23.5 C
Bistrița
luni, iunie 17, 2024

FOTO: Dana Maria Rânziș, tânăra care s-a ambiționat să crească căpșuni la munte, în Piatra Fântânele

Gustul unic al căpșunilor crescuți de bunica sa în curtea casei din Piatra Fântânele a ambiționat-o pe bistrițeanca Dana Maria Rânziș să ducă tradiția mai departe, după ani și ani.

Dana Maria Rânziș și-a petrecut copilăria la bunici, în localitatea Piatra Fântânele din Pasul Tihuța. Aici, în grădina casei, bunica sa cultiva cei mai aromați și dulci căpșuni, care mai apoi erau transformați în cea mai bună dulceață. Fiind ajutorul de nădejde al bunicii sale, tânăra a învățat, pas cu pas, toate secretele.

Anii au trecut, m-am căsătorit și am plecat împreună cu soțul meu în Spania, unde am locuit timp de 10 ani.

Am lucrat în agricultură la cultivarea mai multor legume precum roșii, castraveți, salată, fasole, cât și la sortarea și împachetarea lor în depozit.

În fiecare vară reveneam acasă și ne doream să nu ne mai întoarcem în Spania. Până când ne-am făcut curaj și am zis că trebuie să încercăm ceva la noi acasă.

Aveam terenul și căsuța de la bunici și am decis să ne apucăm de cultivat căpșuni, cu gândul la căpșunii gustoși și zemoși pe care îi cultiva bunica. Apoi ne-am gândit să facem o dulceață cum doar ea știa să facă. Și așa a început totul. Apoi am început să diversificăm, cu zmeură, coacăze și toate restul„, ne-a povestit Dana Maria Rânziș.

Cei doi tineri au amenajat și un spațiu autorizat sanitar-veterinar, în casa bunicii. Aici comercializează fructe proaspete și prepară, sub numele de Gridama Fruct Montan, o gamă variată de conserve, pentru toate gusturile. E vorba despre dulcețuri, gemuri, marmeladă, siropuri de fructe, de muguri și conuri de brad, de mentă, de trandafiri, zacuscă cu hribi, cu vinete, cu ghebe sau cu fasole.

O mare parte din fructe le cultivăm noi – căpșuni, zmeură, mure, coacăze negre. La fel și trandafirii. Legumele pentru zacuscă le achiziționăm din piață deoarece la noi la munte nu cresc ardei, vinete etc.„, a mai completat aceasta.

Dana Maria Rânziș spune că zacusca cu hribi și siropul de muguri și conuri de brad sunt cele mai căutate produse pe care le prepară.

Eu personal iubesc dulceața de zmeură, îmi aduce aminte de copilărie, când o pregătea bunica, cu acea aromă de nedescris… Cât despre recolta de căpșuni, anul acesta au fost puțini, dar foarte buni. Cultura trebuie reînnoită la primăvară”, ne-a mai explicat tânăra.

Bunătățile din Pasul Tihuța pot fi găsite în fiecare sâmbătă, la târgul cu produse locale, în Piața Mică. Sunt de găsit și în mai multe magazine din Bistrița, Năsăud sau Beclean, dar și la câteva băcănii din București.

Totodată, conservele pregătite de Dana Maria Rânziș sunt la mare căutare și peste hotare, în țări precum Spania, Belgia și Italia.

Pe viitor ne dorim să creștem puțin producția de conserve fiindcă cererea este tot mai mare. Acest lucru nu va afecta însă calitatea produselor, care se bucură de multă atenție din partea noastră„, a conchis tânăra.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

SmartyKids Bistrița, Italtextil Sărata, Aquabis, RCB Electro sau Stewo Năsăud caută personal! Toate posturile disponibile, aici:

SmartyKids Bistrița caută persoană zâmbitoare, energică și pozitivă care doreşte să se dezvolte în sfera educațională și în lucrul cu copiii! Este un avantaj să fii absolventă sau viitoare absolventă a învățământului superior în Pedagogie sau Psihologie. NOI locuri de muncă - la STEWO  PLASTIC Năsăud, RCB ELECTRO, Aquabis sau TeraSteel:

STEWO PLASTIC din Năsăud angajează asistent producție. NOI locuri de muncă, la Bistrița

STEWO  PLASTIC Prod din Năsăud caută asistent de producție, iar RCB ELECTRO 97 Bistrița are nevoie de Manipulant mărfuri și Derulatorist. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Smarty Kids Bistrița, Aquabis, Restaurant Arena by Casa EMA sau TeraSteel:

TeraSteel angajează operatori producție, Sanovil caută biolog/biochimist. NOI locuri de muncă, la Restaurant Arena by Casa EMA

Clinica Sanovil Bistrița angajează Biolog / Biochimist. Cunoștințele de microbiologie constituie un avantaj. TeraSteel caută operatori producție. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, RCB Electro, Restaurant Arena by Casa EMA: