9.2 C
Bistrița
marți, martie 21, 2023

OAMENI din Bistrița-Năsăud. Ducu Găvan, patronul Crama Veche: „Da, fostul primar Ovidiu Crețu a fost și taximetrist”

Invitat la emisiunea Oameni din Bistrița-Năsăud, patronul cârciumei Crama Veche a confirmat o mai veche legendă urbană. Înainte de a fi primar, pe la mijlocul anilor 90, Ovidiu Crețu a făcut și taximetrie.

Da, era inginer la Comelf, iar după-masă, când ieșea de la Comelf, făcea taximetrie. Avea o dacie albă. Nu era nicio rușine. Era puțin lumea șocată. Și colegii mei de la școală au scos ceva povești că a înnebunit Găvan, vinde sandwich-uri în gară…”, a povestit amuzat Ducu Găvan.

Acesta a mai relatat că la un moment dat a fost chemat și la Inspectoratul Școlar să dea socoteală.

Ducu Găvan i-a replicat inspectorului general de atunci: „Aveți informații despre mine că nu-mi țin orele? Dar rezultatele mele pe linie sportivă sunt ok ? Atunci care e problema dumneavoastră? Îmi dați casă, că stau la cămin… Îmi cumpărați mașină? Că n-am… Nu? Atunci lăsați-mă în pace să-mi fac treaba…”, a mai povestit Ducu Găvan. 

De la sport la afaceri: Cum a ajuns Ducu Găvan să pună pe picioare o cârciumă, în inima Bistriței

Ducu Găvan, primul antrenor al campioanei olimpice Valeria Motogna…

Înainte de 1989, Liceul Sportiv avea o mulțime de ramuri sportive în care excela. „Eram buni la atletism, la tenis de masă, la handbal, la schi fond. Toate echipele de juniori I, II, III erau în competiții. Se făceau competiții între școli și ne luptam acolo pentru victorie ca chiorii… De acolo răsăreau sportivi. De acolo a răsărit și Valeria Motogna. Am fost primul antrenor al Valeriei Motogna…”, a mărturisit Ducu Găvan.

Valeria Motogna este una dintre cele mai titrate handbaliste care s-a născut în Crainimăt.

S-a stabilit la Zalău, după ce a fost multiplă campioană națională cu echipa din localitate.

A fost ani la rând o piesă importantă și pentru Naționala României. În 2005 devenea vicecampioană mondială, iar la Jocurile Olimpice de la Beijing, în 2008, bistrițeanca a fost portdrapelul delegației României. În prezent conduce la Zalău o școală de handbal care îi poartă numele. 

Ducu Găvan și-a reamintit și momentul în care a văzut-o prima oară: „O fată înaltă pe stradă, cu două sacoșe de franzele în mână. Am bătut-o pe umăr. Când s-a întors am văzut că e doar un copil. Avea 12 ani și era foarte înaltă pentru vârsta aceea. Am fost primul ei antrenor, în clasa a VI-a.

Ea venise la Liceul Sportiv din clasa a V-a, dar atunci l-a avut profesor pe un coleg de-al meu, care nu prea s-a ocupat de ea în acel an…

În 94 am câștigat prima medalie de bronz. La vremea respectivă, jocurile sportive din Bistrița nu mai cuceriseră o medalie de 12 ani… Era și Valeria Motogna în echipă, într-o finală de campionat național la Deva. Deși era cu trei ani mai mică decât generația cu care juca. Dar era de perspectivă, o promovam peste tot… Apoi a fost o întreagă istorie…. Mi-a „furat-o” Tadici, pe atunci antrenor la lotul național de junioare, și a dus-o la Zalău…

Curând după aceea, Ducu Găvan s-a apucat de business, renunțând la profesorat.

În finalul emisiunii, Ducu Găvan a făcut o donație către Centrul „Micul Prinț” coordonat de Ana Dragu.

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. Erai tu sau altul antrenor, ea tot Motogna era. Cum ai fost primul, dacă în clasa a V-am a avut altul („nu s-a ocupat de ea” – lipsa de caracter. Te-ai ocupat tu). Se vede că umbli că umbli torpilat, tot timpul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Clinica Sanovil angajează infirmieră, IMP România are nevoie de operatori și Șef linie producție

Clinica Sanovil are nevoie de infirmieră și muncitor întreținere. IMP România (fosta Netex) caută un Șef...

Delicioasa înghețată de la Gelateria Aniela o găsiți și la magazinul de pe Calea Moldovei!

N-au mai avut răbdare să se încălzească afară, așa că au deschis și magazinașul din partea...

Ofertă specială de primăvară la MATEROM AUTOMOTIVE: – 8% avantaj client la Accesoriile selectate Mercedes-Benz

Întâmpină primăvara cu stil. Acum cu 8% avantaj client, la MATEROM AUTOMOTIVE: Primăvara este aici, iar asta...