7.6 C
Bistrița
joi, aprilie 25, 2024

EXCEPȚIONAL: Un tânăr de 21 de ani din Șanț a publicat o culegere de informatică pentru Bacalaureat!

Ioan-Daniel Pop – un tânăr de doar 21 de ani originar din Șanț – acum student la Informatică, în Cluj, a reușit perfomanța de a publica prima sa carte! „După multe ore de muncă, nopți nedormite și mult stres, am reușit una dintre cele mai mari performațe din viața mea…”

După multe ore de muncă, nopți nedormite și mult stres, am reușit una dintre cele mai mari performațe din viața mea: am publicat o carte”, a anunțat Ioan-Daniel Pop din Bistrița.

Tânărul este student la Informatică în anul III, la Cluj și ne-a mărturisit că această culegere de informatică este, de fapt, a doua carte pe care și-a pus amprenta.

Lucrez la încă o carte de matematică, împreună cu o profesoară universitară. Din păcate cartea respectivă este în stand by, doamna profesoară având niște probleme. Am făcut o mică pauză, momentan nu mai lucrăm la ea. Pentru culegerea – Pregătire pentru Bacalaureat. Informatică – m-au contactat cei de la editura Letras. După câteva discuții cu cei de la Letras, am fost de acord să mă implic în acest proiect”, ne-a explicat Ioan-Daniel Pop.

Tânărul din Șanț a admis că există pe piață multe culegeri de informatică, dar ceea ce oferă culegerea aceasta este inedit.

Este un suport pentru rezolvarea tuturor subiectelor din anul 2009, anul în care s-au propus 100 de variante, de modele – dar și rezolvarea tuturor problemelor din 2010 în 2020. Mai sunt multe culegeri de informatică. Majoritatea se axează pe subiecte concepute de profesori sau comisii de profesori pentru pregătirea Bacalaureatului. Ceea ce noi oferim este o carte care să te ajute să fii autodidact și să poți să înveți singur. Având rezolvările, tu poți lucra și poți verifica dacă ceea ce ai făcut este bine sau nu…”, a subliniat Ioan Daniel Pop.

Având în vedere și toată nebunia cu pandemia noului coronavirus, mulți profesori nu mai vor să dea meditații, sau mulți dintre elevi nu mai vor să meargă la meditații. Culegerea aceasta le oferă posibilitatea de a se pregăti singuri. „E adevărat, culegerea nu poate înlocui întru totul munca alături de un profesor. Ar fi ipocrit să spun așa ceva. Dar pentru cineva care își dorește să învețe singur, culegerea noastră de informatică este un auxiliar destul de bun”, a remarcat Ioan Daniel Pop.

Cartea cuprinde, în final, și un breviar teoretic, care sintetizează toată materia predată în cei patru ani de liceu – cu exemple și teorie explicată pe înțelesul tinerilor. „Noi fiind studenți și absolvind recent liceul, am încercat să explicăm pe înțelesul nostru. Noi credem că am putea fi mai aproape de gândirea tinerilor decât ar putea fi un profesor, care are, în schimb, mai multă experiență didactică decât noi, într-adevăr…”, a mai explicat Ioan Daniel Pop.

Anunțând apariția acestui auxiliar, Ioan Daniel Pop a ținut să transmită și câteva mulțumiri: „În primul rând aș vrea să îi mulțumesc co-autoarei, Melisa Alexandra Sarközi, pentru toată experiența minunata avută împreună. Cuvintele mele de mulțumire și tot respectul meu se îndreaptă către toate cadrele didactice cu care am avut ocazia sa lucrez pe parcursul meu academic.

Aș vrea să le mulțumesc in mod special profesorilor de informatică de la care am avut bucuria de a învață ce înseamna cu adevărat informatica și algoritmica: Anca LăpușteaElena Buhan și Adrian Miclea. Aș vrea de asemenea să îi mulțumesc doamnei doctor lector universitar Adriana Coroiu pentru tot sprijinul acordat și susținerea oferită.

Le mulțumesc membrilor familiei mele care m-au susținut și au fost alături de mine mereu, fără ajutorul cărora nu aș reușit nimic. Totodată le mulțumesc prietenilor mei  și Editurii Letras! Îmi doresc din suflet ca acestă carte să fie un sprijin pentru viitoarele generații de elevi…”, a mai transmis Ioan Daniel Pop. 

Cartea se găsește și în ediție tipărită, dar și în varianta eBook și poate fi achiziționată de AICI.

Ioan Daniel Pop este student în anul III la Facultatea de Matematică și Informatică, specializarea Informatică, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Este din Bistrița-Năsăud, dar și-a facut studiile liceale în Cluj-Napoca, la Colegiul Național „Emil Racoviță”.

Este o persoană pasionată de matematică și informatică, de rezolvarea problemelor de algoritmică, motiv pentru care una dintre pasiunile acestuia este programarea logică și funcțională. Din matematică îl fascinează algebra liniară, probabilitățile și statistica. Își propune o cariera didactică și de cercetare în mediul academic clujean.

Melisa Alexandra Sarközi este studentă la informatică în anul III la Universitatea „Babeş – Bolyai” din Cluj – Napoca. Este din Oradea şi a studiat la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” Oradea. Este pasionată de informatică şi mai cu seamă de rezolvarea de probleme, motiv pentru care îi place să rezolve puzzle-uri în timpul liber. Îşi doreşte o carieră în inteligenţă artificială, deoarece consideră că acest domeniu va avea un impact foarte mare asupra vieţii cotidiene în urmatoarele decenii, întrucât este un domeniu ce se extinde pe zi ce trece.

Ce spun profesorii din Cluj despre acest auxiliar

Anca Lăpuștea, profesor de informatică la Colegiul Național „Emil Racoviță”, Cluj-Napoca:

Lucrarea de față este folositoare pentru pregătirea examenului de bacalaureat, oferind rezolvări de verificare pentru cele 100 de variante model C++ publicate în 2009, precum și pentru subiecte date la examenul de Bacalaureat și de simulare în anii 2010-2020.

De asemenea autorul propune și 10 modele de subiecte de bacalaureat după formatul actual, modificat în 2019, care nu aduce modificări de conținut la subiectele date anterior, ci doar de formă, trecând toate problemele de rezolvat, ca program, la subiectul III, iar algoritmul pseudocod de la subiecul I la subiectul II.

Așadar, dacă vă doriți o notă satisfăcătoare la proba de informatică din cadrul examenului de bacalaureat, vă recomand să parcurgeți această culegre cu multă sinceritate, conștiinciozitate și atenție.”

Elena Tarţa-Buhan, profesor de informatică la Colegiul Național „Emil Racoviță”, Cluj-Napoca

„La ce să te aștepți? La probleme care te provoacă, te inspiră, te scot din zona de confort. La scurte pastile de teorie care să-ți facă mai ușoară călătoria către o posibilă soluție. La posibile rezolvări, autorul fiind convins că tu ai putea să descoperi și altele…, un algoritm mai eficient, fie din punct de vedere al timpului de executare, fie din punct de vedere al memoriei utilizate.

Această carte este un instrument flexibil și util pentru tine, cel pasionat de informatică, pentru că nu impune, ci ghidează, sugerează, îți dă idei, te ajută să parcurgi pas cu pas etape importante în demersul împrietenirii cu un domeniu atât de prezent în lumea modernă.

Dacă ți-am atras atenția, îți mai spun doar un singur lucru. Nu o privi ca pe o culegere de exerciții pentru pregatirea examenului de bacalaureat,… sună înfricoșător. Privește-o ca pe o călătorie cu drumuri mai line sau mai abrupte, iar la capătul experienței de învățare, de ce nu, scrie și tu cartea ta, o carte care să inspire alți adolescenți dornici de cunoaștere, la fel ca și tine!”

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud.