EDITORIAL: Să-mi fie rușine! Și mie, da’ și vouă! Ne merităm soarta

EDITORIAL: Să-mi fie rușine! Și mie, da’ și vouă! Ne merităm soarta

Doamne, ce lecție mi-a fost dat să trăiesc aseară în studioul LIVE Bistrițeanul.ro! Aparent, o emisiune electorală banală. Și vine Petru Cătinean, un om simplu, de la țară, de 70 de ani, și ne dă o lecție de politică, de altruism, de a face continuu lucruri pentru omeni, nu pentru voturi. Un om simplu din Șieu, neplătit de stat și fără funcții politice, a schimbat legi pentru oameni, a înfruntat miniștri și funcționari nepregătiți. Și i-a învățat pe țăranii noștri cum să câștige bani mai mulți din truda lor, cum să înfrunte producătorii și să-și negocieze un preț bun. Nu-l știți, nu?! N-ați auzit de Petru Cătinean, nu? Și din vina mea. Să-mi fie rușine. 

Și mi-a fost rușine, de mi-au dat lacrimile. În 12 ani de Bistriteanul.ro am scris un singur articol despre Petru Cătinean, acum 2 ani, despre brânza lui Don Quijote, Manchego, pe care o produce la Ardan. Atât. Nimic mai mult.

Eu îl știam de când am fost redactor șef la ziarul Agrarium, drept un crescător pasionat de animale de pe Șieu și cam atât. Omul nu e genul care să ți se bage în suflet, să se laude cu ce face, să facă tam-tam cu realizările lui. Dar dacă îl lași să vorbească și îl asculți – ai ocazia să-ți iei lecția vieții tale.

Și să-ți reamintești că oamenii mari cu adevărat nu sunt îmbrăcați în haine de firmă, nu au vorbe meșteșugite, dar au o forță de a lupta PENTRU semenii lor, fără a aștepta nici măcar recunoștință, ce să mai vorbim de voturi. O fac pentru că așa simt, așa au fost educați, iar ajutându-i pe alții să trăiască mai bine sunt fericiți.  

Emisiunea de aseară nu anunța nimic special. Invitați au fost Silviu Rus, președintele ecologiștilor din PER BN, și Petru Cătinean, alături de care candidează pentru a fi consilieri județeni… Căci Silviu nu e vreun visător care crede că l-ar putea bate pe Radu Moldovan, dar luptă și el cu oamenii pe care i-a adunat în jurul lui, să prindă ceva locuri la masa rotundă și mare din Consiliul Județean.

Tema pe care anunțaseră că vom discuta era agricultura ecologică. Fain frumos, îmi plăcea tema, știam că nu va face un rating fabulos, că pentru români agricultura și mai ales cea ecologică sunt subiecte greu de digerat în comparație cu Vulpița, care rupe ratingurile cu prostia prezentată în formă pură.

Dialoghez la început cu Silviu Rus, care era extrem de revoltat că partidele parlamentare au transformat alegerile locale într-o afacere (vezi de ce AICI), și trec la Petru Cătinean, să discutăm de agricultura ecologică.

Fac jurnalism de 22 de ani, sunt greu de impresionat. I-am văzut pe toți și le știu pe toate, mai multe decât pot scrie. Nu mă mai mișcă și miră nimic. Dar omul simplu, venit de la Șieu, să vorbească la Bistrițeanul LIVE despre agricultură, mi-a dat o lecție de la finalul emisiunii îmi venea să scriu cu majuscule:

Hai, toată gașca politică vă faceți bagajele și plecați acasă! Acum. A C U M! Să nu vă mai văd!

Cu un calm și o blândețe cum numai la un om simplu, muncit de la țară, poți vedea, mi-a dat Petru Cătinean o lecție, de îmi joacă lacrimile în ochi și acum când scriu. Trebuie să vedeți emisiunea, să-l urmăriți, ca să mă înțelegeți.

Avea omul ăsta o dragoste de țară și de oameni și fapte neștiute de noi cei mulți, făcute doar de dragul oamenilor și fără a aștepta răsplată…! 

Mi-a explicat să s-a considerat norocos că a putut merge la școală. E inginer de tancuri și absolvent de Filosofie, și a vrut mereu să dea înapoi societății. Să-și pună știința, abilitățile și priceperea în slujba semenilor săi, mai puțin norocoși. Iar dragostea de țară pe care omul o respiră prin toți porii îi vine din educație, din credință, din școala și cariera militară.

De mai bine de 10 ani se luptă să-i învețe pe țărani cum să câștige bani mai mulți din agricultură, fără să-l plătească statul pentru asta. O face de dragul oamenilor, luptă pentru drepturile lor, a obținut chiar și derogări de la Bruxelles pentru fermierii români, care astăzi se aplică la nivelul Uniunii Europene.

Știe tot ce mișcă în materie de fonduri europene. Știe care sunt cele mai bune forme de asociere, cât e subvenția pe animale sau produse. A dus apă în localități unde nu era și nu pentru voturi. pentru că le trebuia oamenilor. 

Dar trebuie să-l urmăriți în emisiune, să-i vedeți lupta continuă și modestia. Să vedeți cât de coerent expune situația, cum pune problema în negocierile cu procesatorii de lapte. Să admirați și voi felul în care nu se lasă călcat în picioare de ei. Sau cum îi învață pe țărani să se asocieze ca să câștige mai bine din munca lor. Sau cum faci să vinzi laptele ecologic cu 1,9 lei/litru când alții, mai dezorganizați, îl vând la un pret de nimic, de 50 de bani.

Vă dați seama? 50 de bani.

S-a luptat cu funcționarii nepregătiți care îi taxau pe oameni pentru că nu cunoșteau legile, i-a obligat să le citească și să le aplice. A învins miniștri în instanță și i-a forțat să simplifice lucrurile pentru agricultori, să nu-și mai bată joc de ei și să simplifice birocrația și taxele, nu să le complice. Da. Petru Cătinean. Un om simplu. Din Ardan. Știe mai multe despre fermieri, subvenții și agricultură (e profesor la cea ecologică), decât un funcționar din Direcția Agricolă.

Una peste alta, ne-a ținut domnul Petru Cătinean aseară o lecție de agricultură, de altruism, de cum ar trebui să fie politica… O lecție atât de rară și de prețioasă, cum nu mai vezi astăzi.

E adevărat, nu a făcut nu știu ce rating. Dar cei care l-au urmărit au avut de câștigat. A fost o absolută plăcere să îl asculți pe omul acesta. 

Și chiar așa… Cum să facă rating un om care nu a făcut niciodată nimic pentru voturi, ci doar de dragul oamenilor? Cum să ai răbdare să îl asculți ? Prea simplu, prea ca la țară, nu?!

Ne merităm soarta…

Ne plac politicienii îmbrăcați bine, guralivi, care ne bagă în luptele lor personale din politică… Ne plac cei care ne deturnează facil și abil de la planul lor pentru viitorul nostru cu războaie false, X contra Y, nu proiectul X contra proiectului Y… Nu, aia ar fi o luptă greu de dus, chiar și pentru cei mai abili politicieni. 

Oameni ca Petru Cătinean ar trebui să facă politica. Și noi ne merităm soarta dacă nu avem puțină răbdare să-i descoperim, să le recunoaștem valoarea și să le mulțumim pentru tot ceea ce au făcut pentru comunitatea restrânsă sau lărgită în care trăiesc. 

Aseară, un nesimțit de postac PNL-ist, ascuns după un cont fals,  și-a permis obrăznicia să-l insulte pe Petru Cătinean și să-i recomande lui Silviu Rus să nu mai vină cu astfel de oameni, că l-ar face de rușine. Nu, mă! Vouă să vă fie rușine, că ați avut în partid un astfel de om și nu l-am văzut niciodată pus în valoare într-o conferință de presă… Pentru că altele vă sunt valorile.  

Eu mi-am cerut scuze că n-am știut mai multe despre zbaterea lui, despre succesele lui, că nu l-am pus în valoare și lumină în ziarul ăsta… Că puteam să-l ajut pe el, și pe fermierii din județ să facă mai multe.

Dar am să repar asta. Să-i dea Dumnezeu sănătate și o să-l vedeți o dată pe lună în studioul nostru cu ultimele noutăți pentru agricultori, că știe omul tot ce mișcă, mai mult dect un funcționar plătit cu bani grei.. 

Mă uitam la el și mă revoltam gândindu-mă la listele pentru consilieri județeni ale partidelor… Toate pline de politruci lacomi de onoruri, ascunși printre primari și deputați. Că nicio listă nu-i curată, lista reală e alta decât cea pe care o aveți în față.

Fiecare partid ar trebui să aibă în lista de județ un om ca și Petru Cătinean, care știe cu adevărat cum salvăm agricultura, cum pot face oamenii mai mulți bani din ea și ce resurse au la dispoziție. Nu sunt. Tocmai de asta știu foarte clar a cui listă o voi vota, de ce și de ce nu pe alții. Să mai vină și oameni din partidele mici în față, că de cei oamenii mici și obraznici din partidele mari sunt sătulă până peste cap. 

Traian Ogâgău ia la puricat gunoaiele, la Sângeorz-Băi. Cine nu selectează deșeurile rămâne cu ele la poartă ianuarie 23, 2021 - Primăria Sângeorz-Băi a luat hotărârea să verifice chiar ea dacă oamenii din localitate colectează selectiv deșeurile sau le aruncă la grămadă. Faptul că nu au respectat regulile a lăsat pe 18 familii cu gunoiul la poartă.
Exces de zel la Poliția Locală?! Ana Dragu, pusă să-și trezească copilul și luată la bani mărunți pentru că dormea și n-a răspuns la telefon ianuarie 23, 2021 - Infectată cu Covid-19, psihologul clinician și coordonatorul activității Centrului de Resurse și Referință în Autism „Micul Prinț”, s-a autoizolat la domiciliu alături de băiatul său adolescent și a declarat la DSP că a luat virusul. Dacă pe unii aflați în situația sa nu îi verifică nimeni, Ana Dragu spune că a fost pusă să își trezească copilul pentru a se verifica dacă este acasă și a fost luată la bani mărunți pentru că și-a permis să doarmă și nu a răspuns la telefonul polițiștilor locali.
COVID în Bistrița-Năsăud: 25 de cazuri noi și un deces înregistrate în ultimele 24 de ore ianuarie 23, 2021 - 25 de cazuri noi de infecții cu Covid-19 au fost depistate în ultimele 24 de ore. Tot în ultimele 24 de ore o persoană a decedat, iar 3 au fost declarate vindecate. La această dată sunt 3.500 de bistrițeni vaccinați împotriva virusului.
VEȘTI BUNE: Nu doar Arhitectura sau Muzica, ci și alte clase de liceu din Bistrița-Năsăud au șansa de a fi „salvate” ianuarie 23, 2021 - Nu doar Arhitectura și Muzica, ci și alte clase de liceu din Bistrița-Năsăud au șansa de a fi „salvateSe pare că nu doar clasele de liceu de la liceele „Tudor Jarda” și „Corneliu Baba” vor fi „salvate” în Bistrița-Năsăud. Recentul ordin al ministrului Educației - care prevede reducerea numărului de elevi în clasă - oferă o șansă la supraviețuire și altora. 
Rostul de dimineață: Toți oamenii se topesc. Nu ne rămân decât dilemele… ianuarie 23, 2021 - Toți oamenii se topesc. Nici acesta nu va face excepție. Dar până când se va scurge cu totul, lichefiat de atâta căldură (căci dragoste e prea mult spus) - să-i admirăm în tăcere dilemele... Rămase în urmă și dispuse să ne bântuie. Sub forma unor coșmaruri pitite bine sub piele…
Cum a scăpat Ioan Oltean de ultimul dosar instrumentat de DNA. Nu s-au găsit dovezi că fostul deputat a intervenit la ANRP ianuarie 22, 2021 - În luna decembrie, Ioan Oltean a scăpat și de ultimul dosar instrumentat de DNA, în care era acuzat de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Procurorii DNA au hotărât să claseze dosarul și să îi achite pe toți cei implicați, inclusiv fostul deputat Ioan Oltean și bistrițeanca Crinuța Dumitrean, care s-a aflat în fruntea ANRP ani buni. Ce spune ordonanța de clasare:
Doi într-unul: Drumul surpat spre Jelna și consolidarea văii, REZOLVATE până la finalul lui 2021 ianuarie 22, 2021 - Drumul spre Jelna s-a surpat în urma precipitațiilor din mai 2019. Administrația locală, la propunerea proiectantului, vrea să rezolve și problema alunecărilor de teren de pe Valea Jelnei odată cu reabilitarea drumului. Dacă își vor da acordul consilierii locali, totul ar trebui să fie „ca nou” la finele anului 2021.
AVERTIZARE: Vremea caldă dezgheață „podurile” de pe cursul apelor! UNDE sunt probleme: ianuarie 22, 2021 - „Poduri” de gheață s-au format pe mai multe râuri din județ, din cauza temperaturilor scăzute de săptămâna trecută. Totuși, de ieri, vremea s-a încălzit, așa că gheața de pe cursurile râurilor se topește. Cei de la Apele Române trag un semnal de alarmă. CARE sunt râurile cu probleme de la noi din județ:
BN: 26 de cazuri noi, niciun deces și un bistrițean vindecat, în contextul pandemiei ianuarie 22, 2021 - Raportarea DSP BN arată că la nivelul județului nostru s-au înregistrat 26 de cazuri noi de infectare cu noul tip de coronavirus, în ultimele 24 de ore. Nu au fost înregistrate decese în contextul pandemiei, iar un bistrițean a fost declarat vindecat.
VIDEO: 20 de „ochi” pândesc nesimțiții care aruncă gunoaie aiurea la Sîngeorz-Băi ianuarie 22, 2021 - Lupta cu cei ce aruncă gunoaiele aiurea, sfidând autoritățile și distrugând mediul înconjurător, pare una fără sfârșit. Traian Ogâgău a mai făcut un pas în lupta cu cei iresponsabili, și a amplasat 20 de camere de supraveghere care îl ajută să identifice făptașii. ”De când le-am amplasat, nu a mai mișcat nimeni în front” a declarat Traian Ogâgău.
Aquabis: Localități din BN, fără apă potabilă azi, pentru câteva ore ianuarie 22, 2021 - Două localități din Bistria-Năsăud rămân astăzi - 22 ianuarie 2021 - fără apă potabilă, pentru câteva ore - anunță Aquabis.
Primarul Ioan Turc ne „încalță” cu un împrumut URIAȘ din bancă ianuarie 22, 2021 - Primăria Bistrița se pregătește să se mai împrumute din bancă cu alte 5 milioane de euro. Se pare că municipalitatea ar avea nevoie de acești bani pentru a suporta cofinanțările pentru mai multe proiecte pe fonduri europene.
Se vaccinează puțin în Bistrița-Năsăud! De 3-4 ori mai puțin față de alte județe ianuarie 22, 2021 - Nici 3.000 de bistrițeni nu s-au vaccinat până acum împotriva COVID 19. Doar două centre de vaccinare s-au deschis în plus pentru etapa a II-a, iar dozele de vaccin vin în număr redus. Directorul DSP BN, Anca Andrițoiu, explică situația:
Se reduce numărul de elevi în clasele de liceu! ISJ BN are termen până în 1 februarie să refacă cifrele de școlarizare ianuarie 22, 2021 - Măsura vine după ce mai multe licee - inclusiv două din Bistrița - s-au revoltat în  urma pierderii unor clase unice în județ - anunță EduPedu.ro. Numărul de elevi în clasele de liceu va fi redus, potrivit unui ordin semnat de ministrul Educației.
Se caută director pentru Palatul Culturii! Ce așteaptă primarul Ioan Turc de la viitorul manager ianuarie 22, 2021 - Având în subordine aproximativ 70 de angajați și un salariu de bază de aproape 13.000 de lei, viitorul director de la Palatul Culturii va avea parte de un mandat de 3 ani. Ce așteaptă primarul Ioan Turc de la viitorul director:
Lichidare de stoc la German Kitchen! Ultimele piese de mobilier au acum SUPER PREȚURI: ianuarie 21, 2021 - O afacere bună e atunci când iei ceva de calitate PREMIUM la un SUPER PREȚ! Iar o afacere bună puteți face astăzi dacă sunteți în căutarea unei bucătării complet utilate sau a unui mobilier de living și găsiți ceea ce vă doriți printre ultimele produse disponibile în marea lichidare de stoc a magazinului German Kitchen, din incita Biasicom, de pe drumul de centură la Bistriței. VEZI ce produse mai sunt pe stoc:
Buni de plată! Au dat o amendă prea mare unei cerșetoare! CEDO i-a obligat să plătească daune morale ianuarie 21, 2021 - Sunt buni de plată, după ce au aplicat unei cerșetoare de etnie romă o amendă de 500 de franci elvețieni pe un drum din Geneva. Tânăra avea 22 de ani, nu avea loc de muncă și nu primea ajutor social.
Se-nchide punctul de recoltare COVID din curtea Spitalului! Unde vă mai puteți face aceste teste: ianuarie 21, 2021 - Odată cu recunoașterea națională a testelor rapide pentru depistarea infectării cu noul tip de coronavirus, solicitările pentru testarea pe RT-PCR scad. Astfel, laboratorul din cadrul spitalului se închide. UNDE se mai pot face testări pe RT-PCR:
FOTO: Luptă acerbă pentru hrană și teritoriu, în parcul municipal din Bistrița! ianuarie 21, 2021 - Câteva imagini superbe – surprinse în parcul municipal din Bistrița – ne dezvăluie în toată splendoarea competiția acerbă care se derulează aici, în încercarea de a cuceri noi teritorii, dar și hrana atât de necesară în sezonul rece.
Date oficiale în contextul pandemiei: 33 cazuri noi, trei decese și cinci persoane vindecate ianuarie 21, 2021 - DSP BN a raportat 33 de cazuri noi de COVVID, depistate în ultimele 24 de ore. În același interval de timp, au decedat trei bistrițeni infectați, cinci  a fost declarați vindecați și alți 17 au  fost externați.
Cum vor simți bistrițenii digitalizarea promisă de primărie: plăți, certificate, autorizații, toate se mută online ianuarie 21, 2021 - Prezent la Bistrițeanul Live, noul city manager al Primăriei Bistrița a vorbit și despre amplul proces de digitalizare, care ar trebui să ne facă viața mai ușoară, în viitorul foarte apropiat. Ioan Peteleu promite că plățile, formularele, autorizațiile și programările se mută online.
Floare Gaftone – „detectiv urbanistic” în ochii judecătorilor! Obligată să plătească după ce a refuzat să semneze o autorizație de construcție ianuarie 21, 2021 - De ani de zile, Floare Gaftone, secretarul general al municipiului Bistrița, face legea în urbanismul local, deși nu este în sarcina sa, fiind de notorietate că refuză să semneze autorizații de construire, în ciuda faptului că documentele au toate avizele necesare din partea comisiilor de specialitate. Luptele dintre cei care vor să construiască și secretarul Primăriei Bistrița s-au mutat în instanță, iar unii și-au găsit dreptatea în fața judecătorilor. În urma unei astfel de lupte, Floare Gaftone a fost obligată să semneze o autorizație de construire și să scoată bani din buzunar pentru că i-a purtat pe oameni în instanță. 
Răpus de COVID la DOAR 43 de ani! Nu ar fi avut alte probleme de sănătate! ianuarie 21, 2021 - Durere fără margini într-o familie de bistrițeni. La doar 43 de ani, Radu a părăsit lumea celor vii, fiind răpus de COVID. Acesta nu ar fi avut alte probleme de sănătate care să se fi agravat în urma infectării. E a doua victimă tânără a acestui virus, în nicio lună de zile. 
Ți-e dor să dansezi și să te distrezi? Yolo Studio te așteaptă, în fiecare vineri, la PARTY!! ianuarie 21, 2021 - Dans, distracție, prieteni, muzică de nenumărate feluri și uitatul grijilor...Pandemia ne-a privat de acestea! Dar asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm de tot la ele! Așa că ce spuneți de un PARTY, respectând normele impuse de pandemie? Yolo Studio vă așteaptă în fiecare vineri să faceți mișcare...pe ritmuri de muzică de petrecere: la Party Class!
SCANDAL în PNL BN, după ce Sighiartău a susținut public înlăturarea lui Orban de la șefia partidului ianuarie 21, 2021 - Șefii PNL BN nu par să fie de acord cu poziția lui Robert Sighiartău, susținută public zilele trecute, când a cerut o reîmprospătare a conducerii centrale a partidului și plecarea lui Ludovic Orban. Într-un comunicat de presă, PNL BN precizează că îl va susține în continuare pe Orban.
PREMIERĂ medicală: Un bebeluș cu două capete a venit pe lume, prin cezariană. Familia dorește discreție deplină ianuarie 21, 2021 - O premieră medicală s-a înregistrat ieri, în jurul prânzului, în Spitalul Elias din București. Un bebeluș s-a născut cu două capete. Nu a trăit decât câteva ore, iar familia implicată doreşte discreţie deplină asupra evenimentului.
PRIMIM la redacție: Interese ASCUNSE din spatele modificărilor PUG. Cui folosesc…?!? ianuarie 20, 2021 - Pe parcursul anilor, începând cu 2013 când a fost finalizat PUG Bistrița, au apărut la nivelul administrației locale (în interiorul ei) diferențe de interpretare între anumiți funcționari și Serviciul Urbanism. Acestea se referă mai ales la locuințele colective de mici dimensiuni... Se vorbește și de suspiciunea că ar exista două (sau chiar mai multe) PUG-uri în Bistrița...!
Patru tineri au lăsat mii de oameni fără telefonie și internet, după ce au furat aproape un kilometru de cabluri de cupru ianuarie 20, 2021 - Trei orașe din Spania au rămas fără telefonie și internet. Vinovații, patru tineri români, au furat aproape un kilometru de cabluri de cupru. Aceștia au fost prinși și reținuți.
12 ore de program cu publicul, la Taxe și Impozite! ianuarie 20, 2021 - Administrația actuală a decis prelungirea programului cu publicul la serviciile esențiale din cadrul Primăriei Bistrița. Astfel, la Taxe și Impozite, programul va fi de acum de 12 ore pe zi. Și la ghișeul de Relații cu Publicul de pe Șincai va fi deschis mai mult decât de obicei.
FOTO – Un șofer începător s-a „strecurat” printre două mașini. Una a ajuns în șanț ianuarie 20, 2021 - Un accident rutier a avut loc în Jelna. Un șofer începător s-a strecurat cu mașina printre alte două. Nu i-a reușit „manevra”, așa că una dintre mașinile atinse a ajuns în șanț. Teribilistul a rămas fără permis de conducere.