22.3 C
Bistrița
duminică, octombrie 1, 2023

DEXplicaţii: Mâine se lansează un inedit joc de societate inventat de un artist din Bistrița!

Mâine, de la ora 18:00, la terasa Brikada, bistriţenii vor putea să joace în premieră DEXplicaţii, un joc de societate inventat şi lansat de artistul bistriţean Alexandru Şerban. De ce e inedit şi ce presupune acest joc:

Dexplicaţii este un joc de societate cu 1.000 de cuvinte, toate reprezentând obiecte, din care 172 sunt regionalisme. Toate cuvintele şi toate definiţiile sunt scrise de Alex. Se joacă în trei runde. Participanţii trebuie să extragă cartonaşe şi, într-un interval de 60 de secunde, fiecare explică coechipierului, care trebuie să ghicească cât mai multe cuvinte în acele 60 de secunde.

Fiecare rundă presupune un alt mod de a explica cuvintele: în prima rundă participanţii trebuie să utilizeze cât mai multe cuvinte, în cea de-a doua rundă, un singur cuvânt, iar ultima se desfăşoară prin mimă (interpretare).

Jocul e de minimum patru persoane, dar cu o cutie pot juca maximum 160 de persoane (adică 80 de echipe). Oameni de toate vârstele pot să joace Dexplicaţii, inclusiv copiii.

Poate fi considerat şi un instrument pedagogic, pentru că prin joacă înveţi, iar copiii, jucându-se, învaţă şi cuvinte noi, învaţă şi să se exprime mai uşor, chiar să citească mai repede, pentru că aici se ţine cont de timp”, declară Alex Şerban pentru Bistriţeanul.ro.

Alex Şerban menţionează faptul că ideea jocului i-a venit în urmă cu şapte ani ca o contrareacţie la jocul Activity, care – spune Alex – tradus mot-a-mot din engleză, era foarte haotic. Grupul lui de prieteni, însă, jucau Activity într-o altă versiune. Au încercat să caute un echilibru al jocului, iar treptat au ajuns la o versiune proprie, în care jocul conţinea doar obiecte, pentru că acestea sunt mai uşor de explicat şi de mimat.

Ediţia de debut a jocului conţine 50 de exemplare, cutii lucrate şi pictate manual. În funcţie de succesul pe care jocul Dexplicaţii o să-l aibă, proiectul urmează să fie dezvoltat.

Jocul poate să atingă şi alte zone, poate, de exemplu, să fie adaptat cu ilustraţii pentru copii, să fie introduse şi alte categorii de obiecte. Urmează un pic de cercetare”, completează Alex.

Bistriţenii îşi pot achiziţiona jocul mâine la lansare. De asemenea, organizatorii evenimentului îşi propun ca mâine să iniţieze un joc de 160 de persoane (toţi cei prezenţi vor fi incluşi), pentru ca jocul să fie demonstrat în premieră cu numărul maxim de participanţi.

Mia Biligan

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Woooww! Deserturi de toamnă, cu puțin zahăr, surpriza toamnei de la Gelateria Aniela

Gelateria Aniela surprinde, din nou, cu un meniu delicios, de toamnă, numai bun de împărțit cu cineva drag și perfect pentru cei care țin la dietă! Vă așteaptă așadar deserturi de toamnă, inedite și, important, cu puțin zahăr. Pot fi servite pe loc sau la pachet. Dar puteți face și comandă.

REDUCERE 20 la sută, astăzi și mâine, în magazinele MARECOM! Sunt Zilele MARECOM, împlinesc 18 ani de activitate

Producătorul Marecom a ajuns la 18 ani de activitate și sărbătorește alături de clienți, cu oferte...

Caravana Škoda vine la Bistrița

Te așteptăm în 21 și 22 Octombrie 2023, în parcare la Bistrița Retail Park (lângă Selgros), între orele 10:00 și 18:00, pentru două zile pline de surprize, concursuri și premii pentru toată familia. Vizitează-ne și profită de ocazia de a testa multe modele îndrăgite Škoda!