5.9 C
Bistrița
sâmbătă, noiembrie 27, 2021

Cum au ajuns bogații Bistriței, cu vile în cartierele noi, să consume apă mai bine de un an fără să o plătească

Parte din pierderile importante de apă înregistrate de Aquabis se datorează furtului de apă. Deși pare greu de crezut, în spatele acestor branșări ilegale se numără firme sau chiar posesorii de vile în cartiele noi ale Bistriței.

Cu 75% din rețelele de apă din municipiu înlocuite, Aquabis încă înregistrează pierderi de apă, care ajung la 38%. Cu alte cuvinte, 38% din apa captată și distribuită în rețele se pierde și nu este facturată.

De vină pentru această situație par să fie rețelele vechi care n-au fost încă modernizate, avariile, dar și… furturile de apă.

„O mare parte din aceste pierderi sunt furturi, pe lângă pierderile tehnice. De unele nu-s străini nici colegii noștri de la Aquabis. Sunt și angajați ai Aquabis care împreună cu „oameni de bine” au grijă de bypass-uri și de contoare. Aceste furturi se întâmplă peste tot, începând de la agenți economici la persoane fizice din municipiul Bistrița și până în capătul județului”, a precizat președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, într-o conferință de presă.

Potrivit directorului Aquabis, Ioan Șandru, numărul de dosare penale întocmite pentru furt de apă a ajuns la 80 și cel mai probabil va trece de 100 în perioada următoare.

Posesorii de vilă consumă apă „gratis” și de un an de zile

Deși pare greu de crezut, în spatele furturilor de apă se află posesorii de vile din cartierele noi ale Bistriței. Unii dintre ei consumă apă fără să o plătească de mai bine de un an.

„E vorba despre case noi, în partea orașului unde s-a tot construit. Mai avem de verificat și vom trece de 100”, a mai spus Șandru.

Se fură și în mediul rural, unde oamenii au găsit metode să „fenteze” contoarele și folosesc apa distribuită de Aquabis pentru a-și uda grădinile. Unii fură chiar cu complicitatea angajaților Aquabis.

De anul viitor vor fi înființate mai multe echipe care îi vor vâna pe hoții de apă. De asemenea, se va apela și la camere de supraveghere, dar și la apometre, care să arate clar câtă apă primește o localitate și câtă este facturată.

 

Bianca SARA GAVRILĂ
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Efectele crizei sanitare asupra sănătății mentale la nivel global

Efectele crizei sanitare: Află cât de afectată a fost starea mentală a populației la nivel mondial ca urmare a crizei sanitare. Statistici pentru diferite regiuni ale lumii.

Care sunt avantajele pariurilor online

Dacă îți place să urmărești transmisiunile sportive și ești la curent cu ce se întâmplă în diverse sporturi, ești persoana potrivită pentru un hobby plin de adrenalină. Pariurile sportive online îți pot aduce câștiguri frumoase!

Se fac angajări la Transmixt Bistrița, Supercom și IMP România! Se oferă condiții excelente de muncă

Se fac angajări la ItalTextil Sărata, care caută muncitori și secretar administrativ. Panouri Decorative are nevoie de montator în Bistrița, iar Transmixt angajează / școlarizează șoferițe pentru transportul local. Oferta completă, mai jos: