21.7 C
Bistrița
luni, mai 20, 2024

CONCURS de colinde, în 12 decembrie, la Bistrița! Cine poate participa

Până în 10 decembrie 2021, cei care știu colinde tradiționale deosebite se pot înscrie la prima ediție a festivalului concurs „În grădina Raiului”. Se acordă premii în bani și diplome. Evenimentul are loc la Centrul Cultural Dacia, fiind organizat de Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud a anunțat că în 12 decembrie la Bistrița se va desfășura un concurs de colinde tradiționale.

Obiectivul principal al acestui festival-concurs este acela de a de redescoperi și promova repertoriul de colinde tradiționale din Bistrița-Năsăud.

Cu atât mai mult cu cât folclorul este în ultima vreme invadat de kitsch și denaturare a semnificațiilor și interpretării muzicale.

Centrul Județean pentru Cultură își propune, totodată, să salveze adevăratele colinde de la o reală dispariție din cauza comercialului.

Prima ediţie a Festivalului Concurs „În grădina Raiului” se va desfășura duminică, 12 decembrie 2021, de la ora. 15.00.

Concursul de Interpretare și Gala Laureaților se organizează la Centrul Cultural „Dacia”.

Înscrierea în concurs

Concursul este deschis tuturor artiştilor amatori, formaţiilor și grupurilor de colindători (mixte; copii şi adulţi). Este, totodată, deschis și rapsozilor populari, soliştilor vocali şi instrumentişti, care deţin în repertoriu colinde tradiționale românești.

Participanții vor reprezenta arealul celor șapte subzone etnografice ale județului Bistrița-Năsăud. Vor exista două secțiuni

 • prima destinată grupurilor de colindători
 • a doua destinată interpreților individuali (rapsozi populari, solişti vocali și instrumentişti autentici).

Formularele de înscriere în concurs vor fi avizate de una din următoarele instituţii:

 • Centrul Judeţean pentru Cultură Bistrița-Năsăud,
 • Centrul Cultural sau Şcoala de Arte (pentru concurenţii trimişi de către aceste instituţii),
 • primării, școli ș.a.

Fişele de înscriere în concurs vor fi trimise pe email-ul instituției [email protected].

Acestea se pot depune și la sediul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, str. Gen. Grigore Bălan, nr. 11, Bistriţa, telefon: 0263/212023, fax: 0263/232571.

Cererile de înscriere trebuie trimise până în 10 decembrie 2021.

Concurenţii vor avea la dispoziţie un interval de maxim 10 minute. Ei trebuie să se încadreze în acest timp pentru a prezenta două piese muziclae. Poate fi vorba despre o colindă, o piesă vocală sau instrumentală, individuală sau de grup.

Cheltuielile legate de transport vor fi suportate de către concurenţi (sau de instituţiile care i-au delegat). Organizatorii vor asigura o masă pentru participanții în concurs.

Se va pune un accent deosebit pe caracterul autentic al colindelor românești prezentate în concurs.

Desfăşurarea concursului

Concursul se desfăşoară pe parcursul unei singure zile – 12 decembrie 2021.

Jurizarea şi premierea se fac în aceeaşi zi.

Concurenţii vor respecta precizările organizatorice cu privire la ordinea de intrare în concurs și normele actuale de siguranță în desfășurarea evenimentelor artistice.

Organizatorii își alocă dreptul de a aduce modificări regulamentului și condițiilor de desfășurare a festivalului în funcție de legislația în vigoare de prevenție împotriva răspândirii virusului Covid-19 și de evoluția epidemiologică la data festivalului.

Orice modificări ale Regulamentului impuse de situații independente de organizatori vor fi comunicate în timp util pe site‐ul instituției.

Participarea la festival este condiționată de măsurile impuse de H.G. nr. 1090 din 6 octombrie 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (punctele 8, 10 și 11 ale art. 1 din Anexa nr. 3), cu modificările ulterioare.

Juriul concursului va fi alcătuit din personalităţi în domeniului cercetării şi promovării folclorului românesc. Din juriu vor face parte etnomuzicologi, folclorişti, redactori muzicali Radio-TV, profesori de muzică, precum şi din reprezentanţi ai organizatorilor.

Jurizarea interpreţilor participanţi în concurs şi a grupurilor folclorice se va face ţinându-se seama de următoarele criterii:

 • autenticitatea şi valoarea colindelor prezentate sau a momentelor artistice susținute
 • măiestria interpretativă,
 • frumusețea costumelor populare,
 • naturalețea graiului şi a tuturor manifestărilor scenice specifice.

Juriul își rezervă dreptul de a nu acorda sau de redistribui premiile pentru cele două secțiuni, în funcție de valoarea programelor artistice prezentate în concurs.

Concurenţilor li se vor acorda premii constând în diplome şi bani.

Se vor acorda următoarele premii pentru fiecare din cele două secțiuni ale concursului:

 • Marele Premiu şi Trofeul Festivalului „În grădina Raiului”, ediția I-a.
 • Premiul I
 • Premiul II
 • Premiul III
 • Două premii speciale

Organizatori: Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud și Centrul Judeţean pentru Cultură BN, prin Biroul Cercetarea și Promovarea Culturii Tradiționale.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

 1. Vine Moșul cu căruțul,
  Pe care i-l trage struțul
  Și, din lipsă de zăpadă,
  Face-o nouă escapadă:
  Ia omăt cu împrumutul,
  Pe pârtii s-astupe lutul,
  Taie lemne din parcele,
  La români le dă surcele,
  Sapă și stârpește spinii,
  Plantează în vetre pinii,
  La veverițe-n culcușuri,
  Le plasează vârticușuri,
  Pe arcade, prin verande,
  Le împletește ghirlande,
  Moșul târgului de mere,
  Cu nămeți și cu himere,
  Moșul târgului de struți,
  Cu nămeți dați dispăruți.
  Moșul Târgului Byzantz,
  Cu nămeți luați din șanț.
  Nu-i zăpadă în Finlanda
  Zic renii cu propaganda,
  Iar pe Heniu scrie pustă,
  Bârgău, pajură-augustă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Materom: Ofertă de primăvară pentru călătorii confortabile și mult mai sigure

A venit în sfârșit primăvara și este momentul potrivit pentru începuturi proaspete și noi aventuri. Descoperă frumusețea naturii care ne trezește la viață, din spatele volanului modelului tău Mercedes-Benz preferat – un companion excelent pentru călătorii pline de experiențe incitante!

NOI locuri de muncă la SmartyKids Bistrița, RCB Electro și Aquabis! Sanovil caută infirmieră și fiziokinetoterapeut

Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională și lucrul cu copiii! RCB Electro are nevoie de inginer electrotehnic și electrician întreținere / reparații. Aquabis recrutează șofer profesionist și cititor contoare pentru Bistrița și Beclean. Noi locuri de muncă sunt disponibile și la Clinica Sanovil:

SENZAȚIE: Epilare definitivă cu Soprano ICE- Alexandrite 755 prin răcire cu gheață, acum, la Paula Murg Beauty – Cult by Nella

Epilarea definitivă e acum mai simplă și mai la îndemână ca oricând. Diferența o face însă...