4.7 C
Bistrița
miercuri, decembrie 7, 2022

EDITORIAL: Să-mi fie rușine! Și mie, da’ și vouă! Ne merităm soarta

Doamne, ce lecție mi-a fost dat să trăiesc aseară în studioul LIVE Bistrițeanul.ro! Aparent, o emisiune electorală banală. Și vine Petru Cătinean, un om simplu, de la țară, de 70 de ani, și ne dă o lecție de politică, de altruism, de a face continuu lucruri pentru omeni, nu pentru voturi. Un om simplu din Șieu, neplătit de stat și fără funcții politice, a schimbat legi pentru oameni, a înfruntat miniștri și funcționari nepregătiți. Și i-a învățat pe țăranii noștri cum să câștige bani mai mulți din truda lor, cum să înfrunte producătorii și să-și negocieze un preț bun. Nu-l știți, nu?! N-ați auzit de Petru Cătinean, nu? Și din vina mea. Să-mi fie rușine. 

Și mi-a fost rușine, de mi-au dat lacrimile. În 12 ani de Bistriteanul.ro am scris un singur articol despre Petru Cătinean, acum 2 ani, despre brânza lui Don Quijote, Manchego, pe care o produce la Ardan. Atât. Nimic mai mult.

Eu îl știam de când am fost redactor șef la ziarul Agrarium, drept un crescător pasionat de animale de pe Șieu și cam atât. Omul nu e genul care să ți se bage în suflet, să se laude cu ce face, să facă tam-tam cu realizările lui. Dar dacă îl lași să vorbească și îl asculți – ai ocazia să-ți iei lecția vieții tale.

Și să-ți reamintești că oamenii mari cu adevărat nu sunt îmbrăcați în haine de firmă, nu au vorbe meșteșugite, dar au o forță de a lupta PENTRU semenii lor, fără a aștepta nici măcar recunoștință, ce să mai vorbim de voturi. O fac pentru că așa simt, așa au fost educați, iar ajutându-i pe alții să trăiască mai bine sunt fericiți.  

Emisiunea de aseară nu anunța nimic special. Invitați au fost Silviu Rus, președintele ecologiștilor din PER BN, și Petru Cătinean, alături de care candidează pentru a fi consilieri județeni… Căci Silviu nu e vreun visător care crede că l-ar putea bate pe Radu Moldovan, dar luptă și el cu oamenii pe care i-a adunat în jurul lui, să prindă ceva locuri la masa rotundă și mare din Consiliul Județean.

Tema pe care anunțaseră că vom discuta era agricultura ecologică. Fain frumos, îmi plăcea tema, știam că nu va face un rating fabulos, că pentru români agricultura și mai ales cea ecologică sunt subiecte greu de digerat în comparație cu Vulpița, care rupe ratingurile cu prostia prezentată în formă pură.

Dialoghez la început cu Silviu Rus, care era extrem de revoltat că partidele parlamentare au transformat alegerile locale într-o afacere (vezi de ce AICI), și trec la Petru Cătinean, să discutăm de agricultura ecologică.

Fac jurnalism de 22 de ani, sunt greu de impresionat. I-am văzut pe toți și le știu pe toate, mai multe decât pot scrie. Nu mă mai mișcă și miră nimic. Dar omul simplu, venit de la Șieu, să vorbească la Bistrițeanul LIVE despre agricultură, mi-a dat o lecție de la finalul emisiunii îmi venea să scriu cu majuscule:

Hai, toată gașca politică vă faceți bagajele și plecați acasă! Acum. A C U M! Să nu vă mai văd!

Cu un calm și o blândețe cum numai la un om simplu, muncit de la țară, poți vedea, mi-a dat Petru Cătinean o lecție, de îmi joacă lacrimile în ochi și acum când scriu. Trebuie să vedeți emisiunea, să-l urmăriți, ca să mă înțelegeți.

Avea omul ăsta o dragoste de țară și de oameni și fapte neștiute de noi cei mulți, făcute doar de dragul oamenilor și fără a aștepta răsplată…! 

Mi-a explicat să s-a considerat norocos că a putut merge la școală. E inginer de tancuri și absolvent de Filosofie, și a vrut mereu să dea înapoi societății. Să-și pună știința, abilitățile și priceperea în slujba semenilor săi, mai puțin norocoși. Iar dragostea de țară pe care omul o respiră prin toți porii îi vine din educație, din credință, din școala și cariera militară.

De mai bine de 10 ani se luptă să-i învețe pe țărani cum să câștige bani mai mulți din agricultură, fără să-l plătească statul pentru asta. O face de dragul oamenilor, luptă pentru drepturile lor, a obținut chiar și derogări de la Bruxelles pentru fermierii români, care astăzi se aplică la nivelul Uniunii Europene.

Știe tot ce mișcă în materie de fonduri europene. Știe care sunt cele mai bune forme de asociere, cât e subvenția pe animale sau produse. A dus apă în localități unde nu era și nu pentru voturi. pentru că le trebuia oamenilor. 

Dar trebuie să-l urmăriți în emisiune, să-i vedeți lupta continuă și modestia. Să vedeți cât de coerent expune situația, cum pune problema în negocierile cu procesatorii de lapte. Să admirați și voi felul în care nu se lasă călcat în picioare de ei. Sau cum îi învață pe țărani să se asocieze ca să câștige mai bine din munca lor. Sau cum faci să vinzi laptele ecologic cu 1,9 lei/litru când alții, mai dezorganizați, îl vând la un pret de nimic, de 50 de bani.

Vă dați seama? 50 de bani.

S-a luptat cu funcționarii nepregătiți care îi taxau pe oameni pentru că nu cunoșteau legile, i-a obligat să le citească și să le aplice. A învins miniștri în instanță și i-a forțat să simplifice lucrurile pentru agricultori, să nu-și mai bată joc de ei și să simplifice birocrația și taxele, nu să le complice. Da. Petru Cătinean. Un om simplu. Din Ardan. Știe mai multe despre fermieri, subvenții și agricultură (e profesor la cea ecologică), decât un funcționar din Direcția Agricolă.

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/jnocIFwKCvY” /]

Una peste alta, ne-a ținut domnul Petru Cătinean aseară o lecție de agricultură, de altruism, de cum ar trebui să fie politica… O lecție atât de rară și de prețioasă, cum nu mai vezi astăzi.

E adevărat, nu a făcut nu știu ce rating. Dar cei care l-au urmărit au avut de câștigat. A fost o absolută plăcere să îl asculți pe omul acesta. 

Și chiar așa… Cum să facă rating un om care nu a făcut niciodată nimic pentru voturi, ci doar de dragul oamenilor? Cum să ai răbdare să îl asculți ? Prea simplu, prea ca la țară, nu?!

Ne merităm soarta…

Ne plac politicienii îmbrăcați bine, guralivi, care ne bagă în luptele lor personale din politică… Ne plac cei care ne deturnează facil și abil de la planul lor pentru viitorul nostru cu războaie false, X contra Y, nu proiectul X contra proiectului Y… Nu, aia ar fi o luptă greu de dus, chiar și pentru cei mai abili politicieni. 

Oameni ca Petru Cătinean ar trebui să facă politica. Și noi ne merităm soarta dacă nu avem puțină răbdare să-i descoperim, să le recunoaștem valoarea și să le mulțumim pentru tot ceea ce au făcut pentru comunitatea restrânsă sau lărgită în care trăiesc. 

Aseară, un nesimțit de postac PNL-ist, ascuns după un cont fals,  și-a permis obrăznicia să-l insulte pe Petru Cătinean și să-i recomande lui Silviu Rus să nu mai vină cu astfel de oameni, că l-ar face de rușine. Nu, mă! Vouă să vă fie rușine, că ați avut în partid un astfel de om și nu l-am văzut niciodată pus în valoare într-o conferință de presă… Pentru că altele vă sunt valorile.  

Eu mi-am cerut scuze că n-am știut mai multe despre zbaterea lui, despre succesele lui, că nu l-am pus în valoare și lumină în ziarul ăsta… Că puteam să-l ajut pe el, și pe fermierii din județ să facă mai multe.

Dar am să repar asta. Să-i dea Dumnezeu sănătate și o să-l vedeți o dată pe lună în studioul nostru cu ultimele noutăți pentru agricultori, că știe omul tot ce mișcă, mai mult dect un funcționar plătit cu bani grei.. 

Mă uitam la el și mă revoltam gândindu-mă la listele pentru consilieri județeni ale partidelor… Toate pline de politruci lacomi de onoruri, ascunși printre primari și deputați. Că nicio listă nu-i curată, lista reală e alta decât cea pe care o aveți în față.

Fiecare partid ar trebui să aibă în lista de județ un om ca și Petru Cătinean, care știe cu adevărat cum salvăm agricultura, cum pot face oamenii mai mulți bani din ea și ce resurse au la dispoziție. Nu sunt. Tocmai de asta știu foarte clar a cui listă o voi vota, de ce și de ce nu pe alții. Să mai vină și oameni din partidele mici în față, că de cei oamenii mici și obraznici din partidele mari sunt sătulă până peste cap. 

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Rombat angajează Manager Planificare Producție, Betak are nevoie de un inginer mecanic priceput

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Rombat - care angajează operatori și manager...

BETAK angajează agent vânzări și gestionar, Cibela are nevoie de personal pentru curățenie

Se fac angajări la Cibela, Betak și Italtextil Sărata, care are nevoie de secretar administrativ, dar...

Dă personalitate casei tale, cu perdelele ArYaS. Cel mai nou showroom din oraș asigură inclusiv măsurătorile și montarea

Dacă ochii sunt oglinda sufletului, cu siguranță ferestrele sunt oglinda casei. Un motiv în plus ca...