Ceva e putred în Bistrița…

Ceva e putred în Bistrița…

Pentru cei care încă mai cred cu inocență că Bistrița este un oraș prea micuț pentru ca ceva interesant să se petreacă în el, tind să-i contrazic și să-i invit totodată să petreacă o zi pe Strada Zefirului. O stradă liniștită, aflată la o aruncătură de băț de sediul Jandarmeriei, împânzită din zori și până în seară de fapte care mai de care în afara legii…

De la primele ore ale dimineții, tomberoanele aflate la intersecția străzilor Zefirului și Cuza Vodă – așezate frumos pe marginea trotuarului pentru a servi oamenii în neplăcuta activitate a aruncării deșeurilor – devin un punct turistic important pentru cei care consideră inutilă încheierea unui contract cu o firmă de salubritate. Până la urmă, de ce să plătești o taxă în plus când poți să-ți arunci resturile în această „margine” a orașului unde „nimeni” nu te vede? Tomberoanele nu fac discriminări nici în privința persoanelor, nici în privința lucrurilor aruncate. Acceptă deșeuri de tot felul – iarbă, sticle, deșeuri menajere, mobilă, caroserii, cărbuni – provenind de la case, de la magazine (situate în apropiere sau nu) sau de la firme cu renume în Bistrița. În momentul în care le semnalezi acestor oameni „inteligenți” – care fac parte din specia superioară a celor care reușesc să economisească lunar o sumă frumușică prin fentarea cu tact a unei taxe în plus – că ceea ce fac nu este legal, riști să primești două tipuri de răspunsuri: fie o revoltă, de parcă tu ai intrat pe teriotoriul lor, asezonată cu urări extrem de colorate, fie părăsirea locului cu pricina. Să nu vă închipuiți că cei care aleg cea de-a doua variantă, a părăsirii locului, o fac din cauza mustrării conștiinței și a trezirii simțului civil. Să nu exagerăm cu optimismul. Vă asigur, bazându-mă pe fapte reale, că revin în toiul nopții, crezând că nu sunt văzuți, pentru că oamenii din zonă dorm sau, dacă sunt nevoiți să scape de deșeuri imediat, opresc mașina la următoarele tomberoane, aflate chiar în fața Jandarmeriei.

Poliția locală a fost semnalată în legătură cu această problemă și a răspuns politicos, în stilul caracteristic național care a adus țara în situația actuală pe care toți o criticăm aspru în ultimul timp. Oamenii vor fi amendați, doar că există o condiție: noi ca cetățeni cinstiți trebuie doar să facem poze care surprind oamenii asupra faptului, să luăm numerele de înmatriculare ale mașinilor și să dăm apoi aceste detalii Poliției, ea ocupându-se în continuare de tot ceea ce presupune demers legal pentru pedepsirea infractorilor. Parafrazând un cunoscut citat, „ceva e putred în Bistrița”. În toată această situație, mai multe semne de întrebare se ridică în mintea mea. De ce trebuie să fac eu treaba mai grea din moment ce polițiștii locali sunt plătiți ca să asigure bunăstarea orașului? Ce fac efectiv acești angajați (care sunt în număr foarte mare) dacă problemele trebuie supravegheate de cetățeni (fac trimitere aici și la grava problemă a aurolacilor care au umplut străzile Bistriței în ultimul an)?

Trecând de la problemele neplăcut mirositoare ale acestei străzi liniștite, să povestim puțin despre altele mai palpitante, mai pline de adrenalină. Nu e un secret pentru niciun bistrițean faptul că mașinile scumpe, șoferii șmecheri și cursele au devenit un lucru la ordinea zilei în oraș. Cum se putea să scape și această zonă? De la drifturi la miezul nopții care trezesc copiii din somn s-a ajuns rapid la drifturi în timpul amiezii. Vorbim de viteze alarmante care pot ucide în câteva secunde în cazul pierderii controlului asupra volanului. Dacă amintesc din nou faptul că toate acestea se întâmplă la câțiva pași de Jandarmerie, sunt convinsă că mulți îmi vor spune: ce treabă are Jandarmeria cu aceste probleme? Nu am cum să vă contrazic în această privință, dar mă aștept ca niște oameni care sunt angajați pentru a păstra liniștea în situații limită să fie puțin mai preocupați de respectarea legii… Până la urmă, o reclamație (sau chiar un zvon) din partea lor ar cântări mai mult în fața autorităților specializate decât o plângere a unui simplu cetățean.

Ultima picătură care a umplut paharul și care m-a adus la convingerea că citatul: „Justiția e oarbă!” este cât se poate de adevărat a fost cumpărarea unui bloc din zonă de o oarecare persoană cu putere din Bistrița. Din momentul achiziționării imobilului, trecând aproape zilnic prin fața lui, mi-am pus întrebarea cum poate omul acesta să încalce atâtea legi fără ca nimeni să spună nimic? Începând cu spălarea mașinii de lucru pe un spațiu public, continuând cu nesimțirea lucrătorilor care au impresia că tot cartierul le aparține și încheind cu sustragerea spațiului care în acte apare sub denumirea de „spațiu verde” pentru a-și amenaja o parcare. Mi se părea strigător la cer felul în care oamenii din blocurile apropiate nu reacționează. Totul mi s-a clarificat însă într-o zi când, prin intermediul fenomenului cunoscut sub denumirea de „viu grai”, am aflat că persoana în cauză este susținută de unul dintre cei mai importanți avocați ai orașului.

Și atunci mă revolt, punându-mi întrebări la care, din nefericire, nu-mi răspunde nimeni: dacă Poliția și avocații fac legea, cine ne mai apără pe noi? Cum ne așteptăm să avem conducători corecți când la un nivel atât de mic apar mârlănii? Problema cea mai mare pe care mi-o pun însă nu este legată de apariția nedreptății (ea a existat dintotdeauna și nu va dispărea până la sfârșitul veacurilor), ci de atitudinea noastră în fața acesteia. Foarte multă lume îmi spune resemnată: „Și ce vrei să faci? Cum să ne punem cu ei, nu vezi că au spate?” Dacă marii noștri voievozi ar fi avut această atitudine, nația ne era acum ștearsă de pe fața pământului. Sunt cunoștientă că un articol nu schimbă lumea, dar vreau să-i încurajez pe oameni să-și exprime nemulțumirea! Fiți cinstiți și vorbiți! Nu înghițiți în gol, pentru că nu vine nimeni să ne salveze! Cred cu tărie că încă se mai poate face ceva! Să nu stăm cu mâinile în sân!

Cetățeanul Revoltat

Stânga se unește, stânga se transformă! PSD, ALDE și Pro România sunt acum Alianța pentru Bistrița-Năsăud iulie 7, 2020 - Alianța pentru Bistrița-Năsăud și-a lansat candidaturile pentru alegerile locale din 27 septembrie. PSD are 45 de candidați la tot atâtea primării, ALDE  7 și Pro România  4. Candidatul unic la Consiliul Județean: Radu Moldovan.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud a înregistrat dosar penal în cazul focarului Covid de la Maieru iulie 7, 2020 - Cazul focarului de Covid de la Maieru este în atenția procurorilor de la Năsăud, care au deschis astăzi un dosar penal, în cadrul căruia vor încerca să clarifice ce s-a întâmplat acolo și cine se face vinovat.
BISTRIȚA, un oraș norocos. Un pariu riscant… iulie 7, 2020 - Un pariu riscant? „Încă o dată, Bistrița se dovedește a fi un loc special. Un oraș norocos, dintr-un motiv cât se poate de simplu: are instituții în care omul potrivit este la locul potrivit...” 
VIDEO. Fără condamnați penal în școli: „O curățenie absolut necesară în educație!” iulie 7, 2020 - „Vorbim despre o igienizare și o curățenie absolut necesară în sistemul de educație”, a avertizat profesoara Cristina Iurișniți, deputat USR de Bistrița-Năsăud, referindu-se la scandalul iscat de profesorul Vasile Maternik, din Șanț. Cei care agresează elevi nu mai au ce căuta în învățământ.
Supercom se revoltă: Vitalia ne împiedică să golim gunoiul! La propriu! iulie 7, 2020 - Supărare mare la Supercom, după începerea lucrărilor la celula II de la Tărpiu. Mașinile firmei derapează pe mâzgă și se împotmolesc în noroiul format de mașinile folosite la lucrări. Cum groapa de la Tărpiu e administrată de Vitalia, s-ar părea că războiul dintre cele două nu se mai termină.
Cristian Niculae: Ștergem „cu buretele” datorii de 3,7 milioane de lei! Plus alte facilități fiscale iulie 7, 2020 - S-a votat! Bistrițenii vor avea parte de mai multe facilități fiscale. Iar dacă ei își fac datoria de cetățeni, municipalitatea e și ea iertătoare. ”Ștergem datorii de 3,7 milioane de lei. Plus că sunt și alte facilități fiscale deja adoptate și mai așteptăm undă verde și pentru altele!” a declarat Cristian Niculae.
Aquabis: Stradă din Beclean, fără apă azi, pentru câteva ore iulie 7, 2020 - O stradă din Beclean va rămâne fără apă astăzi, 7 iulie 2020, pentru câteva ore - anunță Aquabis.
Bistrița-Năsăud: Opt cazuri pozitive, 12 vindecați și un deces. La nivel național, 29.620 persoane infectate iulie 7, 2020 - Avem 582 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore opt bistrițeni au fost infectați cu coronavirus, 12 persoane au fost declarate vindecate și externate, iar o persoană infectată cu COVID-19 a decedat. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 397 de cazuri noi de infecție.
FOTO: Percheziții în Bistrița-Năsăud, Vâlcea și Italia într-un dosar penal de fraudă informatică și spălare de bani iulie 7, 2020 - Percheziții în România și Italia, mai exact în Bistrița-Năsăud, Vâlcea și Genova. Acțiunea are loc în cadrul unui dosar penal de fraudă informatică și spălare de bani. Prejudiciul cauzat - peste 1,5 milioane euro în mai puțin de un an.
VIDEO: Trimis în judecată la patru ani de când a omorât un bunic, în Uriu iulie 7, 2020 - Un accident rutier a avut loc la finele lui 2016, în Uriu. Un bunic a fost lovit din plin de un autoturism, în timp ce traversa neregulamentar DN 17. La aproape patru ani de la eveniment, șoferul a fost trimis în judecată.
FOTO: Parcul din Subcetate, aproape gata să fie dat în folosință iulie 7, 2020 - Lucrările la parcul din Subcetate aveau termen de finalizare în 30 iunie. Toate sunt așezate la locul lor, așa că mai urmează recepția. CÂND s-ar putea bucura locatarii din zonă de oaza verde:
Printr-un telefon a „convins” un bărbat să-i dea 10.000 de euro și 27.600 de lei. Acum va plăti iulie 7, 2020 - Un bistrițean este trimis în judecată pentru șantaj, după ce a reușit să convingă, doar cu un telefon, un bărbat să îi dea 10.000 de euro și 27.600 de lei. Acesta riscă acum închisoarea.
Pedepsirea celor responsabili de infectarea cu Covid și moartea a 5 bătrâni de la Maieru, în sarcina familiilor. Ce măsuri s-au luat iulie 7, 2020 - Invitată la Bistrițeanul Live, Anca Andrițoiu, șefa Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud a comentat și situația de la centrul de bătrâni de la Maieru, unde cinci persoane deja și-au pierdut viața, după ce au fost infectate cu Covid-19. Potrivit acesteia, practic sarcina tragerii la răspundere a vinovaților revine familiilor decedaților.
Trei nenorociri în mai puțin de o oră. A fost solicitată intervenția elicopterului SMURD iulie 6, 2020 - În mai puțin de o oră, trei nenorociri au avut loc în județ. Un bărbat și-a prins brațul într-o presă de balotat în Șieuț și s-a solicitat intervenția elicopterului SMURD. La scurt timp, un copil a fost lovit de mașină în localitatea Telciu, iar un bărbat cu handicap din Florești s-a electrocutat.
Două persoane infectate cu COVID 19 au cerut externarea, pe propria răspundere! iulie 6, 2020 - Curtea Consituțională a României a dat ”libertate” celor infectați cu COVID 19 să plece din spital, când vor, la cerere. Doi bistrițeni au profitat de această libertate.
Prins de două ori băut și fără permis la volan. A doua oară a fost aproape de comă alcoolică iulie 6, 2020 - Un bărbat riscă să își petreacă următorii ani după gratii, după ce a fost prins de două ori băut și fără permis, la volan. A doua oară a fost prins luna trecută, fiind aproape de comă alcoolică
Aquabis: „Vă rugăm să vă asigurați stocurile de apă necesare” Nu va fi apă în 7 iulie, în Năsăud și Rebrișoara iulie 6, 2020 - „Vă rugăm să vă asigurați stocurile de apă necesare”! Nu va fi apă mâine, 7 iulie, în Năsăud și Rebrișoara - transmite, într-un comunicat Aquabis.  
Al cincilea deces la Centrul de Bătrâni Maieru în contextul focarului de COVID 19 iulie 6, 2020 - Încă un deces al unui beneficiar al Centrului de Bătrâni Maieru s-a înregistrat azi. Numărul total al celor decedați ajunge astfel la cinci, în contextul focarului izbucnit acolo. La nivelul județului s-a înregsitrat decesul cu numărul 51.
Spitalul Județean trebuie să mute pe repede-nainte secțiile de pe Alba Iulia și Ghinzii, altfel riscă să piardă banii pentru modernizare iulie 6, 2020 - Spitalul Județean de Urgență Bistrița trebuie să relocheze cât de curând secțiile de pe Alba Iulia și respectiv Ghinzii, în caz contrar riscă să piardă finanțarea europeană pentru reabilitarea lor.
Bistrița-Năsăud: Un singur caz pozitiv, nouă vindecați și un deces. La nivel național, 29.223 persoane infectate iulie 6, 2020 - Avem 574 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore un singur bistrițean au fost infectat cu coronavirus, nouă persoane au fost declarate vindecate și externate, iar o persoană infectată cu COVID-19 a decedat. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 250 de cazuri noi de infecție.
NOI locuri de muncă, în Bistrița: Se caută conducător auto categoria C / CE, electrician, farmacist sau șef de fermă! iulie 6, 2020 - „Căutăm o persoană serioasă și descurcăreață, pentru un job cu program flexibil și pachet salarial atractiv!” Se caută ingineri construcții civile, industriale și agricole, dar și electrician auto, mecanic întreținere, arhitect sau proiectant. Oferta completă, mai jos:
Cine este tânărul care și-a pierdut viața în teribilul accident de la Leșu iulie 6, 2020 - Un grav accident de circulație a avut loc aseară în Leșu. Din nefericire, din cei cinci tineri aflați în mașină, unul a decedat și doi au ajuns la spital. Uțu, așa cum îi spuneau prietenii, a ieșit din mașină pe picioarele sale! Apoi s-a prăbușit, ca într-un final să părăsească lumea celor vii.
VIDEO: Pedepse mai mari pentru agresorii sexuali! Copiii nu recunosc formele unui astfel de abuz iulie 6, 2020 - La fiecare 6 ore, în România un minor este victima unei forme de abuz sexual! Cei mai mulți copii nu recunosc și nu pot detecta formele abuzului sexual, în lipsa informațiilor oferite într-un cadru organizat și profesionist. Acest cadru este școala - subliniază prof Cristina Iurișniți, deputat USR de Bistrița-Năsăud.
Aquabis: Fără apă azi, în Mijlocenii Bârgăului iulie 6, 2020 - Fără apă astăzi, 6 iulie 2020, în Mijlocenii Bârgăului - anunță Aquabis. În zonă s-a produs o defecțiune:
Tânăr din Subcetate, trezit din somn de poliție! Aveau treabă cu gagicuța ce-i dormea alături iulie 6, 2020 - Poliția a descins de dimineață în zona Subcetate. Un tinerel a fost trezit din somn de oamenii legii. N-aveau treabă cu el, ci cu domnișoara care îi dormea alături...
FOTO: GRAV accident în Leșu! O mașină a intrat într-un stâlp. Un tânăr a decedat iulie 5, 2020 - Un GRAV accident rutier s-a petrecut în urmă cu scurt timp în localitatea Leșu. O mașina a intrat într-un stâlp. O victimă este inconștientă. UPDATE: Tânărul de 21 de ani a decedat.
STOP JOC: Turc visează să bem apă direct din Colibița! Să fie, o bem și nefiltrată, dar să treacă conducta prin Wonderland iulie 5, 2020 - STOP JOC, toată lumea lasă tot ce are în mână jos și citește următoarea știre cu maximă atenție și seriozitate că tot vin alegerile locale și să știți pe cine și de ce votați. Cu scuzele de rigoare, vă informăm cu o întârziere de două zile, că i-a venit o idee candidatului PNL la Primăria Bistrița, Ioan Turc. Să bem apă din Colibița! Chiar așa, cine n-a visat să bea apă din lacul Colibița, acolo unde bogații și pensiunile mai deversează fosele septice în lac, cu îngăduința autorităților?! EXCELENTĂ IDEE! Da' cum v-a venit?
O clujeancă a rămas fără mașină, după ce a lăsat-o deschisă și cu cheia în contact, pe un podeț iulie 5, 2020 - O clujeancă de 33 de ani a rămas fără mașină, după ce și-a lăsat autoturismul parcat pe un podeț, deschis și cu cheia în contact. Mașina a fost găsită pe raza județului Sălaj.
Bătrân accidentat de un tractor cu cositoare în timp ce se odihnea în iarbă iulie 5, 2020 - Un incident bizar s-a petrecut pe un drum comunal din Bistrița-Năsăud ce face legătura cu județul Mureș. Un bărbat care conducea un tractor cu cositoare a trecut peste un bătrân care se odihnea în iarbă. Victima a fost grav rănită și transportată la Spitalul Județean din Târgu Mureș.
EXTRA: Profesoara din Maieru, din nou în top, la un campionat european virtual…! iulie 5, 2020 - Pandemia nu a fost în stare să pună limite profesoarei Paraschiva Borș din Maieru. Nu doar că a participat la Campionatul European din Madeira, dar s-a și clasat în vârful ierarhiei. „La vârsta mea, cu toate prejudecățile care circulă printre oamenii de la țară, nu mai făceam nimic… Dacă te tot gândești vai, cât sunt de bătrână, eșecul e garantat...”