EcoPARC: O provocare pentru bistriţenii proaspăt căsătoriţi sau pentru părinţi!

EcoPARC: O provocare pentru bistriţenii proaspăt căsătoriţi sau pentru părinţi!

Bistriţenii proaspăt căsătoriți sau cei care au adus pe lume un copil vor avea ocazia  să planteze un copac în Bistriţa…! „EcoPARC” se numește proiectul care va putea face din Bistrița un oraș şi mai verde.

„EcoPARC” este un proiect propus de Partidul Ecologist Român și presupune plantarea de arbori sau pomi fructiferi de fiecare dată când cineva se căsătorește sau dă naștere unui copil. Copacul ar putea purta numele copilului – a precizat pentru Bistriţeanul.ro Teodor Mârza de la PER – adăugând că proiectul se poate extinde pentru toată lumea.

Proiectul va putea fi votat mâine, în şedinţa Consiliului Local. Cei de la Partidul Ecologist Român vin cu o serie de argumente convingătoare în favoarea proiectului „EcoPARC”. Iată câteva dintre acestea:

  • un mediu mai prielnic vieţii
  • diminuarea poluării
  • revigorarea spaţiului verde urban şi refacerea fondului vegetal
  • responsabilizare în raport cu mediul înconjurător
  • reducerea eroziunii solului,
  • atenuarea efectelor fenomenului global al schimbărilor climatice
  • îmbunătăţirea capacităţii de retenţie a apei
  • diminuarea emisiilor de CO2

Cine este eligibil pentru plantări?

1) persoanele care se căsătoresc au dreptul de a planta pe domeniul public un pom fructifer/arbore/arbust. 

2) pentru fiecare nou născut, părinţii au dreptul de a planta pe domeniul public câte un pom fructifer/arbore/arbust, care va purta numele copilului.

De asemenea, serviciile de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Bistrița vor întocmi o listă cu locațiile (domeniul public) unde se pot planta speciile de pomi fructiferi/arbori/arbuşti și perioadele în care se poate planta.

Pe domeniul public al Municipiului Bistrița se vor avea în vedere următoarele specii de arbori: tei, salcâm, pin, fag, stejar, mesteacăn, molid, paltin, platan, brad, gorun sau alte specii ornamentale.

Teodor Mârza, reprezentantul PER în Consiliul Local Bistrița a declarat pentru bistrițeanul.ro faptul că și el este adept al obiceiului de a planta pomi și că odată ce proiectul va fi aprobat, campaniile de plantare se vor putea desfășura în două reprize: primăvara și toamna.

„Obiceiul este unul vechi și este preluat de la sași, dar nu numai. Și la mine la țară este obiceiul ăsta. Eu am un nuc plantat la Chiuza. Iar copilului meu i-am plantat un arbore Ginkgo biloba în curte la Sanovil, spitalul în care s-a născut.”

Proiectul este depus la registratură încă din luna aprilie, urmând să fie votat în curând. Teodor Mârza precizează de asemenea faptul că vrea ca cetățenii să fie cooptați în acest sens: având în vedere că există câteva sute de nunți și nașteri în fiecare an, ar putea să ajungem chiar la un parc în care fiecare copac să poarte un nume și să aparțină cuiva.

FOTO/VIDEO – O comunitate din Bistrița-Năsăud este terorizată de urși de mai bine de o lună acum 1 minut - Localnicii din satul Cușma, comuna Livezile, sunt terorizați de urși de mai bine de o lună. Sălbăticiunile le-au mâncat animalele, le-au distrus culturile și îi „întâmpină” chiar pe ulițele satului când își duc copiii la școală. Autoritățile încă n-au găsit o soluție pentru această problemă.
De mâine se pot face donaţii pentru „Târgul de purici” acum 23 de minute - Dacă aveţi haine care v-au rămas mici, jucării care vă prisosesc sau electrocasnice în stare bună pe care nu le mai folosiţi – de mâine le puteţi dona în cortul din Piaţa Centrală! Aici se deschide în weekend Târgul de Purici:
VIDEO – Vine frigul! Sfaturi ale pompierilor pentru a evita incendiile: acum 57 de minute - Pompierii intervin, anual, la sute de incendii. Zeci dintre acestea sunt cauzate de faptul că nu sunt curățate sau exploatate corect coșurile de fum. Și cum vine frigul, pompierii bistrițeni s-au gândit să vină în ajutorul cetățenilor cu sfaturi. Și un scurt video:
Primele doze de vaccin antigripal au ajuns la Bistrița! acum 2 ore - Se fac încet pregătiri pentru sezonul rece. Iar pentru a face față bolilor specifice, în teritoriu a început împărțirea vaccinului antigripal. Primul lot a sosit deja și mai urmează trei tranșe.
Este sau nu potabilă „apa cu aur” de la Maieru? Ce spun analizele de laborator acum 3 ore - Apa cu aur de la Maieru este căutată de ani buni, în special de cei care au diferite probleme de sănătate. Autoritățile locale au captat izvorul și l-au dus în centrul comunei, pentru ca localnicii să se poată servi. Întrebarea care este pe buzele tuturor zilele acestea rămâne: este sau nu potabilă apa cu aur?
Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău: Pentru Klaus Iohannis au semnat cei mai mulţi români! Peste 2.200.000 acum 4 ore - Robert Sighiartău (PNL): România are şansa de a începe construcţia normalităţii. E timpul ca Republica tranziţiei haotice să ia sfârşit. 30 de ani i-au ajuns. Sfârşitul acestei Republici va veni odată cu plecarea guvernului Dăncilă şi sfârşitul PSD ca partid oligarhic şi partid-stat, aşa cum îl ştim. Va veni, sunt convins, o nouă Republică - a normalităţii şi moralităţii. Cu  Klaus Iohannis şi PNL.
Se fac angajări la MetGlass, Leoni, Casa Ema, Aquabis, Central Motors şi Transmixt! acum 5 ore - Noi locuri de muncă sunt disponibile, în această săptămână, la Bistriţa! Se fac angajări la MetGlass şi Leoni, Aquabis caută instalatori iar Pub The Bricks 1903 angajează bucătar, barman, ospătar și pizzer!
Gabriel Lazany, managerul SJU: „Le-aș da și 10 salarii numai să vină la Bistrița!” Despre ce medici este vorba: acum 6 ore - Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany este dispus să ofere o primă în valoarea a 10 salarii pentru specialiști dispuși să vină la Bistrița. La această primă consistentă se adaugă și o garsonieră de serviciu. Despre ce medici este vorba:
Aquabis: Şapte localităţi din Bistriţa-Năsăud, fără apă acum 6 ore - Şapte localităţi din Bistriţa-Năsăud rămân astăzi fără apă, pentru câteva ore.
Ioan Turc: Administrația PSD a transformat Parcul Industrial în pistă de carturi! acum 7 ore - Liderul PNL BN a explicat în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro că ideea unui Parc Industrial îi aparține. Dacă ar fi fost făcut așa cum îl propusese el încă din 2006, Bistrița ar fi ”bătut” Oradea. ”Administrația PSD și-a bătut joc de Parcul Industrial. A devenit o pistă de carturi” a susținut Ioan Turc.
Metoda inedită pentru combaterea mitei ce ar putea fi aplicată la Spitalul Județean acum 8 ore - Cererea și oferirea șpăgii în Spitalul Județean de Urgență Bistrița este o discuție veche și întoarsă pe toate părțile. Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița s-a gândit la o metodă de a-i responsabiliza pe pacienții tentați să vină cu atenții la medici.
ALTE VREMURI. Peste 35.000 de sași au fost somaţi, în septembrie 1944, să plece din Bistrița. Ca să nu fie împuşcaţi de ruşi acum 23 de ore - În septembrie 1944, saşii din Bistrița erau somaţi să evacueze oraşul, fiind ameninţaţi că dacă nu pleacă, vor fi împuşcaţi de ruşi. 35.000 de sași au fost nevoiți atunci să-și părăsească – în doar câteva ore – locurile de baștină, gospodăriile și prietenii...
Zeci de copii din Bistriţa, încurajaţi – cu un cadou – să nu renunţe acum O zi - Zeci de copii din Bistriţa, Unirea, Viişoara, dar şi Susenii Bârgăului au primit câte un cadou, în aceste zile. Cei care au venit cu ideea şi-au dorit astfel să-i încurajeze pe copii să nu renunţe la educaţie… „Nu este în regulă. Elimpede că Statul nu îşi face treaba...!"
Ioan Turc: Pe Dealul Cocoș am putea avea un mic orășel, la standardele unei lumi civilizate acum O zi - Prezent în emisiunea ”Cunoaște-ți politicianul”, Ioan Turc a redeschis un subiect mai vechi. Cartierul tinerilor, propus de viceprimarul Niculae, versus micul orășel de pe Dealul Cocoș, propus de el. Liberalul susține că proiectul său s-ar ridica la standardele unei lumi civilizate. Proiectul lui Niculae ar fi unul de o mare aberație.
Doina Pană (PSD): Semnaţi pentru bunăstarea românilor. Pentru binele copiilor și nepoților noștri! acum O zi - Deputatul PSD Doina Pană îşi invită prietenii să semneze „Pactul pentru bunăstarea românilor”. Iniţiat de premierul Viorica Dăncilă – Pactul se doreşte „o garanție politică a continuării creșterii nivelului de trai al românilor în perioada următoare".