EXCEPȚIONAL: Un tânăr de 21 de ani din Șanț a publicat o culegere de informatică pentru Bacalaureat!

EXCEPȚIONAL:  Un tânăr de 21 de ani din Șanț a publicat o culegere de informatică pentru Bacalaureat!

Ioan-Daniel Pop – un tânăr de doar 21 de ani originar din Șanț – acum student la Informatică, în Cluj, a reușit perfomanța de a publica prima sa carte! „După multe ore de muncă, nopți nedormite și mult stres, am reușit una dintre cele mai mari performațe din viața mea…”

După multe ore de muncă, nopți nedormite și mult stres, am reușit una dintre cele mai mari performațe din viața mea: am publicat o carte”, a anunțat Ioan-Daniel Pop din Bistrița.

Tânărul este student la Informatică în anul III, la Cluj și ne-a mărturisit că această culegere de informatică este, de fapt, a doua carte pe care și-a pus amprenta.

Lucrez la încă o carte de matematică, împreună cu o profesoară universitară. Din păcate cartea respectivă este în stand by, doamna profesoară având niște probleme. Am făcut o mică pauză, momentan nu mai lucrăm la ea. Pentru culegerea – Pregătire pentru Bacalaureat. Informatică – m-au contactat cei de la editura Letras. După câteva discuții cu cei de la Letras, am fost de acord să mă implic în acest proiect”, ne-a explicat Ioan-Daniel Pop.

Tânărul din Șanț a admis că există pe piață multe culegeri de informatică, dar ceea ce oferă culegerea aceasta este inedit.

Este un suport pentru rezolvarea tuturor subiectelor din anul 2009, anul în care s-au propus 100 de variante, de modele – dar și rezolvarea tuturor problemelor din 2010 în 2020. Mai sunt multe culegeri de informatică. Majoritatea se axează pe subiecte concepute de profesori sau comisii de profesori pentru pregătirea Bacalaureatului. Ceea ce noi oferim este o carte care să te ajute să fii autodidact și să poți să înveți singur. Având rezolvările, tu poți lucra și poți verifica dacă ceea ce ai făcut este bine sau nu…”, a subliniat Ioan Daniel Pop.

Având în vedere și toată nebunia cu pandemia noului coronavirus, mulți profesori nu mai vor să dea meditații, sau mulți dintre elevi nu mai vor să meargă la meditații. Culegerea aceasta le oferă posibilitatea de a se pregăti singuri. „E adevărat, culegerea nu poate înlocui întru totul munca alături de un profesor. Ar fi ipocrit să spun așa ceva. Dar pentru cineva care își dorește să învețe singur, culegerea noastră de informatică este un auxiliar destul de bun”, a remarcat Ioan Daniel Pop.

Cartea cuprinde, în final, și un breviar teoretic, care sintetizează toată materia predată în cei patru ani de liceu – cu exemple și teorie explicată pe înțelesul tinerilor. „Noi fiind studenți și absolvind recent liceul, am încercat să explicăm pe înțelesul nostru. Noi credem că am putea fi mai aproape de gândirea tinerilor decât ar putea fi un profesor, care are, în schimb, mai multă experiență didactică decât noi, într-adevăr…”, a mai explicat Ioan Daniel Pop.

Anunțând apariția acestui auxiliar, Ioan Daniel Pop a ținut să transmită și câteva mulțumiri: „În primul rând aș vrea să îi mulțumesc co-autoarei, Melisa Alexandra Sarközi, pentru toată experiența minunata avută împreună. Cuvintele mele de mulțumire și tot respectul meu se îndreaptă către toate cadrele didactice cu care am avut ocazia sa lucrez pe parcursul meu academic.

Aș vrea să le mulțumesc in mod special profesorilor de informatică de la care am avut bucuria de a învață ce înseamna cu adevărat informatica și algoritmica: Anca LăpușteaElena Buhan și Adrian Miclea. Aș vrea de asemenea să îi mulțumesc doamnei doctor lector universitar Adriana Coroiu pentru tot sprijinul acordat și susținerea oferită.

Le mulțumesc membrilor familiei mele care m-au susținut și au fost alături de mine mereu, fără ajutorul cărora nu aș reușit nimic. Totodată le mulțumesc prietenilor mei  și Editurii Letras! Îmi doresc din suflet ca acestă carte să fie un sprijin pentru viitoarele generații de elevi…”, a mai transmis Ioan Daniel Pop. 

Cartea se găsește și în ediție tipărită, dar și în varianta eBook și poate fi achiziționată de AICI.

Ioan Daniel Pop este student în anul III la Facultatea de Matematică și Informatică, specializarea Informatică, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Este din Bistrița-Năsăud, dar și-a facut studiile liceale în Cluj-Napoca, la Colegiul Național „Emil Racoviță”.

Este o persoană pasionată de matematică și informatică, de rezolvarea problemelor de algoritmică, motiv pentru care una dintre pasiunile acestuia este programarea logică și funcțională. Din matematică îl fascinează algebra liniară, probabilitățile și statistica. Își propune o cariera didactică și de cercetare în mediul academic clujean.

Melisa Alexandra Sarközi este studentă la informatică în anul III la Universitatea „Babeş – Bolyai” din Cluj – Napoca. Este din Oradea şi a studiat la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” Oradea. Este pasionată de informatică şi mai cu seamă de rezolvarea de probleme, motiv pentru care îi place să rezolve puzzle-uri în timpul liber. Îşi doreşte o carieră în inteligenţă artificială, deoarece consideră că acest domeniu va avea un impact foarte mare asupra vieţii cotidiene în urmatoarele decenii, întrucât este un domeniu ce se extinde pe zi ce trece.

Ce spun profesorii din Cluj despre acest auxiliar

Anca Lăpuștea, profesor de informatică la Colegiul Național „Emil Racoviță”, Cluj-Napoca:

Lucrarea de față este folositoare pentru pregătirea examenului de bacalaureat, oferind rezolvări de verificare pentru cele 100 de variante model C++ publicate în 2009, precum și pentru subiecte date la examenul de Bacalaureat și de simulare în anii 2010-2020.

De asemenea autorul propune și 10 modele de subiecte de bacalaureat după formatul actual, modificat în 2019, care nu aduce modificări de conținut la subiectele date anterior, ci doar de formă, trecând toate problemele de rezolvat, ca program, la subiectul III, iar algoritmul pseudocod de la subiecul I la subiectul II.

Așadar, dacă vă doriți o notă satisfăcătoare la proba de informatică din cadrul examenului de bacalaureat, vă recomand să parcurgeți această culegre cu multă sinceritate, conștiinciozitate și atenție.”

Elena Tarţa-Buhan, profesor de informatică la Colegiul Național „Emil Racoviță”, Cluj-Napoca

„La ce să te aștepți? La probleme care te provoacă, te inspiră, te scot din zona de confort. La scurte pastile de teorie care să-ți facă mai ușoară călătoria către o posibilă soluție. La posibile rezolvări, autorul fiind convins că tu ai putea să descoperi și altele…, un algoritm mai eficient, fie din punct de vedere al timpului de executare, fie din punct de vedere al memoriei utilizate.

Această carte este un instrument flexibil și util pentru tine, cel pasionat de informatică, pentru că nu impune, ci ghidează, sugerează, îți dă idei, te ajută să parcurgi pas cu pas etape importante în demersul împrietenirii cu un domeniu atât de prezent în lumea modernă.

Dacă ți-am atras atenția, îți mai spun doar un singur lucru. Nu o privi ca pe o culegere de exerciții pentru pregatirea examenului de bacalaureat,… sună înfricoșător. Privește-o ca pe o călătorie cu drumuri mai line sau mai abrupte, iar la capătul experienței de învățare, de ce nu, scrie și tu cartea ta, o carte care să inspire alți adolescenți dornici de cunoaștere, la fel ca și tine!”

VIDEO: O șansă unică, pentru 22 de primării din Munții Rodnei! noiembrie 26, 2020 - O șansă unică, pentru 22 de primării din Munții Rodnei, sâmbătă, 28 noiembrie. Primarul Valentin Grapini a făcut demersurile necesare pentru o asociere istorică în zonă.
Uite-l pe Pomohaci, nu e Pomohaci! Fostul preot cu probleme penale a fost retras în ultima clipă din show-ul online de 1 Decembrie noiembrie 26, 2020 - Fostul preot Cristian Pomohaci trebuia să susțină parte din concertul extraordinar pregătit de Centrul municipal de cultură, cu ocazia Zilei Naționale. La o zi după ce presa locală a semnalat prezența fostului preot cu probleme penale, acesta a fost retras de pe afiș.
Unul dintre cei mai iubiți preoți de pe Valea Bârgăului a plecat la cer, după o luptă cruntă cu Covid-19 noiembrie 26, 2020 - Aseară s-a stins Dumitru Pugna, unul dintre cei mai iubiți și căutați preoți de pe Valea Bârgăului. Acesta fusese infectat cu Covid-19 și se afla de mai mult timp la Terapie Intensivă. Este al doilea preot de pe Valea Bârgăului care pierde lupta cu Covid-19.
FOTO- VIIȘOARA: Accident cu victimă încarcerată noiembrie 26, 2020 - Salvatorii bistrițeni au fost solicitați să intervină de dimineață la un accident rutier petrecut în Viișoara. O mașină a părăsit partea carosabilă. Una din cele două victime implicate a rămas încarcerată.
DREPT LA REPLICĂ – Prof. Daniela Fulga: noiembrie 25, 2020 - DREPT LA REPLICĂ – Prof. Daniela Fulga: În data de 24 nov. 2020, în ziarul Bistrițeanul.ro a apărut un articol semnat FLAVIA DANCIU cu titlul: „VIDEO - SCANDALOS: Cum explică o profesoară de la LIVIU elevilor relația dintre fata de împărat și fiul văduvei”. Acest articol are două părți - textul scris propriu-zis și textul audio-vizual ( înregistrarea) de 13 secunde prin care autoarea articolului, FLAVIA DANCIU, își susține afirmațiile despre limbajul meu nepotrivit în timpul unei ore de curs online.
ȘOCANT: Chiriașii i-au devalizat casa! Au luat la plecare inclusiv centrala termică noiembrie 25, 2020 - O bistrițeancă stabilită la Cluj s-a hotărât să-și dea apartamentul din Bistrița în chirie. Doi tinerei ce ”păreau copii timizi, la locul lor”, i-au golit casa de bunuri. Inclusiv centrala termică au scos-o din perete. ”De 15 ani lucrez în imobiliare, dar așa ceva nu am mai văzut!” a povestit Antonela.
SINGURUL spațiu de joacă de pe Grănicerilor, râvnit de Consiliul Județean! La ce îi trebuie: noiembrie 25, 2020 - Consilierii locali vor decide joi dacă vor da Consiliului Județean un teren de pe strada Grănicerilor. Acesta este singurul spațiu de joacă de pe strada cu pricina. Cu toate acestea, administrația locală nu a investit în el. DE CE îl solicită CJ BN:
Aquabis: Fără apă, mâine, 26 noiembrie, în Sângeorz Băi. Probleme, și în Tiha Bârgăului noiembrie 25, 2020 - Se sistează apa potabilă mâine, 26 noiembrie, în Sângeorz Băi - anunță Aquabis. Și locuitorii din Tiha Bârgăului rămân fără apă de astă-seară până mâine: 
VIDEO – Bogdan Ivan Gruia: Câteva soluții simple pentru IMM-urile afectate de pandemie noiembrie 25, 2020 - „Riscăm să transformăm criza sanitară – într-o criză economică, și, mai grav, într-o criză umanitară. S-au pierdut 1.600.000 de locuri de muncă în această perioadă, în România… În Bistrița-Năsăud sunt sute de IMM-uri și companii care au intrat în faliment, care nu mai au cu ce să-și plătească angajații”, a avertizat Bogdan Ivan Gruia - candidat PSD BN la Camera Deputaților. 
VIDEO – Profesoara de la CNLR: Regret tonul folosit și îmi pare rău pentru disconfortul creat profesorilor noiembrie 25, 2020 - Un video cu profesoara de Limba Română de la CNLR a făcut valuri ieri după-masă. În urma înregistrării apărute, conducerea Colegiului și a Inspectoratului Școlar au demarat verificările de rigoare. ”Regret tonul folosit și îmi pare rău pentru disconfortul creat elevilor și profesorilor” a explicat Daniela Fulga.
25 noiembrie: Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor. Doris Rai: „Oferiți o floare și o îmbrățișare!” noiembrie 25, 2020 - Anual, în 25 noiembrie, se marchează Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor. Doris Rai își arată susținerea pentru femeile agresate.
La o săptămână de carantină incidența scade în municipiul Bistrița. În ultimele 24 de ore, 105 cazuri pozitive noiembrie 25, 2020 - Avem 5.503 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 105 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. Totodată au fost înregistrate 3 decese în contextul pandemiei. La nivel național, în același interval de timp, au fost raportate 9.739 de cazuri noi de infecție.
MAGIE! Nu de sărbători, ci în atelierul băieților de la WRAP AUTO. Mașina ta iese ca nouă din mâinile lor! noiembrie 25, 2020 - Mașina ta face parte din ”familie”. O îngrijești cum știi mai bine și, cu toate eforturile pe care le depui, vine un moment când nu-i mai poți ascunde ”vârsta”. Totuși, nu vrei să renunți la ea! Nicio problemă! Băieții de la WRAP AUTO sunt adevărați magicieni. O duci la ei, iar după o cosmetizare interioară și un polish exterior, mașina ta e ca nouă!
USR-Plus: Salutăm decizia colegilor noștri de a demisiona pentru a nu beneficia de pensie specială noiembrie 25, 2020 - USR-Plus:  Au apărut în mediul public o serie de reacții care converg în aceeași direcție: gestul parlamentarilor USR este nul, fiindcă aceștia își păstrează în fond pensia. Fake news!
Au sosit peste 800 de doze de vaccin antigripal pentru nou-născuți! noiembrie 25, 2020 - În sezonul rece, la nivel național, se oferă doze de vaccin antigripal pentru a fi administrat persoanelor vulnerabile, în primul rând. La Bistrița au ajuns aproape 20.000 de doze și mai trebuie să sosească 10.000. Anul acesta au sosit doze de vaccin antigripal inclusiv pentru nou născuți.
Fost candidat la Primăria Tiha Bârgăului, trimis în judecată. Acesta și-a incendiat casa și pensiunea și și-a înscenat un atac cu arma noiembrie 25, 2020 - În sfârșit, cu un pomelnic de acuzații, fostul candidat la Primăria Tiha Bârgăului, Dănuț Resvanță, a fost trimis în judecată. Printre multele acuzații care i se aduc se numără dare de mită, tentativă de omor, uz de armă. Acesta și-a incendiat o pensiune și o casă pentru a încasa asigurări cu mult umflate și și-a înscenat un atac cu arma.
VIDEO: Ce îi reproșează președintele Radu Moldovan prefectului Stelian Dolha. „O astfel de decizie poate duce la convulsii sociale” noiembrie 25, 2020 - „Nu a existat o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în care să se fi dezbătut intrarea Bistriței în carantină... Nu am votat nicicum, pentru că mi s-a părut incorect ca un asemenea subiect atât de important să nu fie dezbătut”, a recunsocut președintele Radu Moldovan în studioul Bistrițeanul Live. Ce îi reproșează prefectului Stelian Dolha:
PSD BN:  Oare ce fel de mâncare caldă preparată poți cumpăra cu 6 lei? noiembrie 25, 2020 - 6 lei pe zi! Aceasta este rația impusă de Orban persoanelor de peste 75 de ani, cărora le-a dat, în bătaie de joc, carduri pentru mese calde acum, în campanie electorală! Oare ce fel de mancare caldă preparată poți cumpăra cu 6 lei?
VIDEO – SCANDALOS: Cum explică o profesoară de la LIVIU elevilor relația dintre fata împăratului și fiul văduvei noiembrie 24, 2020 - Unii dintre elevii de la CNLR s-au ales cu o profesoară de română care este extrem de plastică în vorbire. Exemplul e chiar felul în care ea explică relația de iubire din basmul cult „Fata de împărat și fiul văduvei” de Petre Ispirescu. Cum explică profesoara intriga basmului:
Deputatul PNL Robert Sighiartău a eliminat birul pus de PSD pe munca românilor cu venituri mici noiembrie 24, 2020 - Prima măsură luată de guvernarea PNL a fost anularea suprataxelor PSD. Supraimpozitarea românilor care munceau două sau patru ore, dar plăteau taxe ca pentru opt ore, a fost eliminată printr-o inițiativă legislativă a deputatului PNL de Bistrița-Năsăud, Robert Sighiartău. Supraimpozitarea i-a afectat grav tocmai pe românii cu venituri mici.
Deputatul PMP Ionuț Simionca: Eu am renunțat la pensia specială acum un an, nu în campanie pentru voturi. Demisia parlamentarilor PSD și USR, praf în ochii electoratului. noiembrie 24, 2020 - Parlamentarul bistrițean, Ionuț Simionca, a criticat astăzi demisiile anunțate de parlamentari PSD și USR pentru a nu beneficia de pensii speciale, calificând gestul acestora drept „praf în ochii electoratului”.
CÂND ar putea reveni elevii la școală? Anunțul făcut de Ministerul Educației noiembrie 24, 2020 - Elevii ar putea reveni în băncile școlilor după sărbătorile de iarnă, în luna februarie, odată cu începerea semestrului doi al anului școlar. Totul depinde de evoluţia situaţiei epidemiologice din România.
PSD BN: Prin incompetență și impostură, Guvernarea PNL a adus țara în pragul dezastrului noiembrie 24, 2020 - Guvernarea PNL, prin incompetență și impostură, a adus țara în pragul dezastrului. Partidul Național Liberal e mai periculos decât coronavirusul. Pe 6 decembrie spunem STOP răspândirii molimei liberale.
Angajații de la Protecția Copilului își vor primi banii! La Bistrița, autoritățile județene stau pe poziție cu un plan B noiembrie 24, 2020 - Guvernul a avut ieri o ședință în care s-a discutat și a treia rectificare bugetară pe anul 2020. Astfel, s-ar fi alocat bani pentru plata salariilor angajaților DGASPC. La Bistrița, autoritățile județene stau în stand-by cu un plan B, în cazul în care banii de la Guvern ”se rătăcesc” pe drum.
UPU-SMURD primește un videolaringoscop ultramodern, care scade riscul de infectare cu Covid a medicilor noiembrie 24, 2020 - Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a achiziționat un videolaringoscop ultramodern pentru UPU-SMURD. Acesta va reduce la minim riscul de contaminare al personalului medical, care manipulează calea aeriană a pacienților cu Covid-19.
96 de persoane infectate cu COVID-19 și 3 decese, în ultimele 24 de ore noiembrie 24, 2020 - Avem 5.398 de cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 96 de bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. Totodată au fost înregistrate 3 decese în contextul pandemiei. La nivel național, în același interval de timp, au fost raportate 7.753 de cazuri noi de infecție.
Serialul escrocheriei cu „fotomodele” continuă: Două persoane luate în vizor de polițiști noiembrie 24, 2020 - O agenție de publicitate își are sediul de câteva luni pe Pietonal. Unii oameni au fost înșelați, alții au reușit să scape înainte să plătească 100 de lei. Alții au scos bani grei din buzunar. Polițiștii au întocmit dosar penal pe numele a două femei din cadrul agenției. Și nu e primul dosar în cauză:
Reclamă, la pachet cu declarații pe proprie răspundere. Cum încearcă un supermarket să-i ademenească pe bistrițeni noiembrie 24, 2020 - Reclama e sufletul comerțului, așa s-o fi gândit și reprezentanții unui supermarket din municipiu, care a lăsat în scările de bloc declarații pe proprie răspundere, pe spatele cărora își face reclamă la unul din produsele sale.
VIDEO: Bogdan Ivan Gruia propune un program național pilot pentru Bistrița-Năsăud. „Îi stimulezi astfel pe tineri să rămână acasă” noiembrie 24, 2020 - Fără familie, fără copii – România nu are niciun viitor. Oamenii sunt cei care aduc plus valoare, atât în comunitățile mici, cât și la nivel național sau global - consideră Bogdan Ivan Gruia, candidatul PSD BN pentru un loc în Camera Deputaților. Acesta propune câteva programe naționale care să sprijine tinerele familii: 
Aquabis: Defecțiune în Tiha Bârgăului noiembrie 24, 2020 - O defecțiune a fost semnalată astăzi, 24 noiembrie 2020, în Tiha Bârgăului - anunță Aquabis. Locuitorii rămân fără apă potabilă pentru câteva ore: