Emoționant: Ca să treacă peste moarte și durere, o adolescentă din Beclean a scris o carte

Emoționant: Ca să treacă peste moarte și durere, o adolescentă din Beclean a scris o carte

Elisa Ilișiu are 17 ani și învață la Colegiul Național „Petru Rareș” din Beclean. Ca să treacă peste moarte și durere, a scris această carte intitulată „Te-ai rătăcit în cer”. A fost scrisă dintr-o suflare și dedicată bunicii sale. „A devenit de-a lungul timpului eroina mea. Fără bunica mea, nu aș fi ieșit niciodată din zona mea de confort. Te iubesc mult, bunico, chiar dacă acum mă hrănesc doar cu amintirea ta păstrată în sufletul meu!”

Elisa Ilișiu are 17 ani și învață la Colegiul Național „Petru Rareș” din Beclean. Nu a scris nimic înaintea acestei prime cărți intitulată „Te-ai rătăcit în cer”. A fost scrisă dintr-o suflare și dedicată bunicii sale. 

Dificil nu pot spune că a fost. Pentru că am scris tot ceea ce am simțit. Fără constrângeri. De aceea, această carte are forma unui jurnal. Da. Bunica a fost principala sursă de inspirație. Ca și decepția pe care am suferit-o atunci când ea a plecat de pe acest pământ. O emoție subliniată, de altfel, și în carte…”, ne-a mărturisit Elisa Ilișiu. 

Tânăra își va publica volumul la editura „George Coșbuc” din Bistrița, în următoarea lună. Ar vrea să urmeze Psiho-Pedagogia la UBB Cluj, fiind interesată de învățământul primar și preșcolar.  

Desenele îi aparțin unei prietene – Leontina Pop, și ea elevă la Colegiul „Petru Rareș” din Beclean. Sunt făcute după niște fotografii realizate de Elisa Ilișiu pe când bunica sa încă trăia. 

Cea mai importantă lecție primită de la bunica ei…

Ideea de a scrie o carte a venit subit – ne-a povestit Elisa Ilișiu. „Eram în camera mea și îmi era foarte dor de bunica. Așa că am decis să scriu într-un caiet anumite idei. Să mă descarc. Urma să dau foc acelui caiet sau acelei file. Se spune că atunci când ți se face dor de cineva care a plecat din lumea aceasta, e bine să scrii ce simți sau ce ai vrea să-i spui pe o foaie, după care să o arzi. Astfel mesajul ajunge la persoana dragă… 

În timp ce scriam, am realizat că e chiar bine. Mai citeam prietenilor din ce am scris… Am fost încurajată de cei din jur și mi-am spus atunci: Să ard asta ca să scap de durere, ar fi prea ușor. Trebuie să fac ceva notabil. Am început să scriu în decembrie și am terminat pe la finalul lunii ianuarie… Apoi cu ajutorul doamnei profesoare Octavia Moisil, am corectat și cizelat textul, până a ajuns la această formă. Dar important e că nu am schimbat esențialul… 

Cea mai importantă lecție primită de la bunica mea? Iubirea… Îmi place să spun fraza aceasta:  Iubirea asta mare mi-a rămas de la bunica…

Mai jos aveți și câteva fragmente din volumul scris de Elisa Ilișiu: 

Poate fericirea e ascunsă după colţ sau poate e la mii de km depărtare. Nu vom ști asta dacă nu vom încerca să luptăm. Aşa că e momentul. Drumul pe care va trebui să merg singură de acum este unul întunecat, singurul far ce mă călăuzește poartă numele tău. Fiindcă oamenii dragi care mor își fac transferul în cer pentru a fi mai aproape de inima ta. Nu îți fie frică. Cerul nu e limita. Cerul este doar un nou început. Început prin care fericirea are să se reverse. Lasă-ţi sufletul să zboare. Fă ce-ți place şi nu te limita. Hate-ul a existat mereu. Oamenii nu îți vor aprecia de multe ori munca. Dacă faci un lucru din suflet, cu un scop precis, nimeni nu o să reușească să te împiedice. Nu te lăsa influențat.

Dacă la un moment dat simți că e momentul să faci o schimbare, lasă-te dus de val. Viața este scurtă. Trăiește-o frumos. Dacă tu nu ai să îți spui povestea, nimeni nu o va face.

Loluca a murit la 69 de ani. Într-o zi de iarnă. În 3 decembrie, îngerul meu s-a stins. Iar dacă îți amintești, ea s-a căsătorit la 16, acum avea 6 decenii, iar acel 9 este nelipsit. Nenorocitul 9 al salonului. Nenorocitul 9 care a fost cândva numărul meu norocos. A da și nu pot să nu precizez că te-ai născut în 3 octombrie și ai plecat în 3 decembrie. Numerele acestea… Aceste numere care pentru alții sunt obișnuite pe mine aveau să mă maturizeze, să mă modeleze.

Iar dacă acum aștepți un deznodământ la întrebarea „Cum am trecut peste această decepție?” aș putea să mint, spunând o mie de lucruri neadevărate. Nu, nu am trecut peste. Nu, nu am depășit miraculos. Sunt om. Mă simt slabă. Mă enervez, mă supăr, clachez. Nu am să mint că sunt bine. Nu sunt bine. Dar îți aparțin. Indiferent cum. Te iubesc indiferent unde vei fi. Uneori te simt aici. Alteori atât de departe… Știu că trebuie să te caut. Că sufletul meu este de fapt locul unde tu ești, dar sunt uneori prea confuză, bunico. Pentru că nimic nu mai e la fel de când tu nu ești. Şi te păstrez pe tine… Nu vreau să renunț la tine. Fac asta pentru tine. Am scris asta pentru tine. Fiindcă te iubesc. Fiindcă moartea nu a putut să îmi smulgă iubirea asta din suflet. 

*****

Elisa Ilișiu îndrăznește (chiar cu șanse de izbândă!) să facă și ea ceva în numele recunoștinței, să scrie o carte. A recunoștinței față de cine? Față de ce…? Față de amintirile ei. La vârsta sprințară a adolescenței să scrii încercând să te achiți față de amintirile tale (câte s-or fi strâns până acum) pare ciudat. Dar o face frumos și adesea incitant. Cu ce seamănă gustul cu care am rămas în urma lecturii…? Cu mustul! Nu îmbată, dar seduce. E plăcut azi și din ce în ce mai prețuit peste ani…”, a remarcat scriitorul Sorin Gîrjan.

Vreau să te felicit pentru ceea ce și mai ales cum ai scris, pentru că ai stofă de prozatoare și, de ce nu, și de poetă. Am editat și tipărit sute de volume pentru debutanți. Într-un clasament sui generis, ești printre primii 5, ca exprimare artistică, trăire, sentiment și talent. Felicitări! Sper din suflet că acestui volum îi vor urma alte zeci, la fel de incisive sentimental și literar…”, i-a transmis autoarei și scriitorul Dumitru Munteanu.

Împușcat la vânătoare! ianuarie 16, 2021 - Polițiștii și salvatorii au fost solicitați azi în Rebrișoara la un accident....mai neobișnuit. Un bărbat ce se afla la vânătoare a fost împușcat de partenerul său.
NE PLACE… că la noi numără prefectul centrele de vaccinare fix ca-n Caragiale ianuarie 16, 2021 - Ca-n Caragiale și astăzi, la Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud, la 136 de ani distanță de când a fost scrisă comedia "O scrisoare pierdută"! A numărat prefectul Stelian centrele de vaccinare și i-au dat 13, din care 11 operaționale, fiind de fapt trei, practic două. La fix i-au ieșit, ce n-ați înțeles?!
Frig este, zăpadă este, bistrițenii tot pe Dealul Budacului se distrează! Pârtia Cocoș, închisă! ianuarie 16, 2021 - A nins aproape neîntrerupt, în tot județul, în ultimele zile. Temperaturile au scăzut muuult sub minus. Cum e weekend, bistrițenii se distrează...pe Budac. Pârtia Cocoș e încă închisă. Există doar promisiuni...
Profesoară corigentă la lecția umanității: A abandonat un câine în ger, aruncându-l dintr-un sac ianuarie 16, 2021 - Un gest observat în zona RAAL Bistrița a oripilat internauții. Dintr-o mașină a fost aruncat, la marginea drumului, un câine. Un participant la trafic a făcut imediat poze și a distribuit în mediul online. Câinele nu a mai fost găsit, deși numeroși iubitori de animale au mers în căutarea lui. Mașina din imagini aparține fostei directoare a școlii din Budacul de Jos. CUM explică profesoara gestul făcut:
BN: 3 cazuri noi, patru decese și trei bistrițeni vindecați, în ultimele 24 de ore ianuarie 16, 2021 - DSP BN a anunțat 33 de teste pozitive, în ultimele 24 de ore. Patru bistrițeani au decedat și trei au fost declarați vindecați, în contextul pandemiei. Totodată, 29 de pacienți au fost externați.
VIDEO – DISPAR 26 de clase a IX-a din anul școlar 2021 – 2022 ianuarie 16, 2021 - Elevii care finalizează școala gimnazială în acest an școlar trebuie să-și gândească bine planurile pentru viitor. În anul școlar 2021 – 2022 vor dispărea 26 de clase de liceu, școală profesională și învățământ dual. Deputatul Daniel Suciu consideră că acest lucru a fost urmărit odată cu schimbarea directorilor de școli.
Probleme cu vaccinarea, în etapa a II-a! Inclusiv ministrul Voiculescu recunoaște! ianuarie 16, 2021 - Etapa a II-a de vaccinare a fost demarată ieri, la nivel național, cu președintele Klaus Iohannis care a dat startul, vaccinându-se public. La câteva ore de la începerea etapei, au apărut și problemele. Platforma de programare a dat erori, iar centrele de vaccinare au fost...închise. Inclusiv ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a recunoscut public că există probleme, după ce înainte se lăudase că totul merge ca pe roate.
La Spitalul Județean nu se mai poate vaccina! EROARE de sistem, au închis centrul de vaccinare ianuarie 16, 2021 - Haosul din organizarea campaniei de vaccinare începe să se vadă. La Spitalul Județean nu se mai pot administra vaccinurile dintr-o eroare a sistemului, care a declarat închis centrul de vaccinare care funcționase aici în etapa I a campaniei de vaccinare, omițând că același centru a fost declarat funcțional și în etapa II. Situația ar fi la fel în toată țara.
Descoperă iarna și frumusețea munților noștri, străbătând cele 8 trasee de drumeții din Poarta Transilvaniei ianuarie 16, 2021 - A venit iarna, în toată splendoarea ei! Iar Bistrița Năsăud are zone în care iarna poate fii admirată în toată splendoarea sa. Există OPT trasee pentru drumeții, în această perioadă, în Poarta Transilvaniei. Echipați corespunzător, puteți vedea frumusețile naturii și ale iernii într-o escapadă de bine meritată.
Liceul de Arte rămâne fără clasa de Arhitectură! Fiecare liceu, obligat să renunțe la o clasă – ordin de la ISJ ianuarie 15, 2021 - Revoltă, indignare și disperare printre părinții din Bistrița, care au fost informați în această după-amiază de directorii școlilor că zeci de clase de liceu vor fi desființate în acest an. Între acestea, și clasa de Arhitectură a Liceului de Arte „Corneliu Baba” - unică în județ și chiar în regiune. Concurența aici este foarte mare, specializarea atrăgând anual elevi din Vatra Dornei sau Suceava. ISJ BN a transmis decizia azi, în jurul orei 16.00, fără a prezenta criteriile de selecție. Fără a da posibilitatea directorilor să reacționeze sau să-și susțină punctul de vedere...
GAFĂ de proporții a PNL BN: Numire politică a lui Adrian Crișan, pe lângă lege ianuarie 15, 2021 - Tenismenul Adrian Crișan este susținut la șefia Direcției Naționale Antidoping de... PNL BN. Ce nu pare să știe primarul Bistriței, Ioan Turc, jurist de meserie, este faptul că este vorba despre o funcție unde unde se cere independență politică, mai ales că Federația Mondială Antidoping sancționează dur orice imixtiune politică.
Prefectul Stelian Dolha l-a găsit pe „Elvis” de Bistrița și îl vrea model în campania de vaccinare ianuarie 15, 2021 - Prefectul Stelian Dolha intenționează să se folosească de imaginea unei personalități cunoscute a Bistriței pentru a promova vaccinarea, așa cum Elvis Presley, în 1956, a popularizat vaccinarea contra poliomilitei, vaccinându-se public. Acesta va apela la ultramaratonistul Tibi Ușeriu.
De luni începe a doua etapă de vaccinare și la Bistrița! CUM vă puteți programa: ianuarie 15, 2021 - Președintele Klaus Iohannis s-a vaccinat azi, dând astfel startul celei de-a doua etape a campaniei de vaccinare anti-COVID. LA Bistrioța, vaccinările vor începe de luni, la POliclinică - Clădirea Pediatriei. CUM vă puteți programa:
Primarul Doru Crișan, revoltat de dispariția unei clase, la liceul din Prundu Bârgăului. Replica profesorului Mihai Mureșan, șeful ISJ BN: ianuarie 15, 2021 - primarul Doru Crișan din Prundu Bârgăului a comentat, revoltat, dispariția unei clase în planul de școlarizare, la Liceul „Radu Petrescu”. „În loc să avem un trend ascendent în sistemul de învățământ la nivel local și nu numai, în loc să ne dezvoltăm prin crearea de oportunități, tindem spre regres...”. Mihai Mureșan, șeful ISJ BN, susține că lucrurile nu stau așa:
FOTO/VIDEO Accident spectaculos la benzinărie: două mașini s-au ciocnit, una s-a răsturnat printre pompe ianuarie 15, 2021 - Un accident spectaculos a avut loc în această după-masă în localitatea Susenii Bârgăului. Două autoturisme s-ar fi ciocnit într-o benzinărie, unul dintre ele răsturnându-se printre pompe în urma impactului. Un bărbat de 21 de ani a fost rănit.
Bârgăuanul ce și-a înjunghiat fratele, după gratii! CÂT va sta în închisoare: ianuarie 15, 2021 - Doi frați s-au luat la ceartă în luna septembrie a anului 2019. Fratele mai mare a scos cuțitul și l-a înjunghiat pe celălalt. Ieri, bârgăuanul a fost încarcerat în Penitenciarul Bistrița, având de ispășit pedeapsa pentru tentativă de omor.
VIDEO – Deputatul Daniel Suciu: E clar de ce la Bistrița mai e nevoie de un subprefect! Ca să știe CUM să comunice ianuarie 15, 2021 - Primarul Bistriței explica ieri că vom avea doi subprefecți. În cadrul unei conferințe de presă la sediul PSD BN, deputatul Daniel Suciu a găsit și motivul ”Ca să știe CUM să comunice”. Asta după ce social-democrații au primit un răspuns hilar la o petiție depusă la Instituția Prefectului.
LPS Bistrița s-a restras din Campionatul Național de Handbal! Costuri U-RI-A-ȘE impuse de Federație! ianuarie 15, 2021 - Campionatul Național de Handbal debutează astăzi, la șase luni distanță, din cauza pandemiei. Din nefericire, Bistrița nu va avea echipă, LPS Bistrița retrăgându-se. Federația a impus costuri U-RI-A-ȘE și a programat meciurile în așa fel înccât jucătorii sunt nevoiți să se suprasolicite, apărând astfel riscul de accidentare. 
BN: 26 de teste pozitive în ultimele 24 de ore, două decese și trei bistrițeni declarați vindecați ianuarie 15, 2021 - DSP BN a raportat 26 de noi cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus, în ultimele 24 de ore, la nivelul județului. Totodată, s-au înregistrat două decese. iar trei bistrițeni au fost declarați vindecați. Altor patru bistrițeni le-au reieșit testele pozitive, iar 36 de pacienți au fost externați.
VIDEO – Deputatul Bogdan Ivan: Când sindicaliștii din sănătate își cereau drepturile, prefectul era plecat să-și păzească locul la București ianuarie 15, 2021 - În cadrul unei conferințe de presă, deputatul Bogdan Ivan a criticat modul în care prefectul gestionează banii contribuabililor. Acesta l-a acuzat totodată pe Stelian Dolha că atunci când sindicaliștii din sănătate își cereau drepturile, în fața instituției Prefectului, acesta era plecat ”să-și păzească postul, la București„.
DE CITIT: Conştiinţa noastră mai bună… „Eminescu – începutul continuu” ianuarie 15, 2021 - Ziua Culturii Naționale (15 ianuarie) a fost celebrată astăzi și la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” din Bistrița, acolo unde a fost prezentat volumul, „Eminescu – începutul continuu”, publicat recent de Irina Petraș, președintele Uniunii Scriitorilor Români, filiala Cluj. 
Bistrițenii pot propune proiecte pentru oraș, printr-o aplicație. Primăria Bistrița le finanțează pe cele mai bune ianuarie 15, 2021 - Începând de săptămâna viitoare, bistrițenii vor putea propune proiecte pentru oraș, prin intermediul aplicației City Health, folosită deja pentru semnalarea problemelor din municipiu. Cel mai bune proiecte vor fi finanțate de Primăria Bistrița și implementate.
Etapa a II-a de vaccinare începe la Bistrița cel mai devreme luni. Prefectul habar n-are câte centre funcționează în județ ianuarie 15, 2021 - Teoretic, etapa a doua de vaccinare începe astăzi, practic nu mai devreme de luni, cel puțin în Bistrița. Județul nostru va avea doar trei centre de vaccinare pentru această etapă, toate în Bistrița, ceea ce înseamnă că cei programați pentru această etapă trebuie să vină în reședința de județ.
TOP preferințe 2021: Ce colegii și licee preferă elevii de clasa a VIII-a din Bistrița-Năsăud ianuarie 15, 2021 - Un studiu realizat de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bistrița-Năsăud ne dezvăluie care sunt preferințele elevilor de clasa a VIII-a din județ, atunci cînd este vorba de alegerea colegiului pe care îl vor urma. Studiul a fost realizat pe baza unui chestionar online la care au răspuns 1146 elevi. TOP preferințe: Studiul publicat...
START etapa II de vaccinare! Președintele se vaccinează azi, public ianuarie 15, 2021 - Etapa a II-a de vaccinare anti-COVID începe astăzi. Președintele Klaus Iohannis se va vaccina public, tocmai pentru a da un exemplu. Ministrul Sănătății solicită ca dovada vaccinării să fie trimisă electronic, pentru cei ce doresc să călătorească în țări care IMPUN vaccinarea ca și condiție de a lăsa străinii să-i viziteze.
AQUABIS: Sfaturi pentru a evita îngheţarea contorului şi a conductelor interioare ianuarie 15, 2021 - Aquabis transmite consumatorilor din Bistrița-Năsăud câteva sfaturi care să-i ajute să evite îngheţarea contorului şi a conductelor interioare: NU folosiţi flacără deschisă pentru dezgheţarea conductelor sau a contoarelor!
Primăria Bistrița va subvenționa în continuare taxa de salubritate. Ia în calcul ca în viitor „bogații” să plătească mai mult ianuarie 15, 2021 - Potrivit primarului Ioan Turc, taxa de salubritate nu va fi mai mare în acest an, municipalitatea luând hotărârea să o subvenționeze în continuare. Cu toate acestea, edilul ia în calcul pentru viitor ca cei mai avuți dintre bistrițeni să nu mai beneficieze de această „reducere”.
Iubitorii de schi vor putea aluneca pe Cocoș weekendul acesta, doar dacă zăpada e cum trebuie ianuarie 14, 2021 - Deocamdată nu se știe dacă pârtia Cocoș va fi deschisă în acest weekend, în ciuda ninsorilor abundente din ultimele zile. Potrivit primarului Ioan Turc, pârtia se redeschide doar dacă zăpada e cum trebuie și va fi disponibilă doar partea destinată copiilor și începătorilor.
ULTIMĂ ORĂ: Președintele anunță deschiderea școlilor în 8 februarie! Se revine la scenarii: ianuarie 14, 2021 - Președintele Klaus Iohannis a anunțat că din 8 februarie, majoritatea școlilor se vor deschide. Unitățile de învățământ vor funcționa pe bază de scenarii determinate de incidența cazurilor COVID în fiecare localitate. AFLĂ ce se va întâmpla cu școala din localitatea ta:
VIDEO: Unul dintre cei mai valoroși jucători de tenis de masă, propus pentru șefia Agenției Națională Antidoping ianuarie 14, 2021 - PNL BN a primit 3 poziții asimilate funcției de secretar de stat. Printre ele se numără și șefia Agenției Naționale Antidoping, unde formațiunea politică îl susține pe unul dintre cei mai valoroși jucători de tenis de masă, Adrian Crișan.