DE CITIT: Un bunic paralizat l-a învățat cum ar putea fi precum Dumnezeu…

DE CITIT:  Un bunic paralizat l-a învățat cum ar putea fi precum Dumnezeu…

Bunicul meu Constantin a rămas paralizat. Şi-a făcut nişte cârje, ca să se poată deplasa singur. N-a suportat ideea că cineva trebuie să-l ducă la baie. Eram şi eu în preajma lui, pentru că pe atunci nu se mergea la şcoală decât iarna, când nu mai era nimic de muncit la câmp… Stând aşa acasă, bunicu-meu mă ţinea pe lângă el… Lucra tot felul de unelte, făcea linguri, greble, cozi de furci, ştia să facă aproape tot… Numai mâinile şi le putea folosi…

Ca să mă poată ţine lângă el – îmi făcea tot felul de animale din lut. Îmi plăceau teribil. Putea face mult mai multe, dar îmi făcea ce credea el că m-ar cuceri la vârsta aia mică… Aproape 7 ani… Un miel, un ţap, un lup, un ied, o capră, un cal… Numai ca să mă poată trimite să-i aduc tot felul de unelte.

Nu mergeam la joacă cu alţi copii, stăteam acolo lângă el fiindcă-mi plăceau teribil de mult jucăriile alea… Mi se mai stricau, se rupea câte-un picior, câte-un cap… Şi mergeam să-l rog să-mi mai facă. Dar la un moment dat mi s-a răstit – Da’ ia fă-ţi şi tu…!

Atunci a scăpărat între noi un fel de scânteie… Hai să-i zicem artistică. Mi-am pus în gând să fac şi eu. Mi-am zis – lasă că mă apuc eu de făcut jucării, lasă că tot îl ajung eu odată şi-odată…! Şi am început să fac pe ascunselea. Luam lut dintr-o râpă grozavă, de lângă mătuşa Anică. Pentru că numai acolo era un lut de culoare roşie…

Mergeam desculţ până la râpa aia în cămeşă din aia lungă, albă, de cânepă – şi venind pe drum tot modelam la jucăriile mele. Şi mă mai ştergeam pe mâini de cămeşă, care până acasă se făcea roşie… Şi ăla scandal ce începea acasă! Că de ce mi-am moşcolit iară cămaşa, că numai cu câteva ore înainte era curată… Şi acuma era toată roşie! Uneori primeam şi bătaie pentru asta… Dar eram deja în culmea fericirii. Pentru că între timp, după vreo doi ani, îl ajunsesem deja pe bunicul meu… Aşa socoteam. Ajunsesem să modelez aproape la fel de bine ca el.

O şcoală în care se fac statui mari cât casa…

Bunicul meu Constantin fusese muşcat de un câine turbat… Pentru că medicul de la dispensar nu era în sat, notarul l-a trimis la Cluj… Unde s-a dus pe jos. Numai că pe drum i s-a infectat piciorul… De acolo a rămas cu picioarele paralizate… L-au ținut vreo două săptămâni în spital. Apoi l-au trimis acasă. Iar în drum spre gară – a văzut statuile din Cluj. Mihai Viteazu și Matei Corvin… Şi se apropia toamna, vremea de mers la şcoală, şi atunci mi-a aruncat prima săgeată, aşa în treacăt… Mă copile – vezi că este la Cluj o şcoală în care se fac statui mari cât casa…!

Să vezi metodă pedagogică la bătrânul ăsta fără şcoală, fără pregătire…!

Mă copile… Nu uita că Dumnezeu o făcut din lut tot ce vezi tu aici de jur împrejur. Şi copaci, şi case, şi oameni – tot, tot! Şi numa’ o suflat peste ele că toate s-au şi făcut adevărate şi au prins viaţă! Dacă tu o să fii un copil bun şi o să lucrezi mult mult, o să ajungi şi tu mare, cu barbă albă ca a lui Dumnezeu. Și atunci o să poţi şi tu să-ţi faci tot ce-ţi trebuie. Şi apoi numa’ sufli peste ele şi se fac adevărate…!

Aşa mi-a spus. Şi l-am crezut pe cuvânt… Pentru imaginaţia unui copil mic care nu avea nimic, a fost ca o explozie… Îmi şi imaginam cum o să-mi fac întâi cutare sau cutare lucru, apoi aia sau alta… Apoi suflu peste ele şi toate or să prindă viaţă. Şi avioane o să fac – mi-am promis – le şi vedeam cum zburau pe deasupra satului… Îmi fac un sat întreg, ce mai!, îmi ziceam în sinea mea…

No aşa! Acuma apucă-te de lucru! Şi lucrează! Da’lucrează…!”, mi-a mai zis bunicul Constantin.

Copile, ai învăţat bugăt…! Acuma du-te şi la lucru!

Era septembrie, urma să merg la şcoală, câţiva copii din vecini ştiau deja ce pot face. Chiar şi flăcăi din ăia mai mari, de 16, 17 ani veneau la maică-mea să le coase costume, cămăşi, pieptare – şi maică-mea cosea într-un colţ, iar în celălalt modelam în lut… Şi le plăcea teribil şi lor.

Încă de atunci ardeam jucăriile în cuptoare în care vecinii ardeau cărămizi, iar la sfârşit le împărţeam între noi, după ce îşi scoteau cei mari cărămizile…

Şi la şcoală modelam, cu mâinile sub bancă, una-ntr-una… Până când doamna învăţătoare a descoperit o dâră de lut pe bancă şi a început să ne certe. Cum de ne-am permis să călcăm pe bancă cu noroi de-afară… Şi m-am ridicat eu în picioare şi i-am zis că eu sunt vinovatul şi că n-o să se mai întâmple. Şi a sărit Ioan Clapa, vecinul şi prietenul meu cel mai bun: „Doamna învăţătoare, ăsta nu-i noroi! Numa’ să vedeţi ce are sub bancă…!”

Ia să vedem ce are sub bancă…?!”, s-a încruntat învățătoarea.

Şi atunci le-am scos pe toate de sub bancă și am umplut-o cu figurine din astea mici… Nu mai ştiu ce erau – soldaţi, animale, oameni de tot felul…

Apoi nu m-au mai lăsat la şcoală, aveam câte 60 de zile de absenţe, era mereu câte ceva de lucru. Şi ca să nu pierd din ore – mergeam la Ioan Clapa să-mi arate ce-au mai făcut la şcoală. Speram că a doua zi or să mă lase să merg la ore. Dar iar mai apărea ceva de lucru, şi iară nu puteam să merg.

Dar când ajungeam după câteva săptămâni iar la şcoală, ştiam lecţiile, pentru că tot învăţam acasă, singur. În clasa a IV-a am dat examen şi l-am trecut. Atunci a vorbit doamna învăţătoare cu directorul şcolii, Emil Cotuţiu: Copilul ăsta trebuie să facă ceva.

I-a spus că ai mei nu mă lasă la şcoală că ştiu să lucrez orice şi că aveau nevoie de mine… Şi atunci au hotărât ei să-mi dea o bursă. Să stau la internatul şcolii. I-a certat directorul școlii cumva pe ai mei, care s-au ruşinat şi atunci m-au lăsat la şcoală, la internat, dintr-a V-a până într-a VII-a…

După ce s-au terminat cele şapte clase, ai mei mi-au zis „No copile, lasă că ai învăţat bugăt! Acuma du-te şi la lucru!”

Şi m-au trimis pe la Vatra Rodnei, la cosit, la lucru…

Spre Liceul de Arte din Cluj – școala unde se făceau statui mari cât casa…

Atunci a sosit un afiş la secretariatul şcolii din sat, care anunţa examenul de intrare la liceul de arte din Cluj… Secretarul nici nu l-a afişat. Că doar cine naiba să meargă de-acolo la bele arte, la şcoala asta de domni?!? Dar m-a întrebat pe mine – Mă copile, nu cumva ai vrea să mergi? „Eu aş vrea… dar nu prea mă lasă de-acasă…” „Hai că-ţi fac eu dosarul şi te duci… Dacă vrei să te duci, te duci!”

Acasă mă tot gândeam că toţi colegii mei din clasă merg la şcoală mai departe, numai eu nu… Eram la sapă, tot dădeam cu sapa în pământ şi mă uitam ba în dreapta, ba în stânga, şi la un moment am împlântat-o în pământ şi le-am zis alor mei – Io mă duc să mă cac…

Şi dus am fost…!

Am luat-o prin pădure, am coborât coasta Popoasei până la noi acasă şi am luat din sertarul de cusut al maică-mii două sute de lei… Erau mulţi bani acolo, puteam să iau mai mult, dar atâta am socotit că-mi ajung. O traistă, nişte creioane colorate, o peniţă de scris… Eram în costum naţional, cu un clop de paie ros pe margini de cosaşi, şi mi-era groază ca nu cumva să mă fac de râs în oraş…

Aşa s-a întâmplat plecarea mea spre Cluj. Cam așa am pornit-o eu spre Liceul de Arte, școala unde se făceau statui mari cât casa…

Toate văile alea le ştiam pe de rost. Toate pădurile şi toate cărările. Toate cuiburile de păsări le ştiam în Spermezeu. Ştiam unde sunt cu exactitate şi urmăream fiecare mişcare a păsărilor de când puneau primele paie… Dacă le necăjeai cu ceva, dacă apucai să rupi crengi din copacul în care îşi făceau cuib – îţi întorceau spatele și plecau imediat în altă parte… De la începutul cuibului şi până la sfârşitul lui. De la primele ouă, la primele zboruri – vedeam tot. Urmăream tot… Toată lumea aia era a mea…

*****

Povestea de mai sus a fost publicată în albumul Grigore Bradea / Zeița Fecioară editat de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud. Sculptorul Grigore Bradea care a trăit la Bistrița până în 1998 a fost înregistrat povestind cum bunicul său, Constantin, l-a convins să dea examen la Liceul de Arte din Cluj-Napoca.

Sursă text & foto @ Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud – Album Grigore Bradea / Zeița Fecioară

Amendă record dată de Poliția Locală Sîngeorz-Băi. Cât are de plătit un cetățean care a abandonat resturi de construcții iunie 6, 2020 - Poliția Locală Sîngeorz-Băi a dat zilele trecute o amendă record unui cetățean care a abandonat resturi de construcții pe domeniul public. Acesta a fost surprins cu ajutorul camerelor video care au împânzit orașul-stațiune.
A căzut cu motocultorul în șanț! Intervine elicopterul SMURD iunie 6, 2020 - Mobilizare de echipe salvatoare în comuna Chiochiș. Un bărbat a căzut cu motocultorul în șanț. În spijin s-a solicitat și elicopterul SMURD.
FOTO/VIDEO: Motociclist izbit de un taximetrist ce a ieșit din stație fără să se asigure iunie 5, 2020 - Un minor a fost accidentat în urmă cu puțin timp în zona Big din Bistrița. Acesta se deplasa cu motocicleta pe prima bandă, pe direcția de mers spre Unirea, când a fost lovit din plin de un taxi. Șoferul a ieșit din stație fără să se asigure.
FOTO SURSE: Un cuplu din Reteag și-a pierdut doi copii și părinții într-un tragic accident în Italia. Un bebeluș, printre decedați iunie 5, 2020 - Un cuplu, copiii lor și bunicii au fost implicați într-un grav accident petrecut în Italia . Autoturismul în care se aflau s-a ciocnit cu o altă mașină și cu un TIR. Printre decedați se numără un copil de 10 ani și un bebeluș de nici un an.
IMP ROMANIA, fosta fabrică NETEX, închiriază avantajos spații pentru birouri sau depozit! iunie 5, 2020 - Avem un pont pentru toți cei care visează la o afacere sau vor să demareze un proiect, însă nu au spațiu să se desfășoare! IMP Romania Industrial CO SA închiriază avantajos spații pentru birouri sau depozit!
Cu Poliția Locală la dispoziție, Primăria Bistrița dă unor privați 200.000 de lei pentru paza a două clădiri și a pârtiei de schi iunie 5, 2020 - De ani de zile, Primăria Bistrița plătește scump paza clădirilor, care ar putea fi asigurată de polițiștii locali. Excepție nu face nici anul 2020, când contractul se apropie de 200.000 de lei. Mai mult, pe lista obiectivelor care sunt păzite non-stop, inclusiv în weekend regăsim pârtia de schi...
Una dintre cele mai importante firme din județ a intrat în insolvență! iunie 5, 2020 - Instanța s-a pronunțat în dreptul unei firme importante din județ. Aceasta a dispus deschiderea procedurii de insolvență. Firma ar avea la dispoziție aproximativ trei luni de zile ca să-și pună lucrurile în ordine.
Via Maria Theresia nu se anulează! Tibi Ușeriu: „O să o fac cu trei persoane dacă trebuie” iunie 5, 2020 - Tășuleasa Social nu renunță anul acesta la maratonul Via Maria Theresia. Acesta va avea loc în data de 22 august, indiferent de condiții. Tibi Ușeriu a anunțat că se vor lua toate măsurile necesare pentru siguranța participanților.
Gabriel Lazany: Toți cei care se internează în spital vor fi testați pentru COVID 19, gratuit! iunie 5, 2020 - Spitalul Județean de Urgență Bistrița va primi, încet, încet, și alți pacienți. Pentru a preveni răspândirea infecției cu coronavirus, noii pacienți vor fi testați, la internare. Lazany a explicat că unitatea medicală va suporta costurile aferente.
Bărbatul decedat în timp ce se afla în carantină nu era infectat cu COVID-19 iunie 5, 2020 - Un bărbat care a revenit din străinătate nu a respectat izolarea la domiciliu și a fost carantinat forțat. Întrucât nu și-a ridicat mesele, jandarmii au intrat la bănuieli și au forțat ușa camerei în care acesta se afla. Bărbatul a fost găsit decedat. În urma testării pentru COVID-19, rezultatul a ieșit negativ.
Lazany avertizează: Avem 73 de pacienți internați în spital, aproape de maximul înregistrat! Relaxarea este prea relaxată! iunie 5, 2020 - Ne-am prea relaxat! Acesta este și mesajul transmis de managerul spitalului. Lazany a explicat că într-o săptămână, aproape 20 de persoane au fost internate cu COVID 19. Iar numărul pacienților ajunge aproape de maximul înregistrat în plină stare de urgență.
Bistrița-Năsăud: Patru cazuri pozitive în ultimele 24 de ore! La nivel național, 20.103 persoane infectate iunie 5, 2020 - Avem 360 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate patru cazuri noi de infecție cu coronavirus. La nivel național, în același interval de timp au fost raportate 196 de cazuri noi de infecție.
FOTO: Ruptă de beată la volan, în toiul nopții, a lovit o mașină parcată iunie 5, 2020 - S-a întâmplat azi- noapte, cu puțin timp înainte de ora 01.00. O tânără bistrițeancă, ruptă de beată, a pierdut controlul volanului și a lovit o mașină parcată. Apoi a ricoșat în câteva ornamente. CÂT a indicat aparatul etilotest:
Prima etapă de asfaltare, finalizată! Contractul pentru Decebal- Andrei Mureșanu- Năsăudului, semnat! iunie 5, 2020 - Zeci de străzi au fost programate pentru a fi asfaltate, în acest an. Prima etapă a fost finalizată. Au mai rămas doar 16 străzi care se vor ”înfrumuseța”. Iar ruta spinoasă ”Decebal - Andrei Mureșanu - Năsăudului” se va realiza pe fonduri europene, contractul fiind deja semnat. CE lucrări sunt prinse:
VIDEO: Record. Un proiect al Primăriei din Năsăud, scos la licitație de 8 ori. „Legea achizițiilor publice trebuie schimbată!” iunie 5, 2020 - Până nu se va schimba Legea achizițiilor publice, lucrurile vor merge foarte prost în România. Legea pare să fie împotriva dezvoltării comunităților – consideră primarul Mircea Romocea.
Aquabis: Fără apă potabilă, astăzi, în Crainimăt și Șieu Măgheruș iunie 5, 2020 - Fără apă potabilă, astăzi, în Crainimăt și Șieu Măgheruș - anunță Aquabis, În zonă s-a produs o defecțiune:
AFLĂ care este strategia de dezvoltare a comunei Bistrița-Bârgăului în perioada 2020-2024! iunie 5, 2020 - Potrivit adminstrației locale de la Bistrița-Bârgăului condusă de primarul Vasile Laba, în perioada 2020-2024 se vor finaliza proiectele aflate pe rol la această dată, proiecte majore privind îmbunătățirea standardului de viață a locuitorilor comunei şi creşterea atractivităţii de investire în mediul rural prin implemenatarea proiectelor de infrastrutură: apă și apă uzată menajeră, transport, drumuri locale, educație.
După reclamații, transportatorii de persoane din județ, verificați sub acoperire! iunie 5, 2020 - Odată cu reluarea transportului de persoane au apărut și primele reclamații. Autoritățile au început verificarea transportatorilor. Sub acoperire! CARE e situația ”din teren”:
Se redeschide Rapsodia! Altă conducere, altă echipă, alt meniu, aceleași standarde iunie 4, 2020 - Restaurant Rapsodia are de o săptămână o altă conducere, iar mâine, începând cu ora 18.00, terasa se redeschide și nu oricum, cu o degustare mai altfel de vinuri alese de la Crama Jelna, prezentate de Darius Pripon, tânărul care semnează toate vinurile de soi cu care se mândrește acum crama, în țară și în lume. În limita locurilor disponibile pentru rezervare sunteți așteptați cu toții mâine, pe terasa Rapsodia, cea mai încăpătoare din oraș, cu peste 120 de locuri - în condițiile actuale.
VIDEO: O variantă ocolitoare modernă în Năsăud?!? Primarul Mircea Romocea face pariu că se poate! iunie 4, 2020 - O variantă ocolitoare modernă în Năsăud?!? Primarul Mircea Romocea face pariu că se poate! Investiția s-ar ridica la 10 - 12 milioane de euro:
ADIO. Copiii din Centrul pentru Protecția Copilului Beclean și-au luat adio de la Erno Nagy: „Îți mulțumim că ai făcut parte din viața noastră” iunie 4, 2020 - Emoționant și tulburător gest al copiilor din Centrul pentru Protecția Copilului Beclean: prietenul și colegul lor Erno Nagy s-a stins ieri din viață, răpus de boală. În amintirea lui, colegii săi au colorat curtea instituției în care a copilărit. „Azi plângem după tine, dar mâine ne vom bucura că ai ajuns într-un loc sfânt”.
Regele alcoolului din Năsăud a ajuns după gratii! iunie 4, 2020 - Ridicat de mascați în 2015, Petrică Bolfă, numit și ”regele alcoolului”, a primit sentința definitivă. Acesta a fost încarcerat în penitenciarul Bistrița pentru înșelăciune, delapidare și evaziune fiscală.
Trei angajați si Spitalului Județean de Urgență Bistrița, depistați pozitiv cu COVID 19 iunie 4, 2020 - DSP BN a raportat azi 13 noi teste pozitive de COVID 19, la nivelul județului nostru. Dintre acestea, trei sunt angajați ai Spitalului Județean de Urgență Bistrița. 
FOTO/VIDEO – Ajungem la normalitate: Se toarnă primul strat de asfalt în zona socialelor din Subcetate iunie 4, 2020 - Blocurile sociale din Subcetate erau, an de an, înconjurate de noroi, ca-n evul mediu. Acest lucru e pe punctul de a se sfârși. Azi se toarnă primul strat de asfalt. CÂND ar putea fi gata:
FOTO/VIDEO: Angajații de la Taxe și Impozite au refuzat să-și reia activitatea iunie 4, 2020 - Un al doilea angajat de la Taxe și Impozite a fost depistat pozitiv cu COVID 19. Azi, instituția a fost închisă pentru dezinfecție. Deși reluarea activității a fost programată pentru ora 13.00, angajații au refuzat. AFLĂ care a fost motivul:
Bistrița-Năsăud: 13 cazuri pozitive în ultimele 24 de ore! La nivel național, 19.907 persoane infectate iunie 4, 2020 - Avem 356 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 13 cazuri noi de infecție cu coronavirus. La nivel național, în același interval de timp au fost raportate 238 de cazuri noi de infecție.
Bistrițeni implicați în trafic de migranți. Oamenii plăteau și 2.500 de euro să ajungă în Austria iunie 4, 2020 - Polițiștii au destructurat o rețea de trafic de migranți, extinsă în mai multe județe ale țării. Printre cei implicați se numără și bistrițeni, dar și un tunisian stabilit în România. Oamenii plăteau și 2.500 de euro să ajungă din Serbia în Austria.
Bărbatul decedat ieri într-un centru de carantină ar fi făcut stop cardiac iunie 4, 2020 - Aceasta este prima concluzie a legiștilor care l-au preluat ieri pe bărbatul de 51 de ani care a murit într-un centru de carantină de la Colibița. Bărbatul revenise din străinătate și întrucât nu a respectat izolarea la domiciliu a fost carantinat forțat.
COVID 19 închide iar Taxele și Impozitele! Doi angajați ai Primăriei Bistrița, depistați POZITIV iunie 4, 2020 - Acum două săptămâni, la Taxe și Impozite, o persoană era depistată cu COVID 19. Azi, instituția s-a închis din nou, pentru dezinfecție, după ce încă un angajat a fost depistat pozitiv.
Copilul de 5 ani înecat la Rodna, cea de-a doua mare încercare a cuplului: au mai pierdut un copil acum 7 ani iunie 4, 2020 - Un cuplu din Rodna și-a pierdut ieri copilul de 5 ani, după ce cel mic a căzut cu bicicleta în râul care traversează localitatea. Acesta este al doilea copil al cuplului care se prăpădește, după ce în 2013 un micuț de doar doi ani a murit în somn lângă mama sa.