19.1 C
Bistrița
sâmbătă, iulie 13, 2024

DEXplicaţii: Mâine se lansează un inedit joc de societate inventat de un artist din Bistrița!

Mâine, de la ora 18:00, la terasa Brikada, bistriţenii vor putea să joace în premieră DEXplicaţii, un joc de societate inventat şi lansat de artistul bistriţean Alexandru Şerban. De ce e inedit şi ce presupune acest joc:

Dexplicaţii este un joc de societate cu 1.000 de cuvinte, toate reprezentând obiecte, din care 172 sunt regionalisme. Toate cuvintele şi toate definiţiile sunt scrise de Alex. Se joacă în trei runde. Participanţii trebuie să extragă cartonaşe şi, într-un interval de 60 de secunde, fiecare explică coechipierului, care trebuie să ghicească cât mai multe cuvinte în acele 60 de secunde.

Fiecare rundă presupune un alt mod de a explica cuvintele: în prima rundă participanţii trebuie să utilizeze cât mai multe cuvinte, în cea de-a doua rundă, un singur cuvânt, iar ultima se desfăşoară prin mimă (interpretare).

Jocul e de minimum patru persoane, dar cu o cutie pot juca maximum 160 de persoane (adică 80 de echipe). Oameni de toate vârstele pot să joace Dexplicaţii, inclusiv copiii.

Poate fi considerat şi un instrument pedagogic, pentru că prin joacă înveţi, iar copiii, jucându-se, învaţă şi cuvinte noi, învaţă şi să se exprime mai uşor, chiar să citească mai repede, pentru că aici se ţine cont de timp”, declară Alex Şerban pentru Bistriţeanul.ro.

Alex Şerban menţionează faptul că ideea jocului i-a venit în urmă cu şapte ani ca o contrareacţie la jocul Activity, care – spune Alex – tradus mot-a-mot din engleză, era foarte haotic. Grupul lui de prieteni, însă, jucau Activity într-o altă versiune. Au încercat să caute un echilibru al jocului, iar treptat au ajuns la o versiune proprie, în care jocul conţinea doar obiecte, pentru că acestea sunt mai uşor de explicat şi de mimat.

Ediţia de debut a jocului conţine 50 de exemplare, cutii lucrate şi pictate manual. În funcţie de succesul pe care jocul Dexplicaţii o să-l aibă, proiectul urmează să fie dezvoltat.

Jocul poate să atingă şi alte zone, poate, de exemplu, să fie adaptat cu ilustraţii pentru copii, să fie introduse şi alte categorii de obiecte. Urmează un pic de cercetare”, completează Alex.

Bistriţenii îşi pot achiziţiona jocul mâine la lansare. De asemenea, organizatorii evenimentului îşi propun ca mâine să iniţieze un joc de 160 de persoane (toţi cei prezenţi vor fi incluşi), pentru ca jocul să fie demonstrat în premieră cu numărul maxim de participanţi.

Mia Biligan

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE: Cele mai îndrăgite modele Škoda au acum un avantaj client de până la 3.050 Euro!

Grăbește-te și profită acum de aceste REDUCERI WOW! Škoda Kodiaq 2024 Selection - Lux și Putere Experimentează luxul...

DELICE PAN angajează șofer categoria B. Noi locuri de muncă, la Coroana Grand Hotel, Centrul Micul Prinț, Stewo Năsăud sau Coroana

Echipa Delice Pan are nevoie de un șofer pentru distribuție pâine, iar Tricorama caută operator utilaje personalizare. Centrul Micul Prinț angajează terapeuți pentru copii și tineri cu autism. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Crama Jelna, Restaurant Coroana, Aquabis sau STEWO  PLAST Năsăud:

MATEROM AUTOMOTIVE: Bucură-te de Asistența în caz de pană și avarie, de la Mercedes-Benz

Soluția pentru mobilitate Mobilo Cu Mobilo, ajungi la destinație. Cu Mobilo, ajungi la destinație. Soluția de mobilitate Mobilo...