17.5 C
Bistrița
joi, mai 19, 2022

Ce ne dezvăluie străvechiul calendar cu foi de ceapă despre anul 2022

Fidel tradițiilor care i-au luminat copilăria, pescarul și cameramanul Marius Rus a întocmit și pentru anul 2022 calendarul cu foi de ceapă. Este o tradiție pe care o respectă și o pune în practică de 30 de ani!

Bătrânii satelor din Bistrița-Năsăud obișnuiau să încerce să afle cum va fi vremea în următorul an. Era o practică foarte răspândită în mai toate satele din zona Năsăud-Rodna, dar şi în alte părţi. Bunicii noștri obişnuiau să desfacă douăsprezece coji de ceapă pe care le umpleau cu sare.

Fiecare coajă de ceapă era „botezată” cu numele unei luni din anul viitor. Cojile se puneau în seara Anului Nou pe un ştergar nou – pe masă, sau la fereastră. Iar dimineaţa se verifica gradul de umiditate al fiecărei coji de ceapă.

Coaja în care se observa sarea topită „cu picuri de apă” transmitea faptul că luna respectivă va fi una ploioasă. Când foaia de ceapă rămânea cu sarea aproape uscată era semn clar că acea lună va fi secetoasă.

Marius Rus, cameramanul Ardeal Tv și unul dintre pescarii pasionați ai orașului, se încăpățânează să păstreze tradiția de aproape 30 de ani încoace.

Am prostul obicei de a alcătui cam de vreo 30 de ani calendarul cu foi de ceapă. Prognoza meteo pentru 2022 ne arată următoarele:

  • Ianuarie – precipitații moderate cantitativ
  • Februarie – precipitații moderate
  • Martie – destul de secetos
  • Aprilie, Mai și Iunie – secetă
  • Iulie – ploi însemnate cantitativ
  • August – secetos
  • Septembrie – moderat ploios
  • Octombrie – secetos
  • Noiembrie și Decembrie – 100% apă și pericol de inundații…!, ne arată Marius Rus.

Cu toate că în aceste timpuri pare a fi depășit, având în vedere tehnologia de ultimă generație în domeniul meteo, eu tind să cred în acest calendar. Are o probabilitate de aproximativ 70-80%”, a explicat Marius Rus.

Pescarul admite că informațiile nu l-au înșelat până acum niciodată în anii precedenți.

Pentru gospodari era un îndrumător în ceea ce privește agricultura, păstoritul, adunatul fânului. Ei se ghidau după calendarul de ceapă și știau care luni sunt secetoase și care ploioase. Pentru mine el reprezintă ghidul meteo într-un întreg sezon de pescuit”, a recunoscut Marius Rus.

Foto deschidere @ Infocs.ro

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. cojile din interior spre exterior au umiditate diferita si in contact cu sarea lasa mai mult sau mai putina apa….puneti o ceapa 12 ore intr-o etuva si repetati experimentul sa vedeti ce seceta va fi!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Cum să alegi un laptop bun

In ziua de astazi, laptopurile ne sunt extrem de utile si ne folosim de aceste...

Ce trebuie să știți despre anvelopele all season

Calendarul tocmai a trecut în luna mai și toată lumea este pe cale să plece în...

Rombat caută operatori producție, Îndemânarea Construct are nevoie de ingineri. Locuri de muncă, și la Michaela’s Brasserie!

Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent generalist, Îndemânarea Construct angajează ingineri construcții civile și inginer topograf. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la Michaela’s Brasserie: