Cristina Iurișniți, deputat USR: Nu avem voie să ratăm această întâlnire istorică!

Cristina Iurișniți, deputat USR: Nu avem voie să ratăm această întâlnire istorică!

Este Ziua Europeană a Limbilor – o sărbătoare organizată anual pe 26 septembrie, pentru a sărbători diversitatea lingvistică a unui continent care numără peste 200 de limbi europene, 24 de limbi oficiale ale UE și aproximativ 60 de limbi regionale și minoritare. E ocazia perfectă să ne bucurăm că Bistrița participă cu zeci de evenimente cultural-artistice educative și socio-economice de relansare a agro-turismului și gastronomiei locale la Sezonul cultural Franța-România!

Este ocazia perfectă să ne reamintim varietatea limbilor vorbite în Europa, să promovăm diversitatea culturală și lingvistică, să încurajăm învățarea limbilor străine la orice vârstă – cu atât mai mult cu cât cunoașterea mai multor limbi facilitează comunicarea cu alte persoane și accesul la locuri de muncă, contribuind implicit la dezvoltarea întreprinderilor – consideră deputatul USR Cristina Iurișniți – inițiator și coordonator la nivelul județului Bistrița-Năsăud a unui eveniment de amploare: „Sezonul Franța-România”.

Nu este vorba de un sezon turistic, deși avem de luat lecții în privința managementului și marketing-ului turistic din partea celei mai vizitate țări din lume, Franța fiind în 2017 prima destinație turistică mondială – cu 83 de milioane de turiști și, totodată, țara care și-a propus o țintă de 100 de milioane de turiști străini până în 2020, dar și crearea a 300.000 de locuri de muncă suplimentare. Este  sectorul care reprezintă în Franța  8% din PIB și 2 milioane de locuri de muncă…”, precizează Cristina Iurișniți.

Ce este Sezonul Cultural

Sezonul Cultural are o tradiție în Franța de 60 de ediții, organizate  de mai bine de 30 de ani. Programul este coordonat de Institutul Cultural Francez din Paris în strânsă colaborare cu ministere și agenții care lucrează profesionist.

Sezonul Cultural România-Franţa reprezintă astfel un excelent prilej de a valoriza relațiile tradiționale dintre cele două țări, cu precădere cele din domeniul cultural, prin intermediul unor evenimente care vor pune accentul asupra creației contemporane, cercetării și inovării. De asemenea, acesta reprezintă o bună oportunitate de a marca Centenarul creării României moderne.

După cum amintea președintele Macron, în timpul vizitei la București din luna august 2017, afinitatea dintre țările noastre este profundă, iar în contextul schimbării modului în care Europa este percepută, al rolului statelor membre – Sezonul România-Franța este unul extrem de important.  Cu atât mai mult, cu cât România și Franța au de 10 ani un parteneriat strategic concretizat și în cei 15% din PIB-ul României care reprezintă investiții franceze, în relațiile la nivel european, sprijinul reciproc în acest spațiu mai vizibil sau mai puțin vizibil, dar care face parte din acest ansamblu de proiecte comune în materie de politică europeană și regională.

Besanҫon / Bistrița: Portret în oglindă

În calitate de profesor de limba franceză, membră a ARPF, deputat de Bistrița-Năsăud și membru în delegația Parlamentului României la APF, am considerat că este de datoria mea să aduc în atenția autorităților locale și județene, prin activitățile de diplomație parlamentară, acest cadru generos de colaborare, mai ales în contextul Centenarului și a peste 20 de ani de înfrățire între orașele Bistrița și Besanҫon…”, punctează deputatul Cristina Iurișniți.

Deputatul USR subliniază că Sezonul cultural Franța-România cuprinde și un complex proiect – „Besanҫon / Bistrița Portret în oglindă”, în cadrul căruia orașul nostru este beneficiarul unei finațări de 24 de mobilități generatoare de experiențe memorabile și schimb de bune practici.

Pe parcursul celor șapte luni de desfășurare, programul va avea peste 300 de activități artistice, culturale, științifice și educaționale regionale și peste 250 de proiecte la nivelul orașelor înfrățite, organizate în parteneriat cu instituții din Franța. Sezonul Cultural România-Franţa se va desfășura simultan cu exercitarea de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene (primul semestru al anului 2019).

În cadrul acestor evenimente, autoritățile locale, societatea civilă a celor 2 orașe înfrățite Bistrița și Besancon vor fi reprezentate prin 20 de evenimente cultural-artistice educative și socio-economice de relansare a agro-turismului și gastronomiei locale.

Sezonul Franța-România va avea loc în perioada 1 decembrie 2018 -14 iulie 2019, marcând astfel Centenarul creării României moderne, dar și centenarul sfârșitului primei conflagrații mondiale.

Nu avem voie să ratăm această întâlnire istorică și culturală, făcând gafe diplomatice impardonabile, precum doamna premier care a ratat întâlnirea cu Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene…!  Nu ne permitem să ratăm ocazia de a fi puse în valoare relațiile bilaterale în domeniul cultural, prin intermediul unor evenimente care să pună accentul pe creația contemporană a tinerilor, pe cercetare și inovare, dar care să și contribuie la o vizibilitate maximă a României moderne…! La 100 de ani de la organizarea armatei române de către generalul Berthelot, avem în continuare de luat exemplul francez în organizare”, avertizează Cristina Iurișniți.

Deputatul USR subliniază, totodată, că este vital să depășim stereotipia celebrei declarații despre România făcută de Raymond Poincaré – avocat, fost premier și președinte al Franței. Acesta a intentat un proces  statului român pe care l-a și câștigat, rămânând în istorie cu fraza „Que voulez-vous, nous sommes ici aux portes de l’Orient, où tout est pris à la légère…” (Ce vreți, ne aflăm aici, la porțile Orientului, unde nimic nu este luat foarte în serios).

Acest clișeu antropologic al ineficienței, această judecată de psihologie socială trebuie depășită, de la respectarea codurilor diplomatice minime, cum e cel al punctualității, până la gestionarea cu succes al unui proiect validat de Comitetul mixt bilateral – cum este și „Besanҫon / Bistrița Portret în oglindă”, a mai precizat deputatul USR Cristina Iurișniți.

VIDEO – Bogdan Ivan: Din Zagra până-n București, toți o să știe cum se schimbă directorii de școli februarie 28, 2021 - Nemulțumirile legate de schimbarea directorilor de școli nu s-au încheiat. În cadrul unei conferințe de presă, deputatul social democrat, Bogdan Ivan, a explicat că există un draft de modificare a Legii Învățământului. Se dorește o metodă generală de schimbare a directorilor de școli, care să mulțumească și administrațiile și părinții. „Din Zagra până-n București, toți vor ști cum se schimbă directorii de școli”, a declarat Bogdan Ivan.
Ai permis de conducere din Marea Britanie? AFLĂ cum îl poți schimba: februarie 28, 2021 - Bistrițenii care au permis de conducere eliberat de autoritățile din Marea Britanie și Irlanda de Nord au posibilitatea să-l schimbe cu unul românesc. Instituția prefectului a emis lista cu pașii ce trebuie urmați în astfel de situație:
Ioan Turc vrea ca traficul din oraș să fie pus la punct de o „comisie de circulație” februarie 28, 2021 - Primarul Ioan Turc consideră necesară înființarea unei comisii de circulație. Alte orașe care au o astfel de comisie au lăsat pe mâna sa instituirea sensurilor unice și a celor giratorii, avizarea studiilor de trafic, luarea în evidență a locurilor de parcare.
IANA OPTIC: Află cine a câștigat ochelarii Ray Ban! În martie, ochelari Dolce & Gabbana – premiul pe care îl pot câștiga clientele Iana Optic februarie 28, 2021 - Și-au cumpărat ochelari de la Iana Optic, s-au înscris în tombolă, iar ieri, o pereche de ochelari Ray Ban a ajuns la…o norocoasă! În luna martie, Iana Optic mai organizează o tombolă, iar o doamnă sau o domnișoară poate să plece acasă cu o pereche de ochelari Dolce&Gabbana. AFLĂ cine e câștigătoarea lunii februarie și ce trebuie să faci pentru a avea o șansă la premiul lunii mărțișorului:
VIDEO – Primarul comunei Maieru: Cei de la SGA când vin în control, vin pe DN, nu pe albiile râurilor! februarie 28, 2021 - Sătul de veșnica problemă a gunoaielor, primarul comunei Maieru subliniază că există o posibilitate de eradicare a problemei. Dar asta e posibil doar dacă se acționează... împreună. ”Albiile sunt ale SGA-ului, gunoaiele sunt ale primarilor, că ei așa zic. Mai mult, cei de la SGA, când vin în control, vin pe DN, nu pe albiile râurilor, să vadă cum arată„ a declarat Vasile Borș.
LICĂ – tânărul a cărui viață s-a curmat MULT prea repede aseară din cauza inconștienței prietenului său februarie 28, 2021 - Un accident mortal a avut loc azi-noapte în Rodna. Lică se afla în mașină cu prietenii săi, când autoturismul a părăsit carosabilul din cauza vitezei excesive și s-a izbit de un stâlp. Acesta a intrat în stop cardio respirator, nemaiputând fi salvat de echipajele medicale.
FOTO/VIDEO – RODNA: Și-a omorât prietenul după ce a apăsat prea tare pedala de accelerație februarie 27, 2021 - Un accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, în Rodna. Din primele informații, trei tineri au fost implicați, iar unul a rămas prins între fiarele contorsionate ale mașinii. Acesta a fost găsit de salvatori în stop cardio respirator.
ALERTĂ! Un copil de 12 ani a dispărut de pe o stradă din Bistrița! UPDATE: Minorul a fost găsit februarie 27, 2021 - Polițiștii caută un băiețel de 12 ani ce a dispărut ieri de pe o stradă din municipiu. Acesta a ieșit din casă la ora 10.00, și nu a mai ajuns acasă. L-ați văzut??
VIDEO – Deputatul Bogdan Ivan: România putea scrie istorie! februarie 27, 2021 - Deputatul Bogdan Ivan a declarat că actuala Guvernare nu investește, ci doar taie bugetele alocate fiecărei ramuri în parte: sănătate, educație, investiții, etc. ” au respins toate amendamentele la Bugetul de Stat, în comisii. ..România putea face istorie!” a declarat social democratul.
VIDEO – Sorin Avram, primarul din Leșu: „Am avut probleme foarte mari. Încă n-am găsit o soluție” februarie 27, 2021 - Primarul Sorin Avram din Leșu a recunoscut că vremea din ultimele luni le-a dat mari bătăi de cap locuitorilor: „Am avut probleme foarte mari. Chiar mi-e frică, încă n-am găsit o soluție pentru a stabiliza alunecarea de teren de pe pășunea comunală...”
Rută ocolitoare a comunei Ciceu Giurgești pentru cei ce vin sau merg spre Maramureș februarie 27, 2021 - Comuna Ciceu Giurgești este în carantină pentru 14 zile, începând de azi. Polițiștii fac cunoscută ruta ocolitoare pentru cei ce vin sau merg spre Maramureș. 
FOTO: Ies la lumină primele însemnări din cele peste 5.000 de pagini de jurnal ale profesorului Vasile Filip februarie 27, 2021 - „Profesorul Vasile Filip nu s-a lăsat contaminat de anumite atitudini provinciale și condescendente, ci și-a păstrat și conservat această alură de super intelectual: și când vorbește despre colinde, și când vorbește despre o cântare sau o carte...”
Primarul din Parva, revoltat că părinții trebuie să suporte naveta copiilor la școală: „Suma de 400 de lei pentru un elev este prea mare” februarie 27, 2021 - Ioan Strugari, primarul comunei Parva, atrage atenția că în contextul în care naveta elevilor la școală nu va fi decontată, mulți părinți din localitate care au copii la liceele din Năsăud sau Bistrița nu își vor putea permite să plătească transportul. Transportul lunar pentru un singur elev costă în jur de 400 de lei.
Via Transilvanica, cea mai lungă potecă din țară, va avea propriul maraton februarie 27, 2021 - După ce anul trecut cei de la Tășuleasa Social au fost nevoiți să anuleze Via Maria Theresia, anul acesta, asociația anunță un nou maraton, care se va desfășura pe Via Transilvanica, cea mai lungă potecă din țară, la amenajarea căreia voluntarii și autoritățile locale din mai multe județe lucrează deja de câțiva ani.
FOTO: În acest an celebrăm 1 Martie cu mărțișoare dulci, de la Cuptorul lu Buna! februarie 27, 2021 - În locul unor mărțișoare de tinichea, lipsite de suflet sau semnificație, vă propunem – în acest an – să dăruiți mărțișoare dulci. Sunt delicioase, sunt naturale, sunt coapte în Cuptorul lu Buna (băcănia deschisă pe Independenței nr 73) și vor încălzi, cu siguranță, sufletul celor care le primesc în dar!
O femeie s-a prăbușit în curtea casei! Familia știa că e însărcinată! CE s-a descoperit: februarie 27, 2021 - Un echipaj al ISU BN și unul al SAJ au ”zburat” spre Șieu. O femeie însărcinată s-a prăbușit în curtea casei sale. Medicii dau o luptă contra cronometru pentru a o salva.
INEDIT: 100 de zile de școală la Logos + 100 de bomboane = 100 de copii fericiți… la Vaslui februarie 27, 2021 - Elevii de la Logos au sărbătorit ieri 100 de zile de la începutul anului școlar 2020 - 2021. Copiii s-au gândit și la cei mai nefericiți, cum sunt, de pildă, colegii lor din Vaslui. Așa că au decis să îmbine ceea ce au învățat la școală - GENEROZITATEA - cu această aniversare. Au adunat bomboane ce vor aduce zâmbete pe fețele micuților din Vaslui.
OFICIAL: Ciceu Giurgești, de mâine dimineață, în carantină! VEZI modelul de declarație pentru a putea ieși din casă: februarie 26, 2021 - Comuna Ciceu Giurgeștui va intra, de mâine dimineață, în carantină. Timp de două săptămâni comuna va avea filtre la intrare și ieșire. Iar sătenii vor putea ieși din casă doar pe baza unei declarații. VEZI cum arată declarația:
VIDEO – Sorin Hognogi, primarul din Spermezeu, atacă dur clasa politică: „În continuare ne angajăm rudele și ne punem consilieri – soțiile” februarie 26, 2021 - Sorin Hognogi, primar în Spermezeu: „Fac parte din mediul politic-administrativ doar de 12 ani… Dar parcă nu avansăm deloc. Parcă atunci când ceva începe să funcționeze bine, apare cineva și pune parcă frână la toate cele 4 roți odată. În continuare funcționăm după nepotisme. În continuare ne angajăm rudele, în continuare ne punem consilieri – soțiile...”
VIDEO – Paul Știr: An nou, problemă veche! Nu știm cum plătim asistenții personali ai persoanelor cu handicap februarie 26, 2021 - Primarul comunei Căianu Mic, Paul Știr, a explicat azi, în cadrul unei conferințe la sediul PSD că actuala Guvernare nu a găsit soluții pentru o problemă veche: plata asistenților personali ai persoanelor cu handicap. ”Nici în 2020 nu am știut cât va contribui Statul, nici acum nu știm. Și la Căian au rămas fără salarii două luni de zile” a declarat primarul.
„Efectul pervers” al mutării secției de Oncologie la Hotel Krone: medicii sunt amendați pentru că nu au unde parca regulamentar februarie 26, 2021 - Hotelul Krone a fost preluat de Consiliul Județean și găzduiește momentan secția de Oncologie a Spitalului de Urgență. Lipsa locurilor de parcare din zonă își spune cuvântul: medicii sunt nevoiți să își lase mașinile pe unde pot și se trezesc cu amenzi.
VIDEO: Primarul comunei Zagra: S-ar putea să ne confruntăm cu abandonul școlar din cauza închiderii școlii din Suplai februarie 26, 2021 - Aproape 30 de copii vor fi nevoiți să facă naveta la școală, din toamnă, după ce ISJ BN a decis să pună lacătul pe o școală și pe o grădiniță din comuna Zagra. ”Mi s-a spus că nu sunt bani și că școala trebuie să fie rentabilă. Păi nu educația e esențială? La Suplai ne putem lovi de un abandon școlar!” a spus primarul comunei Zagra, Eugen Bușcoi.
RĂZBUNARE EXTREMĂ! S-a certat cu părinții și le-a dat foc la casă februarie 26, 2021 - Un tânăr de 30 de ani a dat foc casei părinților săi, în urma unor discuții în contradictoriu cu aceștia. Casa din Budești a celor doi a fost distrusă în proporție de 50%. Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore.
Luni se deschid două noi centre de vaccinare! februarie 26, 2021 - Două centre de vaccinare se vor deschide luni, 1 martie 2021. De azi se fac programările în platformă. UNDE vor fi amenajate cele două centre:
Și Primăria Beclean se digitalizează! Taxele și impozitele se pot plăti online! februarie 26, 2021 - Vești bune pentru beclenari! Primăria orașului a urmat exemplul altor administrații, oferind câteva servicii în format digital! Astfel, de ieri, taxele și impozitele pot fi plătite online.
Ciceu Giurgești va intra în carantină! CE ar fi dus la o asemenea incidență: februarie 26, 2021 - Comuna Ciceu Giurgești va intra în carantină, după ce incidența cazurilor COVID a depășit 10/1.000. Astăzi la ora 12.00 va avea loc ședința în care se ia decizia finală, dar ”demersul e deja făcut”, conform prefectului județului. CE ar fi dus la o asemenea creștere a cazurilor:
Aquabis: Fără apă potabilă astăzi în Rusu Bârgăului și Negrilești februarie 26, 2021 - O parte dintre locuitorii din Rusu Bârgăului și Negrilești rămân astăzi, 26 februarie 2021, fără apă potabilă pentru câteva ore - anunță Aquabis. 
Auditul, marele „mister” din Primăria Bistrița. Primarul Ioan Turc evită răspunsuri pe tema asta și în fața consilierilor locali februarie 26, 2021 - După „incidentul” cu firma de audit mult-lăudată de municipalitate, la care s-a renunțat după ce primarul Ioan Turc a constatat că administratoarea acesteia are probleme penale, edilul Bistriței pare să evite constant orice răspuns sau informație despre auditul în instituție.
TRANSMIXT: De luni, 1 martie, elevii navetiști din Bistrița-Năsăud NU mai pot circula gratuit cu autobuzul februarie 26, 2021 - Transmixt Bistrița a anunțat ieri seară că elevii navetiști din județ care aveau abonamente gratuite pentru transportul în comun NU le mai pot folosi, pentru că nu mai sunt valabile. Care este motivul:
FOTO/VIDEO: Accident cu victimă încarcerată în Jelna februarie 26, 2021 - Echipajele de intervenție ale ISU BN, SAJ BN și IPJ BN au fost solicitate în Jelna, la un accident rutier. Două autoturisme au colizionat, una părăsind partea carosabilă. O persoană a rămas încarcerată.