-0.9 C
Bistrița
luni, decembrie 11, 2023

Castelul Teleki, mai aproape de comunitatea din Posmuș: Ateliere, proiecții de filme și dezbateri, toată săptămâna viitoare

Ateliere de teatru și film, proiecții de documentare, comedii sau filme de animație dar și conferințe vor anima începând de săptămâna viitoare castelul Teleki din Posmuș. „Să-i dăm castelului o comunitate, să aducem comunitatea mai aproape de castel…” sunt convingerile care i-au motivat pe inițiatorii acestui demers.

Asociația Petrus Italus Trust – Alianța pentru patrimoniul Bistrițean coordonează, de săptămâna viitoare, proiectul CASTEL VIU. Este vorba de o intervenție inovatoare prin cultură care își propune să aducă comunitatea locală mai aproape de Castelul Teleki din Posmuș.

Proiectul CASTEL VIU se bazează pe colaborarea și experiența a patru actori:

  • organizațiile neguvernamentale,
  • mediul academic,
  • comunitatea locală din Posmuș
  • autoritățile județene și locale.

„Suntem recunoscători pentru sprijinul oferit de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud – administratorul castelului, Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), Facultatea de Teatru și Film (Cluj-Napoca), Institutului Francez din România (Cluj-Napoca), Primăria Șieu și Școala Gimnazială Șieu.

Prin intermediul unui concept interdisciplinar și printr-o abordare deschisă și incluzivă, proiectul CASTEL VIU urmărește să creeze o perspectivă realistă. Se dorește totodată un răspuns la întrebarea fundamentală: Cum poate castelul recent restaurat, aflat în proprietate publică, să devină parte integrantă a vieții comunităților rurale care îl înconjoară?

Obiectivul nostru principal este să formăm o comunitate în jurul castelului. Să aducem comunitatea mai aproape de acest simbol cultural și istoric.

Acțiunile proiectului sunt concepute ca un proces de cunoaștere și înțelegere a nevoilor culturale locale. Urmărim să obținem un echilibru între dimensiunea turistică dobândită recent și necesitățile comunității locale.

Toate activitățile proiectului CASTEL VIU sunt gratuite și sunt adresate comunității locale. Acestea se desfășoară în spațiul muzeal, în parcul și împrejurimile castelului, precum și în alte locuri din sat”, au transmis inițiatorii acestui proiect.

Iată, mai jos, activitățile săptămânii viitoare, la castelul Teleki din Posmuș: 

Pentru mai multe informații despre proiectul CASTEL VIU, vă invităm să vizitați site-ul nostru la adresa: https://www.petrusitalus.com/castelviuposmus

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO: S-a deschis Pizzeria Restaurant Allegria, la Pagu! Pe lângă pizza care i-a făcut cunoscuți, au acum în meniu și delicii din bucătăria libaneză

Povestea Pizzeria Allegria începe în urmă cu câțiva ani, la Năsăud. După ce i-a cucerit pe...

Doar TREI apartamente disponibile la prețul promoțional de 999 Euro/mp plus TVA în complexul Best Luxury Residence, de pe Libertății

Best Luxury Residence propune celor care se află în căutarea unui apartament un proiect imobiliar modern, care se ridică deja pe str. Libertății din Bistrița. Primul bloc va fi dat în folosință anul viitor. În această perioadă, dezvoltatorul imobiliar are o ofertă: 5 apartamente la un preț promoțional de doar 999 Euro/mp plus TVA. Două dintre apartamente s-au dat, mai sunt trei disponibile la acest preț.

Anunț începere proiect de investiții pentru retehnologizarea societății

SC FLORĂRIILE PĂPĂDIE S.R.L anunță începerea activităților proiectului „PROIECT DE INVESTITII PENTRU RETEHNOLOGIZAREA SOCIETATII”, Cod SMIS 161978, finanțat în cadru POC - Programul Operațional Competitivitate 2014-2020...