14.3 C
Bistrița
miercuri, septembrie 27, 2023

EXCLUSIV: Primul pacient diagnosticat cu COVID 19 lămurește situația de la Năsăud! „Nu am spus că eram singur ci că m-am autoizolat! La fel și fratele meu! Știau toți!”

Bistrițeanul.ro l-a contactat în urmă cu puțin timp pe Alin, tânărul de 32 de ani din Năsăud, primul caz diagnosticat pozitiv cu COVID 19 în Bistrița-Năsăud. Astăzi, la Cluj, a ajuns și fratele său, depistat la rându-i pozitiv cu același virus. Tot astăzi s-a aflat că cei doi frați au stat împreună în același apartament. Pentru a lămuri situația, Alin a răspuns tuturor întrebărilor reporterilor Bistrițeanul.ro. AFLAȚI cine știa toată situația celor doi și cum decurge comunicarea între instituții și comunicarea oficială cu mass media, în care ascunderea adevărului prin omisiune poate duce la situații confuze ca aceasta, dar și câte persoane au mai venit cu cei doi din Italia și unde sunt acum:

În 17 Martie, Instituția Prefectului anunța primul caz de infectare cu Coronavirus în Bistrița-Năsăud. „Bărbatul are 32 de ani și se pare că s-a întors din Italia. Potrivit Instituției Prefectului, bărbatul a intrat în țară în data de 9 martie. Acesta se afla în izolare la domiciliu, iar duminică noapte a sunat la 112 și a anunțat că se simte rău.  A fost transportat cu izoleta la spital și a fost testat pentru Coronavirus, rezultatele fiind pozitive. Noaptea trecută, bărbatul a fost transportat la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca. Ancheta epidemiologică este în desfășurare”, scriam atunci.

Informația fusese confirmată pentru Bistriteanul.ro și de viceprimarul orașului Năsăud și ulterior de către Instituția Prefectului. „Potrivit viceprimarului orașului Năsăud, Dorin Vlașin, bărbatul nu este căsătorit și nu are copii, iar când s-a întors în țară s-a autoizolat într-un apartament din Năsăud și nu ar fi avut contact cu nimeni, nici măcar cu părinții, respectând astfel regulile impuse de autorități”, scriam tot noi. Câteva ore mai târziu, Bistrițeanul.ro, cu ajutorul unui cititor care îl cunoștea pe tânărul diagnosticat, a obținut următorul mesaj audio din partea acestuia: EXCLUSIV- AUDIO: CE ne transmite tânărul confirmat pozitiv cu Coronavirus

Astăzi, după ce s-a aflat că fratele tânărului a fost diagnosticat tot pozitiv și că cei doi au locuit împreună, am luat legătura cu Alin și i-am cerut să lămurească situația pentru cititorii Bistrițeanul.ro. Așadar, tânărul spune că mesajul său s-a referit exclusiv la izolarea sa și la măsurile pe care el le-a luat pentru a-i proteja pe cei din jur și că nu s-a referit la fratele său pentru că, o dată, nu l-a întrebat nimeni și, mai apoi, pentru că știa că și acesta respectă autoizolarea la fel ca și el. Mai mult, DSP BN știa de faptul că cei doi sunt împreună în autoizolare, la fel ca și polițiștii, care veneau să îi verifice și ieșeau amândoi în geam, să confirme că sunt în casă.

Mai departe, tânărul a povestit tot traseul său, de la plecarea din Italia și cel al fratelui său, care a aterizat la Cluj, la patru zile diferență.

Așadar, Alin spune că el s-a întors acasă duminică noaptea spre luni, 8 spre 9 martie. În aeroport un prieten i-a lăsat mașina și a plecat. După cam o oră și jumătate, Alin s-a urcat în mașină și a plecat direct spre Năsăud. Important de menționat, în acel moment, pe aeroportul din Cluj nu i s-a cerut completarea niciunei declarații privind sosirea sa în țară. Ajuns acasă, acesta s-a autoizolat în apartamentul surorii sale, unul închirat, pe care sora sa i l-a eliberat, tocmai pentru a nu merge acasă, unde era mama bolnavă și trebuiau să rămână în siguranță, alături de sora și cumnatul său. Luni dimineața, mama l-a sfătuit telefonic să sune și să se anunțe că a venit din Italia, mama fiind cea care i-a făcut rost de numărul de telefon de la DSP BN, de la medicul de familie. A sunat, s-a anunțat și a rămas în izolare acasă. În tot acest timp, sora sau cumnatul erau cei care-i lăsau la ușă mâncarea. Joi a venit acasă, aterizând tot la Cluj, fratele vitreg al lui Alin. Tânărul, venind din aceeași zonă, a urmat exemplul fratelui său. Important, de această dată, pe aeroportul din Cluj, fratele său a completat o declarație și a anunțat de unde vine și unde merge. NU i s-a dat nicio indicație de autoizolare sau carantină, deși tânărul venea din zonă roșie – Italia – și declarase asta, spunându-i-se că nu e cazul dacă nu are febră sau alte simptome. Mai mult, cei de la Cluj i-au spus să meargă acasă cu trenul sau cu un taxi, alegând ultima variantă (șoferul știe pe cine a transportat și probabil așteaptă acum și el rezultatul analizei). A ajuns la Năsăud și s-a autoizolat alături de fratele său deși nu i se recomandase asta de la Cluj. Duminică seara, Alin face febră și anunță prin 112 acest lucru. Este preluat cu o ambulanță și adus la Bistrița, unde i se recoltează probe și este internat la Boli Infecțioase, în Bistrița. În ziua următoare îi vine rezultatul și este transportat cu isoleta la Cluj, tot la secția Boli Infecțioase, unde sunt tratați pacienții diagnosticați cu Coronavirus din Ardeal. În tot acest timp, fratele său a fost în izolare la domiciliu, aspect verificat zilnic de polițiști, o confirmă și sursele Bistrițeanul.ro din Năsăud. Pentru că la un momentat la urechile reporterilor Bistriteanul.ro au ajuns informații că fratele său s-ar fi plimbat prin oraș, Alin neagă vehement: „Am stat împreună de joi până duminică. Eram verificați de polițiști, ieșeam la geam să ne vadă pe amândoi. Sigur a fost verificat și în continuare. Nu se poate spune că nu știau. Știau și cei de la DSP și știau și polițiștii, doar eram verificați o dată pe zi, când eram și eu, apoi de două ori pe zi, am înțeles de la fratele meu. Iar la DSP BN aveam amândoi aceeași adresă, cum să nu se știe?!”

Așadar, cel puțin două instituții, Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud și Poliția Năsăud știau că în acel apartament stau cei doi frați în autoizolare. De altfel, și din declarația de astăzi a viceprimarului din Năsăud reiese că era de notorietate acest lucru: Am fost anunțat și eu că da, i-a sosit rezultatul pozitiv. La urma urmei, era de așteptat, dacă au stat amândoi în casă. Nu înțeleg de ce s-a lungit atâta cu rezultatele testării. Acuma, oricum el a stat în izolare, nu a mai avut contact cu nimeni de când pe fratele lui l-au dus la Cluj! ”, a confirmat, pentru Bistrițeanul.ro, viceprimarul orașului Năsăud, Dorin Vlașin.

De ce Instituția Prefectului, în momentul în care mai comunicau cu presa locală, a omis acest aspect, nu se știe. Important este că cei doi frați au respectat autoizolarea și că erau verificați dacă se întâmplă asta.

Alți câțiva colegi de muncă ai celor doi, doi din Năsăud, un altul din Bistrița și câțiva din Cluj sunt în carantină, din informațiile sale, un altul de pe Ilve este tot în autoizolare (toți lucrau la o companie din Mezo, lângă zona Lombardiei). Toți așteaptă rezultatul testelor, care, după cum se vede, întârzie nepermis de mult. Fratele tânărului din Năsăud a primit rezultatul după 8 zile, lunea trecută i-a fost recoltată prima probă, iar ieri alta.

Alin ne-a declarat că se simte bine, a depășit perioada de febră și tuse, spune că nu a făcut complicații, afirmând că în cazul său  Coronavirusul a fost asemănător unei răceli oarecare. Și fratele său se simte bine și deocamdată nu a făcut febră, dar a fost transferat la Cluj pentru tratament de specialitate.

Cu tristețe în glas, Alin ne-a declarat că se simte nedrept judecat de cei care comentează pe Facebook și îi aduc diverse acuzații, mai ales că el s-a comportat cât a putut de responsabil și nu a pus în pericol sănătatea nimănui, la fel ca și fratele său. „Lumea poate să creadă ce vrea, dar este nedrept. Eu știu ce am făcut să îi protejez, am fost conștient, am luat toate măsurile, i-am contactat pe toți, am anunțat, am făcut ce mi s-a spus, iar acum primesc asta…”

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Michaela’s Brasserie, Transmixt, Masterfoam și Tehnoprod Plast SRL

Michaela’s Brasserie are nevoie de ajutor cofetar, brutar – patiser și ospătar. Transmixt caută șoferi de autobuz. Se oferă salariu corect, bonuri de masă, condiții de lucru moderne, instruiri dedicate și alte avantaje specifice. Ce alte locuri de muncă sunt diponibile în Bistrița:

Cel Mai Cool Desert – Bubble Waffle – a ajuns la Năsăud!

Copiii și adolescenții din Năsăud sunt în extaz, de ieri! Cel mai cool desert – bubble waffle – a ajuns și în orașul lor! Cei doi foști colegi de liceu și-au extins afacerea delicioasă, deschizând un punct și în orașul academicienilor - Năsăud.

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest sunt invitați la Oradea pe 14 septembrie să se înscrie în programul ScaleOut 4X10, organizat de RBL și ING Bank

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj) sunt invitați la Oradea, pe 14 septembrie 2023, cu ocazia lansării ScaleOut 4x10 - program de scalare organizat de Fundația Romanian Business Leaders (RBL) și ING Bank România.