18.7 C
Bistrița
luni, mai 27, 2024

Cu aproape 28 de milioane de euro, clădirea veche a Spitalului Județean din Bistrița va fi reabilitată și modernizată integral

La Consiliul Județean Bistrița-Năsăud s-a semnat astăzi contractul de proiectare și execuție lucrări pentru „Creșterea eficienței energetice la Spitalul județean de Urgență Bistrița”. Cu aproape 28 de milioane de euro, va fi reabilitată și modernizată integral clădirea veche a spitalului, a anunțat președintele CJ BN, Radu Moldovan.

Licitația a fost câștigată de o asociere de firme din care fac parte FRASINUL, AXDesign Group, Depisto Star, Kreg Construct & Consult, Construcții Erbașu și GB IndCo SRL.

Sunt atât de multe firme, pentru că sunt multe specializări: servicii, echipamente, oxigen, fluide medicale. Sunt multe tipuri de lucrări care necesită specializări înalte și autorizări de multe feluri. De aceea sunt mai multe companii implicate și autorizate să realizeze aceste lucrări”, a precizat Emil Radu Moldovan.

Valoare contractului se ridică la 135.154.763 lei (27.3 mil euro). Suma include proiectarea și asistența tehnică (1.19 mil lei), dar și execuția lucrărilor (132.9 mil. lei).

Durata contractului este de 24 de luni, din care 4 luni sunt dedicate proiectării, iar 18 luni – execuției lucrărilor.

Și partea veche a spitalului trebuie să ajungă la același standard de calitate ca și noul corp de clădire. Astfel, pacienții care sunt într-una sau în cealaltă parte să nu simtă nicio diferență din punct de vedere hotelier sau medical.

Se vor face inclusiv lucrări de recompartimentare. Vor fi create băi în fiecare salon. Fiecare pat va avea rampă de distribuție a fluide medicale, sistem de apelare soră medicală și sistem de ventilație. Se vor placa pereții cu material bactericid”, a explicat managerul Gabriel Lazany.

Iată care sunt principalele lucrări ce se vor realiza la Spitalul Județean Bistrița:

  • Realizarea unui termosistem eficient din punct de vedere al pierderilor de energie termică, rezistență și durabilitate în timp, siguranță la incendiu, protecția zgomotului și a mediului;
  • Introducerea unor sisteme de umbrire a ferestrelor de la nivelul anvelopantei, pentru reglarea cantității de lumină, dar și pentru protecție sporită împotriva razelor UV și diminuarea efectului de supraîncălzire a spațiilor interioare;
  • Realizarea și remodelarea tuturor zonelor de acces;
  • Realizarea unui sistem de fațade ventilate pentru un plus de eficiență energetică, dar și pentru un aspect estetic mai modern și mai durabil în timp. 
  • Sisteme de detectare, semnalizare, alarmare incendii;
  • Lucrări de intervenție la infrastructura electrică, termică, de ventilare și tratare a aerului, precum și la infrastructura de fluide medicale;
  • Recompartimentări interioare prin construirea de grupuri sanitare la fiecare salon;
  • Extindere scară exterioară pentru evacuare în caz de incendiu, de la P+2 la P+5;
  • Construire lift exterior;
  • Amplasarea unor stații de încărcare pentru autoturisme hybrid sau electrice.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

BISTRIȚA: S-a deschis We Fit Club, pe str. Alba Iulia! 1100 mp cu aparate performante de fitness, clase de kangoo jumps sau bodypump

Cea mai nouă, probabil cea mai modernă sală de fitness, singura desfășurată pe 1100 mp s-a...

Descoperă Mercedes me Service

Știai că: Aplicația Mercedes me Service îți oferă asistență digitală în toate problemele legate de service?

Materom: Ofertă de primăvară pentru călătorii confortabile și mult mai sigure

A venit în sfârșit primăvara și este momentul potrivit pentru începuturi proaspete și noi aventuri. Descoperă frumusețea naturii care ne trezește la viață, din spatele volanului modelului tău Mercedes-Benz preferat – un companion excelent pentru călătorii pline de experiențe incitante!