21.7 C
Bistrița
luni, mai 20, 2024

FOTO: O expoziție de excepție, la Arhive! Cea mai veche școală românească, încă din 1475, într-un sat din județ

Faimoasele Oracole care făceau deliciul anilor 80 printre elevi, dar și numere din Cutezătorii, uniforme comuniste sau manuale de sute de ani pot fi admirate la Arhive. Aici a fost inaugurată recent o expoziție absolut fantastică.

Este una dintre cele mai frumoase expoziții organizate la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud”, ne-a explicat directoarea instituției, Cornelia Vlașin.

Până în februarie, aveți onoarea să admirați la Arhive, câteva documente extrem de valoroase. Dar și străvechile băncuțe de elevi în care elevii buchiseau primele litere. Sau uriașa socotitoare la care învățau primele adunări și scăderi. 

Cel mai vechi document al expoziției datează din 1682. Este un jurământ scris în latină pe care îl depuneau elevii și profesorii înainte de a începe anul școlar.

ALTE vremuri… În care elevii, dar și profesorii, erau nevoiți să depună jurământ…!

Există însă mărturii că cea mai veche școală românească din județ funcționa încă din 1475, în Ciceu Poieni.

O școală săsească este menționată și la Bistrița în 1438. Gimnaziul – adică un sistem de învățământ superior – apare în orașul nostru în 1537.

În 1711 se vorbește deja de Liceul Piariștilor, care funcționa pe actuala stradă Gheorghe Șincai, lângă Biserica Romano-catolică. 

În 1777, documentele vorbesc despre cele două licee importante din Bistrița: Gimnaziul Piariștilor și Gimnaziul Evanghelic.

Acesta din urmă era o clădire impozantă, chiar lângă Biserica Evanghelică, ne-a mai explicat Cornelia Vlașin. 

Clădirea a fost demolată în 1937, când s-a amenajat spațiul din jurul Bisericii Evanghelice. Corneliu Mureșan, primarul de atunci al Bistriței, a luat măsuri de reamenajare a piețelor, stabilind o nouă arhitectură urbană în oraș.

Tot atunci a fost amenajată și piațeta din jurul Bisericii de la Coroana, dar și parcul municipal.

Prima amenajare mai importantă a parcului a fost consemnată în 1911. Aproape 30 de ani mai târziu, în timpul primarului Corneliu Mureșan, au fost trasate și amenajate aleile parcului.

Din expoziție nu lipsesc nici oracolele, manualele anilor 80 sau celebrele uniforme din perioada comunistă a județului – cu șnururile roșii sau galbene, cu numărul matricol și nelipsita cordeluță…

Tot la Arhive pot fi admirate abecedare, programele școlare de demult, dar și cel mai vechi manual care datează din 1856.

A fost editat la Viena și tipărit cu litere chirilice. Tot aici aveți ocazia să admirați un manual de igienă, elaborat de Iuliu Moisil și inspirat din manualele săsești.

Este foarte aplicat, elaborat cu grijă și aplicabil chiar și în zilele noastre. Se vorbește și de vaccinare, dar și despre educația sexuală. Pentru acele vremuri, Iuliu Moisil se dovedește a fi cu adevărat un vizionar…”, a mai explicat Cornelia Vlașin.  

ALTE vremuri… Detalii savuroase despre îngrijirea sistemului nervos, într-un manual din 1896

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Materom: Ofertă de primăvară pentru călătorii confortabile și mult mai sigure

A venit în sfârșit primăvara și este momentul potrivit pentru începuturi proaspete și noi aventuri. Descoperă frumusețea naturii care ne trezește la viață, din spatele volanului modelului tău Mercedes-Benz preferat – un companion excelent pentru călătorii pline de experiențe incitante!

NOI locuri de muncă la SmartyKids Bistrița, RCB Electro și Aquabis! Sanovil caută infirmieră și fiziokinetoterapeut

Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională și lucrul cu copiii! RCB Electro are nevoie de inginer electrotehnic și electrician întreținere / reparații. Aquabis recrutează șofer profesionist și cititor contoare pentru Bistrița și Beclean. Noi locuri de muncă sunt disponibile și la Clinica Sanovil:

SENZAȚIE: Epilare definitivă cu Soprano ICE- Alexandrite 755 prin răcire cu gheață, acum, la Paula Murg Beauty – Cult by Nella

Epilarea definitivă e acum mai simplă și mai la îndemână ca oricând. Diferența o face însă...