EDITORIAL: Să-mi fie rușine! Și mie, da’ și vouă! Ne merităm soarta

EDITORIAL: Să-mi fie rușine! Și mie, da’ și vouă! Ne merităm soarta

Doamne, ce lecție mi-a fost dat să trăiesc aseară în studioul LIVE Bistrițeanul.ro! Aparent, o emisiune electorală banală. Și vine Petru Cătinean, un om simplu, de la țară, de 70 de ani, și ne dă o lecție de politică, de altruism, de a face continuu lucruri pentru omeni, nu pentru voturi. Un om simplu din Șieu, neplătit de stat și fără funcții politice, a schimbat legi pentru oameni, a înfruntat miniștri și funcționari nepregătiți. Și i-a învățat pe țăranii noștri cum să câștige bani mai mulți din truda lor, cum să înfrunte producătorii și să-și negocieze un preț bun. Nu-l știți, nu?! N-ați auzit de Petru Cătinean, nu? Și din vina mea. Să-mi fie rușine. 

Și mi-a fost rușine, de mi-au dat lacrimile. În 12 ani de Bistriteanul.ro am scris un singur articol despre Petru Cătinean, acum 2 ani, despre brânza lui Don Quijote, Manchego, pe care o produce la Ardan. Atât. Nimic mai mult.

Eu îl știam de când am fost redactor șef la ziarul Agrarium, drept un crescător pasionat de animale de pe Șieu și cam atât. Omul nu e genul care să ți se bage în suflet, să se laude cu ce face, să facă tam-tam cu realizările lui. Dar dacă îl lași să vorbească și îl asculți – ai ocazia să-ți iei lecția vieții tale.

Și să-ți reamintești că oamenii mari cu adevărat nu sunt îmbrăcați în haine de firmă, nu au vorbe meșteșugite, dar au o forță de a lupta PENTRU semenii lor, fără a aștepta nici măcar recunoștință, ce să mai vorbim de voturi. O fac pentru că așa simt, așa au fost educați, iar ajutându-i pe alții să trăiască mai bine sunt fericiți.  

Emisiunea de aseară nu anunța nimic special. Invitați au fost Silviu Rus, președintele ecologiștilor din PER BN, și Petru Cătinean, alături de care candidează pentru a fi consilieri județeni… Căci Silviu nu e vreun visător care crede că l-ar putea bate pe Radu Moldovan, dar luptă și el cu oamenii pe care i-a adunat în jurul lui, să prindă ceva locuri la masa rotundă și mare din Consiliul Județean.

Tema pe care anunțaseră că vom discuta era agricultura ecologică. Fain frumos, îmi plăcea tema, știam că nu va face un rating fabulos, că pentru români agricultura și mai ales cea ecologică sunt subiecte greu de digerat în comparație cu Vulpița, care rupe ratingurile cu prostia prezentată în formă pură.

Dialoghez la început cu Silviu Rus, care era extrem de revoltat că partidele parlamentare au transformat alegerile locale într-o afacere (vezi de ce AICI), și trec la Petru Cătinean, să discutăm de agricultura ecologică.

Fac jurnalism de 22 de ani, sunt greu de impresionat. I-am văzut pe toți și le știu pe toate, mai multe decât pot scrie. Nu mă mai mișcă și miră nimic. Dar omul simplu, venit de la Șieu, să vorbească la Bistrițeanul LIVE despre agricultură, mi-a dat o lecție de la finalul emisiunii îmi venea să scriu cu majuscule:

Hai, toată gașca politică vă faceți bagajele și plecați acasă! Acum. A C U M! Să nu vă mai văd!

Cu un calm și o blândețe cum numai la un om simplu, muncit de la țară, poți vedea, mi-a dat Petru Cătinean o lecție, de îmi joacă lacrimile în ochi și acum când scriu. Trebuie să vedeți emisiunea, să-l urmăriți, ca să mă înțelegeți.

Avea omul ăsta o dragoste de țară și de oameni și fapte neștiute de noi cei mulți, făcute doar de dragul oamenilor și fără a aștepta răsplată…! 

Mi-a explicat să s-a considerat norocos că a putut merge la școală. E inginer de tancuri și absolvent de Filosofie, și a vrut mereu să dea înapoi societății. Să-și pună știința, abilitățile și priceperea în slujba semenilor săi, mai puțin norocoși. Iar dragostea de țară pe care omul o respiră prin toți porii îi vine din educație, din credință, din școala și cariera militară.

De mai bine de 10 ani se luptă să-i învețe pe țărani cum să câștige bani mai mulți din agricultură, fără să-l plătească statul pentru asta. O face de dragul oamenilor, luptă pentru drepturile lor, a obținut chiar și derogări de la Bruxelles pentru fermierii români, care astăzi se aplică la nivelul Uniunii Europene.

Știe tot ce mișcă în materie de fonduri europene. Știe care sunt cele mai bune forme de asociere, cât e subvenția pe animale sau produse. A dus apă în localități unde nu era și nu pentru voturi. pentru că le trebuia oamenilor. 

Dar trebuie să-l urmăriți în emisiune, să-i vedeți lupta continuă și modestia. Să vedeți cât de coerent expune situația, cum pune problema în negocierile cu procesatorii de lapte. Să admirați și voi felul în care nu se lasă călcat în picioare de ei. Sau cum îi învață pe țărani să se asocieze ca să câștige mai bine din munca lor. Sau cum faci să vinzi laptele ecologic cu 1,9 lei/litru când alții, mai dezorganizați, îl vând la un pret de nimic, de 50 de bani.

Vă dați seama? 50 de bani.

S-a luptat cu funcționarii nepregătiți care îi taxau pe oameni pentru că nu cunoșteau legile, i-a obligat să le citească și să le aplice. A învins miniștri în instanță și i-a forțat să simplifice lucrurile pentru agricultori, să nu-și mai bată joc de ei și să simplifice birocrația și taxele, nu să le complice. Da. Petru Cătinean. Un om simplu. Din Ardan. Știe mai multe despre fermieri, subvenții și agricultură (e profesor la cea ecologică), decât un funcționar din Direcția Agricolă.

Una peste alta, ne-a ținut domnul Petru Cătinean aseară o lecție de agricultură, de altruism, de cum ar trebui să fie politica… O lecție atât de rară și de prețioasă, cum nu mai vezi astăzi.

E adevărat, nu a făcut nu știu ce rating. Dar cei care l-au urmărit au avut de câștigat. A fost o absolută plăcere să îl asculți pe omul acesta. 

Și chiar așa… Cum să facă rating un om care nu a făcut niciodată nimic pentru voturi, ci doar de dragul oamenilor? Cum să ai răbdare să îl asculți ? Prea simplu, prea ca la țară, nu?!

Ne merităm soarta…

Ne plac politicienii îmbrăcați bine, guralivi, care ne bagă în luptele lor personale din politică… Ne plac cei care ne deturnează facil și abil de la planul lor pentru viitorul nostru cu războaie false, X contra Y, nu proiectul X contra proiectului Y… Nu, aia ar fi o luptă greu de dus, chiar și pentru cei mai abili politicieni. 

Oameni ca Petru Cătinean ar trebui să facă politica. Și noi ne merităm soarta dacă nu avem puțină răbdare să-i descoperim, să le recunoaștem valoarea și să le mulțumim pentru tot ceea ce au făcut pentru comunitatea restrânsă sau lărgită în care trăiesc. 

Aseară, un nesimțit de postac PNL-ist, ascuns după un cont fals,  și-a permis obrăznicia să-l insulte pe Petru Cătinean și să-i recomande lui Silviu Rus să nu mai vină cu astfel de oameni, că l-ar face de rușine. Nu, mă! Vouă să vă fie rușine, că ați avut în partid un astfel de om și nu l-am văzut niciodată pus în valoare într-o conferință de presă… Pentru că altele vă sunt valorile.  

Eu mi-am cerut scuze că n-am știut mai multe despre zbaterea lui, despre succesele lui, că nu l-am pus în valoare și lumină în ziarul ăsta… Că puteam să-l ajut pe el, și pe fermierii din județ să facă mai multe.

Dar am să repar asta. Să-i dea Dumnezeu sănătate și o să-l vedeți o dată pe lună în studioul nostru cu ultimele noutăți pentru agricultori, că știe omul tot ce mișcă, mai mult dect un funcționar plătit cu bani grei.. 

Mă uitam la el și mă revoltam gândindu-mă la listele pentru consilieri județeni ale partidelor… Toate pline de politruci lacomi de onoruri, ascunși printre primari și deputați. Că nicio listă nu-i curată, lista reală e alta decât cea pe care o aveți în față.

Fiecare partid ar trebui să aibă în lista de județ un om ca și Petru Cătinean, care știe cu adevărat cum salvăm agricultura, cum pot face oamenii mai mulți bani din ea și ce resurse au la dispoziție. Nu sunt. Tocmai de asta știu foarte clar a cui listă o voi vota, de ce și de ce nu pe alții. Să mai vină și oameni din partidele mici în față, că de cei oamenii mici și obraznici din partidele mari sunt sătulă până peste cap. 

SURSE: Un polițist de la Imigrări și-ar fi luat la bătaie șeful. Scandalul s-ar fi lăsat cu dosare penale aprilie 13, 2021 - Luna trecută, un polițist de la  Biroul pentru Imigrări al județului Bistrița-Năsăud și-ar fi luat la bătaie tocmai șeful. Totul s-ar fi petrecut în timpul programului, chiar în instituție. Întreg scandalul s-a lăsat și cu plângeri penale, dosarul ajungând la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj.
Vrei să te vaccinezi? Pentru Astra Zeneca NU îți trebuie programare aprilie 13, 2021 - Comitetul Național de Vaccinare a emis o circulară prin care solicită centrelor de vaccinare să administreze ASTRA Zeneca și fără programare. Cei care doresc să se imunizeze cu acest ser se vor prezenta la centrele de vaccinare cu buletinul.
FOTO – Ca-n vremurile bune: Bistrițenii au umplut ieri terasele, pe pietonalul din centru aprilie 13, 2021 - Ca-n vremurile bune, bistrițenii au ieșit ieri cu zecile și au umplut terasele, bucurându-se de soare și de compania prietenilor. Pietonalul din centru a fost mai animat decât de obicei, spre bucuria proprietarilor de localuri din zonă.
Cu patinele în picioare 12 luni din 12! Ioan Turc vrea patinoar sintetic deschis tot anul aprilie 13, 2021 - Primarul Ioan Turc vrea să amenajeze în Bistrița un patinoar sintetic, care ar fi deschis 12 luni din 12. Astfel, Bistrița s-ar număra printre puținele orașe din țară care are așa ceva. Întreaga investiție ar ajunge la 745.000 de lei.
VIDEO – Niculae: Baia Mare vrea să arunce gunoaiele la noi! aprilie 13, 2021 - Șeful ADI Deșeuri a explicat, în cadrul emisiunii Bistrițeanul LIVE, despre necesitatea primăriilor de a face parte dintr-un ADI. Unul dintre motive ar fi gestionarea unei gropi de depozitare a deșeurilor. Acesta a precizat că inclusiv cei de la Baia Mare s-au arătat interesați să-și golească deșeurile în groapa noastră.
Aquabis: Străzi din Bistrița, fără apă potabilă astăzi aprilie 13, 2021 - Câteva străzi din Bistrița rămân astăzi, 13 aprilie 2021, fără apă potabilă astăzi - anunță Aquabis. 
VIDEO: Un minut de libertate supremă, în parcul municipal din Bistrița. Peisaj cu ființe neobișnuite aprilie 13, 2021 - Am avut noroc, ce-i drept. Din nebănuite motive, am avut onoarea să surpindem în toată splendoarea - un minut de nesperată libertate, liniște și pace – chiar în parcul municipal din Bistrița! Am admirat îndelung și insistent un peisaj cu buturugă retezată, zumzete și ființe neobișnuite:
TRIST: Doar un sfert din medicii de familie vor să facă vaccinare COVID în cabinete aprilie 13, 2021 - Medicii de familie ar putea administra vaccinul anti-COVID, în viitorul apropiat. La o primă strigare, doar un sfert dintre medicii din județul nostru s-au arătat interesați să-și imunizeze pacienții. 
Căianu Mic: După trei ani de când a fost țepuit, bărbatul și-a primit un sfert din suma cu care a bătut palma pentru cele aproape 300 de oi aprilie 12, 2021 - Un bărbat din comuna Căianu Mic a decis să renunțe la turma sa de oi și să-și facă un trai din transportul internațional. Doi constănțeni s-au arătat interesați să-i cumpere cele aproape 300 de oi. Doar că au dispărut, cu tot cu acestea. După trei ani de zile, țepuitorii au fost prinși, iar omul și-a recuperat  doar un sfert din valoarea pentru care „bătuse palma”.
Primăria Bistrița își face academie de fotbal și dă bani sportivilor care se antrenează cu campioni aprilie 12, 2021 - Noua administrație este decisă să investească și în sport. Astăzi, primarul Ioan Turc a prezentat planurile sale cu privire la sportul din municipiu. Printre ele se numără și înființarea unei academii de fotbal și finanțarea sportivilor care se antrenează cu campioni.
VIDEO – Eugen Bușcoi, primarul din Zagra: O veste bună pentru locuitorii din Aluniș, afectați de inundațiile din februarie aprilie 12, 2021 - Invitat în studioul Bistrițeanul Live, primarul Eugen Bușcoi din Zagra a vorbit, între altele, despre lucrările care se desfășoară în localitatea pe care o administrează. Edilul a venit și cu o veste foarte bună pentru localnicii din Aluniș care au suferit de pe urma alunecărilor de teren din februarie:
Lecția Wintercom Bistrița: Cum să crești afacerea în pandemie? aprilie 12, 2021 - Wintercom, producător şi distribuitor de fitinguri injectate din PEHD si PVC şi al soluţiilor pentru apă, gaz şi canalizare, nu s-a lăsat influenţat de pandemie. Ba mai mult, business-ul nu a fost afectat deloc.
Zilele Bistriței de anul acesta, sub semnul întrebării. Dacă permite pandemia, sărbătoarea se mută cu totul în centru aprilie 12, 2021 - Într-o conferință axată pe bugetul municipiului Bistrița pentru anul în curs, primarul Ioan Turc a precizat că încă nu se știe dacă vom avea anul acesta Zilele Bistriței. Dacă totuși va permite pandemia de Covid organizarea lor, acestea se vor muta cu totul în centrul orașului.
Deputatul USR-Plus Lorant Sas, la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre: „Traficanții s-au adaptat rapid. Exploatarea victimelor a crescut” aprilie 12, 2021 - „Pandemia COVID-19 a înrăutățit situația victimelor traficului de persoane ca urmare a măsurilor de carantinare, a restricțiilor de călătorie și a altor restricții. Mai mult, traficanții s-au adaptat rapid la situația creată de pandemie”, a remarcat deputatul USR-Plus Lorant Sas. Acesta a condus delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN).
FOTO/VIDEO – Tragedie în Munții Rodnei: Cioban găsit înghețat! aprilie 12, 2021 - Salvamontiștii au avut o intervenție dificilă în Munții Rodnei. La doi kilometri de Vârful Pietrosul a fost găsit cadavrul unui cioban. Polițiștii fac cercetări, mai ales că acesta a fost găsit desculț și îmbrăcat sumar.
GROAZNIC: A mers să scoată apă și și-a văzut tatăl fără suflare în fântână! aprilie 12, 2021 - Tragedie la Susenii Bârgăului, unde un bărbat a murit înecat în fântână. Macabra descoperire a fost făcută tocmai de fata acestuia, care a mers să scoată apă și a „recunoscut” capul tatălui său. Din nefericire, nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva.
Se fac angajări la COMSIG Grup! Alte posturi disponibile, în Bistrița aprilie 12, 2021 - Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița: COMSIG Grup angajează mecanic auto, lucrător comercial și șoferi profesioniști categoriile B, C, E (cu atestat transport agabaritic), pentru curse interne și internationale. Se oferă școlarizări și învățare continuă prin programe susținute de AutoItalia, dar și un salariu competitiv plus bonusuri. Despre alte posturi disponibile, aflați mai jos: 
EXCLUSIV: Mutare surpriză în echipa lui Turc! Cel mai performant funcționar din județ îi ia locul fostului primar Moldovan aprilie 12, 2021 - Echipa de consilieri a primarului Turc s-a întregit, după plecarea lui Vasile Moldovan. Locul fostului primar al Bistriței a fost luat de cel mai performant funcționar al județului: domnișoara Mica Oprea.
Asta da! Radu Moldovan a ajuns șef și la PSD Satu Mare aprilie 12, 2021 - Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud a primit o funcție importantă și în Satu Mare. A fost numit președinte interimar în organizația județeană din vecini – „pentru a stabili un echilibru” și pentru a pregăti alegerile în PSD Satu Mare.
Anomalia Milaș. Cum au ajuns restricțiile de weekend într-o comună cu un singur localnic infectat cu Covid aprilie 12, 2021 - Comuna Milaș s-a trezit cu două weekenduri de restricții care presupuneau închiderea magazinelor la ora 18:00 și circulația interzisă după ora 20:00 după ce în urmă cu două săptămâni, cu 5 cazuri active, trecea de incidența de 4/mia de locuitori. Cu un singur caz activ, despre care primarul nu știe absolut nimic, weekendul ce tocmai a trecut, locuitorii localității Milaș au fost băgați în case din nou deodată cu găinile.
Și Consiliul Local are pensionari „de lux”. Câte mii de euro îi intră pe card lună de lună unui fost militar aprilie 12, 2021 - Este bine știut faptul că Armata și Ministerul Afacerilor Interne „garantează” pensii confortabile celor din sistem. O astfel de pensie o încasează și un consilier local, căruia lună de lună îi intră pe card sume de ordinul miilor de euro...
Aquabis: Străzi din Rodna și Prundu Bârgăului, fără apă potabilă astăzi. Probleme, și în Piatra aprilie 12, 2021 - Două străzi din Rodna și Prundu Bârgăului rămân fără apă potabilă azi, 12 aprilie 2021, pentru câteva ore - anunță Aquabis. Probleme s-au înregistrat și în localitatea Piatra:
VIDEO: Ce soluții a găsit primarul Sever Mureșan din Telciu, în scandalul cu Aquabis aprilie 11, 2021 - Sute de locuitori din Telciu protestau împotriva tarifelor prea mari la apă și canalizare, acum aproape două luni. Ei solicitau primarului Sever Mureșan să renunțe la serviciile Aquabis și să înființeze un serviciu local pentru administrarea independentă a rețelei de apă și canal din Telciu. Ce soluții a găsit primarul Sever Mureșan:
Vasile Goncear, campionul ce a adus luptele libere în județ, implicat într-un scandal mediatic: „Nu e adevărat că mi-am răpit copiii!” aprilie 11, 2021 - Ziarul Gândul a prezentat un articol în care Vasile Goncear, campionul ce a adus la noi în județ luptele libere e acuzat de răpire internațională de copii. ”E un reporter fals, ce din scandal trăiește! Nu e adevărat că mi-am răpit copiii. Am acte, am tot ce trebuie ca să dovedesc că nu e adevărat!” a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, Vasile Goncear.
FOTO: Poiana Ciucaș, o oază de relaxare și grătăreală, în Pădurea Schullerwald! aprilie 11, 2021 - Primăvara se instalează încet, încet! Iar weekendurile vrem să le petrecem relaxându-ne în aer liber!  La doi pași de centrul orașului, în Pădurea Schullerwald, cei de la Ciucaș au amenajat o poiană, o oază de relaxare și grătăreală!
FOTO: Cu lemne furate în camionetă, a dat nas în nas cu jandarmii aprilie 11, 2021 - Un bărbat a avut o ”întâlnire de neuitat” cu jandarmii, ieri. Acesta a furat lemne din pădure, pe care le transporta cu camioneta. CE a pățit bărbatul:
ALTE Vremuri: Un abator modern – la Bistrița, încă din 1890…! Alte curiozități de demult aprilie 11, 2021 - Puțini dintre noi știu, dar Bistrița avea un abator modern încă din anul 1890...! O confirmă documentele publicate de Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud, care ne amintesc faptul că în anii 1920-1930 abatorul era dotat cu instalații frigorifice!
VIDEO – SUPERB: Peste 20 de pui de mistreți, surprinși în zăpadă, în Munții Rodnei aprilie 11, 2021 - Căprioare, capre neagre, cerbi - deja parcă ne-am obișnuit să le vedem în Munții Rodnei. Dar un drumeț a avut parte de o ALTĂ priveliște. Acesta a surprins „29 de giuvaeruri ale muntelui. Așadar, iată ce ți se poate întâmpla când umbli de unul singur, pe poteci ninse, într-o zi de prier capricios”.
Un medic de la Spitalul Județean s-a ales cu sancțiune pentru că a întârziat la o consultație aprilie 10, 2021 - Potrivit managerului Spitalului Județean de Urgență Bistrița-Năsăud, Gabriel Lazany, medicii care nu își fac treaba sau chiar întârzie la program sunt sancționați. Este și cazul unui medic care avea programată o consultație în policlinică, la care a întârziat...
VIDEO: Primarul Eugen Bușcoi, despre o „problemă foarte mare pentru comunitatea din Zagra” aprilie 10, 2021 - Primarul Eugen Bușcoi a recunoscut că este vorba despre o „problemă foarte mare” pentru comunitatea din zonă: pentru a ajunge din Zagra în satul Perișor, oamenii au de făcut un ocol de peste 30 de kilometri. „Și copiii de clasele V-VIII de acolo ar putea fi aduși la școală mult mai simplu...”