11 C
Bistrița
joi, mai 19, 2022

Cea mai mare colecție din România și Europa, la Muzeul Județean…!

Puțină lume știe, dar Muzeul Județean din Bistrița se poate lăuda cu cea mai mare colecție din România și Europa! Având o semnificativă valoare, colecția cuprinde peste o mie de eșantioane – de la nuclee-centre de concreționare, la forme de dimensiuni metrice:

Între colecțiile de mare valoare ale Secției de Științele Naturii din cadrul Muzeului Județean Bistrița-Năsăud se numără și colecția de concrețiuni grezoase.

Este consemnată ca fiind cea mai mare din România și Europa – cu peste o mie de eșantioane, de la nuclee-centre de concreționare, la forme de dimensiuni metrice.

Concrețiunile grezoase reprezintă de regulă aglomerări de substanțe minerale, de formă sferică, eliptică sau neregulată – ne reamintește cercet. șt. III dr. ing. Marius Horga. 

Cercetătorul explică faptul că aceste concrețiuni au luat naștere la suprafața unei roci sedimentare, în timpul formării ei sau în interiorul unei astfel de roci deja formate.

„Distribuția stratigrafică a formațiunilor purtătoare de concrețiuni grezoase din România este la fel de amplă ca și răspândirea lor geografică. Ele apar în multe dintre depozitele sedimentare arenitice, nisipoase sau grezos-nisipoase, începând din Cretacicul Superior până în Cuaternar”, explică Marius Horga. 

În expoziția permanentă, pe coridorul Secției de Științele Naturii, dar și în curtea și în fața muzeului sunt expuse asemenea concrețiuni de la Oteșani-Valea Gresarea (VL), Costești (VL), Cicău (AB).

Alături de acestea se remarcă concreţiunile de la Izvoarele (CT), cu o bogată faună de moluşte sarmaţiene, ca şi concreţiunile cineritice de la Valea Stejarului (MM).

Din județul Bistrița-Năsăud sunt prezente concrețiuni din aflorimentele de la Domnești, Rusu-Bârgăului și Crainimăt.

Concreţiunile grezoase constituie roci decorative sau ornamentale care au luat naștere în urmă cu milioane de ani. Forma lor ,,stranie” sugerează creaţii umane sau sculpturi. Ele „închipuie” uneori animale actuale şi preistorice sau antropomorfe, dar, în acelaşi timp, sunt și roci depozitare ale unor informaţii mineralogice, petrografice, paleontologice, litostratigrafice foarte valoroase.

Și chiar dacă, în aceste zile, nu avem voie să ieșim din casă – Muzeul Județean ne stă la dispoziție și poate fi vizitat virtual.

Totodată, pe pagina de facebook Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud găsiți în fiecare zi informații impresionante!

VIDEO: Minuni de explorat, la Muzeul Județean din Bistrița…!

Alte povești fascinante puteți descoperi accesând linkurile de mai jos:

http://www.360x.ro/muzeu-bn/bistrita/
http://www.360x.ro/muzeu-bn/casa-argintarului/
http://www.360x.ro/muzeu-bn/cosbuc/
http://www.360x.ro/muzeu-bn/herina/
http://www.360x.ro/muzeu-bn/livezile/
http://www.360x.ro/muzeu-bn/maieru/
http://www.360x.ro/muzeu-bn/monor/
http://www.360x.ro/muzeu-bn/nasaud/
http://www.360x.ro/muzeu-bn/rebreanu/
http://www.360x.ro/muzeu-bn/reteag/
http://www.360x.ro/muzeu-bn/rodna/
http://www.360x.ro/muzeu-bn/sangeorz/

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Cum să alegi un laptop bun

In ziua de astazi, laptopurile ne sunt extrem de utile si ne folosim de aceste...

Ce trebuie să știți despre anvelopele all season

Calendarul tocmai a trecut în luna mai și toată lumea este pe cale să plece în...

Rombat caută operatori producție, Îndemânarea Construct are nevoie de ingineri. Locuri de muncă, și la Michaela’s Brasserie!

Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent generalist, Îndemânarea Construct angajează ingineri construcții civile și inginer topograf. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la Michaela’s Brasserie: