EDITORIAL: Să-mi fie rușine! Și mie, da’ și vouă! Ne merităm soarta

EDITORIAL: Să-mi fie rușine! Și mie, da’ și vouă! Ne merităm soarta

Doamne, ce lecție mi-a fost dat să trăiesc aseară în studioul LIVE Bistrițeanul.ro! Aparent, o emisiune electorală banală. Și vine Petru Cătinean, un om simplu, de la țară, de 70 de ani, și ne dă o lecție de politică, de altruism, de a face continuu lucruri pentru omeni, nu pentru voturi. Un om simplu din Șieu, neplătit de stat și fără funcții politice, a schimbat legi pentru oameni, a înfruntat miniștri și funcționari nepregătiți. Și i-a învățat pe țăranii noștri cum să câștige bani mai mulți din truda lor, cum să înfrunte producătorii și să-și negocieze un preț bun. Nu-l știți, nu?! N-ați auzit de Petru Cătinean, nu? Și din vina mea. Să-mi fie rușine. 

Și mi-a fost rușine, de mi-au dat lacrimile. În 12 ani de Bistriteanul.ro am scris un singur articol despre Petru Cătinean, acum 2 ani, despre brânza lui Don Quijote, Manchego, pe care o produce la Ardan. Atât. Nimic mai mult.

Eu îl știam de când am fost redactor șef la ziarul Agrarium, drept un crescător pasionat de animale de pe Șieu și cam atât. Omul nu e genul care să ți se bage în suflet, să se laude cu ce face, să facă tam-tam cu realizările lui. Dar dacă îl lași să vorbească și îl asculți – ai ocazia să-ți iei lecția vieții tale.

Și să-ți reamintești că oamenii mari cu adevărat nu sunt îmbrăcați în haine de firmă, nu au vorbe meșteșugite, dar au o forță de a lupta PENTRU semenii lor, fără a aștepta nici măcar recunoștință, ce să mai vorbim de voturi. O fac pentru că așa simt, așa au fost educați, iar ajutându-i pe alții să trăiască mai bine sunt fericiți.  

Emisiunea de aseară nu anunța nimic special. Invitați au fost Silviu Rus, președintele ecologiștilor din PER BN, și Petru Cătinean, alături de care candidează pentru a fi consilieri județeni… Căci Silviu nu e vreun visător care crede că l-ar putea bate pe Radu Moldovan, dar luptă și el cu oamenii pe care i-a adunat în jurul lui, să prindă ceva locuri la masa rotundă și mare din Consiliul Județean.

Tema pe care anunțaseră că vom discuta era agricultura ecologică. Fain frumos, îmi plăcea tema, știam că nu va face un rating fabulos, că pentru români agricultura și mai ales cea ecologică sunt subiecte greu de digerat în comparație cu Vulpița, care rupe ratingurile cu prostia prezentată în formă pură.

Dialoghez la început cu Silviu Rus, care era extrem de revoltat că partidele parlamentare au transformat alegerile locale într-o afacere (vezi de ce AICI), și trec la Petru Cătinean, să discutăm de agricultura ecologică.

Fac jurnalism de 22 de ani, sunt greu de impresionat. I-am văzut pe toți și le știu pe toate, mai multe decât pot scrie. Nu mă mai mișcă și miră nimic. Dar omul simplu, venit de la Șieu, să vorbească la Bistrițeanul LIVE despre agricultură, mi-a dat o lecție de la finalul emisiunii îmi venea să scriu cu majuscule:

Hai, toată gașca politică vă faceți bagajele și plecați acasă! Acum. A C U M! Să nu vă mai văd!

Cu un calm și o blândețe cum numai la un om simplu, muncit de la țară, poți vedea, mi-a dat Petru Cătinean o lecție, de îmi joacă lacrimile în ochi și acum când scriu. Trebuie să vedeți emisiunea, să-l urmăriți, ca să mă înțelegeți.

Avea omul ăsta o dragoste de țară și de oameni și fapte neștiute de noi cei mulți, făcute doar de dragul oamenilor și fără a aștepta răsplată…! 

Mi-a explicat să s-a considerat norocos că a putut merge la școală. E inginer de tancuri și absolvent de Filosofie, și a vrut mereu să dea înapoi societății. Să-și pună știința, abilitățile și priceperea în slujba semenilor săi, mai puțin norocoși. Iar dragostea de țară pe care omul o respiră prin toți porii îi vine din educație, din credință, din școala și cariera militară.

De mai bine de 10 ani se luptă să-i învețe pe țărani cum să câștige bani mai mulți din agricultură, fără să-l plătească statul pentru asta. O face de dragul oamenilor, luptă pentru drepturile lor, a obținut chiar și derogări de la Bruxelles pentru fermierii români, care astăzi se aplică la nivelul Uniunii Europene.

Știe tot ce mișcă în materie de fonduri europene. Știe care sunt cele mai bune forme de asociere, cât e subvenția pe animale sau produse. A dus apă în localități unde nu era și nu pentru voturi. pentru că le trebuia oamenilor. 

Dar trebuie să-l urmăriți în emisiune, să-i vedeți lupta continuă și modestia. Să vedeți cât de coerent expune situația, cum pune problema în negocierile cu procesatorii de lapte. Să admirați și voi felul în care nu se lasă călcat în picioare de ei. Sau cum îi învață pe țărani să se asocieze ca să câștige mai bine din munca lor. Sau cum faci să vinzi laptele ecologic cu 1,9 lei/litru când alții, mai dezorganizați, îl vând la un pret de nimic, de 50 de bani.

Vă dați seama? 50 de bani.

S-a luptat cu funcționarii nepregătiți care îi taxau pe oameni pentru că nu cunoșteau legile, i-a obligat să le citească și să le aplice. A învins miniștri în instanță și i-a forțat să simplifice lucrurile pentru agricultori, să nu-și mai bată joc de ei și să simplifice birocrația și taxele, nu să le complice. Da. Petru Cătinean. Un om simplu. Din Ardan. Știe mai multe despre fermieri, subvenții și agricultură (e profesor la cea ecologică), decât un funcționar din Direcția Agricolă.

Una peste alta, ne-a ținut domnul Petru Cătinean aseară o lecție de agricultură, de altruism, de cum ar trebui să fie politica… O lecție atât de rară și de prețioasă, cum nu mai vezi astăzi.

E adevărat, nu a făcut nu știu ce rating. Dar cei care l-au urmărit au avut de câștigat. A fost o absolută plăcere să îl asculți pe omul acesta. 

Și chiar așa… Cum să facă rating un om care nu a făcut niciodată nimic pentru voturi, ci doar de dragul oamenilor? Cum să ai răbdare să îl asculți ? Prea simplu, prea ca la țară, nu?!

Ne merităm soarta…

Ne plac politicienii îmbrăcați bine, guralivi, care ne bagă în luptele lor personale din politică… Ne plac cei care ne deturnează facil și abil de la planul lor pentru viitorul nostru cu războaie false, X contra Y, nu proiectul X contra proiectului Y… Nu, aia ar fi o luptă greu de dus, chiar și pentru cei mai abili politicieni. 

Oameni ca Petru Cătinean ar trebui să facă politica. Și noi ne merităm soarta dacă nu avem puțină răbdare să-i descoperim, să le recunoaștem valoarea și să le mulțumim pentru tot ceea ce au făcut pentru comunitatea restrânsă sau lărgită în care trăiesc. 

Aseară, un nesimțit de postac PNL-ist, ascuns după un cont fals,  și-a permis obrăznicia să-l insulte pe Petru Cătinean și să-i recomande lui Silviu Rus să nu mai vină cu astfel de oameni, că l-ar face de rușine. Nu, mă! Vouă să vă fie rușine, că ați avut în partid un astfel de om și nu l-am văzut niciodată pus în valoare într-o conferință de presă… Pentru că altele vă sunt valorile.  

Eu mi-am cerut scuze că n-am știut mai multe despre zbaterea lui, despre succesele lui, că nu l-am pus în valoare și lumină în ziarul ăsta… Că puteam să-l ajut pe el, și pe fermierii din județ să facă mai multe.

Dar am să repar asta. Să-i dea Dumnezeu sănătate și o să-l vedeți o dată pe lună în studioul nostru cu ultimele noutăți pentru agricultori, că știe omul tot ce mișcă, mai mult dect un funcționar plătit cu bani grei.. 

Mă uitam la el și mă revoltam gândindu-mă la listele pentru consilieri județeni ale partidelor… Toate pline de politruci lacomi de onoruri, ascunși printre primari și deputați. Că nicio listă nu-i curată, lista reală e alta decât cea pe care o aveți în față.

Fiecare partid ar trebui să aibă în lista de județ un om ca și Petru Cătinean, care știe cu adevărat cum salvăm agricultura, cum pot face oamenii mai mulți bani din ea și ce resurse au la dispoziție. Nu sunt. Tocmai de asta știu foarte clar a cui listă o voi vota, de ce și de ce nu pe alții. Să mai vină și oameni din partidele mici în față, că de cei oamenii mici și obraznici din partidele mari sunt sătulă până peste cap. 

Cristian Marius Niculae (Alianța pentru BN): Contează ceea ce rămâne în urma noastră! septembrie 19, 2020 - Cristian Marius Niculae (Alianța pentru BN): Contează ceea ce rămâne în urma noastră! Peste tot pe unde am lucrat, am încercat să las în urma mea lucruri bune, trainice, făcute cum trebuie. Mi-am început cariera profesională în silvicultură. Câțiva ani, am avut cel mai frumos birou din lume: pădurea!
Silviu Rus (PER BN): „Cred că, la 30 de ani de la Revoluție, nu votăm afișe photoshopate sau clipuri mieroase” septembrie 19, 2020 - Silviu Rus (PER Bistrița-Năsăud):  „Se apropie sfârșitul campaniei electorale. O campanie fadă, goală și neinteresantă. Marii lideri se ascund în spatele aparatelor de partid, după cum era de așteptat și fac un joc politic pe bani mulți. Stați liniștiți o să-i recupereze”, a remarcat Silviu Rus, candidatul Partidului Ecologist Român Bistrița-Năsăud.
Slătinița – cartierul uitat de administrația bistrițeană septembrie 19, 2020 - Doris Rai, candidat independent la Primăria Bistrița, s-a întâlnit cu locuitorii din Slătinița. Aceasta a rămas dezamăgită de faptul că localitatea nu s-a dezvoltat. Doris Rai a vizitat locul unde în urmă cu mai bine de 100 de ani se aflau bazinele cu apă sărată pentru care Slătinița era recunoscută. Candidata independentă propune reconstrucția acestor bazine, dar și crearea unei grădini terapeutice.
VIDEO: Peste 30 de milioane de euro, investite în Rodna, în ultimii ani septembrie 19, 2020 - 8 șantiere sunt în plină desfășurare la Rodna, toate derulate pe fonduri europene. Alte 40 de milioane de euro se regăsesc în proiecte depuse care urmează să fie semnate și implementate – a precizat Valentin Grapini, la Bistrițeanul Live.
Moarte…stupidă, într-un bloc din Bistrița septembrie 19, 2020 - Un echipaj al Ambulanței și unul al poliției au fost solicitate azi, pe o stradă din Bistrița Într-o scară de bloc, un bistrițean a căzut pe scări și nu s-a mai putut face nimic pentru el.
Bistrița-Năsăud: 7 cazuri pozitive, printre care un profesor, 15 bistrițeni externați și un deces septembrie 19, 2020 - Avem 1.381 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 7 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 15 persoane au fost externate din spital. De asemenea, s-a înregistrat și un deces. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.333 cazuri noi de infecție.
Ți-e expirat buletinul?? AFLĂ în ce condiții poți vota cu el! septembrie 19, 2020 - Alegerile locale sunt la o săptămână depărtare. La Serviciul de Evidență a populației, programul de lucru se prelungește. Totuși, dacă aveți buletinele expirate, puteți vota. AFLĂ în ce condiții:
Peste 100 de elevi trimiși acasă, după cele două cazuri pozitive de COVID 19 de la CNAM și CNLR septembrie 19, 2020 - DSP BN a anunțat ieri că un elev de la Colegiul Național "Liviu Rebreanu" și un profesor de la Colegiul Național "Andrei Mureșanu" au fost depistați pozitiv cu noul tip de coronavirus. În urma anchetei epidemiologice, s-a decis ca peste 100 de elevi să-și suspende activitatea.
Ionuț Simionca: 30 de ani, PNL și PSD au condus împreună Primăria Bistrița. Cine îi mai crede? septembrie 18, 2020 - Pe ultima sută de metri înainte de alegerile locale, candidatul PMP la Primăria Municipiului Bistrița, Ionuț Simionca, a lansat un apel la solidaritate împotriva partidelor tradiționale, PNL și PSD.
AJUTĂM?! Bistrița are mașină de transport sânge, dar lipsesc donatorii care să susțină financiar proiectul septembrie 18, 2020 - Bistrița-Năsăud este singurul județ din țară care are o mașină pentru transport sânge. Iar voluntarii răspund mereu PREZENT la orice solicitare, indiferent de distanța care trebuie parcursă. DAR duc o MARE lipsă. Nu de donatori de plasmă, trombocite sau sânge este vorba. Ci de donatori financiari, care să se asigure că rezervorul mașinii nu e niciodată uscat, că mașina e achitată integral și poate porni în orice secundă spre cei în nevoie. AJUTĂM? Donăm??
OFICIAL. Au început lucrările la sala polivalentă din Unirea, anunță Emil Radu Moldovan septembrie 18, 2020 - Oficial, s-a pus temelia noii Săli Polivalente din Unirea, a anunțat Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean. Complexul sportiv va avea teren pentru handbal, baschet sau volei, restaurant, hotel cu peste 20 de camere, pentru echipele care vor veni la Bistrița, dar și un stadion cu 10.000 de locuri, la standarde UEFA. 
FOTO/VIDEO – Domnești: Își curăța fântâna și au căzut pietrele peste el! septembrie 18, 2020 - Intervenție contra cronometru pentru salvatorii bistrițeni. Un bărbat își curăța fântâna, moment în care au căzut pietre peste el. Incidentul a avut loc în Domnești.
VIDEO: Ce obiectiv și-a propus primarul Valentin Grapini în Rodna, până în 2024 septembrie 18, 2020 - Ce a făcut până acum primarul Valentin Grapini pentru localnicii din Rodna? Invitat în studioul Bistrițeanul Live, primarul a vorbit despre proiectele pe care a reușit să le ducă la bun sfârșit. „Targetul meu în acest mandat a fost să atrag cât mai multe fonduri europene. Astăzi, Rodna are peste 30 de milioane de euro contracte semnate, și peste 40 de milioane de euro proiecte depuse care urmează să fie semnate.”
Bistrița-Năsăud: 18 cazuri pozitive, printre care un elev și un profesor, 9 bistrițeni externați și un deces septembrie 18, 2020 - Avem 1.374 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 18 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 9 persoane au fost externate din spital. De asemenea, s-a înregistrat și un deces. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.527 cazuri noi de infecție.
Aproape 3.500 de doze de vaccin antigripal au ajuns la Bistrița! CUM se va face repartizarea lor: septembrie 18, 2020 - Prima tranșă de doze de vaccin antigripal a ajuns la Bistrița. Luni va începe repartizarea celor aproape 3.500 de bucăți. Ministerul Sănătății a dublat doza de vaccin antigripal pentru acest sezon, din cauza pandemiei.
INCREDIBIL! Fată de 15 ani obligată să se prostitueze și vândută pe un pitbull. După un deceniu, doar unul dintre vinovați e după gratii septembrie 18, 2020 - Libertatea prezintă povestea unei tinere din Bistrița-Năsăud, care a fost obligată să se prostitueze de mai mulți bărbați și ulterior vândută pe un pitbull și o pereche de cizme de damă, pe când avea doar 15 ani. Culmea, după un deceniu, doar unul dintre vinovați a ajuns după gratii.
Femeile nu prea se înghesuie în politică, în Bistrița-Năsăud. Județul nostru, pe ultimul loc la candidați de gen feminin septembrie 18, 2020 - Potrivit unei analize realizate de o platformă dedicată alegerilor, Bistrița-Năsăud se află pe ultimul loc la candidați de gen feminin pentru funcția de primar,  alegerile care bat la ușă.
Rostul de dimineață: Imagini uimitoare cu o călugăriță dintre cele care își devorează partenerul, imediat după împerechere… septembrie 18, 2020 - A sosit momentul să admirăm, în treacăt, și aceste imagini uimitoare cu o călugăriță dintre cele care își devorează partenerul, imediat după împerechere... „El știe exact ce îl așteaptă. Și cu toate astea...”
Aquabis: Trei localități din județ, fără apă potabilă pentru trei zile septembrie 18, 2020 - Trei localități din Bistrița-Năsăud vor rămâne fără apă potabilă pentru trei zile, începând din 21 septembrie 2020 - anunță Aquabis. În zonă se execută lucrări de spălare a rețelelor de distribuție și aducțiune.
60 de școli și grădinițe din Bistrița-Năsăud funcționează în Scenariul 2 septembrie 17, 2020 - 60 de școli și grădinițe din Bistrița-Năsăud funcționează în Scenariul 2. Acesta presupune participarea zilnică a preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, dar și a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a. Elevii din celelalte clase de gimnaziu și liceu vin la școală prin rotație de una-două săptămâni. 
Bătrânica lovită de șoferița vitezomană a decedat! septembrie 17, 2020 - O mamă și fetița ei de nouă luni au ieșit azi la plimbare, prin  Șieuț. Li s-a alăturat și o vecină. Cele trei au fost lovite însă de o șoferiță vitezomană care a pierdut controlul mașinii într-o curbă periculoasă.
VIDEO. Mircea Romocea, despre primii pași realizați pentru centura ocolitoare a Năsăudului septembrie 17, 2020 - Mircea Romocea, primarul din Năsăud, a anunțat în studioul Bistrițeanul Live, că s-au făcut deja primii pași pentru centura ocolitoare a Năsăudului. „Este o lucrare de mare anvergură, aproximată la 9,5 milioane de euro.”
Ionuț Simionca: Primăria va cumpăra și reabilita Stadionul „Jean Pădureanu” septembrie 17, 2020 - Candidatul PMP la Primăria Bistrița, Ionuț Simionca, susține că Bistrița poate să redevină un punct de referință în sportul românesc dacă administrația publică dă dovadă de viziune și pune în practică proiecte de largă susținere populară în domeniu, cu mare impact în viitor.
Silviu Rus (PER Bistrița-Năsăud) – Un MESAJ pentru Ioan Turc și Lorand Toth: „Dați șansa și celorlalte partide să ia parte la procesul electoral” septembrie 17, 2020 - Silviu Rus, președintele PER Bistrița-Năsăud, adresează un mesaj public celor doi președinți Ioan Turc și Lorand Toth, făcând apel la solidaritate și colaborare. „Este o problemă de neconstituționalitate și de încălcare a prevederilor de la Veneția!
Via Transilvanica, traseul de drumeții pus pe picioare de Tășuleasa Social, a ajuns la 800 de kilometri! septembrie 17, 2020 - Un vis se transformă, cu pași mici, în realitate! Via Transilvanica a ajunge la 800 de kilometri. Tășuleasa Social, asociația care se află în spatele proiectului marchează cei 800 de kilometri în Sibiu, care, în premieră pentru România, a fost ales Capitala Europeană a Drumeției în 2021.
Bistrița-Năsăud: 15 cazuri pozitive, printre care un preot și un asistent medical, 18 bistrițeni externați și un deces septembrie 17, 2020 - Avem 1.356 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 15 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 18 persoane au fost externate din spital. De asemenea, s-a înregistrat și un deces. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.679 cazuri noi de infecție.
Bebeluș de nouă luni, mămica și o bunică, băgați în spital de o șoferiță vitezomană septembrie 17, 2020 - O șoferiță din Mărișelu a reușit să bage în spital un bebeluș, pe mămica acestuia și o bunică. Totul s-a întâmplat într-o curbă în care a intrat cu prea mare viteză, reușind și să se răstoarne, după ce a agățat pe cele două femei și căruciorul cu bebele.
N-a rămas cu geaca, dar a primit o lună cazare gratis …după gratii septembrie 17, 2020 - Tânărul care a lovit o vânzătoare și patronul unui magazin, pentru o geacă, a ajuns în arestul IPJ BN. Ieri, instanța din Năsăud a decis că adolescentul merită o pedeapsă mai dură pentru ce a făcut, așa că l-a trimis 30 de zile după gratii.
PNL BN: Traian Ogâgău nu mai este membru PNL şi nu candidează la primărie din partea Partidului Naţional Liberal septembrie 17, 2020 - Ca urmare a înregistrării apărute în spaţiul public, cu primarul din Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău, PNL Bistriţa-Năsăud precizează că acesta nu mai este membru PNL şi nu candidează la primărie din partea Partidului Naţional Liberal.
Robert Sighiartău : Cetățenii de pe Valea Someșului și Sălăuței își vor putea înmatricula mașinile la Năsăud septembrie 17, 2020 - Robert Sighiartău a transmis că cetățenii de pe Valea Someșului și Sălăuței își vor putea înmatricula mașinile la Năsăud. Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat că ministerul va deschide 26 de sedii secundare ale Serviciului de Înmatriculări Auto.