EXCLUSIV: Primul pacient diagnosticat cu COVID 19 lămurește situația de la Năsăud! “Nu am spus că eram singur ci că m-am autoizolat! La fel și fratele meu! Știau toți!”

EXCLUSIV: Primul pacient diagnosticat cu COVID 19 lămurește situația de la Năsăud! “Nu am spus că eram singur ci că m-am autoizolat! La fel și fratele meu! Știau toți!”

Bistrițeanul.ro l-a contactat în urmă cu puțin timp pe Alin, tânărul de 32 de ani din Năsăud, primul caz diagnosticat pozitiv cu COVID 19 în Bistrița-Năsăud. Astăzi, la Cluj, a ajuns și fratele său, depistat la rându-i pozitiv cu același virus. Tot astăzi s-a aflat că cei doi frați au stat împreună în același apartament. Pentru a lămuri situația, Alin a răspuns tuturor întrebărilor reporterilor Bistrițeanul.ro. AFLAȚI cine știa toată situația celor doi și cum decurge comunicarea între instituții și comunicarea oficială cu mass media, în care ascunderea adevărului prin omisiune poate duce la situații confuze ca aceasta, dar și câte persoane au mai venit cu cei doi din Italia și unde sunt acum:

În 17 Martie, Instituția Prefectului anunța primul caz de infectare cu Coronavirus în Bistrița-Năsăud. “Bărbatul are 32 de ani și se pare că s-a întors din Italia. Potrivit Instituției Prefectului, bărbatul a intrat în țară în data de 9 martie. Acesta se afla în izolare la domiciliu, iar duminică noapte a sunat la 112 și a anunțat că se simte rău.  A fost transportat cu izoleta la spital și a fost testat pentru Coronavirus, rezultatele fiind pozitive. Noaptea trecută, bărbatul a fost transportat la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca. Ancheta epidemiologică este în desfășurare”, scriam atunci.

Informația fusese confirmată pentru Bistriteanul.ro și de viceprimarul orașului Năsăud și ulterior de către Instituția Prefectului. “Potrivit viceprimarului orașului Năsăud, Dorin Vlașin, bărbatul nu este căsătorit și nu are copii, iar când s-a întors în țară s-a autoizolat într-un apartament din Năsăud și nu ar fi avut contact cu nimeni, nici măcar cu părinții, respectând astfel regulile impuse de autorități”, scriam tot noi. Câteva ore mai târziu, Bistrițeanul.ro, cu ajutorul unui cititor care îl cunoștea pe tânărul diagnosticat, a obținut următorul mesaj audio din partea acestuia: EXCLUSIV- AUDIO: CE ne transmite tânărul confirmat pozitiv cu Coronavirus

Astăzi, după ce s-a aflat că fratele tânărului a fost diagnosticat tot pozitiv și că cei doi au locuit împreună, am luat legătura cu Alin și i-am cerut să lămurească situația pentru cititorii Bistrițeanul.ro. Așadar, tânărul spune că mesajul său s-a referit exclusiv la izolarea sa și la măsurile pe care el le-a luat pentru a-i proteja pe cei din jur și că nu s-a referit la fratele său pentru că, o dată, nu l-a întrebat nimeni și, mai apoi, pentru că știa că și acesta respectă autoizolarea la fel ca și el. Mai mult, DSP BN știa de faptul că cei doi sunt împreună în autoizolare, la fel ca și polițiștii, care veneau să îi verifice și ieșeau amândoi în geam, să confirme că sunt în casă.

Mai departe, tânărul a povestit tot traseul său, de la plecarea din Italia și cel al fratelui său, care a aterizat la Cluj, la patru zile diferență.

Așadar, Alin spune că el s-a întors acasă duminică noaptea spre luni, 8 spre 9 martie. În aeroport un prieten i-a lăsat mașina și a plecat. După cam o oră și jumătate, Alin s-a urcat în mașină și a plecat direct spre Năsăud. Important de menționat, în acel moment, pe aeroportul din Cluj nu i s-a cerut completarea niciunei declarații privind sosirea sa în țară. Ajuns acasă, acesta s-a autoizolat în apartamentul surorii sale, unul închirat, pe care sora sa i l-a eliberat, tocmai pentru a nu merge acasă, unde era mama bolnavă și trebuiau să rămână în siguranță, alături de sora și cumnatul său. Luni dimineața, mama l-a sfătuit telefonic să sune și să se anunțe că a venit din Italia, mama fiind cea care i-a făcut rost de numărul de telefon de la DSP BN, de la medicul de familie. A sunat, s-a anunțat și a rămas în izolare acasă. În tot acest timp, sora sau cumnatul erau cei care-i lăsau la ușă mâncarea. Joi a venit acasă, aterizând tot la Cluj, fratele vitreg al lui Alin. Tânărul, venind din aceeași zonă, a urmat exemplul fratelui său. Important, de această dată, pe aeroportul din Cluj, fratele său a completat o declarație și a anunțat de unde vine și unde merge. NU i s-a dat nicio indicație de autoizolare sau carantină, deși tânărul venea din zonă roșie – Italia – și declarase asta, spunându-i-se că nu e cazul dacă nu are febră sau alte simptome. Mai mult, cei de la Cluj i-au spus să meargă acasă cu trenul sau cu un taxi, alegând ultima variantă (șoferul știe pe cine a transportat și probabil așteaptă acum și el rezultatul analizei). A ajuns la Năsăud și s-a autoizolat alături de fratele său deși nu i se recomandase asta de la Cluj. Duminică seara, Alin face febră și anunță prin 112 acest lucru. Este preluat cu o ambulanță și adus la Bistrița, unde i se recoltează probe și este internat la Boli Infecțioase, în Bistrița. În ziua următoare îi vine rezultatul și este transportat cu isoleta la Cluj, tot la secția Boli Infecțioase, unde sunt tratați pacienții diagnosticați cu Coronavirus din Ardeal. În tot acest timp, fratele său a fost în izolare la domiciliu, aspect verificat zilnic de polițiști, o confirmă și sursele Bistrițeanul.ro din Năsăud. Pentru că la un momentat la urechile reporterilor Bistriteanul.ro au ajuns informații că fratele său s-ar fi plimbat prin oraș, Alin neagă vehement: “Am stat împreună de joi până duminică. Eram verificați de polițiști, ieșeam la geam să ne vadă pe amândoi. Sigur a fost verificat și în continuare. Nu se poate spune că nu știau. Știau și cei de la DSP și știau și polițiștii, doar eram verificați o dată pe zi, când eram și eu, apoi de două ori pe zi, am înțeles de la fratele meu. Iar la DSP BN aveam amândoi aceeași adresă, cum să nu se știe?!”

Așadar, cel puțin două instituții, Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud și Poliția Năsăud știau că în acel apartament stau cei doi frați în autoizolare. De altfel, și din declarația de astăzi a viceprimarului din Năsăud reiese că era de notorietate acest lucru: Am fost anunțat și eu că da, i-a sosit rezultatul pozitiv. La urma urmei, era de așteptat, dacă au stat amândoi în casă. Nu înțeleg de ce s-a lungit atâta cu rezultatele testării. Acuma, oricum el a stat în izolare, nu a mai avut contact cu nimeni de când pe fratele lui l-au dus la Cluj! ”, a confirmat, pentru Bistrițeanul.ro, viceprimarul orașului Năsăud, Dorin Vlașin.

De ce Instituția Prefectului, în momentul în care mai comunicau cu presa locală, a omis acest aspect, nu se știe. Important este că cei doi frați au respectat autoizolarea și că erau verificați dacă se întâmplă asta.

Alți câțiva colegi de muncă ai celor doi, doi din Năsăud, un altul din Bistrița și câțiva din Cluj sunt în carantină, din informațiile sale, un altul de pe Ilve este tot în autoizolare (toți lucrau la o companie din Mezo, lângă zona Lombardiei). Toți așteaptă rezultatul testelor, care, după cum se vede, întârzie nepermis de mult. Fratele tânărului din Năsăud a primit rezultatul după 8 zile, lunea trecută i-a fost recoltată prima probă, iar ieri alta.

Alin ne-a declarat că se simte bine, a depășit perioada de febră și tuse, spune că nu a făcut complicații, afirmând că în cazul său  Coronavirusul a fost asemănător unei răceli oarecare. Și fratele său se simte bine și deocamdată nu a făcut febră, dar a fost transferat la Cluj pentru tratament de specialitate.

Cu tristețe în glas, Alin ne-a declarat că se simte nedrept judecat de cei care comentează pe Facebook și îi aduc diverse acuzații, mai ales că el s-a comportat cât a putut de responsabil și nu a pus în pericol sănătatea nimănui, la fel ca și fratele său. “Lumea poate să creadă ce vrea, dar este nedrept. Eu știu ce am făcut să îi protejez, am fost conștient, am luat toate măsurile, i-am contactat pe toți, am anunțat, am făcut ce mi s-a spus, iar acum primesc asta…”

 

Bistrița-Năsăud înregistrează încă un deces al unui bistrițean infectat cu COVID-19 iunie 2, 2020 - Grupul de Comunicare Strategică a emis un nou raport privind numărul de decese al românilor depistați cu COVID-19. Printre ultimele decese anunțate în urmă cu puțin timp se numără și un bistrițean.
OAMENI din BN: Eric Stana, absolvent CNAM, despre Romania Skillers. „Cel mai avantajos job în viitor, pentru tineri!” iunie 2, 2020 - Eric Stana a absolvit recent Colegiul „Andrei Mureșanu” din Bistrița și se pregătește pentru examenul de Bacalaureat. Din martie 2014, în timpul liber se ocupă de canalul Romania Skillers, pe Youtube. Se pot câștiga, uneori, sume exorbitante de milioane de euro. Cel mai bun lucru pe care l-a învățat în cei 5-6 ani de Youtube? „Merită să fii tu însuți. În orice situație și indiferent de circumstanțe...”
Vrei să te faci asistentă medicală? Au început înscrierile la Școala Sanitară Postliceală „Carol Davila” iunie 2, 2020 - Școala Sanitară postliceală „Carol Davila” Bistrița organizează sesiune de admitere pentru anul școlar 2020 / 2021.
Bătăușul de la KFC, reținut! Azi instanța va decide luarea unei măsuri preventive: iunie 2, 2020 - Prima zi de libertate ar putea fi ultima, cel puțin pentru o perioadă, pentru un tânăr din Bistrița. Acesta a lovit cu pumnul și accidentat cu mașina pe un alt tânăr. Întreaga scenă a avut loc ieri, la KFC.
S-a decis! CE se întâmplă cu mult așteptatele festivaluri UNTOLD, NEVERSEA și Electric Castle: iunie 2, 2020 - Tinerii, și nu numai, aștepau cu mare drag perioada verii. Festivalurile din sezonul cald adunau mii de persoane și distracția era la maxim. Pandemia de coronavirus a dat însă multe planuri peste cap. CE au decis organizatorii legat de festivalurile UNTOLD, NEVERSEA și Electric Castle:
VIDEO: Doi cai frumoși, noaptea, pe DJ 172 C iunie 2, 2020 - S-a întâmplat azi-noapte, pe drumul care leagă Ilva Mică de Strâmba. Doi cai se plimbau pe carosabil. La un moment dat, erau deja agitați din cauza mașinilor care treceau prin zonă. Frumoși, frumoși, dar periculoși... mai ales la ora respectivă... în trafic.
Bistrița-Năsăud: Patru cazuri pozitive în ultimele 24 de ore! La nivel național, 19.517 persoane infectate iunie 2, 2020 - Avem 340 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate patru cazuri noi de infecție cu coronavirus. La nivel național, în același interval de timp au fost raportate 119 de cazuri noi de infecție.
Ultimul răcnet, la Liceul de arte „Corneliu Baba” din Bistrița! iunie 2, 2020 - Elevii Liceului de arte „Corneliu Baba” au toate motivele să fie încântați. Au primit, zilele trecute, câteva intrumente de ultimă generație, dotate cu programe de utilizare a tehnologiei în creație. Liceul de Arte Corneliu Baba devine astfel singurul din județ care poate să furnizeze servicii specializate pe acest segment de piață.
Șase luni – Atât va ”suporta” pământul mașinile abandonate! Iar autoritățile pot chiar să le vândă iunie 2, 2020 - Un proiect de lege reglementează problema mașinilor abandonate. Astfel, după șase luni de zile, dacă nu e mutată sau revendicată, va fi luată de pe domeniul public. AFLĂ detalii și cine mai trebuie să-și dea acordul:
VIDEO – Un bistrițean a încercat un „botez” ad-hoc într-o baltă, dis-de-dimineață. Un polițist și un pompier l-au „salvat” iunie 2, 2020 - Intervenție neobișnuită pentru pompierii bistrițeni în această dimineață pe strada Burgului din municipiu. După ce a fredonat câteva cântece religioase, un bărbat s-a aruncat într-un bazin cu apă adânc de 4 metri. Acesta s-a ales cu o hipotermie, apa având doar 9 grade.
BN: Încă un deces în contextul pandemiei! Al 29- lea iunie 2, 2020 - Grupul de Comunicare Strategică a transmis o nouă informație privind decesele survenite în contextul pandemiei. Dacă la nivel național numărul deceselor ajunge la 1.279, la noi în județ s-a înregistrat al 29-lea.
Aquabis: Defecțiune pe rețeaua de apă, în patru localități ale județului. Stradă din Năsăud, fără apă potabilă până mâine iunie 2, 2020 - S-a înregistrat o defecțiune, pe rețeaua de apă, în două localități ale județului - anunță Aquabis. O stradă din Năsăud rămâne fără apă, până mâine:
FOTO/VIDEO: Prima zi de „liber” la terase! Bistrițenii nu s-au lăsat speriați de nori iunie 1, 2020 - Terasele din centrul istoric au fost luate cu asalt de bistrițenii care așteaptă de luni bune să se relaxeze la un suc în aer liber. Administratorii de localuri s-au adaptat și au făcut tot posibilul să respecte regulile impuse de Ministerul Sănătății, iar clienții nu s-au lăsat așteptați.
FOTO/VIDEO: Un bărbat a fost spulberat de tren în Livezile iunie 1, 2020 - Un grav accident a avut loc în localitatea Livezile. O persoană a fost lovită de tren. Victima prezenta leziuni incompatibile cu viața.
BN: S-a înregistrat al 28-lea deces al unei persoane diagnosticate cu COVID 19 iunie 1, 2020 - Grupul de Comunicare Strategică a transmis alte decese survenite în rândul celor depistați pozitiv cu COVID 19. Printre ele, și un bistrițean. Astfel, la nivelul județului, numărul celor decedați și depistați cu COVID 19 ajunge la 28.
FOTO/VIDEO – Agresiune la KFC: Ar fi primit un pumn și apoi ar fi fost târât după mașină iunie 1, 2020 - S-a întâmplat în urmă cu puțin timp, la KFC. Între doi bărbați s-a iscat o neînțelegere. Iar unul s-a ales cu un pumn, fiind târât după mașină. AFLĂ detalii:
TRIUMF: De la liceul din Bistrița, la prestigiosul Conservator din Amsterdam! Zeci de alte premii, în plină pandemie iunie 1, 2020 - Chitaristul Alexandru Grecu, absolvent al Liceului de muzică „Tudor Jarda”, a fost admis la prestigiosul Conservator din Amsterdam. Nu este singurul elev care a punctat o victorie. Deși au traversat o perioadă dificilă, în care mulți s-au străduit să-și mențină echilibrul – micii muzicieni de la „Tudor Jarda” se pot lăuda cu zeci de premii cucerite la concursurile online.
VIDEO Culisele furtului de aproape 10.000 de euro din weekend. Cum a reușit clujeanca să îl convingă pe bătrân să o lase în casă iunie 1, 2020 - Un bătrân de 88 de ani a fost prădat weekendul acesta de aproape 10.000 de euro de o clujeancă de 42 de ani. Aceasta a fost prinsă la scurt timp după furt, bătrânul semnalând la 112 dispariția sumei de bani. Cum a reușit femeia să îl convingă pe bătrân să o lase în casă.
VIDEO: Stadionul „Jean Pădureanu”, într-o ipostază inedită și impresionantă iunie 1, 2020 - Stadionul „Jean Pădureanu” - într-o ipostază inedită și impresionantă, într-un film publicat recent pe pagina de socializare a unei instituții din Bistrița. Mii de obiecte decorative de o rară frumusețe și cromatică oferă stadionului o imagine surprinzătoare:
PAZĂ canină, la Spitalul de pe Someșului?! Sau doar „îngeri păzitori”? iunie 1, 2020 - Bistrițenii care au avut de traversat strada Someșului, astăzi, în jurul prânzului, au avut parte de un peisaj neobișnuit. Chiar în fața secției de psihiatrie de pe strada Someșului, trotuarul părea „ocrotit” de o armată de „îngeri păzitori”.
Bistrița-Năsăud: Un singur caz pozitiv în ultimele 24 de ore! La nivel național, 19.398 persoane infectate iunie 1, 2020 - Avem 336 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore a fost înregistrat un singur caz nou de infecție cu coronavirus. La nivel național, în același interval de timp au fost raportate 141 de cazuri noi de infecție.
Se caută electrician auto, șef linie sau inginer constructor! NOI locuri de muncă, în Bistrița iunie 1, 2020 - NOI locuri de muncă sunt disponibile, în această săptămână, în Bistrița! Locuri disponibile de electrician auto, inginer constructor, excavatorist sau muncitori necalificați la PPPAuto, Betak, Leoni, Consult Imobil, Stewo Plastic sau Amicii Building! Se oferă condiții excelente de muncă și pachet salarial motivant:
FOTO – NERĂBDĂTORI: Copii și părinți, la expoziția LEGO, cu zeci de minute înainte de deschidere iunie 1, 2020 - Mult așteptata expoziție LEGO și-a deschis azi porțile. Cu zeci de minute înainte de ora deschiderii, părinți și copii erau deja prezenți în curtea muzeului. Primii copii s-au bucurat și de cadouri, uitând că au măștile pe năsuc și nu pot să se joace, așa cum o făceau altădată:
Vrei la terasă? Îți lași numele și numărul de telefon și apoi ești servit iunie 1, 2020 - Prima zi de vară vine cu mai multă libertate. Oamenii pot să se plimbe în voie și să servească ceva bun pe terasele localurilor. Doar că, înainte de a fi servit, TREBUIE îndeplinite câteva condiții. Între altele, clienții trebuie să-și completeze într-un registru numele și numărul de telefon.
Rostul de dimineață: Nebunul din tine care știe ce-i bine… iunie 1, 2020 - E chiar aici, în fața ta: Știe absolut totul despre tine. Este chiar nebunul care știe ce-i bine – pentru tine, pentru mine. Dar mai ales pentru tine… Și ar face orice ca să simtă mai bine…
FOTO- COLIBIȚA: Se redeschide Delice Pan – magazin și fast food! mai 31, 2020 - Cine caută relaxarea la Colibița și vrea să mânânce rapid ceva bun sau are nevoie de mici sau mai mari cumpărături pentru vacanța la cabană, inclusiv pâine, carne și produse din carne, să știe că s-a redeschis magazinul Delice Pan, începând de mâine, 1 Iunie! În magazin se găsesc inclusiv produse tradiționale cu specific local, iar dacă v-a prins foamea de la aerul tare din munte să știți că s-a deschis și fast food-ul unde se mânca rapid și ieftin în zonă.
Camerele de supraveghere din oraș, mai mult defecte decât funcționale mai 31, 2020 - Să nu pățești ceva pe domeniul public al Bistriței, fără să ai martori, că nu ai cum dovedi! A pățit-o un bistrițean care a încercat să obțină imaginile de pe o cameră de supraveghere din oraș. Răspunsul polițiștilor locali a fost halucinant ”Mai bine de jumătate nu funcționează”.
Avem primele vinuri Frizzante produse în Bistrița-Năsăud! mai 31, 2020 - Ce surpriză! Nu numai că Bistrița-Năsăud a început să aibă vinuri bune, recunoscute în plan național și chiar internațional, dar se diversifică oferta, facem și finețuri. Italienii de la Lechburg Lechința au scos primele vinuri frizzante, o variantă mai ușoară a vinurilor spumante precum șampania sau prosecco. Pentru această vară avem câteva mii de sticle de frizzante alb și rose marca Lechburg, pe care le gasiți deja pe rafturile celui mai mare magazin de băuturi din oraș - The Drinks Store. 
FOTO: Hai că se poate! Au reparat! mai 31, 2020 - Ieri, o gură de canal de pe o stradă din Bistrița, recent asfaltată, a cedat. Oamenii s-au revoltat și au încercat să rezolve singuri problema. Firma responsabilă de asfaltările din oraș s-a autosesizat în urma publicării articolului în care era semnalizată problema. În această dimineață problema a fost remediată.
Bistrița-Năsăud: Un singur caz pozitiv în ultimele 24 de ore! La nivel național, 19.257 persoane infectate mai 31, 2020 - Avem 335 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore a fost înregistrat un singur caz nou de infecție cu coronavirus. La nivel național, în același interval de timp au fost raportate 124 de cazuri noi de infecție.