27.1 C
Bistrița
marți, iunie 22, 2021

Cristina Iurişniţi (USR): Începe un nou an școlar. Pe cine a ales PSD să conducă Ministerul Educației Naționale?

Senator în Parlamentul României din 2000, deci la al 4-lea mandat, Şerban Valeca nu are nicio experiență în management educațional. Şi nu cunoaște sistemul – așa cum cerea Dăncilă acum câteva zile presupusului viitor ministru al Educației.

Valeca susține că nu cunoaște problema manualelor pentru clasa a VII-a. Acestea  nu vor ajunge la timp pe băncile elevilor, pentru că licitația a fost organizată târziu, la fel ca și în ceilalți ani.

Potrivit noilor programe, manualele pentru gimnaziu au fost schimbate de acum 2 ani. Vă mai amintiți de celebrul manual de sport pentru clasa a V-a, apărut în 2017, susținut de Liviu Pop? Anul trecut noile manuale pentru clasa a VI-a nu au ajuns în școli decât parțial.

Acum din nou, în clasa a VII-a această generație nu are parte de manuale noi la timp, în scoli, din cauza incompetenței, dezinteresului și managementului deficitar din MEN.

Însă cea mai nocivă „realizare” a mandatului Valeca-2017 a fost renunțarea la evaluatorii internaționali și folosirea exclusivă a celor români. S-a schimbat implicit limba de depunere a proiectelor – din engleză în română. „Această măsură ne-a aruncat înapoi cu cel puțin o decadă în privința bunelor practici folosite în plan internațional în domeniul cercetării științifice!”, a avertizat deputatul Cristina Iurişniţi.

Șerban Valeca (63 de ani) a fost votat de baronii PSD să ocupe funcția de ministru al Educației – la finalul unei ședințe în care toate propunerile premierului Dăncilă pentru acest portofoliu au fost respinse de aripa Dragnea.

Șerban Valeca a fost ministru al Cercetării în guvernele Năstase și Grindeanu.

Este persoana care a dat o lovitură puternică Cercetării în ultimul său mandat, eliminând evaluatorii internaționali din competițiile pe cercetare în 2017 şi numind la vârful comisiilor din cercetare oameni controversați, cu probleme penale la acea vreme și remarcați doar prin apropierea de partid.

Soluții:

USR propune în viitorul program de guvernare pe Educație

  • depolitizarea reală a sistemului de învățământ prin organizarea de concursuri și ocuparea posturilor pe competențe, meritocrație
  • descentralizare prin desființarea inspectoratelor județene ca centre de monopol politic și creșterea autonomiei școlilor, a Consiliilor de administrație și a directorilor de școală;
  • debirocratizare pentru creșterea calității actului educațional, prin formare inițială și continuă de calitate în vederea îndeplinirii unui obiectiv zero:  reducerea abandonului școlar și a analfabetismului funcțional.

Dezinteresul guvernanților pentru Educație s-a văzut prin tăierea finanțării de 1 miliard de lei care a fost tăiat de la Educație la recenta rectificare bugetară!

O altă bombă cu ceas pentru Educație este OUG 51/ 2019 care a eliminat posibilitatea de a deconta naveta copiilor noștri.

Suntem singura țară din Europa cu aproximativ 4500 de cadre necalificate în sistemul de Educație și cu peste 2000 de școli fără apă și canalizare !”, a mai avertizat Cristina Iurişniţi.

În județul Bistrița-Năsăud mai avem încă 20 de școli care așteaptă să fie modernizate de către primarii dezinteresați de condiții decente în școli pentru copiii noștri!

USR trage încă un semnal de alarmă!

Este inadmisibilă nerespectarea a minim 6% din PIB acordată Educației, conform legii 1/2011.

În calitate de profesor, deputat și membră în Comisia de învățământ a Camerei Deputaților cer cu fermitate stoparea subfinanțării cronice a sistemului de învățământ! Copiii noștri au dreptul la siguranță în școli modernizate și la educație de calitate la nivel european prin profesori bine pregătiți și motivați”, conchide deputatul USR Cristina Iurişniţi.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

COLIBIȚA: Mâncăruri Tradiționale la ceaun vă așteaptă zilnic la terasa Delice Pan

Aerul de munte te face să-ți fie fooooame! Ei bine, de azi, la terasa Delice Pan...

„Ghidul consumatorului informat”: Electrica Furnizare explică prețurile energiei electrice de la 1 iulie și cum își protejează în continuare clienții

Electrica Furnizare anunță acordarea unui discount tuturor clienților săi care aleg până la data de 31.08.2021 un produs din piața concurențială.

Vineri, la Noblige, degustare de vinuri nobile Purcari, printre tablourile lui Miron Duca

După o perioadă lungă de restricții, cui nu i s-a făcut dor de evenimente rafinate, cu...