11 C
Bistrița
miercuri, octombrie 4, 2023

Escapadă în munți cu Tășuleasa Social și Tibi Ușeriu! 1.000 de persoane au învățat să supraviețuiască naturii

1.000 de persoane au învățat să facă față naturii și să meargă pe munte în siguranță, în cadrul unui proiectul, transformat deja în tradiție, care aparține celor de la Tășuleasa Social.

Opt grupe a câte 25 de persoane fiecare s-au aventurat din nou în drumețiile montane, în cadrul celei de a patra ediție a „Școlii de mers pe munte”. În perioada 14 iulie-1 august, cei selectați pentru acest proiect au străbătut Munții Călimani la pas, alături de instructori profesioniști, unul dintre ei fiind chiar campionul Tibi Ușeriu.

În total, în ultimii ani, 1.000 de persoane au învățat tainele muntelui de la cei de la Tășuleasa Social.

„Școala de Mers pe Munte este un proiect destinat persoanelor adulte din România și Republica Moldova, în cadrul căruia se prezintă cunoştinţe teoretice și practice în mod structurat. Proiectul contribuie, în acest fel, la valorificarea potenţialului turistic al zonei: Munţii Călimani îi întâmpinã pe turişti cu locuri şi peisaje spectaculoase, cu un parc naţional, o amplă reţea de trasee turistice şi localnici primitori” , declară organizatorii proiectului pe site-ul acestuia.

Tot ei susțin faptul că proiectul are două obiective. Primul, instruirea persoanelor dornice să îşi însuşească un stil de viaţă activ și sănătos prin dobândirea cunoştinţelor necesare mersului pe munte şi prin punerea acestora în practică. Al doilea, cel de a pune în valoare potențialul natural al Munților Călimani, al Țării Dornelor și al împrejurimilor.

Timp de 2 zile au participat la workshop-uri în campusul Tășuleasa Social, în cadrul cărora au vorbit despre: orientare turistică, campare, pregătirea echipamentului, decizii în situații neprevăzute, noțiuni de prim-ajutor, despre etică pe munte și multe altele. În următoarele 2 zile și 2 nopți au aplicat cele învățate într-o drumeție cu campare și dormit la cort.

Organizatorii pun la dispoziție masă, casă și toate cele necesare parcurgerii cu brio a întregului proiect. Fiecare participant selectat trebuie să plătească suma de 100 lei. Prin această donație se autosusține proiectul și astfel pot să participe în plus 50 de persoane începătoare.

Pe lângă asigurarea transportului propriu-zis, curiozitate şi entuziasm, mai aveţi nevoie doar de o pereche de bocanci şi de haine adecvate activităţilor outdoor la altitudine.

Uite ce zic participanții despre propria lor experiență:

„Am reușit în 4 zile să cunosc niște oameni extraordinari și să asimilez informații pe care altfel, cu greu le-aș fi aflat. Din punct de vedere organizatoric, al cursurilor și al mersului pe munte în sine n-am absolut nimic de reproșat. Totul mi s-a părut perfect organizat și pus la punct. Toată lumea chiar voia să ne învețe ceva și n-am rămas la nicio întrebare fără răspuns. Bravo!”, Carmen Bucșa, Sibiu.

„Am participat la Școala de Mers pe Munte și am sufletul strâns acum că m-am întors în oraș unde priveliștea nu-i la fel, unde oamenii n-au timp și chef, unde nu mai sunteți voi cu spiritul și energia minunată”,  Andreea Andrei, Cluj-Napoca.

„SDMPM a fost o experiență foarte frumoasă în care am întâlnit oameni minunați. Am învâțat că este foarte important să oferi, să dai și pe urmă să aștepți, să ceri. Plecarea mea din campus de la Tășu a fost grea, plină de emoție și am simțit cum o parte din aceste multe responsabilități au fost preluate și de mine”, Mitică Sabie, Vatra Dornei.

Foto: Școala de mers pe munte

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Rombat caută analist cumpărări, electrician, gestionar și operatori. Locuri de muncă, disponibile și la Kreativ Metal, Fan Courier, Transmixt, Sanovil

Rombat are nevoie de Analist cumpărări, gestionar și operatori producție. Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Leoni, Kreativ Metal, Clinica Sanovil, Stewo Năsăud, Electroplast, Fan Courier sau MasterFoam. Oferta completă - mai jos:

Woooww! Deserturi de toamnă, cu puțin zahăr, surpriza toamnei de la Gelateria Aniela

Gelateria Aniela surprinde, din nou, cu un meniu delicios, de toamnă, numai bun de împărțit cu cineva drag și perfect pentru cei care țin la dietă! Vă așteaptă așadar deserturi de toamnă, inedite și, important, cu puțin zahăr. Pot fi servite pe loc sau la pachet. Dar puteți face și comandă.

REDUCERE 20 la sută, astăzi și mâine, în magazinele MARECOM! Sunt Zilele MARECOM, împlinesc 18 ani de activitate

Producătorul Marecom a ajuns la 18 ani de activitate și sărbătorește alături de clienți, cu oferte...