23.9 C
Bistrița
marți, mai 11, 2021

Cum este posibil să intri în spital cu test Covid negativ și să ieși pozitiv? Explicațiile managerului Spitalului Județean, Gabriel Lazany

Intrebat de un urmăritor al emisiunii Bistrițeanul Live cum e posibil ca un bolnav să intre în spitalul județean cu test Covid negativ și să iasă cu unul pozitiv, managerul unității medicale a prezentat situațiile în care se poate întâmpla acest lucru:

Prezent la Bistrițeanul Live, Gabriel Lazany, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița a explicat cum e posibil ca o persoană care intră în spital cu un test Covid negativ să se infecteze în unitatea medicală.

„Se poate întâmpla din mai multe motive. Primul motiv prin care poți intra negativ și să ieși pozitiv: noi pe toți pacienții la internare îi testăm. Există acea fereastră imunologică în care tu poți să fii pozitiv, dar să ieși negativ la testare. Pozitivarea se face la 5-8 zile după infectare. Acesta poate fi unul dintre motive.

De fapt, pacientul intră pozitiv, el este fals negativ. Sau există riscul să te infectezi în spital. Acest risc există, pentru că infrastructura de sănătate din România nu permite o gestionare corespunzătoare a pacienților Covid. O gestionare corespunzătoare a pacienților Covid ar presupune ca de la internare și până la externare, fiecare pacient să fie gestionat individual: să stea singur în salon, să nu aibă contact cu alți pacienți”, a explicat Gabriel Lazany.

Acesta a amintit și de focarul de la Secția de Medicină Internă, care a fost provocat tocmai de doi pacienți fals-negativi. Au fost testați când au ajuns la spital, iar în urma testelor negative au fost duși în saloanele non-covid. Ulterior, după câteva zile, când au prezentat simptome specifice, au fost retestați, iar testele au fost pozitive. Între timp, au reușit să infecteze alți peste 20 de pacienți de la secția Medicină Internă.

Emisiunea la care a luat parte Gabriel Lazany poate fi urmărită mai jos:

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/oUYQhZy2AVA” aspect_ratio=”853:480″ loop=”no” muted=”no” /]

Bianca SARA GAVRILĂ
Bianca SARA GAVRILĂ
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

POP&POP Glass Solutions Bistrița – Profesioniști în amenajări cu sticlă și sisteme de glisare inteligente pentru birouri, locuințe sau terase

Ai în plan amenajări cu sticlă la firmă sau acasă?! Pop&Pop Glass Solutions Bistrița sunt profesioniștii...

Ai nevoie de meniuri pentru cafenea sau restaurant? Creativii de la EMA Grafix îți fac ce model vrei tu, rapid și ieftin!

Meniul e cartea de vizită a oricărui restaurant, cafenea sau a oricărei terase cu dichis! Dacă...

FOTO – NOU de Paște, la Euforia: Aranjamente florale cu licheni stabilizați!

Alege ca sărbătorile acestea pascale să fie pline de culoare! Cu aranjamentele de la Euforia Floral...