25.6 C
Bistrița
vineri, iunie 21, 2024

Dumitru Niculai președintele medicilor de familie: „Avem 7-8 comune unde nu este medic de familie deloc!”

Potrivit președintelui Asociației Profesionale a Medicilor de Familie, Dumitru Niculai, în județ sunt 7-8 comune unde nu există medic de familie deloc. În unele localități, situația datează de ani buni, iar înlocuitori nu prea se găsesc.

Dumitru Niculai, președintele Asociației Profesionale a Medicilor de Familie, a dezvăluit la Bistrițeanul Live că sunt 7-8 comune care nu au medici de familie deloc. Unele comune nu au medic de familie de ani de zile, oamenii din zonă fiind preluați de medici din alte comune.

„Din păcate, din foarte multe cauze, studenții care termină medicina, nu se îndreaptă către medicina de familie. În acest moment sunt aproape 30% din medicii de familie pensionați, dar care nu au plecat pentru că n-au la cine să lase cabinetele”, a precizat Dumitru Niculai, la Bistrițeanul Live.

Situația este confirmată și de directorul Direcției de Sănătate Publică, Anca Andrițoiu. Potrivit acesteia, comunele care nu au medic de familie sunt: Monor, Miceștii de Câmpie, Sânmihaiu de Câmpie, Budești, Runcu Salvei sau Poiana Ilvei.

În comuna Ciceu Mihăiești situația e invers. Există medic de familie, însă nu există cabinet medical. Medicul este nevoit să consulte pacienții în propria locuință.

„Se caută medici acolo. Problema e că mulți ani la rând la rezidențiat au fost puține locuri pe medicina de familie, dar și puțini care au optat pentru medicina de familie. Anul acesta au fost mulți rezidenți, vedem ce va fi”, a spus Anca Andrițoiu.

Aceasta recunoaște că prima opțiune a celor care aleg totuși medicina de familie este Bistrița și nu mediul rural unde ar fi mai mare nevoie de ei. Unii următori situația va fi mai gravă, întrucât mai mulți medici de familie urmează să se pensioneze.

Emisiunea la care a fost invitat medicul Dumitru Niculai o puteți urmări mai jos:

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Descoperă Eleganța și Performanța Škoda

Vizitează Showroom-ul & Service-ul Autorizat Škoda MATEROM AUTOMOTIVE, din Cartier Viișoara, Str. Libertății, Nr. 264, Bistrița, unde poți testa și achiziționa cele mai noi modele Škoda și ai toate Serviciile Auto de care ai nevoie, într-un singur loc.

EURO2024 se vede pe terasa ARENA by Casa EMA! Promoții și premii speciale până în 14 iulie!

Campionatul European de Fotbal EURO2024 se vede mai mult decât perfect – pe cel mai mare ecran proiectat ever: ecranul de pe Terasa de Vară ARENA by Casa EMA!

SmartyKids Bistrița, Italtextil Sărata, Aquabis, RCB Electro sau Stewo Năsăud caută personal! Toate posturile disponibile, aici:

SmartyKids Bistrița caută persoană zâmbitoare, energică și pozitivă care doreşte să se dezvolte în sfera educațională și în lucrul cu copiii! Este un avantaj să fii absolventă sau viitoare absolventă a învățământului superior în Pedagogie sau Psihologie. NOI locuri de muncă - la STEWO  PLASTIC Năsăud, RCB ELECTRO, Aquabis sau TeraSteel: