EXCLUSIV: Un om de afaceri denunță CARACATIȚA CORUPȚIEI din Primăria Bistrița! CUM se creează o “problemă” și cum se rezolvă…

EXCLUSIV: Un om de afaceri denunță CARACATIȚA CORUPȚIEI din Primăria Bistrița! CUM se creează o “problemă” și cum se rezolvă…

Despre haosul și mafia din serviciul URBANISM al Primăriei Bistrița s-a vorbit mult, dar nimeni n-a avut curajul să denunțe public ceea ce se întâmplă acolo. Până acum. Un om de afaceri a cedat în fața bătăii de joc în formă continuată la care este supus de ani de zile de funcționarii și conducerea primăriei și dă în vileag toată CARACATIȚA CORUPȚIEI din Primăria Bistrița. Omul speră ca și alți bistrițeni și oameni de afaceri care au trecut sau trec prin situațiile descrise de el să prindă curaj. Și să dea în vileag totul. Pentru că situația a escaladat, iar el a ajuns să plătească cu nervi și bani „pentru normalitate”. 

„Nu am cerut nimic ilegal, repet. Dar m-am săturat! Nu mai pot suporta bătaia lor de joc! Nu se mai termină…” – spune omul, care se pune la dispoziția organelor de anchetă cu documente și dovezi care să ateste ceea ce afirmă. Omul de afaceri ne-a cerut ca în spațiul public să-i păstrăm anonimatul, dar, la cererea organelor de anchetă vom dezvălui identitatea sursei noastre.  

Sătul de șpăgile care i se cer de fiecare dată când are de-a face cu serviciul Urbanism din Primăria Bistrița, bistrițeanul a decis să rupă tăcerea. Vrea să dea în vileag caracatița formată, tolerată și întreținută de ani de zile de cei care conduc instituția, în frunte cu primarul Ovidiu Teodor Crețu – despre care acesta afirmă că este „corupt și șantajabil”. 

Funcționari mai mici sau mai mari, toți sunt prinși într-o caracatiță care blochează eliberarea de documente în mod nejustificat. Totul pentru a crea situații de criză, care se pot rezolva sau amâna până la… gânduri mai bune. Situația a escaladat, iar în funcție de pilele pe care fiecare le are în primărie, documentele pot dispărea din dosare. Imobiliarii se pot faulta între ei, ba chiar pot dispărea dosare cu totul.

Trei poluri de forță decid cine, cum și când primește autorizații de construcții

Pentru că un singur articol nu ar fi suficient pentru a descrie toată „caracatița” din Urbanism, astăzi vom prezenta modul său de funcționare și cum se creează o criză.

Mulți bistrițeni se vor regăsi în situațiile descrise, pe la urechile reporterilor ajungând de-a lungul anilor multe situații similare cu cele relatate, dar prea puțini au avut curajul să denunțe ceea ce se întâmplă. Unii au făcut-o, dar, surpriză, plângerile s-au retras după intervenția primarului Ovidiu Crețu și s-a așezat batista pe țambal. Micii funcționari trebuiau protejați pentru că fiecare știe multe, iar astfel legătura dintre ei s-a țesut strâns prin „legea tăcerii”.

Sursa noastră spune că în Primăria Bistrița sunt trei poluri de forță care decid cine, cum și când primește autorizații de construcții sau orice alt act din zona Urbanismului: primarul Ovidiu Teodor Crețu, arhitectul șef Monica Pop și secretarul Floare Gaftone. În spatele fiecăruia sunt aliniați funcționarii din diversele structuri și birouri cu care fac echipă fiecare.

Personajele care fac parte din „caracatiță” sunt cam aceleași de pe vremea fostului primar Vasile Moldovan. Odată cu trecerea anilor ,„rețelele” s-au format și sudat foarte bine. Și așa se face că – dacă cineva nu se mișcă cu talent – poate aștepta după o autorizație cu anii. În timp ce altcineva, pe filiera potrivită, o poate scoate chiar în câteva zile.

În acest moment s-a ajuns însă ca „echipele” să se faulteze între ele. Devine tot mai complicat să scoți chiar și un banal act, pentru că fiecare s-a învățat să pretindă și să creeze crize. Să ceară încă un document și încă unul, și încă unul, până toată lumea e mulțumită și… sătulă.

CUM se creează o criză?

Cele mai mici probleme sunt la eliberarea certificatului de urbanism. Nu e de mirare, „clienții” trebuie prinși în pânza de paianjen de la Urbanism cu proiectul lor.

Adevăratele probleme încep însă la cererea de eliberare a autorizației de construcție. Odată depus dosarul la Registratură, se intră în circuit. Iar circuitul se tot blochează apoi prin cererea de diverse documente suplimentare. Culmea, mai NICIODATĂ nu se cere în scris, printr-un OPIS, un document oficial, semnat de funcționari, completarea dosarului cu alte documente de care ar fi nevoie pentru respectarea legii.

Totul se desfășoară VERBAL. Așa afli că îți lipsește o hârtie, iar fără ea nu ți se poate elibera mult râvnita „autorizație de construcție”. Cei „cuminți” și darnici pot rezolva ca documentul să ajungă în dosar ocolind Registratura. Iar cei care se fac că nu prind sau nu înțeleg mecanismul iau „pedeapsa”. Sunt trimiși la Registratură, unde termenul de așteptare al unui răspuns se poate prelungi până la 30 de zile.

Și fix atât se prelungește, dacă nu câștigi între timp bunăvoința cui trebuie.

„Crizele” se termină fix când vor funcționarii…

Ai crede că odată depus documentul care ți s-a cerut, gata, vei obține autorizația. Doar ai depus toate actele! Ei, nu stau lucrurile chiar așa în Primăria Bistrița. Între timp, să vezi supriză, mai ai nevoie de un nou document, de care nu ți s-a spus până atunci. Sau care, între timp, a dispărut din dosar.

Și iarăși ai de ales între varianta ocolitoare, fără 30 de zile pe la Registratură, sau “pedeapsa”, pe la Registratură.

„Crizele” pot apărea de câte ori vor funcționarii și se termină fix când vor ei și au căzut cu toții la pace, sunt cu toții mulțumiți. Așa se face că unii obțin autorizația sau orice alt document important în câteva zile. Iar alții pot aștepta și cu anii pentru autorizarea unei construcții absolut legale. Aceasta  respectă toate normele în vigoare. Dar solicitantul nu a înțeles „mecanismul” de autorizare și cum trebuie el uns ca să funcționeze „ceas”. 

Mai mult, funcționarii Primăriei Bistrița au ajuns să își condiționeze semnătura cerând modificări în proiecte după bunul plac… Modificări legate de înălțimi sau culoare. Totul peste proiectul arhitectului care semnează lucrarea sau peste cerința beneficiarului.

Cât de mult contează arhitectul pe care îl alegi…

Cu arhitecții e o altă discuție și o să vă explicăm într-un articol viitor cât de mult contează arhitectul pe care ți-l alegi, în funcție de zona unde construiești. Musai trebuie să fie unul scump, din motive lesne de înțeles, dar care are legăturile și intrările potrivite în Primăria Bistrița. 

Să nu credeți că odată cu obținerea autorizației de construcție, nervii și stresul cu funcționarii Primăriei Bistrița s-au terminat.

Tangoul final se dă atunci când ai nevoie, după ce ai ridicat construcția, de Procesul Verbal de Recepție la Terminarea Lucrărilor. Și aici termenul se poate prelungi și cu câteva luni, tot prin același mecanism.

Acte peste acte solicitate la fel, doar verbal. Iar odată aduse, se cer altele și altele. Până când ajungi la disperare și ești dispus să faci orice, numai să se termine chinul.

Omul de afaceri susține că mecanismul poate fi ușor demascat de organele de anchetă. Acestea pot verifica felul în care anumite dosare ajung să se depună de mai multe ori la Registratură, fără să iasă oficial niciodată din primărie. Mai mult, omul zice că sunt funcționari de rang înalt din Primăria Bistrița care dețin apartamente în construcții ridicate evident prin încălcarea legii. Iar alții au averi nejustificat de mari prin prisma salariilor de funcționari. Mai mult, copiii lor au devenit proprietari de apartamente în Bistrița, Cluj sau Sibiu. 

„Au ajuns funcționarii din Primăria Bistrița să trăiască mai bine decât oamenii de afaceri pe spatele lor și prin forțarea legii în interesul lor. Lor nu le pasă că în spatele unui om de afaceri sunt angajați care trebuie plătiți, furnizori, clienți care își așteaptă casele. Noi ar trebui să fim un partener pentru Primăria Bistrița! Pentru că plătim sute de milioane pentru autorizări. Plătim statului din vânzarea fiecărui apartament. Este un lanț în spate din care și statul are de câștigat, nu doar noi. Iar noi am ajuns să fim taxați separat de funcționari pentru eliberarea fiecărui act. Nu mai pot accepta și tolera asta. Gata. Mi-a ajuns”, a declarat afaceristul pentru Bistrițeanul.ro.

Supercom se revoltă: Vitalia ne împiedică să golim gunoiul! La propriu! iulie 7, 2020 - Supărare mare la Supercom, după începerea lucrărilor la celula II de la Tărpiu. Mașinile firmei derapează pe mâzgă și se împotmolesc în noroiul format de mașinile folosite la lucrări. Cum groapa de la Tărpiu e administrată de Vitalia, s-ar părea că războiul dintre cele două nu se mai termină.
Cristian Niculae: Ștergem „cu buretele” datorii de 3,7 milioane de lei! Plus alte facilități fiscale iulie 7, 2020 - S-a votat! Bistrițenii vor avea parte de mai multe facilități fiscale. Iar dacă ei își fac datoria de cetățeni, municipalitatea e și ea iertătoare. ”Ștergem datorii de 3,7 milioane de lei. Plus că sunt și alte facilități fiscale deja adoptate și mai așteptăm undă verde și pentru altele!” a declarat Cristian Niculae.
Aquabis: Stradă din Beclean, fără apă azi, pentru câteva ore iulie 7, 2020 - O stradă din Beclean va rămâne fără apă astăzi, 7 iulie 2020, pentru câteva ore - anunță Aquabis.
Bistrița-Năsăud: Opt cazuri pozitive, 12 vindecați și un deces. La nivel național, 29.620 persoane infectate iulie 7, 2020 - Avem 582 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore opt bistrițeni au fost infectați cu coronavirus, 12 persoane au fost declarate vindecate și externate, iar o persoană infectată cu COVID-19 a decedat. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 397 de cazuri noi de infecție.
FOTO: Percheziții în Bistrița-Năsăud, Vâlcea și Italia într-un dosar penal de fraudă informatică și spălare de bani iulie 7, 2020 - Percheziții în România și Italia, mai exact în Bistrița-Năsăud, Vâlcea și Genova. Acțiunea are loc în cadrul unui dosar penal de fraudă informatică și spălare de bani. Prejudiciul cauzat - peste 1,5 milioane euro în mai puțin de un an.
VIDEO: Trimis în judecată la patru ani de când a omorât un bunic, în Uriu iulie 7, 2020 - Un accident rutier a avut loc la finele lui 2016, în Uriu. Un bunic a fost lovit din plin de un autoturism, în timp ce traversa neregulamentar DN 17. La aproape patru ani de la eveniment, șoferul a fost trimis în judecată.
FOTO: Parcul din Subcetate, aproape gata să fie dat în folosință iulie 7, 2020 - Lucrările la parcul din Subcetate aveau termen de finalizare în 30 iunie. Toate sunt așezate la locul lor, așa că mai urmează recepția. CÂND s-ar putea bucura locatarii din zonă de oaza verde:
Printr-un telefon a „convins” un bărbat să-i dea 10.000 de euro și 27.600 de lei. Acum va plăti iulie 7, 2020 - Un bistrițean este trimis în judecată pentru șantaj, după ce a reușit să convingă, doar cu un telefon, un bărbat să îi dea 10.000 de euro și 27.600 de lei. Acesta riscă acum închisoarea.
Pedepsirea celor responsabili de infectarea cu Covid și moartea a 5 bătrâni de la Maieru, în sarcina familiilor. Ce măsuri s-au luat iulie 7, 2020 - Invitată la Bistrițeanul Live, Anca Andrițoiu, șefa Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud a comentat și situația de la centrul de bătrâni de la Maieru, unde cinci persoane deja și-au pierdut viața, după ce au fost infectate cu Covid-19. Potrivit acesteia, practic sarcina tragerii la răspundere a vinovaților revine familiilor decedaților.
Trei nenorociri în mai puțin de o oră. A fost solicitată intervenția elicopterului SMURD iulie 6, 2020 - În mai puțin de o oră, trei nenorociri au avut loc în județ. Un bărbat și-a prins brațul într-o presă de balotat în Șieuț și s-a solicitat intervenția elicopterului SMURD. La scurt timp, un copil a fost lovit de mașină în localitatea Telciu, iar un bărbat cu handicap din Florești s-a electrocutat.
Două persoane infectate cu COVID 19 au cerut externarea, pe propria răspundere! iulie 6, 2020 - Curtea Consituțională a României a dat ”libertate” celor infectați cu COVID 19 să plece din spital, când vor, la cerere. Doi bistrițeni au profitat de această libertate.
Prins de două ori băut și fără permis la volan. A doua oară a fost aproape de comă alcoolică iulie 6, 2020 - Un bărbat riscă să își petreacă următorii ani după gratii, după ce a fost prins de două ori băut și fără permis, la volan. A doua oară a fost prins luna trecută, fiind aproape de comă alcoolică
Aquabis: „Vă rugăm să vă asigurați stocurile de apă necesare” Nu va fi apă în 7 iulie, în Năsăud și Rebrișoara iulie 6, 2020 - „Vă rugăm să vă asigurați stocurile de apă necesare”! Nu va fi apă mâine, 7 iulie, în Năsăud și Rebrișoara - transmite, într-un comunicat Aquabis.  
Al cincilea deces la Centrul de Bătrâni Maieru în contextul focarului de COVID 19 iulie 6, 2020 - Încă un deces al unui beneficiar al Centrului de Bătrâni Maieru s-a înregistrat azi. Numărul total al celor decedați ajunge astfel la cinci, în contextul focarului izbucnit acolo. La nivelul județului s-a înregsitrat decesul cu numărul 51.
Spitalul Județean trebuie să mute pe repede-nainte secțiile de pe Alba Iulia și Ghinzii, altfel riscă să piardă banii pentru modernizare iulie 6, 2020 - Spitalul Județean de Urgență Bistrița trebuie să relocheze cât de curând secțiile de pe Alba Iulia și respectiv Ghinzii, în caz contrar riscă să piardă finanțarea europeană pentru reabilitarea lor.
Bistrița-Năsăud: Un singur caz pozitiv, nouă vindecați și un deces. La nivel național, 29.223 persoane infectate iulie 6, 2020 - Avem 574 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore un singur bistrițean au fost infectat cu coronavirus, nouă persoane au fost declarate vindecate și externate, iar o persoană infectată cu COVID-19 a decedat. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 250 de cazuri noi de infecție.
NOI locuri de muncă, în Bistrița: Se caută conducător auto categoria C / CE, electrician, farmacist sau șef de fermă! iulie 6, 2020 - „Căutăm o persoană serioasă și descurcăreață, pentru un job cu program flexibil și pachet salarial atractiv!” Se caută ingineri construcții civile, industriale și agricole, dar și electrician auto, mecanic întreținere, arhitect sau proiectant. Oferta completă, mai jos:
Cine este tânărul care și-a pierdut viața în teribilul accident de la Leșu iulie 6, 2020 - Un grav accident de circulație a avut loc aseară în Leșu. Din nefericire, din cei cinci tineri aflați în mașină, unul a decedat și doi au ajuns la spital. Uțu, așa cum îi spuneau prietenii, a ieșit din mașină pe picioarele sale! Apoi s-a prăbușit, ca într-un final să părăsească lumea celor vii.
VIDEO: Pedepse mai mari pentru agresorii sexuali! Copiii nu recunosc formele unui astfel de abuz iulie 6, 2020 - La fiecare 6 ore, în România un minor este victima unei forme de abuz sexual! Cei mai mulți copii nu recunosc și nu pot detecta formele abuzului sexual, în lipsa informațiilor oferite într-un cadru organizat și profesionist. Acest cadru este școala - subliniază prof Cristina Iurișniți, deputat USR de Bistrița-Năsăud.
Aquabis: Fără apă azi, în Mijlocenii Bârgăului iulie 6, 2020 - Fără apă astăzi, 6 iulie 2020, în Mijlocenii Bârgăului - anunță Aquabis. În zonă s-a produs o defecțiune:
Tânăr din Subcetate, trezit din somn de poliție! Aveau treabă cu gagicuța ce-i dormea alături iulie 6, 2020 - Poliția a descins de dimineață în zona Subcetate. Un tinerel a fost trezit din somn de oamenii legii. N-aveau treabă cu el, ci cu domnișoara care îi dormea alături...
FOTO: GRAV accident în Leșu! O mașină a intrat într-un stâlp. Un tânăr a decedat iulie 5, 2020 - Un GRAV accident rutier s-a petrecut în urmă cu scurt timp în localitatea Leșu. O mașina a intrat într-un stâlp. O victimă este inconștientă. UPDATE: Tânărul de 21 de ani a decedat.
STOP JOC: Turc visează să bem apă direct din Colibița! Să fie, o bem și nefiltrată, dar să treacă conducta prin Wonderland iulie 5, 2020 - STOP JOC, toată lumea lasă tot ce are în mână jos și citește următoarea știre cu maximă atenție și seriozitate că tot vin alegerile locale și să știți pe cine și de ce votați. Cu scuzele de rigoare, vă informăm cu o întârziere de două zile, că i-a venit o idee candidatului PNL la Primăria Bistrița, Ioan Turc. Să bem apă din Colibița! Chiar așa, cine n-a visat să bea apă din lacul Colibița, acolo unde bogații și pensiunile mai deversează fosele septice în lac, cu îngăduința autorităților?! EXCELENTĂ IDEE! Da' cum v-a venit?
O clujeancă a rămas fără mașină, după ce a lăsat-o deschisă și cu cheia în contact, pe un podeț iulie 5, 2020 - O clujeancă de 33 de ani a rămas fără mașină, după ce și-a lăsat autoturismul parcat pe un podeț, deschis și cu cheia în contact. Mașina a fost găsită pe raza județului Sălaj.
Bătrân accidentat de un tractor cu cositoare în timp ce se odihnea în iarbă iulie 5, 2020 - Un incident bizar s-a petrecut pe un drum comunal din Bistrița-Năsăud ce face legătura cu județul Mureș. Un bărbat care conducea un tractor cu cositoare a trecut peste un bătrân care se odihnea în iarbă. Victima a fost grav rănită și transportată la Spitalul Județean din Târgu Mureș.
EXTRA: Profesoara din Maieru, din nou în top, la un campionat european virtual…! iulie 5, 2020 - Pandemia nu a fost în stare să pună limite profesoarei Paraschiva Borș din Maieru. Nu doar că a participat la Campionatul European din Madeira, dar s-a și clasat în vârful ierarhiei. „La vârsta mea, cu toate prejudecățile care circulă printre oamenii de la țară, nu mai făceam nimic… Dacă te tot gândești vai, cât sunt de bătrână, eșecul e garantat...”
Bacalaureat 2020: Rezultate finale, după contestații! 6 absolvenți dau examen în etapa specială iulie 5, 2020 - Ministerul Educației a afișat rezultatele finale la Bacalaureat, după contestații. 6 absolvenți de clasa a XII-a s-au înscris în etapa specială a examenului național de Bacalaureat, în Bistrița-Năsăud. Sunt elevii care, din motive medicale, nu au putut participa la prima sesiune.
S-a înregistrat al patrulea deces la Centrul pentru persoane vârstnice din Maieru iulie 5, 2020 - Numărul infectărilor cu COVID-19 este în continuă creștere în județul Bistrița-Năsăud. Astăzi s-a înregistrat încă un deces în contextul pandemiei. Este cel de-al patrulea deces al unui beneficiar de la Centrul de bătrâni din Maieru.
Bistrița-Năsăud: 12 cazuri pozitive, printre care un asistent de la SJU Bistrița, 10 vindecați și un deces iulie 5, 2020 - Avem 573 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 12 bistrițeni au fost infectați cu coronavirus, 10 persoane au fost declarate vindecate și externate, iar o persoană a decedat. La nivel național, în același interval de timp, au fost raportate 391 de cazuri noi de infecție.
După ce a plecat din fruntea Inspectoratului Școlar, Camelia Tabără renunță și la Consiliul Local al municipiului iulie 5, 2020 - Anul acesta a venit cu schimbări pentru Camelia Tabără. A plecat încă din luna martie din fruntea Inspectoratului Școlar Județean, după ce a condus instituția ani buni. Se pare că va pleca anul acesta și din Consiliul Local, odată cu finalizarea mandatului său.