12.6 C
Bistrița
vineri, mai 7, 2021

Conturile AJOFM BN pentru plata șomajului tehnic, goale! Conducerea nu e îngrijorată!

Pe perioada stării de urgență și de alertă, Statul oferă anumite ajutoare angajaților, prin angajatori. Plățile sunt făcute de AJOFM. În acest moment, conturile AJOFM BN pentru plata șomajului tehnic sunt goale. Însă conducerea instituției NU este îngrijorată, asigurând că plățile se vor face de îndată ce sosesc banii.

Statul oferă ajutoare financiare angajaților, pe perioada stării de urgență sau de alertă determinată de pandemia de coronavirus. Se acordă ajutor pentru ca părinții să-și ia zile libere ca să stea cu copiii acasă, pe timpul școlii online, s-au dat ajutoare pentru telemuncă, dar și stimulente pentru reangajare sau program flexibil. Cel mai des acordat ajutor este cel de șomaj tehnic, acordat firmelor care au fost nevoite să-și suspende sau să-și reducă din activitate.

În acest moment, conturile pentru plata șomajului tehnic sunt GOALE. Cu toate acestea, conducerea AJOFM BN asigură că plățile se vor face.

Noi avem la dispoziție 30 de zile să plătim șomajul tehnic, de la momentul depunerii cererii. În acest moment, NU avem bani, pentru că la 31 decembrie ni s-au terminat fondurile. Așteptăm să se facă Bugetul și să ne fie virate finanțele. Noi am plătit deja șomajul tehnic la cei care au depus solicitări. Sunt solicitările din decembrie la care va trebui să plătim, dar așa cum spuneam, sunt 30 de zile în care putem face plata. Acum, se poate să existe cazuri de solicitări neonorate, dar asta se poate datora faptului că nu au avut documentația integrală. Și au trebuit să-și refacă actele. Noi ce primim trimitem la ITM, care pune ștampila că documentația e în regulă, după care efectuăm plata. Deci plata șomajului tehnic se va face în continuare. Să primim banii și onorăm fiecare solicitare care are documentația în regulă. Sperăm să primim banii cât de repede și plătim” a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, directoarea AJOFM BN, Otilia Râpan.

In contextul pandemiei de Covid-19 pentru susținerea agenţilor economici şi a angajaților, AJOFM Bistriţa – Năsăud continuă implementarea măsurilor de sprijin destinate acestor categorii, şi anume:

  • Prelungirea indemnizației de șomaj tehnic până la data de 30 iunie 2021, prin intermediul OUG nr. 211/2020: – Până la această dată AJOFM BN a plătit cu titlu de indemnizaţie angajatorilor solicitanţi suma de 59.033.794 lei pentru somajul tehnic. Plata a fost făcută lunar, un angajator solicitând suma pentru mai multe luni de şomaj tehnic, iar un total centralizator pentru angajaţi a fost de 46.584 şi pentru agenţi economici de 4.998. AJOFM BN va continua plata pentru acestă măsură privind acordarea indemnizației de șomaj tehnic pentru angajatorii/profesioniștii a căror activitate este suspendată;
  • Stimularea reluării activităților economice și a ocupării – Pentru beneficiarii indemnizației de șomaj tehnic care și-au reluat activitatea în condiţiile OUG 92/2020, AJOFM BN a acordat o sumă în cuantum de 41,5% din salariul brut al angajatului pe o durată de 3 luni. Măsura a încetat la finele anului trecut, dar AJOFM BN a plătit pentru aceasta suma de 33.526.580 lei;
  • Sprijin pentru program flexibil de muncă (kurzarbeit), reducerea timpului de muncă a salariaţilor cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă, masură care se prelungeşte prin intermediul HG nr. 1046/2020 până la data de 30 iunie 2021. AJOFM BN a plătit pe această măsură suma de 2.645.190 lei, la solicitarea a 65 de angajatori care au redus timpul de muncă a 3880 salariaţi în condiţiile OUG 132/2020.
  • Stimularea desfășurării muncii în regim de telemuncă. Pentru desfăşurarea activităţii în regim de telemuncă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă, AJOFM Bistriţa – Năsăud a plătit suma de 342.500 lei pentru 26 angajatori ai căror salariaţi (137) au desfăşurat activităţi în regim de telemuncă. Măsura a încetat la data de 31 decembrie 2020.
  • Stimularea angajatorilor pentru încheierea contractelor individuale de muncă ale angajaților pe perioadă determinată de până la 3 luni, AJOFM Bistriţa – Năsăud a plătit pe aceasta masură suma de 78.022 lei pentru 16 angajatori care au încheiat în conditiile OUG 132/2020, contracte de muncă pe perioadă determinata.
  • Acordarea unor zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităţilor de învăţământ, în condiţiile OUG 147/2020 şi a Legii 19/2020, pentru care AJOFM BN a plătit suma de 1.528.149 lei.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

FOTO – NOU de Paște, la Euforia: Aranjamente florale cu licheni stabilizați!

Alege ca sărbătorile acestea pascale să fie pline de culoare! Cu aranjamentele de la Euforia Floral...

Grupul TeraPlast aderă la cea mai mare inițiativă globală de sustenabilitate

Grupul TeraPlast devine parte a UN Global Compact, cea mai importantă inițiativă în domeniul guvernanței corporative...

GRĂBEȘTE-TE! La MAC GSM ai SUPER reduceri, PLUS ocazia de a câștiga un voucher de 500 de lei!

Mai sunt doar TREI zile de mega oferte la MAC GSM. Acum găsești sute de produse...