21.5 C
Bistrița
miercuri, august 10, 2022

EDITORIAL: Politrucilor, să vă fie frică de precendentul creat la CJAS BN! Oricând se pot uni funcționarii să vă scoată pe ușa din dos

Un precedent demn de toată lauda s-a creat la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud, acolo unde, pentru prima dată în istoria unei instituții, funcționarii umiliți de o directoare unsă politic s-au unit și au scos-o afară pe ușa din dos.

O lecție care ar trebui să inspire curaj funcționarilor și care ar trebui să-i pună serios pe gânduri pe politicieni. Puteți numi voi pe cine vreți, că dacă se unesc funcționarii vă câștigă toate concursurile măsluite politic. Pentru că oricând vă pot bate cu experiența! Le lipsește doar curajul de a înfrunta demonul politic, despre care folclorul spune că poate face și desface orice. Iaca, nu e chiar așa, avem un studiu de caz în față.

În urmă cu un an, fina președintelui PNL BN – Ioan Turc – primește cadou de fină și de membru de partid, având și merite deosebite în campaniile electorale, funcția de director general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud.

S-a mai văzut, s-a mai practicat, nimic nou sub soare. Camelia Ilișuan, cea care ocupase această funcție cu susținerea veche și de notorietate a PSD BN, este trasă scurt pe dreapta, cu forța Bucureștiului, care trece și peste concursul luat și care, cel puțin teoretic, mai trebuia să-i țină locul ocupat o vreme.

PSD nu face scandal. Ar fi fost culmea! La rândul lor făcuseră și ei numiri similare odată ajunși la putere.

Ilișuan se resemnează, înțelege și acceptă politica care o susținuse și pe ea inițial în funcție.

Un scenariu de film politic, de toată groaza…

Ei, ce se întâmplă mai departe, odată cu instalarea liberalei în funcția de director interimar ar putea inspira un scenariu de film politic de toată groaza. Acțiunea și intriga se învârt în jurul unui singur lucru: umilirea unor funcționari cu state vechi, care n-aveau nicio treabă cu politica.

Ținta preferată a Doinei Pop Sigmirean a fost fosta directoare, pe care colegii o descriu ca un profesionist desăvârșit. Un om de o bunătate și un bun-simț rar, dar care n-a avut forța să-i țină piept. Și pe care Doina Sigmirean Pop o umilește ajungând să o trimită la un birou de la intrarea în instituție. Dar în același timp, îi umilește și colegii.

Aproape că nu găsești funcționar în toată Casa de Asigurări de Sănătate care să nu fi fost jignit sau insultat de directoarea unsă politic.

Să ne înțelegem, vorbim de funcționari cu state vechi în CJAS BN, care l-au văzut instalat politic și pe Szekely Vilhelm (UDMR) și pe Camelia Ilișuan (PSD).

Toată lumea era conștientă de aceste jocuri politice, dar nimeni nu le comenta. Fiecare își vedea de treabă și instituția funcționa. N-au prea fost scandaluri legate de activitatea CJAS BN. Pace și prietenie indiferent de culoarea politică de la vârf.

Jigniri și insulte: o atmosferă de neimaginat…

Ce a făcut însă diferența între alte numiri politice în funcția de director și cea a Doinei Sigmirean a fost atitudinea acesteia.

S-a crezut pe propria feudă, ca în vremea PDL. Iar faptul că a lezat demnitatea umană a majorității angajaților a creat o atmosferă de neimaginat.

Toate jignirile și insultele i-au unit ca niciodată pe funcționari. Iar pe un sfert din ei, mai ales cei care trebuiau să pună semnături riscante, i-a împins spre pensionare sau transfer în posturi similare către alte instituții.

Camelia Ilișuan se retrage anticipat în pensie la începutul acestui an, după ce colegele ei erau supuse unor șicane doar pentru că împărțeau spațiul cu ea.

Nu și-au dorit decât o atmosferă de lucru normală…

Șansa nesperată a funcționarilor a fost Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății. El a anunțat concurs pentru ocuparea funcțiilor de director general în toate Casele de Asigurări de Sănătate din țară.

Funcționarii văd oportunitatea de a o schimba pe Sigmirean din funcție. Încep să facă presiuni pe colegii mai vechi și profesioniști din domeniu să participe la concurs, ca să-și „recapete instituția” și atmosfera de lucru normală.

Printre ei, fostul director general și director executiv de Relații Contractuale – Szekely Vilhelm, dar și Mariana Lup, un alt profesionist din instituție. Au rugat-o inclusiv pe fosta directoare Camelia Ilișuan să participe, dar aceasta a refuzat.

Planul lor era să fie cât mai mulți și cât mai buni. Astfel încât – dacă concursul era corect – să aibă toate șansele să o schimbe pe Sigmirean din funcție. S-au ajutat între ei, s-au încurajat. I-a unit Sigmirean cum nu a făcut-o nimeni și le-a ieșit! Szekely Vilhelm este noul director al CJAS BN, începând de ieri. După ce a câștigat și proba interviului, fiind printre puținii candidați din țară (doar 5) care au reușit să ajungă în această fază.

Chiar dacă Szekely Vilhelm poate fi trecut politic în dreptul UDMR, proptelele politice pe care le avea Doina Pop Sigmirean prin PNL la acest concurs erau mult mai puternice.

Dar nu suficient de puternice încât să bată experiența lui Szekely, descris dincolo de apartenența politică drept un profesionist desăvârșit. De altfel, după proba scrisă, Sigmirean era atât de sigură că va câștiga încât a anunțat că rămâne la București pentru interviu.

O performanță: Primul director numit politic – scos afară, pe ușa din dos, de funcționarii pe care i-a terorizat…

După publicarea rezultatelor a venit acasă, cu coada între picioare.

Dacă nu s-ar fi comportat ca pe propria feudă în CAS BN, dacă nu ar fi forțat aspectele care depind de semnătura unui funcționar și care îl pot costa libertatea, și dacă nu le-ar fi lezat demnitatea umană, probabil nu s-ar fi prezentat nimeni să o concureze. Ar fi mizat pe faptul că jocurile politice sunt făcute, că au mai fost directori numiți politic, că vor mai fi sau că e mai bine să nu te pui cu ei.

Sigmirean reușește astfel performanța de fi primul director numit politic scos afară, pe ușa din dos, de funcționarii pe care i-a terorizat și care și-au vrut instituția înapoi.

Va trece timpul și veți afla mai multe din isprăvile Doinei Sigmirean la CAS BN. Dar până atunci, funcționarii de acolo au scris istorie și au dat o lecție usturătoare politicienilor și una de curaj funcționarilor.

Există o limită și în numirile politice! Iar instituțiile trebuie să funcționeze în interesul public, nu în cel de partid. Iar cine mai face ca Sigmirean, ca ea să pățească!

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. A reusit si Vlad Voiculescu sa faca ceva bun la al 2-lea mandat de Ministru al Sanatatii – parerea personala a mea este ca pentru scurta perioada de timp, deoarece monstrii din spatele sistemului s-au mobilizat si l-au indepartat cu semnatura Primului ministru si cu acceptul/girul/sau indicatia Presedintelui Republicii.
    Putea face acest om VV muuult mai multe, dar oameni mult mai puternici, gen Doinita Sigmirean au anticipat/previzionat sau pur si simplu printr-o conjunctura au scapat si i-au facut omului felul… pentru a 2-a oara! Dar Vladut e inca tanar si acumuleaza si el experienta.
    Referitor la pomenirea numelui „Mariana Lup, un alt profesionist din instituție” – eu am ceva retineri referitor la acest lucru! Nu o cunosc pe doamna respectiva, habar n-am cine e – n-am auzit niciodata nimic de dansa, dar vad rezultatul de la concurs… DA e peste 5, dar nu stiu daca la acest nivel nota 5 este un reper (nu iau ca reper persoana non valorii Doinita, asta sa fie clar!!!) Dar, la nivel de Director General sa nu fi in stare sa iei peste macar 8 in institutia in care ai lucrat toata viata, mi se pare EXTREM de trist!!!!

  2. Nu credeam sa aud asa ceva si din partea PNL. Pleaca ai nostrii, vin ai nostrii noi cu cine ramanem , ardeleni, moldoveni, olteni, toti o apa si-un pamant. Emigranti!
    „SA-I I-A DACU.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

6 sfaturi ca să aveți grijă de o minge de fotbal

Folosită în mod corespunzător, mingea de fotbal poate rezista ani de zile. În mod necorespunzător, s-ar...

PRO COMPRESOARE, soluția ta pentru problemele cu filtrul de particule, s-a mutat în casă nouă

Echipa PRO COMPRESOARE, soluția ideală pentru cei care au probleme cu filtrul de particule, s-a mutat...

Noi locuri de muncă, disponibile la Leoni Bistrița, Crama Veche, Sanovil și Gelateria Aniela

Se fac angajări la LEONI Bistrița! Restaurantul Crama Veche are nevoie de barman și ospătar. Clinica...