8.5 C
Bistrița
sâmbătă, octombrie 16, 2021

Culegătorii de fructe de pădure și ciuperci riscă amenzi usturătoare de fiecare dată când intră în pădure, din cauza unui vid legislativ

Culegătorii de fructe de pădure și ciuperci riscă amenzi usturătoare de fiecare dată când intră în pădure, din cauza unui vid legislativ. Pe de-o parte, Codul Silvic spune că produsele pădurii aparțin proprietarilor acesteia. Pe de altă parte, însă, nu  avem documentul final în baza căruia oamenii pot să meargă liniștiți la cules. Amenzile, în schimb, pot ajunge chiar la 5000 de lei.

Unii dintre locuitorii așezărilor de munte își asigură cele necesare traiului zilnic din banii adunați în urma culesului de fructe din pădure. Ei desfășoară o muncă dificilă și sunt mereu la un pas de pericol. În plus, sunt chinuiți de spaima de a fi amendați, din cauza legislației deficitare.

În majoritatea cazurilor, proprietarii sau administratorii de pădure îi cunosc pe oamenii care culeg fructele de pădure. Unii își valorifică produsele prin centrele de colectare din județ, alții prin piețe sau chiar la marginea drumurilor.

Oamenii ar trebui să știe că, înainte de a urca pe munte la cules de fructe de pădure, este necesar să înștiințeze proprietarul de pădure sau ocolul silvic care asigură administrarea și serviciile silvice și să obțină autorizația pentru colectare. Numai că aici avem o problemă: normele de aplicare pentru legislația privind activitatea de colectare și valorificare a produselor sunt sub formă de draft. Încă nu avem forma finală și nu avem cum să eliberăm documentele. Așteptăm și noi aprobarea normelor”, ne-a explicat directorul Direcției Silvice Bistrița-Năsăud, Gheorghe Ivan.

În Bistrița-Năsăud, activitatea de colectare a fructelor de pădure și a ciupercilor este una de tip tradițional. Între culegători și cei care valorifică fructele s-au creat relații bazate pe tradiție și nu pe legislație.

Până când vom avea forma finală a documentelor în baza cărora se pot duce liniștiți la cules, așa lucrăm. Anunțăm ocoalele silvice că avem un grup de culegători într-o anumită zonă. Ei culeg fructele de pădure și ciupercile. Apoi asigurăm transportul oamenilor și a recoltei spre centrele de valorificare din subordinea Direcției Silvice Bistrița-Năsăud. Din punctul meu de vedere, activitatea acestor oameni trebuie susținută”, a declarat directorul Gheorghe Ivan.

În lipsa acordului scris obținut de la ocolul silvic care asigură administrarea sau serviciile silvice, precum și fără autorizația de recoltare sau de achiziționare emise de autoritatea competentă pentru protecția mediului, oamenii riscă amenzi cuprinse între  2.000 lei și 5.000 lei.

S-a întâmplat și zilele trecute, când mai multe persoane au fost amendate pentru că au intrat cu mașinile în pădure… Aceștia intenționau să culeagă fructe de pădure și ciuperci. Mai multe despre acest subiect puteți citi mai jos:

Paradoxul culegătorilor de ciuperci și fructe de pădure: încurajați să adune aurul pădurii, dar amendați pentru că intră în pădure

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Se caută tehnician maseur și kinoterapeut! NOI locuri de muncă, disponibile la Subway Viișoara, Transmixt, Electroplast, IMP România sau RDS

Salon CLAUDIA angajează tehnician maseur și kinoterapeut (ă). Restaurantul Subway Viișoara din incinta Petrom angajează preparatori sandwich-uri, iar Leoni are disponibile sute de locuri de muncă. RCS & RDS caută agent vânzări. Oferta completă, mai jos: 

Jachete bărbătești – care este perfectă pentru vremea rece?

Vremea rece aduce cu sine nevoia de a ne schimba garderoba. Pentru sezonul rece, în orice...

Ianiki After school e ALTCEVA: Cursuri în limba Germană! Și-ți iau copilul de la școală și-ți vine acasă cu tema făcută și fericit!

Un ALTFEL de after school și-a deschis azi porțile, în Bistrița. Cei de la IANIKI îți...