EXCLUSIV: Primul pacient diagnosticat cu COVID 19 lămurește situația de la Năsăud! “Nu am spus că eram singur ci că m-am autoizolat! La fel și fratele meu! Știau toți!”

EXCLUSIV: Primul pacient diagnosticat cu COVID 19 lămurește situația de la Năsăud! “Nu am spus că eram singur ci că m-am autoizolat! La fel și fratele meu! Știau toți!”

Bistrițeanul.ro l-a contactat în urmă cu puțin timp pe Alin, tânărul de 32 de ani din Năsăud, primul caz diagnosticat pozitiv cu COVID 19 în Bistrița-Năsăud. Astăzi, la Cluj, a ajuns și fratele său, depistat la rându-i pozitiv cu același virus. Tot astăzi s-a aflat că cei doi frați au stat împreună în același apartament. Pentru a lămuri situația, Alin a răspuns tuturor întrebărilor reporterilor Bistrițeanul.ro. AFLAȚI cine știa toată situația celor doi și cum decurge comunicarea între instituții și comunicarea oficială cu mass media, în care ascunderea adevărului prin omisiune poate duce la situații confuze ca aceasta, dar și câte persoane au mai venit cu cei doi din Italia și unde sunt acum:

În 17 Martie, Instituția Prefectului anunța primul caz de infectare cu Coronavirus în Bistrița-Năsăud. “Bărbatul are 32 de ani și se pare că s-a întors din Italia. Potrivit Instituției Prefectului, bărbatul a intrat în țară în data de 9 martie. Acesta se afla în izolare la domiciliu, iar duminică noapte a sunat la 112 și a anunțat că se simte rău.  A fost transportat cu izoleta la spital și a fost testat pentru Coronavirus, rezultatele fiind pozitive. Noaptea trecută, bărbatul a fost transportat la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca. Ancheta epidemiologică este în desfășurare”, scriam atunci.

Informația fusese confirmată pentru Bistriteanul.ro și de viceprimarul orașului Năsăud și ulterior de către Instituția Prefectului. “Potrivit viceprimarului orașului Năsăud, Dorin Vlașin, bărbatul nu este căsătorit și nu are copii, iar când s-a întors în țară s-a autoizolat într-un apartament din Năsăud și nu ar fi avut contact cu nimeni, nici măcar cu părinții, respectând astfel regulile impuse de autorități”, scriam tot noi. Câteva ore mai târziu, Bistrițeanul.ro, cu ajutorul unui cititor care îl cunoștea pe tânărul diagnosticat, a obținut următorul mesaj audio din partea acestuia: EXCLUSIV- AUDIO: CE ne transmite tânărul confirmat pozitiv cu Coronavirus

Astăzi, după ce s-a aflat că fratele tânărului a fost diagnosticat tot pozitiv și că cei doi au locuit împreună, am luat legătura cu Alin și i-am cerut să lămurească situația pentru cititorii Bistrițeanul.ro. Așadar, tânărul spune că mesajul său s-a referit exclusiv la izolarea sa și la măsurile pe care el le-a luat pentru a-i proteja pe cei din jur și că nu s-a referit la fratele său pentru că, o dată, nu l-a întrebat nimeni și, mai apoi, pentru că știa că și acesta respectă autoizolarea la fel ca și el. Mai mult, DSP BN știa de faptul că cei doi sunt împreună în autoizolare, la fel ca și polițiștii, care veneau să îi verifice și ieșeau amândoi în geam, să confirme că sunt în casă.

Mai departe, tânărul a povestit tot traseul său, de la plecarea din Italia și cel al fratelui său, care a aterizat la Cluj, la patru zile diferență.

Așadar, Alin spune că el s-a întors acasă duminică noaptea spre luni, 8 spre 9 martie. În aeroport un prieten i-a lăsat mașina și a plecat. După cam o oră și jumătate, Alin s-a urcat în mașină și a plecat direct spre Năsăud. Important de menționat, în acel moment, pe aeroportul din Cluj nu i s-a cerut completarea niciunei declarații privind sosirea sa în țară. Ajuns acasă, acesta s-a autoizolat în apartamentul surorii sale, unul închirat, pe care sora sa i l-a eliberat, tocmai pentru a nu merge acasă, unde era mama bolnavă și trebuiau să rămână în siguranță, alături de sora și cumnatul său. Luni dimineața, mama l-a sfătuit telefonic să sune și să se anunțe că a venit din Italia, mama fiind cea care i-a făcut rost de numărul de telefon de la DSP BN, de la medicul de familie. A sunat, s-a anunțat și a rămas în izolare acasă. În tot acest timp, sora sau cumnatul erau cei care-i lăsau la ușă mâncarea. Joi a venit acasă, aterizând tot la Cluj, fratele vitreg al lui Alin. Tânărul, venind din aceeași zonă, a urmat exemplul fratelui său. Important, de această dată, pe aeroportul din Cluj, fratele său a completat o declarație și a anunțat de unde vine și unde merge. NU i s-a dat nicio indicație de autoizolare sau carantină, deși tânărul venea din zonă roșie – Italia – și declarase asta, spunându-i-se că nu e cazul dacă nu are febră sau alte simptome. Mai mult, cei de la Cluj i-au spus să meargă acasă cu trenul sau cu un taxi, alegând ultima variantă (șoferul știe pe cine a transportat și probabil așteaptă acum și el rezultatul analizei). A ajuns la Năsăud și s-a autoizolat alături de fratele său deși nu i se recomandase asta de la Cluj. Duminică seara, Alin face febră și anunță prin 112 acest lucru. Este preluat cu o ambulanță și adus la Bistrița, unde i se recoltează probe și este internat la Boli Infecțioase, în Bistrița. În ziua următoare îi vine rezultatul și este transportat cu isoleta la Cluj, tot la secția Boli Infecțioase, unde sunt tratați pacienții diagnosticați cu Coronavirus din Ardeal. În tot acest timp, fratele său a fost în izolare la domiciliu, aspect verificat zilnic de polițiști, o confirmă și sursele Bistrițeanul.ro din Năsăud. Pentru că la un momentat la urechile reporterilor Bistriteanul.ro au ajuns informații că fratele său s-ar fi plimbat prin oraș, Alin neagă vehement: “Am stat împreună de joi până duminică. Eram verificați de polițiști, ieșeam la geam să ne vadă pe amândoi. Sigur a fost verificat și în continuare. Nu se poate spune că nu știau. Știau și cei de la DSP și știau și polițiștii, doar eram verificați o dată pe zi, când eram și eu, apoi de două ori pe zi, am înțeles de la fratele meu. Iar la DSP BN aveam amândoi aceeași adresă, cum să nu se știe?!”

Așadar, cel puțin două instituții, Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud și Poliția Năsăud știau că în acel apartament stau cei doi frați în autoizolare. De altfel, și din declarația de astăzi a viceprimarului din Năsăud reiese că era de notorietate acest lucru: Am fost anunțat și eu că da, i-a sosit rezultatul pozitiv. La urma urmei, era de așteptat, dacă au stat amândoi în casă. Nu înțeleg de ce s-a lungit atâta cu rezultatele testării. Acuma, oricum el a stat în izolare, nu a mai avut contact cu nimeni de când pe fratele lui l-au dus la Cluj! ”, a confirmat, pentru Bistrițeanul.ro, viceprimarul orașului Năsăud, Dorin Vlașin.

De ce Instituția Prefectului, în momentul în care mai comunicau cu presa locală, a omis acest aspect, nu se știe. Important este că cei doi frați au respectat autoizolarea și că erau verificați dacă se întâmplă asta.

Alți câțiva colegi de muncă ai celor doi, doi din Năsăud, un altul din Bistrița și câțiva din Cluj sunt în carantină, din informațiile sale, un altul de pe Ilve este tot în autoizolare (toți lucrau la o companie din Mezo, lângă zona Lombardiei). Toți așteaptă rezultatul testelor, care, după cum se vede, întârzie nepermis de mult. Fratele tânărului din Năsăud a primit rezultatul după 8 zile, lunea trecută i-a fost recoltată prima probă, iar ieri alta.

Alin ne-a declarat că se simte bine, a depășit perioada de febră și tuse, spune că nu a făcut complicații, afirmând că în cazul său  Coronavirusul a fost asemănător unei răceli oarecare. Și fratele său se simte bine și deocamdată nu a făcut febră, dar a fost transferat la Cluj pentru tratament de specialitate.

Cu tristețe în glas, Alin ne-a declarat că se simte nedrept judecat de cei care comentează pe Facebook și îi aduc diverse acuzații, mai ales că el s-a comportat cât a putut de responsabil și nu a pus în pericol sănătatea nimănui, la fel ca și fratele său. “Lumea poate să creadă ce vrea, dar este nedrept. Eu știu ce am făcut să îi protejez, am fost conștient, am luat toate măsurile, i-am contactat pe toți, am anunțat, am făcut ce mi s-a spus, iar acum primesc asta…”

 

OM 8: Piețele agroalimentare rămân deschise. Se suspendă exportul de grâu, orz, ovăz și porumb. AFLĂ detalii aprilie 9, 2020 - În această seară s-a emis Ordonanța Militară VIII. Au fost luate noi măsuri pentru prevenirea răspândirii coronavirusului în România. AFLĂ detalii:
Nu ai unde să fugi în vremea lui Covid: Poienile Reteagului, locul unde cauți viața de mai multe ori aprilie 9, 2020 - Declarate zonele roșii ale județului Bistrița-Năsăud, satul Poienile Reteagului sau Pintic, sat aparținător de comuna Teaca, par deja niște localități coborâte  din filme despre apocalipsă. Poate, nu e chiar așa, dar, cu siguranță, situația nu este dintre cele mai plăcute, iar oamenii se tem. Se tem de acest inamic invizibil și atotputernic.
Bistrița-Năsăud: 76 infectați, 8 decedați și… un înviat! aprilie 9, 2020 - Locuitorii dintr-o comună din județul Bistrița-Năsăud au fost băgați în sperieți. În timp ce la nivel național numărul persoanelor decedate care au fost confirmate pozitiv cu COVID-19 crește alarmant, în județul nostru minunea se întâmplă! Un pacient decedat a înviat! VEZI cum a fost posibil:
Ioan Turc (PNL): Situația dificilă prin care trecem – oportunitatea Primăriei Bistrița pentru a sifona bani publici! aprilie 9, 2020 - Situația dificilă prin care trecem și pandemia reprezintă - pentru Primăria Bistrița - o simplă oportunitate pentru a sifona bani publici! Asta le reproșează Ioan Turc, președintele PNL Bistrița-Năsăud.
BISTRIȚA: Un strop de speranță și câteva tricouri speciale aprilie 9, 2020 - Specialiștii au confirmat-o deja: Un strop de speranță și o perspectivă optimistă asupra vieții ne ajută să trecem mai ușor peste problemele grave din preajmă. Este ceea ce au încercat și bistrițenii de la „Brodează cu Teo”. Oferindu-ne câteva tricouri absolut speciale:
Tocmai a fost înmormântat al patrulea bărbat din Reteag depistat cu COVID 19 aprilie 9, 2020 - Reteagul înregistrează al patrulea deces al unei persoane depistate cu COVID 19. La nivelul satului mai sunt peste 20 de persoane depistate pozitiv și aproape 200 în izolare. Din fericire, o persoană s-a vindecat.
VIDEO: Când ar putea fi rezolvată problema drumurilor agricole la Zagra aprilie 9, 2020 - „Avem încă un proiect depus. Este făcută și licitația, dar încă nu e finanțat. Sper ca după epidemia asta, să ne dea Dumnezeu și bine”, a mărturisit primarul Dumitru Bușcoiu din Zagra. Când ar putea fi rezolvată problema drumurilor agricole:
S-a votat! Plata facturilor utilităților, amânată cu trei luni! aprilie 9, 2020 - Camera Deputaților, for decizional, a votat legea privind amânarea plății facturilor utilităților cu trei luni. Mai trebuie ca legea să fie promulgată de președinte și publicată în Monitorul oficial. CUM s-ar face plata ulterior:
CE ordin a dat primarul Becleanului! „Fără protejări proprii, veți fi în pericol!” aprilie 9, 2020 - De mâine, toți cei din Beclean vor ieși din casă DOAR cu nasul și gura acoperite! Primarul orașului de pe Someș le-a explicat cetățenilor că ”fără protejări proprii, veți fi în pericol!”. Becleanul este prin oraș din județ ce impune această măsură.
Aquabis: Datorită complexităţii lucrărilor de pe Valea Budacului, apa rămâne sistată până diseară aprilie 9, 2020 - Datorită complexităţii lucrărilor de pe Valea Budacului, apa rămâne sistată până diseară, anunță Aquabis.
FOTO: Incendiu la un hotel lăsat în paragină, la Colibița! aprilie 9, 2020 - În jurul amiezii, pompierii bistrițeni au fost solicitați la un incendiu în Colibița. S-ar părea că a fost vorba de o anexă nefinalizată a unui hotel lăsat în paragină. Din fericire, nu au fost victime.
Avem, la nivelul județului, 76 de infectați, 7 decedați și 11 vindecați. Național- am ajuns la 5.202 cazuri aprilie 9, 2020 - România a ajuns la 5.202 cazuri de persoane infectate cu COVID 19, din care peste 400 noi cazuri în ultimele 24 de ore. La nivelul județului avem 76 teste pozitive. Șapte dintre cei infectați au decedat, iar 11 s-au vindecat.
Și angajații de la Stat ar putea fi trimiși curând în șomaj tehnic aprilie 9, 2020 - Guvernul pregătește o ordonanță de urgență prin care și angajații instituțiilor de stat vor fi trimiși acasă în șomaj tehnic pentru 15 zile pe lună, prin rotație. Anunțul îi aparține premierului Ludovic Orban:
AȘA DA! Cadrele medicale din județ vor fi testate de COVID 19! aprilie 9, 2020 - Odată cu noul aparat de testare COVID 19 de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, atenția s-a îndreptat asupra eroilor din prima linie. Astfel, s-a decis testarea tuturor cadrelor medicale din județ. Asta, pe lângă persoanele simptomatice.
FOTO/VIDEO: Mii de combinezoane și zeci de mii de măști pentru cei din prima linie în lupta contra coronavirusului aprilie 9, 2020 - A ajuns încă un transport de echipamente de protecție pentru cei ce luptă în prima linie împotriva coronavirusului. Astfel, mii de combinezoane și zeci de mii de măști au ajuns în depozitele ISU BN și urmează a fi împărțite.
Trei zone din județ, păzite și cu armata! E vorba de sute de persoane aflate în izolare! aprilie 9, 2020 - Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a hotărât ca în trei zone din județ, pe lângă poliție și jandarmerie, să patruleze și armata. E vorba de zone cu risc ridicat, fiind vorba de sute de persoane aflate în izolare. În unele - zeci de infectați, și chiar și decese.
Viceprimarul Cristian Niculae: Un dezvoltator software pune la dispoziția elevilor bistrițeni o platformă educațională! Ce permite aceasta: aprilie 9, 2020 - Autoritățile locale din Bistrița se pregătesc să semneze un parteneriat cu dezvoltatorul român de software Adservio și Telekom, pentru o platformă educațională dedicată elevilor din municipiu. Platforma va fi gratuită până la final de an, a anunțat viceprimarul municipiului Bistrița, Cristian Niculae.
SOLIDARITATE! 9 paramedici SMURD din Bistrița-Năsăud, în ajutorul colegilor din cel mai afectat județ de pandemia de Coronavirus aprilie 9, 2020 - 9 paramedici SMURD din Bistrița-Năsăud vor lupta împotriva Coronavirusului în cel mai afectat județ de această pandemie, Suceava. În continuare, județul vecin se confruntă cu un deficit de personal la Serviciul Județean de Ambulanță.
Aquabis: Fără apă, astăzi în Rodna și Bistrița Bârgăului aprilie 9, 2020 - Locuitorii din Rodna și Bistrița Bârgăului rămân astăzi fără apă potabilă, pentru câteva ore, anunță Aquabis. 
În sfârșit se fac teste pentru Covid-19 și la Bistrița! Primul test, realizat la Spitalul Județean de Urgență aprilie 9, 2020 - Ieri a fost făcut la Bistrița primul test pentru Covid-19, la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, cu aparatul achiziționat de unitatea medicală special pentru acest scop. Un alt aparat care aparține Direcției Sanitar Veterinare este în teste.
Încă un bistrițean și-a pierdut viața, după ce a fost diagnosticat cu Covid-19 aprilie 9, 2020 - Un bărbat de 51 de ani din Bistrița-Năsăud diagnosticat cu Covid-19 a murit. Acesta era în spital de o săptămână, iar în ultimele zile starea sa s-a agravat, fiind intubat.
Ioan Turc (PNL):  Utilizarea „soluției pe bază de clor” e frecție la picior de lemn. Dezinfecția stradală, cu stropitoarea aprilie 8, 2020 - Utilizarea „soluției pe bază de clor” pe străzile din Bistrița „e cam frecție la picior de lemn”, susține liderul PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc. Acesta le reproșează autorităților că fac dezinfecție stradală „cu stropitoarea”... 
Delicioasa mousse cu ciocolată, mascarpone și zmeură de la Cofetăria Cristina v-ar putea îndulci și vouă ziua…! aprilie 8, 2020 - Minitorturile preparate cu atâta pasiune și pricepere la Cofetăria Cristina, ca și profiterolul sau delicioasele mousse cu ciocolată, mascarpone și zmeură au toate șansele să vă îndulcească definitiv ziua…!
Aquabis: Trei străzi din Bistrița rămân mâine fără apă aprilie 8, 2020 - Trei străzi din Bistrița rămân mâine fără apă, pentru câteva ore, anunță Aquabis. Despre ce străzi este vorba: 
OFICIAL: Spitalul din Năsăud, spital suport pentru pacienții cu COVID 19! aprilie 8, 2020 - Ministerul Sănătății a anunțat că Spitalul Orășenesc Năsăud devine spital suport pentru pacienții cu Covid 19. Informația a fost publicată aseară în Monitorul Oficial.
VIDEO: Dumitru Bușcoiu, primarul din Zagra: „Deocamdată nu întâmpinăm greutăți” aprilie 8, 2020 - Dumitru Bușcoiu, primarul din Zagra, a recunoscut că oamenii i-au cerut mai întâi drumuri puse la punct. Din cauza crizei generate de coronavirus, la ultima ședință, consilierii săi au votat prin telefon.
Cât te costă o cafea de calmare după cearta cu iubita? 2.000 de lei! aprilie 8, 2020 - Una dintre cele mai scumpe cafele a fost băută zilele trecute de un bistrițean. Acest a plătit 2.000 de lei pentru cafeaua de calmare după cearta cu iubita. Ingredientul principal? Lipsa justificării deplasării!
Reteg: Încă un bărbat depistat cu COVID-19, după întâlnirile ilegale, a decedat! aprilie 8, 2020 - Un bărbat de 52 de ani din Reteag a decedat aseară, la spital. Acesta participase la întâlnirile religioase organizate ilegal. Bărbatul avea și alte afecțiuni. Azi va fi îngropat.
72 bistrițeni infectați, 6 decedați, 11 vindecați! La nivel național avem 344 cazuri pozitive în 24 de ore! aprilie 8, 2020 - În ultimele 24 de ore, în județul Bistrița-Năsăud doar două persoane au fost confirmate pozitiv la infectarea cu COVID-19. Avem 72 de persoane depistate pozitiv, 6 bistrițeni decedați și 9 vindecați. La nivel național s-au înregistrat 344 de noi cazuri pozitive de la ultima raportare. S-a ajuns astfel la 4.761 români infectați.
Bistrițenii ar putea fi obligați să poarte mască TOT timpul! CARE e „piedica”: aprilie 8, 2020 - În mai multe județe din țară, dar și într-o comună din județul nostru, purtarea măștii e OBLIGATORIE! Prefectul a anunțat că s-ar putea ca și bistrițenii TOȚI să fie obligați să poarte mască. Dar există o mică problemă: