22 C
Bistrița
marți, iulie 23, 2024

EDITORIAL: Glorie învingătorilor, onoare învinșilor! Dar o mai fi ceva onoare la PNL BN? Telenovela votului umple deja de ridicol actorii…

„Glorie învingătorilor, onoare învinșilor!” – spune un vechi dicton latin. Și atât de frumos definește ceea ce ar trebui să se întâmple după orice competiție în care există mereu, inevitabil, învingători și învinși. Glorie învingătorilor, onoare învinșilor! Cât de frumos. Mai puțin frumos spectacolul disperării pus în scenă de 10 zile de PNL Bistrița-Năsăud, o dramă tragi-comică turnată de dragul preluării puterii politice în partid, care a hăbăucit de cap un oraș întreg, care nu mai știe ce să creadă.

Oricum, voi să credeți ceea ce Bistrițeanul.ro v-a zis de la început, că de aia întrebăm pentru voi nu în 3 surse, în 30 înainte de a da o știre și de aia facem știri documentate, cu responsabilitate. V-am zis că:

*Gabriel Lazany este primarul ales al Bistriței!
*Ioan Turc a pierdut lamentabil, la câteva voturi!
*NU au fost semnalate fraude în ziua votului la Bistrița!
*Restul e spectacolul disperării și al lipsei de onoare care a mai întins dihonia în oraș și după ce meciul alegerilor a fost jucat.

Dacă se pricep cu adevărat liberalii de azi la ceva e la a însămânța ură între oameni care n-au nimic de împărțit de fapt. Ăștia ar lua aurul la Olimpiada de băgat ură, draci și zâzanie într-un oraș cu oameni buni.

Numai Primăria Bistrița și Consiliul Județean nu le-au putut lua cu ură, jigniri, insulte. De aici și supărarea. Și poate peste 4 ani vin cu altceva în afară de insulte și mizerii de băgat în ventilatorul internetului. Ca de exemplu fapte, că dacă s-a dovedit ceva acum este că bistrițenii votează fapte, nu balamuc și isterii, forme fără fond.

Și acum să ne întoarcem puțin fața la ultimele zece zile și să analizăm la rece tragi-comedia la care am asistat, regizată exemplar de deputatul Diana Morar, care a fost și actor principal în ultimele zile. Sincer, după forța pe care a dovedit-o, ar merita să conducă PNL BN. A dovedit că e singura care poate face valuri cu un partid mort, cu un președinte și primar dispărut în ceața alegerilor, a cărui luptă o poartă cum nu-i în stare nici Ioan Turc să o poarte. Bravo, Diana! Sincer.

Dar eu cred că a fost suficient, a văzut lumea cum te lupți chiar și fără argumente legale pentru partidul ăsta. Ai făcut din rahat zbici și l-ai fluturat prin fața justiției, știe lumea mai mult decât în patru ani de deputăție cine e Diana Morar, iar partidul a văzut și el cine se zbate până la epuizare și cine nu.

De ce s-au agățat liberalii tardiv de RENUMĂRARE? Pentru a pierde cu puțină onoare…

Nu pot să vă explic toate detaliile juridice mai bine decât a făcut-o judecătorul Mugurel Boțu astăzi, în hotărârea DEFINITIVĂ a BEJ, care explică CLAR și PAS CU PAS, de ce era NELEGALĂ și NETEMEINICĂ renumărarea. Dar o să vă dau mai jos alte detalii, care o să vă lumineze.

Așadar, vă reamintesc că în niciun moment în ziua alegerilor, pe teritoriul municipiului Bistrița NU s-au sesizat fraude. În fiecare secție este un președinte, un locțiitor și membri ai fiecărui partid politic.

Toți aceștia sunt plătiți și chiar plătiți bine pentru munca pe care o prestează, iar președinții cel mai bine. Cei care conduc secțiile de votare sunt aleși din rândul comunității, iar anul acesta Primăria Bistrița și Ioan Turc au numit undeva la 90 la sută din președinții secțiilor de votare din Bistrița. Așadar, președintele PNL avea în fiecare secție cel puțin un om – reprezentatul PNL – și în 90 la sută din cazuri – oameni recunoscători cel puțin că au fost propuși președinți și remunerați bine.

Ei bine, acești oameni puteau semnala atât în ziua votului cât și la numărare orice nereguli. Deci 2 oameni în dreptul PNL și al lui Ioan Turc, în timp ce restul partidelor au avut 1 membru în fiecare secție de vot.

Dar, în ziua votului, oamenii PNL din secțiile de vot nu au semnalat nimic în neregulă. Nici seara. Și nici noaptea.

În timpul numărătorii paralele din noaptea alegerilor, cei de la PSD Bistrița își dau seama că situația va fi foarte strânsă și că va conta fiecare vot așa că trimit rapid cereri de RENUMĂRARE a voturilor pe toate secțiile, un proces care se face de față cu toți membrii partidelor, cu paza secțiilor, etc. Deci voturile au fost renumărate atunci noaptea, în fiecare secție, cu toți membri de față și paza, fiecare vot scanat pe tabletă, etc. Ba ce nu știți este că au fost secții unde chiar membrii PNL s-au opus renumărării.

Dacă la PNL BN membrii din secțiile de vot n-au fost coordonați, nu s-a comunicat cu ei, nu au știut să depună și ei cereri de renumărare este doar vina celor din conducerea și organizarea PNL. Superficiali, incompetenți, chiar și când era în joc viitorul lor, au tratat procesul electoral cu lejeritate, cu dispreț, de la înălțimea funcțiilor.

Că de fapt asta i-a bătut, incompetența și dezorganizarea. Nu au ținut legătura cu membrii PNL din secțiile de vot, nu le-au transmis cereri de renumărare așa cum spune legea ( nu renumeri voturile a șaptea zi după Scripturi, ci atunci, pe loc, în secție – de asta au respins BEM și BEJ pe lege cererile PNL de renumărare, se fac atunci, noaptea, nu când te trezești a doua zi)

Revenind, în ziua alegerilor, în noaptea numărării voturilor, a doua zi când președinții de secții, cu locțiitorii și paza dormeau în picioare de oboseală la Biroul Electoral Municipal (amenajat ca niciodată în sediul Primăriei Bistrița, la o ușă de biroul primarului Turc) așteptând să predea sacii cu voturi, procesele verbale și tabletele, NICIUN membru PNL Bistrița NU a reclamat probleme legat de vot. Totul era bine și frumos.

PSD deja comunicase spre dimineață că după numărătoarea lor, Lazany ieșise primar, iar mai apoi, în jurul amiezii, după ce procesele verbale și voturile ajunse la BEM fuseseră introduse pe siteul AEP era deja oficial.

Toată noaptea la sediul PSD Bistrița a fost zumzet. Am ajuns acolo după live-ul maraton din noaptea alegerilor și cum colegele abia se puseseră la somn, am zis să rămân eu în zonă să dăm primii bistrițenilor cine a ieșit primar.

Ceea ce am și făcut și ce v-am zis atunci a rămas neschimbat pentru că, credeți-mă pe cuvânt, înainte de a da o astfel de știre, ne informăm de zece ori, cu toată seriozitatea. Numele și prestigiul Bistrițeanul.ro nu ne permit să zicem că a fost ales un primar și să fie altul.

I-am observat o vreme, în noaptea alegerilor, pe cei de la PSD. În sediu, într-o parte, o echipă de juriști urmăreau tot ce se întâmplă pe secții. Era notarul Bria, avocata Ștefania Stere, av. Augusta Săsărman și av. Monica Săsărman. Într-o altă zonă, erau câțiva care țineau legătura non stop cu oamenii PSD din secțiile de votare. O echipă de vrea 10 tineri introducea în calculatoare datele venite de pe procesele verbale. Restul membrilor le aduceau tuturor cafea și sandwichuri și era o atmosferă tensionată de lucru, în care fiecare informație era serios tratată.

În același timp, de cealaltă parte, la sediul PNL de pe Pietonal era tăcere. Tăcere a fost și în timpul nopții, când doar o mână de oameni făceau numărătoarea paralelă a PNL, apoi a rămas unul singur, un singur om din ditai partidul (!). Nu a fost nici pe departe zumzetul și gălăgia care era când, de exemplu, era noaptea alegerilor și Ioan Oltean conducea partidul. Letargie totală. Și o tăcere de o puteai tăia cu cuțitul.

Tăcerea a ținut până a doua zi, când s-a trezit brusc după-masă subprefectul Ioan Zăgrean să facă scandal la Biroul Electoral Municipal, după ce toți oamenii predaseră sacii, procesele verbale, tabletele, fără NICIO contestație din partea PNL. Când a mai rămas doar președinta și cațiva membri BEM, epuizați de oboseală după o noapte și o zi maraton, au apărut cu scandal și gălăgie subprefectul și deputatul Diana Morar, care declanșează scandalul renumărării. Despre acest subiect am scris AICI.

Așadar, din senin, din neant, fără motiv, fără primar și președintele PNL în fața luptei, după numărătoarea oficială începe spectacolul tragi comic cu renumărarea ratată a PNL BN, care, vezi Doamne, de asta au rămas fără primar. O încercare lamentabilă și pe lângă lege de a scuza înfrângerea. Și lipsită total de onoarea care ar trebui să fie de partea celui învins.

Nu poți să dai vina pe PSD, pe furt de voturi, pe BEM, pe BEJ, pe BEC, pe justiție, pe ce vrei, când în ziua și noaptea alegerilor NU ai semnalat nicio fraudă, nici tu, nici partidul, nici oamenii lui, nici măcar primarul care a pierdut, nici măcar președintele partidului care a suferit usturătoarea înfrângere. Și să nu dai vina pe organizare, pe incompetență până la urmă, pe necunoșterea legii, pe un lăsă-mă să te las care a dus la exact ce s-a întâmplat: înfrângere usturătoare!

Și dacă la municipiu ustură mai tare cele câteva voturi la care s-a pierdut din prea multă infatuare și siguranță asupra victoriei, la CL Bistrița, la președinția CJ, la consilierii CJ – bătaia a fost de departe și la mii sau zeci de mii de voturi distanță.

Ștergeți-vă nasul, lăsați dramele, faceți o analiză serioasă, învățați dacă aveți de învățat și mergeți mai departe, la fiecare 4 ani unii constată că există viață și după alegeri. Un foarte mare adevăr.

Trebuie să recunoaștem că deputatul Diana Morar a jucat exemplar această carte, mai bine decât primarul și președintele PNL – Ioan Turc, și la finalul a 10 zile epuizante de spectacol s-a impus în partid și în societate.

Felicitări, v-a ieșit doamnă! Ați zăpăcit orașul cu atâtea contestații, dar la final puteți fi declarată câștigătoare la imagine, din dezastrul acesta. Și la parlamentare e nevoie și de imagine…

ARTICOLE SIMILARE

6 COMENTARII

 1. Diana Morar poate ca ar fi bine sa se bata pentru Romania Educata, proiectul cu care a prostit o tara întreaga seful ei, ala de se plimba de 8 milioane de euro pe an cu avioane de lux.
  O Românie educata care sa mearga sa cumpere carti sa nu ajungem sa vedem librarii care se închid din lipsa de clienti.
  Apropo, ca tot veni vorba…. libraria aia care poarta numele marelui Nicolae Steinhardt….pentru cine nu stie, Diana Morar e fiica tovarăsului securist Valeriu Bonca – ala care l-a urmarit îndeaproape pe cuviosul monah Steinhardt…..

  • citizen, e noua clasa a securistilor, tinuti in puf, cu facultate facuta dupa referintele tatalui . sanatoase . ce zici , ponta, basescu, ciobotea, ilie sirbu, bogdan olteanu, brucan si altii si din bistrita, toti fosti securisti. apropo stiai ca sint peste 300 de turnatori cu certificatt de revolutionari ? cinjd a vrut sa ii demaste ca si pe covrigaru analfabet , a fost dat afara cel de la cnsas . oare de ce?

  • Se opune legea, iar în orice tara civilizata, legea trebuie respectata. Contestatiile si renumararea voturilor se fac inainte de a semna procesul verbal si de a sigila sacii cu voturi. Poate e mai bine sa citesti articolul ce a expus impecabil situatia si apoi sa te exprimi.

 2. Motto:
  „Nu spera când vezi mişeii
  La izbândă făcând punte,
  Te-or întrece nătărăii,
  De ai fi cu stea în frunte;
  Teamă n-ai, căta-vor iarăşi
  Între dânşii să se plece,
  Nu te prinde lor tovarăş:
  Ce e val, ca valul trece.
  (Mihai Eminescu- Glossă)

  Totul pleacă de la măsura legislativă care prevede alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin. Modificarea legislativă potrivit căreia primarii se aleg prin scrutin uninominal, într-un singur tur, a fost introdusă, în premieră la alegerile locale din 2012. La vremea respectivă, social-democrații, deși s-au numărat printre inițiatorii legii, au combătut proiectul în Parlament și au votat împotriva adoptării acestuia.
  Au exista argumente pro si contra la modificarea legii:
  – Se fac economii la bugetele locale având in vedere că intenția de vot se reflectă în primul tur;
  – Legea va însemna încă un pas de îndepărtare de democraţie, de valorile democratice;
  – Alegerea primarului într-un singur tur se va face cu o pătrime sau poate şi mai puţin din cetăţenii cu drept de vot, ceea reprezintă o problemă de legitimitate.
  Ulterior, s-a încercat revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, dar PSD, care între timp și-a dat seama că este avantajat de sistemul cu un singur tur, s-a opus și a reușit să blocheze modificarea legii.
  Dezavantajul este că în oraşele mari din România, alegerea primarului într-un singur tur se face cu o pătrime sau poate şi mai puţin din cetăţenii cu drept de vot . Ori, un edil ales cu 14%, 15%, 16% din primul tur nu poate fi un primar reprezentativ al tuturor cetăţenilor din respectiva unitate administrativ-teritorială.

 3. nu pierdea primaru….de nu venea RS dupa guvernarea dezastru, pe bune dupa o guvernare penala sa mai faci videori de propaganda politica ca era plin netu de RS RS RS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la MasterFoam Șieu Măgheruș, Crama Veche și Restaurant Arena by Casa EMA

MASTERFOAM Șieu Măgheruș angajează operatori producție și stivuitoriști! Crama Veche are nevoie de administrator, ajutor bucătar și ospătari. Arena by Casa EMA caută elevi dispuși să lucreze în vacanța de vară. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, RCB Electro, Delice Pan sau Coroana Grand Hotel. Oferta completă - mai jos: 

FOTO – RESELLUX Bistrița: Piscine de la 199 lei și sute de electrocasnice și SMART TV la SUPER PREȚURI!

La mare căutare sunt piscinele în aceste zile și s-au cam epuizat toate stocurile în Bistrița. Din fericire, RESELLUX Bistrița, din incinta OK Shopping Center, are un stoc generos și prețuri absolut decente.

SUPER PREȚ la noul SUV urban MG ZS, la RUBIN Bistrița: 16.950 Euro – TVA inclus

Ofertă specială, la reprezentanța Rubin Bistrița! Aici ai la dispoziție noul SUV urban MG ZS la un preț fără concurență: 16.950 Euro, TVA inclus.