DE CITIT: Un bunic paralizat l-a învățat cum ar putea fi precum Dumnezeu…

DE CITIT:  Un bunic paralizat l-a învățat cum ar putea fi precum Dumnezeu…

Bunicul meu Constantin a rămas paralizat. Şi-a făcut nişte cârje, ca să se poată deplasa singur. N-a suportat ideea că cineva trebuie să-l ducă la baie. Eram şi eu în preajma lui, pentru că pe atunci nu se mergea la şcoală decât iarna, când nu mai era nimic de muncit la câmp… Stând aşa acasă, bunicu-meu mă ţinea pe lângă el… Lucra tot felul de unelte, făcea linguri, greble, cozi de furci, ştia să facă aproape tot… Numai mâinile şi le putea folosi…

Ca să mă poată ţine lângă el – îmi făcea tot felul de animale din lut. Îmi plăceau teribil. Putea face mult mai multe, dar îmi făcea ce credea el că m-ar cuceri la vârsta aia mică… Aproape 7 ani… Un miel, un ţap, un lup, un ied, o capră, un cal… Numai ca să mă poată trimite să-i aduc tot felul de unelte.

Nu mergeam la joacă cu alţi copii, stăteam acolo lângă el fiindcă-mi plăceau teribil de mult jucăriile alea… Mi se mai stricau, se rupea câte-un picior, câte-un cap… Şi mergeam să-l rog să-mi mai facă. Dar la un moment dat mi s-a răstit – Da’ ia fă-ţi şi tu…!

Atunci a scăpărat între noi un fel de scânteie… Hai să-i zicem artistică. Mi-am pus în gând să fac şi eu. Mi-am zis – lasă că mă apuc eu de făcut jucării, lasă că tot îl ajung eu odată şi-odată…! Şi am început să fac pe ascunselea. Luam lut dintr-o râpă grozavă, de lângă mătuşa Anică. Pentru că numai acolo era un lut de culoare roşie…

Mergeam desculţ până la râpa aia în cămeşă din aia lungă, albă, de cânepă – şi venind pe drum tot modelam la jucăriile mele. Şi mă mai ştergeam pe mâini de cămeşă, care până acasă se făcea roşie… Şi ăla scandal ce începea acasă! Că de ce mi-am moşcolit iară cămaşa, că numai cu câteva ore înainte era curată… Şi acuma era toată roşie! Uneori primeam şi bătaie pentru asta… Dar eram deja în culmea fericirii. Pentru că între timp, după vreo doi ani, îl ajunsesem deja pe bunicul meu… Aşa socoteam. Ajunsesem să modelez aproape la fel de bine ca el.

O şcoală în care se fac statui mari cât casa…

Bunicul meu Constantin fusese muşcat de un câine turbat… Pentru că medicul de la dispensar nu era în sat, notarul l-a trimis la Cluj… Unde s-a dus pe jos. Numai că pe drum i s-a infectat piciorul… De acolo a rămas cu picioarele paralizate… L-au ținut vreo două săptămâni în spital. Apoi l-au trimis acasă. Iar în drum spre gară – a văzut statuile din Cluj. Mihai Viteazu și Matei Corvin… Şi se apropia toamna, vremea de mers la şcoală, şi atunci mi-a aruncat prima săgeată, aşa în treacăt… Mă copile – vezi că este la Cluj o şcoală în care se fac statui mari cât casa…!

Să vezi metodă pedagogică la bătrânul ăsta fără şcoală, fără pregătire…!

Mă copile… Nu uita că Dumnezeu o făcut din lut tot ce vezi tu aici de jur împrejur. Şi copaci, şi case, şi oameni – tot, tot! Şi numa’ o suflat peste ele că toate s-au şi făcut adevărate şi au prins viaţă! Dacă tu o să fii un copil bun şi o să lucrezi mult mult, o să ajungi şi tu mare, cu barbă albă ca a lui Dumnezeu. Și atunci o să poţi şi tu să-ţi faci tot ce-ţi trebuie. Şi apoi numa’ sufli peste ele şi se fac adevărate…!

Aşa mi-a spus. Şi l-am crezut pe cuvânt… Pentru imaginaţia unui copil mic care nu avea nimic, a fost ca o explozie… Îmi şi imaginam cum o să-mi fac întâi cutare sau cutare lucru, apoi aia sau alta… Apoi suflu peste ele şi toate or să prindă viaţă. Şi avioane o să fac – mi-am promis – le şi vedeam cum zburau pe deasupra satului… Îmi fac un sat întreg, ce mai!, îmi ziceam în sinea mea…

No aşa! Acuma apucă-te de lucru! Şi lucrează! Da’lucrează…!”, mi-a mai zis bunicul Constantin.

Copile, ai învăţat bugăt…! Acuma du-te şi la lucru!

Era septembrie, urma să merg la şcoală, câţiva copii din vecini ştiau deja ce pot face. Chiar şi flăcăi din ăia mai mari, de 16, 17 ani veneau la maică-mea să le coase costume, cămăşi, pieptare – şi maică-mea cosea într-un colţ, iar în celălalt modelam în lut… Şi le plăcea teribil şi lor.

Încă de atunci ardeam jucăriile în cuptoare în care vecinii ardeau cărămizi, iar la sfârşit le împărţeam între noi, după ce îşi scoteau cei mari cărămizile…

Şi la şcoală modelam, cu mâinile sub bancă, una-ntr-una… Până când doamna învăţătoare a descoperit o dâră de lut pe bancă şi a început să ne certe. Cum de ne-am permis să călcăm pe bancă cu noroi de-afară… Şi m-am ridicat eu în picioare şi i-am zis că eu sunt vinovatul şi că n-o să se mai întâmple. Şi a sărit Ioan Clapa, vecinul şi prietenul meu cel mai bun: „Doamna învăţătoare, ăsta nu-i noroi! Numa’ să vedeţi ce are sub bancă…!”

Ia să vedem ce are sub bancă…?!”, s-a încruntat învățătoarea.

Şi atunci le-am scos pe toate de sub bancă și am umplut-o cu figurine din astea mici… Nu mai ştiu ce erau – soldaţi, animale, oameni de tot felul…

Apoi nu m-au mai lăsat la şcoală, aveam câte 60 de zile de absenţe, era mereu câte ceva de lucru. Şi ca să nu pierd din ore – mergeam la Ioan Clapa să-mi arate ce-au mai făcut la şcoală. Speram că a doua zi or să mă lase să merg la ore. Dar iar mai apărea ceva de lucru, şi iară nu puteam să merg.

Dar când ajungeam după câteva săptămâni iar la şcoală, ştiam lecţiile, pentru că tot învăţam acasă, singur. În clasa a IV-a am dat examen şi l-am trecut. Atunci a vorbit doamna învăţătoare cu directorul şcolii, Emil Cotuţiu: Copilul ăsta trebuie să facă ceva.

I-a spus că ai mei nu mă lasă la şcoală că ştiu să lucrez orice şi că aveau nevoie de mine… Şi atunci au hotărât ei să-mi dea o bursă. Să stau la internatul şcolii. I-a certat directorul școlii cumva pe ai mei, care s-au ruşinat şi atunci m-au lăsat la şcoală, la internat, dintr-a V-a până într-a VII-a…

După ce s-au terminat cele şapte clase, ai mei mi-au zis „No copile, lasă că ai învăţat bugăt! Acuma du-te şi la lucru!”

Şi m-au trimis pe la Vatra Rodnei, la cosit, la lucru…

Spre Liceul de Arte din Cluj – școala unde se făceau statui mari cât casa…

Atunci a sosit un afiş la secretariatul şcolii din sat, care anunţa examenul de intrare la liceul de arte din Cluj… Secretarul nici nu l-a afişat. Că doar cine naiba să meargă de-acolo la bele arte, la şcoala asta de domni?!? Dar m-a întrebat pe mine – Mă copile, nu cumva ai vrea să mergi? „Eu aş vrea… dar nu prea mă lasă de-acasă…” „Hai că-ţi fac eu dosarul şi te duci… Dacă vrei să te duci, te duci!”

Acasă mă tot gândeam că toţi colegii mei din clasă merg la şcoală mai departe, numai eu nu… Eram la sapă, tot dădeam cu sapa în pământ şi mă uitam ba în dreapta, ba în stânga, şi la un moment am împlântat-o în pământ şi le-am zis alor mei – Io mă duc să mă cac…

Şi dus am fost…!

Am luat-o prin pădure, am coborât coasta Popoasei până la noi acasă şi am luat din sertarul de cusut al maică-mii două sute de lei… Erau mulţi bani acolo, puteam să iau mai mult, dar atâta am socotit că-mi ajung. O traistă, nişte creioane colorate, o peniţă de scris… Eram în costum naţional, cu un clop de paie ros pe margini de cosaşi, şi mi-era groază ca nu cumva să mă fac de râs în oraş…

Aşa s-a întâmplat plecarea mea spre Cluj. Cam așa am pornit-o eu spre Liceul de Arte, școala unde se făceau statui mari cât casa…

Toate văile alea le ştiam pe de rost. Toate pădurile şi toate cărările. Toate cuiburile de păsări le ştiam în Spermezeu. Ştiam unde sunt cu exactitate şi urmăream fiecare mişcare a păsărilor de când puneau primele paie… Dacă le necăjeai cu ceva, dacă apucai să rupi crengi din copacul în care îşi făceau cuib – îţi întorceau spatele și plecau imediat în altă parte… De la începutul cuibului şi până la sfârşitul lui. De la primele ouă, la primele zboruri – vedeam tot. Urmăream tot… Toată lumea aia era a mea…

*****

Povestea de mai sus a fost publicată în albumul Grigore Bradea / Zeița Fecioară editat de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud. Sculptorul Grigore Bradea care a trăit la Bistrița până în 1998 a fost înregistrat povestind cum bunicul său, Constantin, l-a convins să dea examen la Liceul de Arte din Cluj-Napoca.

Sursă text & foto @ Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud – Album Grigore Bradea / Zeița Fecioară

Aquabis: Patru localități fără apă potabilă, astăzi în Bistrița-Năsăud august 9, 2020 - Patru localități din Bistrița-Năsăud au rămas fără apă, potabilă de azi noapte – anunță Aquabis.
Horea Petruț, primar în Mărișelu: Este o problemă sensibilă. Dar toți copiii și profesorii vor primi tablete august 8, 2020 - „Voi fi foarte implicat în această problemă. Chiar dacă achiziția acestor tablete nu va fi probabil realizată chiar la începutul anului școlar. Prefer să iau ceva de calitate, decât să iau ceva care să nu fie benefic pentru copii...”, a spus primarul Horea Petruț.
Tinerii fără job pot primi 25.000 de euro pentru a-și pune pe picioare o afacere august 8, 2020 - Ministrul Fondurilor Europene va împărți 42 de milioane de euro pentru tinerii între 16 și 29 de ani, care nu au job. Aceștia vor primi 25.000 de euro să își pună pe picioare o afacere. Bistrița-Năsăud, printre județele eligibile.
S-au dus după apă și au furat aproape 35.000 de lei din casa unui bătrân de 90 de ani august 8, 2020 - Un bătrân de 90 de ani din Dumitrița a fost lăsat fără aproximativ 35.000 de lei. Patru tinere l-au vizitat pe bărbat sub pretextul că au nevoie de apă. După ce s-au văzut în ograda bătrânului, hoațele au început să cotrobăie după bani. Polițiștii le-au prins la scurt timp, iar banii au fost recuperați. UPDATE: Aceleași tinere au furat și din casa unei femei din Ragla.
Bistrița-Năsăud: 14 cazuri pozitive și 14 persoane vindecate. 5 bistrițeni, reconfirmați pozitiv august 8, 2020 - Avem 955 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 14 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 14 persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.350 de cazuri noi de infecție.
FOTO/VIDEO – Un invitat de onoare, azi, la Bistrița. Cum puteți scrie și voi istorie, contribuind la însănătoșirea lui august 8, 2020 - A fost o întâlnire cu totul specială astăzi, în centrul orașului, la Târgul de bunătăți Produs în Bistrița-Năsăud. Robert Gira – băiatul de doar 13 ani din Năsăud care suferă de tetrapareză spastică – a venit la Bistrița. Aveți și voi onoarea să scrieți istorie, contribuind la însănătoșirea lui:
Aquabis: Stradă din Beclean, fără apă rece astăzi. Probleme, în Simionești și Monariu august 8, 2020 - O stradă din Beclean va rămâne astăzi, 8 august 2020, fără apă rece - anunță Aquabis. Probleme au apărut de asemenea și în Simionești și Monariu.
O întâlnire cu totul specială, azi, la Târgul Produs în Bistrița-Năsăud: Robert Gira poate fi salvat august 8, 2020 - Aveți parte de o întâlnire cu totul specială astăzi, în centrul orașului, la Târgul de bunătăți Produs în Bistrița-Năsăud. Robert Gira, băiatul de doar 13 ani din Năsăud, ar putea fi salvat cu ajutorul tău:
WONDERLAND: Să se pupe mirii! PNL și PSD adică… august 7, 2020 - Precampania electorală pentru Primăria Bistrița se desfășoară sub semnul taurului. Al lui Titi de la discotecă dacă vreți... Acel individ refuzat la dans de o doamnă și care își reîncarcă orgoliul rănit într-o prietenie de conjunctură cu un alt bărbat.
Camătă „în familie”: au împrumutat zeci de bistrițeni cu bani la dobânzi colosale. Ce se întâmpla cu cei care refuzau plata? august 7, 2020 - Patru persoane, rude între ele, au fost trimise în judecată pentru camătă. Aceste au împrumutat zeci de bistrițeni cu bani, dobânda practicată fiind colosală. Cum erau convinși să plătească cei care refuzau:
L-AȚI VĂZUT?! Polițiștii caută un bărbat plecat de acasă de la finalul lunii iulie august 7, 2020 - Poliţiştii din Bistrița-Năsăud caută un bărbat care a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit. Persoanele care dețin informații care să ajute la găsirea acestuia sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la numărul de urgență 112.
Adolescentul care a ars de viu un bărbat într-o fabrică din Coșbuc, în fața judecătorilor august 7, 2020 - Adolescentul care în urmă cu doi ani a ars de viu un bărbat de 61 de ani chiar la locul său de muncă, o fabrică de prelucrare a lemnului din Coșbuc a fost trimis în judecată, pentru omor calificat. Ce riscă :
A făcut accident în timp ce conducea fără permis un moped neînmatriculat și s-a ales cu dosar penal august 7, 2020 - Un accident a avut loc în jurul amiezii în Bistrița. Un moped a intrat în coliziune cu o mașină parcată. De vină a fost șoferul mopedului neînmatriculat care nu are permis de conducere. Polițiștii i-au făcut dosar penal.
Pedofilul din Bistrița care și-a batjocorit copiii are antecedente penale. Bărbatul a înșelat mai mulți bistrițeni august 7, 2020 - Bărbatul de 37 de ani din Bistrița care a fost trimis în judecată după ce și-a batjocorit copiii nu este străin  de problemele cu legea. Acesta a fost acuzat de înșelăciune.
Iubitor de natură, bătut măr de braconieri, lângă râul Șieu august 7, 2020 - Un bistrițean de 37 de ani a fost bătut măr de doi braconieri în urmă cu două zile, pe malul râului Șieu, pe raza localității Șieu Odorhei. Se pare că bărbatul, care este un mare iubitor de natură, este internat la Clinica de Chirurgie Orală și Maxilo-facială din Cluj-Napoca.
Bistrița-Năsăud: 14 cazuri pozitive și 13 persoane vindecate august 7, 2020 - Avem 941 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 14 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 13 persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.378 de cazuri noi de infecție.
Un bistrițean s-a îndrăgostit de o tinerică pe Facebook, iar când nu a vrut să transforme idila în realitate a amenințat-o august 7, 2020 - Un bărbat de 41 de ani a fost reținut pentru 24 de ore, după ce a hărțuit și amenințat o tânără pe Facebook. Aceasta nu ar fi vrut să se întâlnească cu bărbatul...
FOTO. Lucrări de importanță majoră pentru Mărișelu: „O investiție serioasă. Un proiect extraordinar pentru comunitate” august 7, 2020 - Administrația din Mărișelu a depus recent trei proiecte de importanță majoră pentru comunitate. Ele se derulează prin Compania Națională de Investiții. Este vorba despre înființarea unui dispensar uman în Mărișelu, despre reabilitarea Căminului Cultural, și - cel mai important - modernizarea rutieră:
Electroplast: Îngrijorări, stres, multe nopți nedormite iar după aproape 30 de ani – o companie de succes! „Nimic nu se face fără oameni” august 7, 2020 - Cum a început o afacere de succes așa cum este Electroplast? Cu multe îngrijorări și nopți nedormite, cu pasiune, curaj și grijă față de oamenii companiei. Gavril Mureșan, directorul general Electroplast Bistrița, susține că nimic nu se face fără oameni. „Avem unul dintre cele mai frumoase colective care există în județ, cu care mă mândresc foarte tare…!”
Evaluarea instituțiilor și a funcționarilor a ajuns la final! AFLĂ care sunt instituțiile performante și cele din categoria „AȘA NU”: august 7, 2020 - Prefectul Stelian Dolha a subliniat în repetate rânduri că dorește o mai bună colaborare între cetățeni și instituțiile publice. Pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor oferite, acesta a pus la dispoziția cetățenilor chestionare de evaluare a funcționarilor. Testul a ajuns la final. VEZI care sunt instituțiile fruntașe și cine a rămas „repetent”:
Cum încearcă să profite de UPU cei care merg în concediu și vor test Covid gratuit? Metoda NU funcționează la Bistrița august 7, 2020 - Mai mulți manageri de spitale din țară au început să se plângă că cei care vor să plece în concediu și au nevoie de teste Covid negative încearcă să fenteze sistemul și să nu mai plătească pentru efectuarea lor. Se folosesc de UPU, unde „mimează” simptome de Covid și au parte de testare gratuită. Metoda NU funcționează și la Bistrița!
O localitate din Bistrița-Năsăud, la un pas să fie băgată în carantină august 6, 2020 - O localitate din județul nostru a fost la un pas de a fi carantinată. Totul s-a datorat faptului că numărul cazurile pozitive de infecție cu COVID-19 din localitate s-a apropiat de cifra stabilită de autorități pentru care se instituie carantina.
RAAL, „curtată” de o firmă din Asia. Japonezii își doresc să investească în compania bistrițeană august 6, 2020 - Prefectul Stelian Dolha a susținut astăzi o conferință de presă în care și-a anunțat demisia. Dolha a trecut în revistă cele mai importante măsuri care s-au luat în scurta perioadă în care a fost prefect. Acesta a amintit de disponibilizările care urmau să aibă loc la RAAL și a oferit o informație surprinzătoare. O mare companie japoneză își dorește să investească în RAAL, iar păstrarea celor 800 de angajați este o condiție esențială.
Încă o stațiune turistică de interes local, în județul nostru…?! august 6, 2020 - „Ne propunem, în noua strategie de dezvoltare, să declarăm localitatea noastră în stațiune turistică de interes local! Avem în zonă obiective turistice, iar unii dintre localnici și-au dezvoltat agro-pensiuni, pe fonduri europene...”
VIDEO. Dan Dumitru Ciobănică: Să redăm bistrițenilor acest loc util și frumos! august 6, 2020 - Candidatul Verzilor la Primăria Bistrița, Dan Dumitru Ciobănică, propune o soluție care să rezolve problema poluării în oraș:  Stația de asfalt construită în anii 80 pe strada Victor Babeș este amplasată și în anul de grație 2020 între blocurile si casele bistrițenilor!
ȘOCANT! Un bistrițean și-a drogat și violat băiețelul în vârstă de 6 ani. Celălalt copil de 7 ani a asistat la scene august 6, 2020 - Un bistrițean stabilit în localitatea clujeană Florești și-a drogat și violat fiul de 6 ani. Totul s-a petrecut în prezența celuilalt băiat de 7 ani al individului. Ulterior, imaginile cu faptele sale erau trimise altor pedofili.
Trei firme au ajutat persoane din tot județul să obțină indemnizații substanțiale pentru creșterea copilului. Cum funcționa sistemul: august 6, 2020 - Polițiștii au ajuns la 3 societăți comerciale, care au înregistrat fictiv salarii la mai multe persoane, pentru ca acestea să beneficieze ulterior de indemnizație de creștere a copilului. Unele persoane încasau lunar și 2.000 de euro.
Bistrița-Năsăud: 6 cazuri pozitive, printre care un medic, 18 persoane vindecate și 4 decese august 6, 2020 - Avem 927 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore șase bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 18 de persoane au fost declarate vindecate și externate. De asemenea, s-au înregistrat și patru decese. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.345 de cazuri noi de infecție.
Masca de protecție – curând obligatorie în Bistrița-Năsăud nu doar în spații închise, ci și în aer liber…! august 6, 2020 - „În ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență am adoptat ieri o hotărîre prin care se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber. Vom fi obligați să purtăm mască din momentul în care decizia rămâne definitivă”, a anunțat astăzi prefectul Stelian Dolha.
Stelian Dolha a demisionat din funcția de prefect al județului august 6, 2020 - Stelian Dolha, prefectul județului Bistrița-Năsăud, a susținut astăzi o conferință de presă. Începând de mâine, Dolha se va retrage din funcția de prefect al județului. Acesta va fi înlocuit de Eugen Curteanu, actualul subprefect și fost secretar de stat în ministerul Dezvoltării.