EXCLUSIV: Un om de afaceri denunță CARACATIȚA CORUPȚIEI din Primăria Bistrița! CUM se creează o “problemă” și cum se rezolvă…

EXCLUSIV: Un om de afaceri denunță CARACATIȚA CORUPȚIEI din Primăria Bistrița! CUM se creează o “problemă” și cum se rezolvă…

Despre haosul și mafia din serviciul URBANISM al Primăriei Bistrița s-a vorbit mult, dar nimeni n-a avut curajul să denunțe public ceea ce se întâmplă acolo. Până acum. Un om de afaceri a cedat în fața bătăii de joc în formă continuată la care este supus de ani de zile de funcționarii și conducerea primăriei și dă în vileag toată CARACATIȚA CORUPȚIEI din Primăria Bistrița. Omul speră ca și alți bistrițeni și oameni de afaceri care au trecut sau trec prin situațiile descrise de el să prindă curaj. Și să dea în vileag totul. Pentru că situația a escaladat, iar el a ajuns să plătească cu nervi și bani „pentru normalitate”. 

„Nu am cerut nimic ilegal, repet. Dar m-am săturat! Nu mai pot suporta bătaia lor de joc! Nu se mai termină…” – spune omul, care se pune la dispoziția organelor de anchetă cu documente și dovezi care să ateste ceea ce afirmă. Omul de afaceri ne-a cerut ca în spațiul public să-i păstrăm anonimatul, dar, la cererea organelor de anchetă vom dezvălui identitatea sursei noastre.  

Sătul de șpăgile care i se cer de fiecare dată când are de-a face cu serviciul Urbanism din Primăria Bistrița, bistrițeanul a decis să rupă tăcerea. Vrea să dea în vileag caracatița formată, tolerată și întreținută de ani de zile de cei care conduc instituția, în frunte cu primarul Ovidiu Teodor Crețu – despre care acesta afirmă că este „corupt și șantajabil”. 

Funcționari mai mici sau mai mari, toți sunt prinși într-o caracatiță care blochează eliberarea de documente în mod nejustificat. Totul pentru a crea situații de criză, care se pot rezolva sau amâna până la… gânduri mai bune. Situația a escaladat, iar în funcție de pilele pe care fiecare le are în primărie, documentele pot dispărea din dosare. Imobiliarii se pot faulta între ei, ba chiar pot dispărea dosare cu totul.

Trei poluri de forță decid cine, cum și când primește autorizații de construcții

Pentru că un singur articol nu ar fi suficient pentru a descrie toată „caracatița” din Urbanism, astăzi vom prezenta modul său de funcționare și cum se creează o criză.

Mulți bistrițeni se vor regăsi în situațiile descrise, pe la urechile reporterilor ajungând de-a lungul anilor multe situații similare cu cele relatate, dar prea puțini au avut curajul să denunțe ceea ce se întâmplă. Unii au făcut-o, dar, surpriză, plângerile s-au retras după intervenția primarului Ovidiu Crețu și s-a așezat batista pe țambal. Micii funcționari trebuiau protejați pentru că fiecare știe multe, iar astfel legătura dintre ei s-a țesut strâns prin „legea tăcerii”.

Sursa noastră spune că în Primăria Bistrița sunt trei poluri de forță care decid cine, cum și când primește autorizații de construcții sau orice alt act din zona Urbanismului: primarul Ovidiu Teodor Crețu, arhitectul șef Monica Pop și secretarul Floare Gaftone. În spatele fiecăruia sunt aliniați funcționarii din diversele structuri și birouri cu care fac echipă fiecare.

Personajele care fac parte din „caracatiță” sunt cam aceleași de pe vremea fostului primar Vasile Moldovan. Odată cu trecerea anilor ,„rețelele” s-au format și sudat foarte bine. Și așa se face că – dacă cineva nu se mișcă cu talent – poate aștepta după o autorizație cu anii. În timp ce altcineva, pe filiera potrivită, o poate scoate chiar în câteva zile.

În acest moment s-a ajuns însă ca „echipele” să se faulteze între ele. Devine tot mai complicat să scoți chiar și un banal act, pentru că fiecare s-a învățat să pretindă și să creeze crize. Să ceară încă un document și încă unul, și încă unul, până toată lumea e mulțumită și… sătulă.

CUM se creează o criză?

Cele mai mici probleme sunt la eliberarea certificatului de urbanism. Nu e de mirare, „clienții” trebuie prinși în pânza de paianjen de la Urbanism cu proiectul lor.

Adevăratele probleme încep însă la cererea de eliberare a autorizației de construcție. Odată depus dosarul la Registratură, se intră în circuit. Iar circuitul se tot blochează apoi prin cererea de diverse documente suplimentare. Culmea, mai NICIODATĂ nu se cere în scris, printr-un OPIS, un document oficial, semnat de funcționari, completarea dosarului cu alte documente de care ar fi nevoie pentru respectarea legii.

Totul se desfășoară VERBAL. Așa afli că îți lipsește o hârtie, iar fără ea nu ți se poate elibera mult râvnita „autorizație de construcție”. Cei „cuminți” și darnici pot rezolva ca documentul să ajungă în dosar ocolind Registratura. Iar cei care se fac că nu prind sau nu înțeleg mecanismul iau „pedeapsa”. Sunt trimiși la Registratură, unde termenul de așteptare al unui răspuns se poate prelungi până la 30 de zile.

Și fix atât se prelungește, dacă nu câștigi între timp bunăvoința cui trebuie.

„Crizele” se termină fix când vor funcționarii…

Ai crede că odată depus documentul care ți s-a cerut, gata, vei obține autorizația. Doar ai depus toate actele! Ei, nu stau lucrurile chiar așa în Primăria Bistrița. Între timp, să vezi supriză, mai ai nevoie de un nou document, de care nu ți s-a spus până atunci. Sau care, între timp, a dispărut din dosar.

Și iarăși ai de ales între varianta ocolitoare, fără 30 de zile pe la Registratură, sau “pedeapsa”, pe la Registratură.

„Crizele” pot apărea de câte ori vor funcționarii și se termină fix când vor ei și au căzut cu toții la pace, sunt cu toții mulțumiți. Așa se face că unii obțin autorizația sau orice alt document important în câteva zile. Iar alții pot aștepta și cu anii pentru autorizarea unei construcții absolut legale. Aceasta  respectă toate normele în vigoare. Dar solicitantul nu a înțeles „mecanismul” de autorizare și cum trebuie el uns ca să funcționeze „ceas”. 

Mai mult, funcționarii Primăriei Bistrița au ajuns să își condiționeze semnătura cerând modificări în proiecte după bunul plac… Modificări legate de înălțimi sau culoare. Totul peste proiectul arhitectului care semnează lucrarea sau peste cerința beneficiarului.

Cât de mult contează arhitectul pe care îl alegi…

Cu arhitecții e o altă discuție și o să vă explicăm într-un articol viitor cât de mult contează arhitectul pe care ți-l alegi, în funcție de zona unde construiești. Musai trebuie să fie unul scump, din motive lesne de înțeles, dar care are legăturile și intrările potrivite în Primăria Bistrița. 

Să nu credeți că odată cu obținerea autorizației de construcție, nervii și stresul cu funcționarii Primăriei Bistrița s-au terminat.

Tangoul final se dă atunci când ai nevoie, după ce ai ridicat construcția, de Procesul Verbal de Recepție la Terminarea Lucrărilor. Și aici termenul se poate prelungi și cu câteva luni, tot prin același mecanism.

Acte peste acte solicitate la fel, doar verbal. Iar odată aduse, se cer altele și altele. Până când ajungi la disperare și ești dispus să faci orice, numai să se termine chinul.

Omul de afaceri susține că mecanismul poate fi ușor demascat de organele de anchetă. Acestea pot verifica felul în care anumite dosare ajung să se depună de mai multe ori la Registratură, fără să iasă oficial niciodată din primărie. Mai mult, omul zice că sunt funcționari de rang înalt din Primăria Bistrița care dețin apartamente în construcții ridicate evident prin încălcarea legii. Iar alții au averi nejustificat de mari prin prisma salariilor de funcționari. Mai mult, copiii lor au devenit proprietari de apartamente în Bistrița, Cluj sau Sibiu. 

„Au ajuns funcționarii din Primăria Bistrița să trăiască mai bine decât oamenii de afaceri pe spatele lor și prin forțarea legii în interesul lor. Lor nu le pasă că în spatele unui om de afaceri sunt angajați care trebuie plătiți, furnizori, clienți care își așteaptă casele. Noi ar trebui să fim un partener pentru Primăria Bistrița! Pentru că plătim sute de milioane pentru autorizări. Plătim statului din vânzarea fiecărui apartament. Este un lanț în spate din care și statul are de câștigat, nu doar noi. Iar noi am ajuns să fim taxați separat de funcționari pentru eliberarea fiecărui act. Nu mai pot accepta și tolera asta. Gata. Mi-a ajuns”, a declarat afaceristul pentru Bistrițeanul.ro.

Primarul din Parva, revoltat că părinții trebuie să suporte naveta copiilor la școală: „Suma de 400 de lei pentru un elev este prea mare” februarie 27, 2021 - Ioan Strugari, primarul comunei Parva, atrage atenția că în contextul în care naveta elevilor la școală nu va fi decontată, mulți părinți din localitate care au copii la liceele din Năsăud sau Bistrița nu își vor putea permite să plătească transportul. Transportul lunar pentru un singur elev costă în jur de 400 de lei.
Via Transilvanica, cea mai lungă potecă din țară, va avea propriul maraton februarie 27, 2021 - După ce anul trecut cei de la Tășuleasa Social au fost nevoiți să anuleze Via Maria Theresia, anul acesta, asociația anunță un nou maraton, care se va desfășura pe Via Transilvanica, cea mai lungă potecă din țară, la amenajarea căreia voluntarii și autoritățile locale din mai multe județe lucrează deja de câțiva ani.
FOTO: În acest an celebrăm 1 Martie cu mărțișoare dulci, de la Cuptorul lu Buna! februarie 27, 2021 - În locul unor mărțișoare de tinichea, lipsite de suflet sau semnificație, vă propunem – în acest an – să dăruiți mărțișoare dulci. Sunt delicioase, sunt naturale, sunt coapte în Cuptorul lu Buna (băcănia deschisă pe Independenței nr 73) și vor încălzi, cu siguranță, sufletul celor care le primesc în dar!
O femeie s-a prăbușit în curtea casei! Familia știa că e însărcinată! CE s-a descoperit: februarie 27, 2021 - Un echipaj al ISU BN și unul al SAJ au ”zburat” spre Șieu. O femeie însărcinată s-a prăbușit în curtea casei sale. Medicii dau o luptă contra cronometru pentru a o salva.
INEDIT: 100 de zile de școală la Logos + 100 de bomboane = 100 de copii fericiți… la Vaslui februarie 27, 2021 - Elevii de la Logos au sărbătorit ieri 100 de zile de la începutul anului școlar 2020 - 2021. Copiii s-au gândit și la cei mai nefericiți, cum sunt, de pildă, colegii lor din Vaslui. Așa că au decis să îmbine ceea ce au învățat la școală - GENEROZITATEA - cu această aniversare. Au adunat bomboane ce vor aduce zâmbete pe fețele micuților din Vaslui.
OFICIAL: Ciceu Giurgești, de mâine dimineață, în carantină! VEZI modelul de declarație pentru a putea ieși din casă: februarie 26, 2021 - Comuna Ciceu Giurgeștui va intra, de mâine dimineață, în carantină. Timp de două săptămâni comuna va avea filtre la intrare și ieșire. Iar sătenii vor putea ieși din casă doar pe baza unei declarații. VEZI cum arată declarația:
VIDEO – Sorin Hognogi, primarul din Spermezeu, atacă dur clasa politică: „În continuare ne angajăm rudele și ne punem consilieri – soțiile” februarie 26, 2021 - Sorin Hognogi, primar în Spermezeu: „Fac parte din mediul politic-administrativ doar de 12 ani… Dar parcă nu avansăm deloc. Parcă atunci când ceva începe să funcționeze bine, apare cineva și pune parcă frână la toate cele 4 roți odată. În continuare funcționăm după nepotisme. În continuare ne angajăm rudele, în continuare ne punem consilieri – soțiile...”
VIDEO – Paul Știr: An nou, problemă veche! Nu știm cum plătim asistenții personali ai persoanelor cu handicap februarie 26, 2021 - Primarul comunei Căianu Mic, Paul Știr, a explicat azi, în cadrul unei conferințe la sediul PSD că actuala Guvernare nu a găsit soluții pentru o problemă veche: plata asistenților personali ai persoanelor cu handicap. ”Nici în 2020 nu am știut cât va contribui Statul, nici acum nu știm. Și la Căian au rămas fără salarii două luni de zile” a declarat primarul.
„Efectul pervers” al mutării secției de Oncologie la Hotel Krone: medicii sunt amendați pentru că nu au unde parca regulamentar februarie 26, 2021 - Hotelul Krone a fost preluat de Consiliul Județean și găzduiește momentan secția de Oncologie a Spitalului de Urgență. Lipsa locurilor de parcare din zonă își spune cuvântul: medicii sunt nevoiți să își lase mașinile pe unde pot și se trezesc cu amenzi.
VIDEO: Primarul comunei Zagra: S-ar putea să ne confruntăm cu abandonul școlar din cauza închiderii școlii din Suplai februarie 26, 2021 - Aproape 30 de copii vor fi nevoiți să facă naveta la școală, din toamnă, după ce ISJ BN a decis să pună lacătul pe o școală și pe o grădiniță din comuna Zagra. ”Mi s-a spus că nu sunt bani și că școala trebuie să fie rentabilă. Păi nu educația e esențială? La Suplai ne putem lovi de un abandon școlar!” a spus primarul comunei Zagra, Eugen Bușcoi.
RĂZBUNARE EXTREMĂ! S-a certat cu părinții și le-a dat foc la casă februarie 26, 2021 - Un tânăr de 30 de ani a dat foc casei părinților săi, în urma unor discuții în contradictoriu cu aceștia. Casa din Budești a celor doi a fost distrusă în proporție de 50%. Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore.
Luni se deschid două noi centre de vaccinare! februarie 26, 2021 - Două centre de vaccinare se vor deschide luni, 1 martie 2021. De azi se fac programările în platformă. UNDE vor fi amenajate cele două centre:
Și Primăria Beclean se digitalizează! Taxele și impozitele se pot plăti online! februarie 26, 2021 - Vești bune pentru beclenari! Primăria orașului a urmat exemplul altor administrații, oferind câteva servicii în format digital! Astfel, de ieri, taxele și impozitele pot fi plătite online.
Ciceu Giurgești va intra în carantină! CE ar fi dus la o asemenea incidență: februarie 26, 2021 - Comuna Ciceu Giurgești va intra în carantină, după ce incidența cazurilor COVID a depășit 10/1.000. Astăzi la ora 12.00 va avea loc ședința în care se ia decizia finală, dar ”demersul e deja făcut”, conform prefectului județului. CE ar fi dus la o asemenea creștere a cazurilor:
Aquabis: Fără apă potabilă astăzi în Rusu Bârgăului și Negrilești februarie 26, 2021 - O parte dintre locuitorii din Rusu Bârgăului și Negrilești rămân astăzi, 26 februarie 2021, fără apă potabilă pentru câteva ore - anunță Aquabis. 
Auditul, marele „mister” din Primăria Bistrița. Primarul Ioan Turc evită răspunsuri pe tema asta și în fața consilierilor locali februarie 26, 2021 - După „incidentul” cu firma de audit mult-lăudată de municipalitate, la care s-a renunțat după ce primarul Ioan Turc a constatat că administratoarea acesteia are probleme penale, edilul Bistriței pare să evite constant orice răspuns sau informație despre auditul în instituție.
TRANSMIXT: De luni, 1 martie, elevii navetiști din Bistrița-Năsăud NU mai pot circula gratuit cu autobuzul februarie 26, 2021 - Transmixt Bistrița a anunțat ieri seară că elevii navetiști din județ care aveau abonamente gratuite pentru transportul în comun NU le mai pot folosi, pentru că nu mai sunt valabile. Care este motivul:
FOTO/VIDEO: Accident cu victimă încarcerată în Jelna februarie 26, 2021 - Echipajele de intervenție ale ISU BN, SAJ BN și IPJ BN au fost solicitate în Jelna, la un accident rutier. Două autoturisme au colizionat, una părăsind partea carosabilă. O persoană a rămas încarcerată.
Accesare grant pentru capital de lucru februarie 26, 2021 - Societatea GUZU & KRAFT SRL anunță lansarea proiectul cu titlul „Accesare grant pentru capital de lucru” proiect nr RUE M2-3363 înscris în cadrul Măsurii „Granturi pentru capital de lucru”, instituită prin OUG nr 130/2020.
FOTO/VIDEO: Accident cauzat de un șofer începător pe Petru Maior. O femeie a rămas blocată februarie 26, 2021 - Un accident rutier a avut loc în această dimineață pe strada Petru Maior din municipiu. Un șofer începător a pierdut controlul volanului, a pătruns pe contrasens, lovind din plin o altă mașină. O femeie- pasagerul din dreapta- a rămas blocată în autoturism.
FOTO/VIDEO: TRAGEDIE pe Bulevardul Decebal! Pompierii au intervenit cu scara, la etajul patru februarie 25, 2021 - O bistrițeancă a sunat la 112 cerând ajutor pompierilor, după ce soțul ei nu-i răspundea. Echipajul ISU BN de intervenție la înălțime a ajuns rapid în zonă, dar din păcate, a fost prea târziu.
FOTO: Jandarmii au ”devenit” pompieri, după ce o mașină s-a aprins în mers februarie 25, 2021 - Un șofer a tras rapid mașina pe dreapta, de sub capotă ieșind fum. Când a ridicat capota, flăcările au izbucnit cu putere. Un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă a oprit și intervenit prompt, reducând astfel pagubele.
Prundu Bârgăului: Tânără însărcinată, lovită de o mașină condusă de un începător februarie 25, 2021 - Un accident rutier a avut loc în această seară în Prundu Bârgăului. O tânără însărcinată a fost lovită de o mașină. Victima a ajuns la spital.
În an pandemic, doar 14% din locurile de cazare din hotelurile și pensiunile din județ au fost efectiv ocupate februarie 25, 2021 - Pandemia de Covid-19 a lovit puternic în turismul global. Deși românii s-au orientat spre destinații din țară, anul trecut au fost ocupate cu 15% mai puține locuri de cazare, comparativ cu 2019. În Bistrița-Năsăud, doar 14% dintre locurile de cazare disponibile în hoteluri și pensiuni au fost ocupate.
VIDEO – Emoționant omagiu, la „Cuibul Visurilor” din Maieru: O expoziție de pictură, în amintirea unei mari campioane olimpice februarie 25, 2021 - Muzeul „Cuibul visurilor” din Maieru a inaugurat zilele trecute un emoționant omagiu în amintirea unei mari campioane olimpice. Este vorba despre atleta Maria Cioncan, originară din Maieru, care s-a stins la vârsta de 29 de ani, în urma unui tragic accident de mașină, în ianuarie 2007. Sportiva este celebrată în satul natal în peste 150 de picturi și desene ale copiilor.
Autorii a două furturi de la finele lui 2020, identificați de polițiști! februarie 25, 2021 - Un card cu tot cu PIN pe el și o sumă frumușică de bani au fost furate, din Maieru și Rodna, la finele anului trecut. Ieri, polițiștii bistrițeni au reușit să identifice autorii celor două furturi. Paguba totală ajunge la 13.500 de lei.
VIDEO: Mureșan (ISJ) recidivează! Rade școala din Suplai și grădinița din Aluniș fără să lupte pentru ele: „Legea e lege” februarie 25, 2021 - Aproape 30 de copii din Suplai și Aluniș vor fi nevoiți să facă naveta din toamna acestui an la Poienile Zagrei și respectiv Zagra la școală, după ce școala și respectiv grădinița din localitate se desființează. Reacția șefului ISJ la situația copilașilor de 6-7 ani care trebuie să coboare de pe munte cu noaptea în cap și să mai facă încă 10 km până la școală: „Legea e lege și trebuie s-o respectăm”.
Judecătorii despre profesorul bătăuș de la Șanț: „Cele trei minore resimt o stare de temere profundă față de profesor” februarie 25, 2021 - Judecătorii de la Năsăud l-au iertat o dată pe profesorul bătăuș de sport de la Șanț. În ianuarie însă l-au condamnat la un an și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru purtare abuzivă la. Judecătorii au ajuns la concluzia că profesorul a semănat teroare în rândul elevilor, care se temeau teribil de excesele acestuia de furie.
Ministerul Educației se spală pe mâini privind tradiția de Mărțișor și 8 Martie! Decizia finală și posibila vină cade în cârca fiecărei unități școlare februarie 25, 2021 - Ministerul Educației a trimis un comunicat aseară prin care anunța că „nu intervine în tradiția de Mărțișor și 8 martie”. Deși legea spune că NU e voie schimbul de obiecte, în contextul pandemiei, Ministerul Educației spune că e decizia fiecărei unități de învățământ.
FOTO: Un transport agabaritic i-a spart televizorul! CUM a fost posibil: februarie 25, 2021 - Un incident bizar a avut loc aseară, în Herina. Un transport agabaritic a agățat cablurile de internet din localitate. Ghinionul unui bărbat a fost că i-a tras inclusiv televizorul, lovindu-l de perete și spărgându-l.