată ce am aflat:
Părinții vor putea sta acasă cu copiii cu 75% din salariu octombrie 19, 2020 - Premierul României, Ludovic Orban, a anunțat noi restricții pentru capitală întrucât rata de infectare a depășit 3 la mia de locuitori. Printre altele, premierul spune că Guvernul va adopta o ordonață de urgență prin care părinţii vor primi 75% din salariu pentru perioada cât stau acasă cu copiii.
Cauți produse germane, originale?? Le găsești în magazinele Deutscher Markt, pe Decebal și la Sens octombrie 19, 2020 - Produsele pentru curățenia din casă și îngrijirea corporală, dar și gustările dulci trebuie să fie de cea mai bună calitate! Iar cea mai bună calitate, e cea nemțească, se știe! În Bistrița există DOUĂ magazine cu produse EXCLUSIV din Germania. Calitate garantată și prețuri accesibile, la ORIGINAL GERMAN SHOP, pe Bulevardul Decebal și în zona Sens.
Bistrița-Năsăud: Nici un caz pozitiv în ultimele 24 de ore! octombrie 19, 2020 - DSP BN nu a raportat astăzi nici un caz de infecție cu noul coronavirus, astfel că numărul bistrițenilor infectați cu COVID-19 rămâne neschimbat față de raportarea de ieri. Până la această dată județul Bistrița-Năsăud a înregistrat 1.950 de cazuri de infecție cu COVID-19. În ultimele 24 de ore 20 de bistrițeni au fost externați la cere, iar 3 persoane au fost declarate vindecate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 2.466 de cazuri noi de infecție.