9 C
Bistrița
vineri, martie 1, 2024

EDITORIAL: Doamnelor și domnilor, ați asistat la cea mai mizerabilă campanie electorală

Doamnelor, domnilor, stimați alegători,

Tocmai ați avut ocazia să asistați la cea mai mizerabilă campanie electorală locală din ultimii 30 de ani.

Nu știu dacă se poate coborî mai jos. Suntem pe fundul oceanului, în Groapa Marianelor a ceea ce poartă numele retoric de politică.

Cu cancanuri ieftine și postaci plătiți pe caiet cu funcții viitoare, v-au ținut departe de proiectele și viziunea lor despre Bistrița. Mai grav este că v-au atras în luptele lor personale, în loc să vă convingă prin proiecte. E mai simplu, nu?

Ce ușor ni se fură mințile cu răutăți perfid induse ca să vă deturneze atenția și să vă otrăvească gândirea…

Am să vă arăt cât de ușor v-au otrăvit cu veninul lor scurs din setea de putere…Putere și bani, din care să-și plătească datoriile.

Să restabilim adevărul. A sosit clipa.

Ca jurnalist n-am avut cum rata nicio campanie electorală în ultimii 22 de ani. Am tot așteptat în acest timp să-i văd pe politicieni cum evoluează. Pace bună ție, cititorule! Nu evoluează pe unde ne-am fi așteptat, la pregătire, proiecte sau viziunea lor atunci când vor să conducă o comunitate, mai mică sau mai mare, la seriozitatea și respectul cu care își tratează electoratul. Totuși, există o evoluție. În arta de a distrage atenția electoratului de la ceea ce e cu adevărat important, folosind astăzi instrumente atât de abile de sădit ura și minciuna, care, repetată, capătă valori de adevăr. Azi credeți că sunteți deținătorii unor adevăruri despre X sau Y, dar nu e deloc așa. Urmăriți Hater, pe Netflix, poate vă mai dumiriți cum stă treaba.

Întâmplarea și culmea prostiei politice face ca Bistriteanul.ro să fi fost prins în mijlocul acestei campanii mizerabile, iar astăzi sunt obligată se restabilesc adevărul arătându-vă cum v-au mințit în ceea ce ne privește și cum prin postaci falși, insulte și calomnii repetate au reușit să vă schimbe adevărul pe care-l știați despre noi. Iar ceea ce vă voi spune puteți folosi pentru a separa minciuna de adevăr, pentru a vă apăra pe voi înșivă de nemernicia lor, pentru a vă dezvolta rezistența la manipularea partidelor și pentru a nu-i lăsa pe oamenii care vă vor binele și au luptat mereu pentru asta să se îndepărteze de voi.

Aflându-ne pe pagina Bistriteanul.ro, aș vrea să vă întreb ce ați reținut despre noi după această campanie mizerabilă?

Vă spun eu. Că suntem pesediști, plătiți de PSD, niște ziariști fără caracter și onoare, care se vând pe doi arginți. Este? Este. Asta e percepția voastră astăzi despre noi, cei de la Bistriteanul.ro, inclusiv despre mine, Claudia Andron. Pentru că așa v-au spus în ultimele săptămâni postacii ascunși după zeci de conturi false de Facebook și niște hiene triste care se numesc ziariști și care umblând cu deontologia în gură scriu după dictarea unor lover boy de partid. Curat murdar, coane Fănică!

Buuuuun! Și acum vom da timpul înapoi să vedem de unde pleacă această percepție publică despre Bistrițeanul.ro, despre mine, că se pare că am uitat de la ce ne-am luat și v-au dus mințile atât de departe că nu vă mai amintiți.

Vă reamintesc că în urmă cu câteva luni, în timpul stării de urgență, ziariștii de la Bistriteanul.ro au demascat jocul politic (din întrecerea socialistă care partid pornește primul aparatul de testare) care a întârziat cu două săptămâni acreditarea laboratorului COVID al Spitalului Județean. Stăteau medicii în laborator cu aparatura și testele în față și așteptau o hârtie de la Ministerul Sănătății, pe care alte spitale o primiseră în două zile. Ce am făcut noi, ziariștii de la Bistriteanul.ro? Am scris asta. Și s-a declanșat jihadul, ajungând să fim amenințați inclusiv cu închisoarea. Mai apoi, atât eu cât și ziarul pe care-l conduc am fost ținta unor atacuri de cea mai joasă speță, am trăit în ultimele luni ce nici sub conducerea lui Pupeză nu mi-a fost dat să trăiesc. De ce? PENTRU că am luat “apărarea” Spitalului Județean de Urgență Bistrița, care nu este nici al Bistriteanului, nici al Claudiei Andron, este al nostru, al tuturor. Ați reținut? Am luat apărarea unui spital unde mergem cu toții, nu e spitalul niciunui partid politic, este spitalul în care merg zeci de mii de bistrițeni. Și pentru asta am ajuns puși la zid de mizeriile care fac jocul astăzi în politica locală.

Noi, cei de la Bistriteanul.ro, aceiași ziariști care în urmă cu 8 ani am scos oamenii cu jucării în brațe în fața Consiliului Județean după ce nu unul, doi copii au murit cu zile în Spitalul Județean. Radu Moldovan are de atunci în birou o păpușică, dăruită de mine, care să-i amintească ce are de făcut pentru spitalul în care mureau copii și oameni cu zile. Și cred că i-a fost de folos, dacă ne uităm cum se laudă astăzi cu proiectul lui de suflet, spitalul.

Când toată lumea scria de termopanele și zugrăveala mișto de la Spitalul Județean, noi scriam că mor oameni cu zile din infecții nosocomiale luate din spital. Am repetat până au înțeles cu toții că avem nevoie și de medici și de aparatură performantă, că mergem la spital pentru tratament, nu ca să vedem ce frumos e zugrăvit. L-am sfidat pe Buta, zeul din spital, căruia nici politicienii zilei nu aveau tupeu să-i zică nimic. Noi, da, ăștia de la Bistriteanul, eu, Claudia Andron. Întotdeauna. Fără frică. Pentru voi. Nu pentru noi. Pentru că da, noi, cei de la Bistrițeanul.ro suntem cu ochii ca pe butelie acolo unde e în joc viața voastră și luăm foc când e vorba de spital și de copii și chiar nu ținem cont de cine e la putere. Lovim cu sete și putere până ori se îndreaptă lucrurile, ori pleacă personajul. Și nu ducem lupta pentru noi, pentru voi o facem. Noi suntem primiți cu onoruri peste tot, dar mereu ne gândim la voi, la normalitatea în care toți trebuie să fim egali și să luptăm pentru asta. E greu să mai crezi astăzi că sunt jurnaliști, oameni, profesioniști sinceri, care urmăresc și luptă pentru binele nostru, al tuturor. E greu să mai crezi că sunt oameni buni pe lumea asta. Dar sunt, credeți-mă. Nu-i lăsați să împroaște cu noroi oamenii buni și nu mă refer doar la noi, cei din redacție, ci și la alții care s-au trezit în campania asta mizerabilă atacați mișelește și cu profesionalismul pus la îndoială de cei care, de exemplu, au uitat să vă spună că cel care le conducea campania de partid era, să vezi coincidență, fix cel care a făcut ultima strategie a județului și se supărase puțin că n-a prins un nou contract, iar de aici ditai scandalul și deturnarea opiniei publice. Și e doar un exemplu care-mi vine acum în minte.

I-am lăsat să-și facă jocul și numărul, să le văd toată mizeria de care sunt în stare. Și cât de mulți.

Ei știu ceva și aplică tactica la fiecare tur de alegeri. Dezbinați ne fac praf și ne conduc cum vor ei, după orgoliile lor mărunte. De la oamenii ăștia cu caractere mici să nu așteptați lucruri mari. Nu sunt în stare pur și simplu. Că gândesc pentru ei și atât. Restul e minciună și muuultă manipulare.

Cu scrisul nostru critic am schimbat lucruri în județul ăsta. Ne-am câștigat dușmani redutabili, ca acum, dar nu ei ne interesează, ci voi. Și nu am să le permit unor postaci plătiți de partide să vă schimbe părerea despre acest ziar. Un ziar despre care v-au făcut să uitați că v-a fost mereu aproape, că am salvat vieți împreună, că am schimbat destine, că am adus zâmbete și curcubeul acolo unde totul era gri. Noi, împreună. Bistriteanul și voi. Noi cu voi. Nu cu ei.

Ei, uitați-i ce aduc, ce seamănă între noi. Vrajbă, ură, se ceartă prieteni între ei pentru o luptă politică care nu le aparține dar au luat-o personal, în timp ce mai marii pentru care se luptă stau și se conversează amuzați de nebunia fanilor. Credeți-mă că așa este, îi știu mai bine decât voi. În timp ce hoardele de susținători se bat și se insultă reciproc, ei râd și fac pe nevinovații, pozând în inocenți preocupați de binele nostru. Iar la final singurii care câștigă din tot acest circ sunt ei, nicidecum noi. Noi pierdem prieteni, încredere în semeni, speranța, trăim dezamăgiri și rămânem să batem pasul pe loc, prizonieri în mizeria politică în care ne atrag prea ușor și căreia îi dăm dreptul de a ne deturna viitorul nostru pentru al lor.

În campania asta electorală a ieșit toată mizeria politică la iveală și cu ajutorul conturilor sociale. Dacă nu știați, vă spun eu că sunt firme plătite să răspândească minciuna pe rețelele sociale, care folosesc, foarte grav, tineri pe care îi instruiesc să răspândească dezbinarea și ura, în comentarii și conturi false. Fac asta minim 12 ore pe zi. Ore în care din spatele unui calculator sau telefon postează comentarii manipulatoare, insulte, toate grozăviile lumii. Vă dați seama unde am ajuns în 2020? Unde e progresul? În conturi false de Facebook, candidați care fug de dezbateri?

Asta nu e politică. Nu în bătaie cu lături, insulte și ironii ar trebui dusă o campanie. Dacă ar avea pic de respect pentru noi. De bun simț. De educație. Inclusiv politică. N-avem nevoie de politica urii, altele sunt politicile după care ar trebui să fim guvernați, chiar și local. M-am săturat de atâta ură și dezbinare, vreau să trăiesc frumos, să vă zâmbesc când ne vedem pe stradă.

Am ajuns să trăim vremurile în care politicul plătește sau ghidează postaci naivi (cei de partid, amețiți cu funcții) care răspundesc ura printre noi. Dezbinarea în loc de iubire. Doamneee, unde am ajuns… Să plătească pentru ură, minciună și dezbinare, când Dumnezeu ne-a lăsat să guvernăm lumea după o sigură lege: a iubirii față de semeni, care ar trebui să fie esența politicii. De asta avem impresia că trăim sfârșitul lumii. Chiar asta e.

Dacă lăsăm politicul să sădească ura și minciuna, primim înapoi fix ceea ce semănăm. Noi le permitem. Întrebarea e până când le permitem să vină în halul ăsta în fața noastră? Să se joace cu mințile noastre? Să le ducem noi luptele că ei n-au curaj să dezbată proiecte, dar sunt campioni la aruncat lături?

Mâine mergeți la vot. Nu o să vă spun aici cu cine să votați. O să vă spun doar ca în timp ce postacii dorm, epuizați după această campanie în care au uzat toți scuipații din dotare, să urmăriți în liniște toți candidații. Pe toți și de oriunde ar fi, analizați-i, comparați-i, vedeți dacă au venit pregătiți în fața voastră și cu ce, vedeți dacă au obiceiul să își respecte promisiunile și cuvântul dat. Să vă uitați cu atenție și peste fiecare listă de Consiliu Local sau Consiliu Județean. Și mâine să îi votați pe politicienii care v-au privit în ochi cu sinceritate, care au tăcut și v-au ascultat când voi vorbeați, care v-au spus să-i votați pentru că au un proiect mai bun pentru voi, nu că altfel sunteți ai unui anume partid sau că vă irosiți votul dacă-l dați unui partid mic. Nu le faceți jocul, urmăriți-vă interesul vostru, nu al lor!

Mâine nu e în joc viitorul lor, ci al vostru! Uniți suntem o forță. Care ar trebui să le dea de gândit o dată la patru ani.

Și nu mai cădeți așa ușor pradă tehnicilor lor de manipulare. Dezvoltați rezistență la manipulare folosindu-vă gândirea critică. Și nu-i lăsați să ne mai dezbine.

Noi, cei de la Bistriteanul.ro, suntem tot aici, tot așa cum ne știați, tot gata să vă sărim în ajutor când sunteți deznădăjduiți și lipsiți de speranță, dar poate mai triști și obosiți de toată mizeria asta la care am fost martori și care ne-a surprins și pe noi, nu credeam vreodată să ajungem aici.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

SERCAVER SRL, filială a grupului TLC France, angajează Responsabil Calitate și Inginer / tehnician mecanic pentru întreținere și reparații

SC Sercaver SRL, cu sediul în localitatea Chiuza, jud. BN, Filială a grupului TLC France, cu peste 100 de ani de activitate în domeniul fabricării produselor de feronerie (lacăte, broaște, butuci pentru uși, etc) angajează Responsabil Calitate și Inginer / tehnician mecanic întreținere și reparații. 

FOTO: Noua colecție de primăvară a ajuns la Ora Magică Kids!

Primăvara a sosit mai repede la Ora Magică Kids aducând cu ea hăinuțe vesele și colorate....

Automobilul tău Mercedes-Benz sau Škoda are nevoie de o reparație? Profită de oferta Materom Automotive

Materom Automotive Bistrița îți oferă Vouchere cu reducere la Lucrări în Service*, pentru autoturisme Mercedes-Benz și Škoda cu vârsta de peste 5 ani.