18.8 C
Bistrița
luni, iunie 17, 2024

Aventura deasupra norilor a bistrițeanului Cristian Stretea: „Am întâlnit-o în avion pe Regina Spaniei”

Locuiește în Spania din 1996 și este însoțitor de zbor de mai bine de două decenii. În ultimii 20 de ani a petrecut peste 18.000 de ore… în nori! Este povestea bistrițeanului Cristian Stretea, care și-a găsit liniștea în Gran Canaria, dar și la mii de metri altitudine.

Cristian Stretea locuiește în Spania din 1996, iar de ceva ani și-a stabilit reședința în Gran Canaria. Din 2002 este însoțitor de zbor, ajungând să practice această meserie din…greșeală.

„S-a întâmplat din greșeală, lucram la un complex de bungalow-uri în Grand Canaria. Aveam o colegă, spaniolă, care tot îmi spunea să încerc (n.r. să aplic pentru un job de însoțitor de zbor). Imaginează-ți eu venit de aici din Bistrița, de pe Independenței, cum să ajung cabin crew sau însoțitor de zbor. Tot a insistat colega mea și m-am dus și-am început să învăț cu ce se mănâncă.Un an de zile s-a pregătit și apoi a trimis CV-ul la mai multe companii”, a povestit Cristian Stretea, la Oameni din Bistrița-Năsăud.

În cei 20 de ani petrecuți printre nori, Cristian Stretea a adunat peste 18.000 de ore de zbor. Anual adună în jur de 900 de ore de zbor, în condițiile în care muncește maxim 14 zile pe lună. Restul timpului preferă să îl petreacă, culmea, în Bistrița.

Despre activitatea unui însoțitor de zbor, Cristian spune că este mult mai complexă decât observă pasagerii la prima vedere.

„Un însoțitor de zbor face multe lucruri pe care pasagerii nu le văd. E foarte multă muncă și mult studiu teoretic. Învățăm multe chestii permanent, avem în fiecare an un examen. Sunt 25 de proceduri de siguranță, pe care trebuie să le știm pe de rost, cuvânt cu cuvânt, ca pe Tatăl Nostru”, spune Cristian.

Avioanele sunt foarte sigure, aproape pot zbura singure

Deși se pune mare accent pe procedurile de securitate și siguranță, care și fac obiectul examenului anual, care, dacă nu este promovat poate aduce concedierea, Cristian spune că avioanele sunt extrem de sigure. Acestea au ajuns atât de „sofisticate” încât aproape pot zbura singure. Dacă unul dintre sisteme se defectează, există cel puțin două care vin în completarea sa și evită astfel o tragedie.

Cel mai important lucru pentru un însoțitor de zbor este odihna. Printre calitățile pe care trebuie să le aibă un însoțitor de zbor se numără: autocontrolul, disciplina, ordinea, punctualitatea. Din fericire, în ultima vreme aspectul fizic contează tot mai puțin. Bistrițeanul spune că în cei peste 20 de ani de activitate nu a întârziat niciodată, nici măcar un minut.

Se permit și mici greșeli, pentru acestea sunt organizate gărzi de 18 ore. Un însoțitor de zbor stă în stand by 18 ore, în caz că unui coleg i se întâmplă ceva și nu ajunge la avion. În acest timp trebuie să fie localizabil, iar în 60 de minute trebuie să fie în avion.

E o meserie specială, care-ți permite să vezi lumea, pe banii altora. Cristian a văzut deja toate continentele, exceptând Australia. A vizitat peste 100 de țări, iar cel mai mult i-a plăcut America de Sud. L-a impresionat cel mai tare Pagatonia, regiune situată în sudul Americii de Sud, pe teritoriul statelor Chile și Argentina, care include Munții Anzi.

Cea mai importantă personalitate pe care a întâlnit-o în avion a fost Regina Spaniei, Sofia:

„Cea mai mare personalitate pe care am întâlnit-o în avion a fost Regina Spaniei, regina Sofia. A călătorit de la Barcelona la Londra, la Jocurile Olimpice. A fost foarte modestă. L-am mai prins pe Ronaldinho și mai mulți actori. Cel mai interesant personaj pe care l-am întâlnit în avion a fost un ziarist italian care a scris cartea despre mafia Italiana „Gomora”. Călătorea cu  bodyguarzii lângă el”, rememorează bistrițeanul.

Întreaga emisiune la care a fost invitat Cristian Stretea o puteți urmări mai jos:

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

SmartyKids Bistrița, Italtextil Sărata, Aquabis, RCB Electro sau Stewo Năsăud caută personal! Toate posturile disponibile, aici:

SmartyKids Bistrița caută persoană zâmbitoare, energică și pozitivă care doreşte să se dezvolte în sfera educațională și în lucrul cu copiii! Este un avantaj să fii absolventă sau viitoare absolventă a învățământului superior în Pedagogie sau Psihologie. NOI locuri de muncă - la STEWO  PLASTIC Năsăud, RCB ELECTRO, Aquabis sau TeraSteel:

STEWO PLASTIC din Năsăud angajează asistent producție. NOI locuri de muncă, la Bistrița

STEWO  PLASTIC Prod din Năsăud caută asistent de producție, iar RCB ELECTRO 97 Bistrița are nevoie de Manipulant mărfuri și Derulatorist. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Smarty Kids Bistrița, Aquabis, Restaurant Arena by Casa EMA sau TeraSteel:

TeraSteel angajează operatori producție, Sanovil caută biolog/biochimist. NOI locuri de muncă, la Restaurant Arena by Casa EMA

Clinica Sanovil Bistrița angajează Biolog / Biochimist. Cunoștințele de microbiologie constituie un avantaj. TeraSteel caută operatori producție. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, RCB Electro, Restaurant Arena by Casa EMA: