Emoționant: Ca să treacă peste moarte și durere, o adolescentă din Beclean a scris o carte

Emoționant: Ca să treacă peste moarte și durere, o adolescentă din Beclean a scris o carte

Elisa Ilișiu are 17 ani și învață la Colegiul Național „Petru Rareș” din Beclean. Ca să treacă peste moarte și durere, a scris această carte intitulată „Te-ai rătăcit în cer”. A fost scrisă dintr-o suflare și dedicată bunicii sale. „A devenit de-a lungul timpului eroina mea. Fără bunica mea, nu aș fi ieșit niciodată din zona mea de confort. Te iubesc mult, bunico, chiar dacă acum mă hrănesc doar cu amintirea ta păstrată în sufletul meu!”

Elisa Ilișiu are 17 ani și învață la Colegiul Național „Petru Rareș” din Beclean. Nu a scris nimic înaintea acestei prime cărți intitulată „Te-ai rătăcit în cer”. A fost scrisă dintr-o suflare și dedicată bunicii sale. 

Dificil nu pot spune că a fost. Pentru că am scris tot ceea ce am simțit. Fără constrângeri. De aceea, această carte are forma unui jurnal. Da. Bunica a fost principala sursă de inspirație. Ca și decepția pe care am suferit-o atunci când ea a plecat de pe acest pământ. O emoție subliniată, de altfel, și în carte…”, ne-a mărturisit Elisa Ilișiu. 

Tânăra își va publica volumul la editura „George Coșbuc” din Bistrița, în următoarea lună. Ar vrea să urmeze Psiho-Pedagogia la UBB Cluj, fiind interesată de învățământul primar și preșcolar.  

Desenele îi aparțin unei prietene – Leontina Pop, și ea elevă la Colegiul „Petru Rareș” din Beclean. Sunt făcute după niște fotografii realizate de Elisa Ilișiu pe când bunica sa încă trăia. 

Cea mai importantă lecție primită de la bunica ei…

Ideea de a scrie o carte a venit subit – ne-a povestit Elisa Ilișiu. „Eram în camera mea și îmi era foarte dor de bunica. Așa că am decis să scriu într-un caiet anumite idei. Să mă descarc. Urma să dau foc acelui caiet sau acelei file. Se spune că atunci când ți se face dor de cineva care a plecat din lumea aceasta, e bine să scrii ce simți sau ce ai vrea să-i spui pe o foaie, după care să o arzi. Astfel mesajul ajunge la persoana dragă… 

În timp ce scriam, am realizat că e chiar bine. Mai citeam prietenilor din ce am scris… Am fost încurajată de cei din jur și mi-am spus atunci: Să ard asta ca să scap de durere, ar fi prea ușor. Trebuie să fac ceva notabil. Am început să scriu în decembrie și am terminat pe la finalul lunii ianuarie… Apoi cu ajutorul doamnei profesoare Octavia Moisil, am corectat și cizelat textul, până a ajuns la această formă. Dar important e că nu am schimbat esențialul… 

Cea mai importantă lecție primită de la bunica mea? Iubirea… Îmi place să spun fraza aceasta:  Iubirea asta mare mi-a rămas de la bunica…

Mai jos aveți și câteva fragmente din volumul scris de Elisa Ilișiu: 

Poate fericirea e ascunsă după colţ sau poate e la mii de km depărtare. Nu vom ști asta dacă nu vom încerca să luptăm. Aşa că e momentul. Drumul pe care va trebui să merg singură de acum este unul întunecat, singurul far ce mă călăuzește poartă numele tău. Fiindcă oamenii dragi care mor își fac transferul în cer pentru a fi mai aproape de inima ta. Nu îți fie frică. Cerul nu e limita. Cerul este doar un nou început. Început prin care fericirea are să se reverse. Lasă-ţi sufletul să zboare. Fă ce-ți place şi nu te limita. Hate-ul a existat mereu. Oamenii nu îți vor aprecia de multe ori munca. Dacă faci un lucru din suflet, cu un scop precis, nimeni nu o să reușească să te împiedice. Nu te lăsa influențat.

Dacă la un moment dat simți că e momentul să faci o schimbare, lasă-te dus de val. Viața este scurtă. Trăiește-o frumos. Dacă tu nu ai să îți spui povestea, nimeni nu o va face.

Loluca a murit la 69 de ani. Într-o zi de iarnă. În 3 decembrie, îngerul meu s-a stins. Iar dacă îți amintești, ea s-a căsătorit la 16, acum avea 6 decenii, iar acel 9 este nelipsit. Nenorocitul 9 al salonului. Nenorocitul 9 care a fost cândva numărul meu norocos. A da și nu pot să nu precizez că te-ai născut în 3 octombrie și ai plecat în 3 decembrie. Numerele acestea… Aceste numere care pentru alții sunt obișnuite pe mine aveau să mă maturizeze, să mă modeleze.

Iar dacă acum aștepți un deznodământ la întrebarea „Cum am trecut peste această decepție?” aș putea să mint, spunând o mie de lucruri neadevărate. Nu, nu am trecut peste. Nu, nu am depășit miraculos. Sunt om. Mă simt slabă. Mă enervez, mă supăr, clachez. Nu am să mint că sunt bine. Nu sunt bine. Dar îți aparțin. Indiferent cum. Te iubesc indiferent unde vei fi. Uneori te simt aici. Alteori atât de departe… Știu că trebuie să te caut. Că sufletul meu este de fapt locul unde tu ești, dar sunt uneori prea confuză, bunico. Pentru că nimic nu mai e la fel de când tu nu ești. Şi te păstrez pe tine… Nu vreau să renunț la tine. Fac asta pentru tine. Am scris asta pentru tine. Fiindcă te iubesc. Fiindcă moartea nu a putut să îmi smulgă iubirea asta din suflet. 

*****

Elisa Ilișiu îndrăznește (chiar cu șanse de izbândă!) să facă și ea ceva în numele recunoștinței, să scrie o carte. A recunoștinței față de cine? Față de ce…? Față de amintirile ei. La vârsta sprințară a adolescenței să scrii încercând să te achiți față de amintirile tale (câte s-or fi strâns până acum) pare ciudat. Dar o face frumos și adesea incitant. Cu ce seamănă gustul cu care am rămas în urma lecturii…? Cu mustul! Nu îmbată, dar seduce. E plăcut azi și din ce în ce mai prețuit peste ani…”, a remarcat scriitorul Sorin Gîrjan.

Vreau să te felicit pentru ceea ce și mai ales cum ai scris, pentru că ai stofă de prozatoare și, de ce nu, și de poetă. Am editat și tipărit sute de volume pentru debutanți. Într-un clasament sui generis, ești printre primii 5, ca exprimare artistică, trăire, sentiment și talent. Felicitări! Sper din suflet că acestui volum îi vor urma alte zeci, la fel de incisive sentimental și literar…”, i-a transmis autoarei și scriitorul Dumitru Munteanu.

VIDEO: Ce soluții a găsit primarul Sever Mureșan din Telciu, în scandalul cu Aquabis aprilie 11, 2021 - Sute de locuitori din Telciu protestau împotriva tarifelor prea mari la apă și canalizare, acum aproape două luni. Ei solicitau primarului Sever Mureșan să renunțe la serviciile Aquabis și să înființeze un serviciu local pentru administrarea independentă a rețelei de apă și canal din Telciu. Ce soluții a găsit primarul Sever Mureșan:
Vasile Goncear, campionul ce a adus luptele libere în județ, implicat într-un scandal mediatic: „Nu e adevărat că mi-am răpit copiii!” aprilie 11, 2021 - Ziarul Gândul a prezentat un articol în care Vasile Goncear, campionul ce a adus la noi în județ luptele libere e acuzat de răpire internațională de copii. ”E un reporter fals, ce din scandal trăiește! Nu e adevărat că mi-am răpit copiii. Am acte, am tot ce trebuie ca să dovedesc că nu e adevărat!” a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, Vasile Goncear.
FOTO: Poiana Ciucaș, o oază de relaxare și grătăreală, în Pădurea Schullerwald! aprilie 11, 2021 - Primăvara se instalează încet, încet! Iar weekendurile vrem să le petrecem relaxându-ne în aer liber!  La doi pași de centrul orașului, în Pădurea Schullerwald, cei de la Ciucaș au amenajat o poiană, o oază de relaxare și grătăreală!
FOTO: Cu lemne furate în camionetă, a dat nas în nas cu jandarmii aprilie 11, 2021 - Un bărbat a avut o ”întâlnire de neuitat” cu jandarmii, ieri. Acesta a furat lemne din pădure, pe care le transporta cu camioneta. CE a pățit bărbatul:
ALTE Vremuri: Un abator modern – la Bistrița, încă din 1890…! Alte curiozități de demult aprilie 11, 2021 - Puțini dintre noi știu, dar Bistrița avea un abator modern încă din anul 1890...! O confirmă documentele publicate de Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud, care ne amintesc faptul că în anii 1920-1930 abatorul era dotat cu instalații frigorifice!
VIDEO – SUPERB: Peste 20 de pui de mistreți, surprinși în zăpadă, în Munții Rodnei aprilie 11, 2021 - Căprioare, capre neagre, cerbi - deja parcă ne-am obișnuit să le vedem în Munții Rodnei. Dar un drumeț a avut parte de o ALTĂ priveliște. Acesta a surprins „29 de giuvaeruri ale muntelui. Așadar, iată ce ți se poate întâmpla când umbli de unul singur, pe poteci ninse, într-o zi de prier capricios”.
Un medic de la Spitalul Județean s-a ales cu sancțiune pentru că a întârziat la o consultație aprilie 10, 2021 - Potrivit managerului Spitalului Județean de Urgență Bistrița-Năsăud, Gabriel Lazany, medicii care nu își fac treaba sau chiar întârzie la program sunt sancționați. Este și cazul unui medic care avea programată o consultație în policlinică, la care a întârziat...
VIDEO: Primarul Eugen Bușcoi, despre o „problemă foarte mare pentru comunitatea din Zagra” aprilie 10, 2021 - Primarul Eugen Bușcoi a recunoscut că este vorba despre o „problemă foarte mare” pentru comunitatea din zonă: pentru a ajunge din Zagra în satul Perișor, oamenii au de făcut un ocol de peste 30 de kilometri. „Și copiii de clasele V-VIII de acolo ar putea fi aduși la școală mult mai simplu...”
Să-l cunoască lumea… din avion! Bistrițeanul „uns” la conducerea aeroporturilor din București și-a pus afiș cu el la intrare aprilie 10, 2021 - „Uns” în luna ianuarie la conducerea Companiei Naționale de Aeroporturi București, bistrițeanul Cosmin Peșteșan s-a gândit să se facă cunoscut încă de la intrarea în Aeroportul Otopeni. Printre primele măsuri luate s-a numărat un afiș de dimensiuni mari cu el, plasat chiar la intrare într-unul din aeroporturile conduse.
FOTO: PANICĂ în gară! O fată s-a prăbușit la pământ, iar jandarmii i-au acordat primul ajutor aprilie 10, 2021 - Momente de panică aseară, în  Gara Bistrița Nord. Doi tineri au coborât din trenul care venea de la Cluj. Fata s-a prăbușit la pământ, iar prietenul ei a început să strige după ajutor. Din fericire, în zonă se aflau jandarmii...
FOTO: Avansează lucrările la „cea mai frumoasă Sală Polivalentă din țară” aprilie 10, 2021 - „Cea mai frumoasă Sală Polivalentă din  țară” - așa a fost catalogat în 2019 cel mai important proiect sportiv al județului nostru. Lucrările începute la mijlocul anului 2020 se desfășoară în ritm alert, iar complexul sportiv se ridică văzând cu ochii.
Bistrițenii, sătui de reguli?!? Jandarmii au aplicat aseară mai multe amenzi pentru nerespectarea măsurilor impuse de autorități: aprilie 10, 2021 - Ploaie de amenzi - aplicate de jandarmi, ieri seară, în Bistrița. Mai mulți bistrițeni s-au „revoltat” pe regulile impuse de autorități, comportându-se ca și cum viața și-ar fi revenit la normal.
Bistrița intră în șantier: Verde pentru lucrările la Linia Verde! aprilie 10, 2021 - Proiectul de mobilitate urbană Linia Verde intră, în sfârșit,  în  etapa de ȘANTIER. Primarul a anunțat că a semnat contractul de începere a lucrărilor. „Vor urma doi ani grei, dar vom căuta soluții și rute alternative!”, a declarat Ioan Turc.
S-a reinventat munca patriotică la Primăria Bistrița! Funcționarii, scoși din birouri să curețe orașul aprilie 9, 2021 - În timp ce bistrițenii așteaptă mai bine de o lună după un certificat de urbanism, funcționarii din Primăria Bistrița sunt scoși la curățenie, ca să-și amintească ce e munca patriotică. Mai bine de 500 de angajați ai municipalității au lăsat pixurile jos, au luat saci de gunoi și s-au apucat de colindat spațiile verzi, locurile de joacă și malurile râului.
Scăpăm de cerșetori până la final de iunie??? Așa ar susține primarul! aprilie 9, 2021 - Problema cerșetorilor care împânzesc orașul ar putea lua sfârșit în scurt timp. Conform primarului Ioan Turc, problema ar trebui să fie rezolvată până la finele lunii iunie.
Cum este posibil să intri în spital cu test Covid negativ și să ieși pozitiv? Explicațiile managerului Spitalului Județean, Gabriel Lazany aprilie 9, 2021 - Intrebat de un urmăritor al emisiunii Bistrițeanul Live cum e posibil ca un bolnav să intre în spitalul județean cu test Covid negativ și să iasă cu unul pozitiv, managerul unității medicale a prezentat situațiile în care se poate întâmpla acest lucru:
OPINII – Adrian Linca: Of, ce sport, ce chin, ce jale! aprilie 9, 2021 - Finanțarea sportului local este o bătaie de joc la adresa tuturor bistrițenilor care înțeleg ce înseamnă mișcarea și o umilință continuă pentru cei care se mai ocupă cu acest domeniu al vieții sociale.
Ioan Turc: Încă cercetăm situația cu cele două PUG-uri aprilie 9, 2021 - Primarul orașului a cerut un audit intern după ce au apărut informații în media că, la Primărie, s-ar lucra după DOUĂ PUG-uri. La un moment dat, audit-ul a fost finalizat, iar Ioan Turc explica faptul că există șanse să fie anunțat Parchetul. „Încă investigăm. Pe când am toate documentele, vă voi anunța ce am descoperit exact și ce măsură voi lua”, a declarat edilul.
Supă și desert, în curând în meniul bolnavilor internați la Spitalul Județean de Urgență aprilie 9, 2021 - Un proiect de hotărâre a ministrului Sănătății Vlad Voiculescu vine să modifice alocația de hrană din spitalele din țară. Astfel, potrivit proiectului de hotărâre, alocația de hrană a unui bolnav nu poate fi mai mică de 16 lei. Managerul Spitalului Județean de Urgență spune că va reintroduce supa și chiar și un desert la una dintre mese.
VIDEO: Sever Mureșan, primarul din Telciu, despre cea mai mare provocare a ultimilor 16 ani de când conduce administrația locală aprilie 9, 2021 - Sever Mureșan conduce administrativ comuna Telciu de 16 ani, povestind, într-o emisiune la Bistrițeanul Live, care a fost cea mai mare provocare cu care s-a confruntat de când conduce comuna. „Toți au considerat că Telciu este o comună bogată și se descurcă singură, considerând că nu avem nevoie de sprijin. Dar, știți cum se spune – întotdeauna dai în calul care trage…”
FOTO: Oferte irezistibile la mobilier, la CASA RUSU aprilie 9, 2021 - Primăvară plină de culoare la CASA RUSU! Dacă te muți în casă nouă și vrei să  amenajezi interiorul sau pur și simplu te-ai gândit să schimbi mobilierul, la Casa Rusu găsești, până în 12 aprilie, oferte de nerefuzat. Îți poți schimba bucătăria, biblioteca, sau dormitorul, cu mobilier la un SUPER preț. Sau te poți bucura de un colțar nou, care să se asorteze perfect cu orice pată de culoare pe care vrei să o adaugi camerei tale...
VIDEO – Ce se mai fură la socialele din Viișoara? Curent! aprilie 9, 2021 - Jandarmii și reprezentanți ai Electrica au identificat o locuință din blocurile sociale care fura energie electrică printr-o racordare ilegală la rețeaua electrică, astfel încât consumul să nu fie înregistrat. Familia respectivă riscă amendă sau chiar închisoare.
VODAFONE a PICAT! Clienții, lăsați fără NICIO conexiune! aprilie 9, 2021 - Operatorul de telefonie VODAFONE se confruntă cu niște probleme grave! Semnalul pentru apel sau internet NU mai este disponibil niciunui client. Se pare că și la ei există această problemă, și nu se știe când se va rezolva.
NĂSĂUD: Începe reabilitarea termică a blocurilor! AMICII Building a semnat contractul cu primăria aprilie 9, 2021 - Primăria Năsăud a decis în privința constructorului cu care va colabora în vederea anveloparii termice a blocurilor din Năsăud. Este vorba de compania bistrițeană Amicii Building care va reabilita 9 blocuri din orașul academicienilor.
Noi restricții, de azi, în Bistrița și alte cinci comune! Starea de alertă în România – prelungită! aprilie 9, 2021 - Weekend-ul aduce noi restricții în Bistrița și în alte cinci comune, unde rata incidenței cazurilor COVID a trecut de 4 la mia de locuitori. Astfel, de azi și până duminică inclusiv, magazinele se închid la ora 18.00, iar circulația este restricționată de la ora 20.00. Autoritățile centrale au anunțat prelungirea stării de alertă pe teritoriul României:
Vrei să participi la dezbaterea publică a Bugetului orașului?!? Trebuie să te înscrii, pentru că e EXCLUSIV online aprilie 9, 2021 - Administrația locală invitase bistrițenii luni, 12 aprilie, la dezbaterea publică a bugetului municipiului. Însă, dat fiind contextul pandemic, s-a decis ca dezbaterea să fie EXCLUSIV online. Așa că cei interesați trebuie să se înscrie, pentru a primi invitația aferentă pe ZOOM. Sunt și locuri limitate!
OPINII: Ia bugetul, nu-i bugetul, bine c-am închis bufetul! aprilie 8, 2021 - Am decis să scriu acest articol pentru că am văzut în proiectul de buget propus, care se află în stadiul de propuneri, câteva lucruri care mi-au sărit în ochi la o primă lectură a documentului PDF ,,Proiect-buget-municipiul-Bistrita-anul-2021”... 
Primăria Șieu o ia pe urmele orașului-stațiune Sângeorz-Băi și iese la pândă de nesimțiți aprilie 8, 2021 - După ce Primăria Sângeorz-Băi a apelat la camere video pentru a-i surprinde pe cei care depozitează gunoaie aiurea, în natură, a venit rândul Primăriei Șieu să apeleze la camere video pentru a-i descuraja pe nesimțiți.
FOTO: S-au deschis azi porțile la Grădinița „Albă ca Zăpada” din Beclean! Directorul general ADR NV, prezent la eveniment aprilie 8, 2021 - S-au deschis azi porțile grădiniței „Albă ca Zăpada” din Beclean - o investiție de aproape un milion și jumătate de euro. La eveniment a fost prezent și directorul general ADR NV. VEZI cum arată noua construcție:
Turc: Ce n-au reușit alte administrații, am reușit acum! Preluăm Cinematograful 23 August! aprilie 8, 2021 - Cinematograful 23 August va ajunge în administrarea Primăriei Bistrița. Cel puțin asta a susținut primarul Turc azi, într-o conferință de presă. „Ce n-au reușit alte administrații, că au mai fost încercări, se va face acum! Vom prelua Cinematograful 23 August!”, a declarat edilul. CE va face cu el: