13.5 C
Bistrița
miercuri, septembrie 27, 2023

Cristian Nicula, noul inspector școlar general al ISJ BN: „Dacă ne unim forțele, va fi în avantajul tuturor. Elevii trebuie să aibă de câștigat”

Cristian Nicula, noul inspector școlar general al ISJ BN, ne-a vorbit despre comunitatea educațională pe care și-o dorește în instituție. Este probabil să fie și ceva schimbări în Inspectoratul Școlar Bistrița-Năsăud. Le vom anunța la momentul potrivit. Dar nu trebuie să privim lucrurile dintr-o perspectivă negativă…

Cristian Nicula a fost directorul Colegiului „Petru Rareș” timp de zece ani. A înființat și coordonează de ani de zile echipa de robotică a Colegiului Național „Petru Rareș” Beclean – Esentza Robotics.

Din 21 martie este noul inspector școlar general al ISJ BN, înlocuind-o pe profesoara de istorie Aurelia Dan. 

În primul rând aș vrea să nu fac rău. Acesta ar fi unul dintre obiectivele mele. Apoi aș vrea să creez o comunitate educațională astfel încât toți directorii, toți profesorii și elevii să aibă acces la resurse pe care să le împărtășim între noi. Să lucrăm într-un mod colaborativ. Dacă ne unim forțele și înțelegem să fim deschiși unul cu altul, atunci va fi în avantajul tuturor”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro noul inspector școlar general – profesorul Mircea Cristian Nicula.

Inspectorul general a mai precizat că prof. Aurelia Dan i-a predat deja ștafeta. „Am colaborat foarte bine și în trecut, și sper să colaborăm excelent și în viitor…

Cristian Nicula a admis că „este probabil să fie și ceva schimbări în Inspectoratul Școlar Bistrița-Năsăud. Le vom anunța la momentul potrivit. Dar nu trebuie să privim lucrurile dintr-o perspectivă negativă.

Trebuie să le privim din perspectiva proiectelor. Un inspector trebuie să fie un mentor pentru ceilalți profesori din județ.

Inclusiv eu mă pot da la o parte dacă voi constata că nu influențez în bine și nu pot să fac o schimbare în învățământul din Bistrița-Năsăud. Mă autoevaluez și dacă voi constata că nu sunt potrivit, cu siguranță că voi renunța singur la această funcție. La fel și inspectorii: dacă voi considera că avem valori în județ care să poată duce lucrurile mai bine înainte – voi face schimbări.

În definitiv, nu este vorba despre noi. Este vorba despre elevi. Ei trebuie să aibă de câștigat”, a mai spus prof. Cristian Nicula.

Profesorul de Informatică a recunoscut că sunt destule probleme în învățământul județean. Dar există și aspecte pozitive, care merită promovate.

În acest sens, a pus la punct un site care să promoveze aspectele pozitive ale învățământului din Bistrița-Năsăud: https://edubn.ro/

Am vrut să aflăm dacă va încuraja mai mult Informatica, din postura de inspector școlar general. Mai ales luând în considerare performanțele incontestabile ale echipei de robotică de la Beclean.

Este destul de greu. Programa de liceu nu concordă cu ceea ce facem la Robotică. Noi facem proiectare 3D, lucrăm în Java, în timp ce programa de liceu prevede altceva. Tot ce am făcut noi, am făcut în timpul liber și în regim de voluntariat. Avem de făcut rost de bani pentru piese și deplasări, trebuie să căutăm sponsori…

Este tipul de educație numită STEM: Science, Technology, Engineering and Mathematics. Este un concept relativ nou în România, dar foarte răspândită în celelalte țări. Elevii aplică și cunoștințe de informatică, și fizică, și matematică… Totul se desfășoară însă după programul școlar.

Ce mi-ar plăcea să introduc în învățământul din Bistrița-Năsăud ar fi conceptul de profesionalism demn – gracious professionalism, cum este numit în occident.

Chiar dacă lucrăm la proiecte diferite, le împărtășim cu ceilalți”, ne-a mai explicat profesorul Cristian Nicula.

Cristian Nicula predă informatică la Colegiul Național „Petru Rareș” din 2001. A fost director adjunct al colegiului între 2009 și 2012, iar din august 2012 până în 2021 a fost directorul acestei școli. 

Este Lead adjunct în cadrul ORACLE ACADEMY din 2007, facilitator THINKQUEST (2007-2012), precum și membru al Consiliului consultativ al profesorilor de informatică din 2007. 

Cristian Nicula a fost vicepreşedinte al Asociaţiunii „Astra”, Despărţământul Beclean între 2006-2012 și Examinator ECDL din 2005. 

Este, totodată, coordonatorul unei clase de excelenţă la nivelul liceal din anul 2012.

Din 2001 până în prezent, elevii pe care i-a pregătit Cristian Nicula au avut 100% promovabilitate la Bacalaureat, la disciplina informatică. Peste 500 de elevi au obţinut atestatul profesional.

Elevii pregătiți de Cristian Nicula au obținut peste 150 de diplome, premii şi menţiuni, la fazele judeţene şi naţionale ale Olimpiadei de informatică şi ale Olimpiadei de tehnologia informaţiei.

Totodată, echipele de robotică „Esentza” au reușit să se claseze pe locurile fruntașe ale competițiilor naționale și internaționale. 

ARTICOLE SIMILARE

4 COMENTARII

 1. pfai de capul meu!!!
  La o privire fugitiva a titlului am vazut un si un E la finalul numelui si m-am speriat rau de tot!!!!
  Dar la o privire mai atenta m-am linistit relativ!
  O fi vreun semn, prima impresie????

 2. Câtă falsitate, nu privim in sens negativ schimbările. Maii trebuie să ajungă la ciolan alți susținători ai partidului. Ce competențe? Ce să mai așteptăm revenirea la un învățământ de calitate dacă sunt unși in funcție cei cu poziția ghiocelului.

 3. Baiete,
  Sunt un absolvent al Liceului din Beclean, pe vremea fostului inspector Hoza, daca ai auzit de el.
  Si sunt mandru de asta.
  Spui foarte frumos ce spui!
  Dar, sa te cred in cele afirmate, desi e relativ tardiv, am o singura dorinta:
  Renunta la PSD!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Michaela’s Brasserie, Transmixt, Masterfoam și Tehnoprod Plast SRL

Michaela’s Brasserie are nevoie de ajutor cofetar, brutar – patiser și ospătar. Transmixt caută șoferi de autobuz. Se oferă salariu corect, bonuri de masă, condiții de lucru moderne, instruiri dedicate și alte avantaje specifice. Ce alte locuri de muncă sunt diponibile în Bistrița:

Cel Mai Cool Desert – Bubble Waffle – a ajuns la Năsăud!

Copiii și adolescenții din Năsăud sunt în extaz, de ieri! Cel mai cool desert – bubble waffle – a ajuns și în orașul lor! Cei doi foști colegi de liceu și-au extins afacerea delicioasă, deschizând un punct și în orașul academicienilor - Năsăud.

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest sunt invitați la Oradea pe 14 septembrie să se înscrie în programul ScaleOut 4X10, organizat de RBL și ING Bank

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj) sunt invitați la Oradea, pe 14 septembrie 2023, cu ocazia lansării ScaleOut 4x10 - program de scalare organizat de Fundația Romanian Business Leaders (RBL) și ING Bank România.