17.6 C
Bistrița
luni, aprilie 15, 2024

ALTE vremuri… În care elevii, dar și profesorii, erau nevoiți să depună jurământ…!

Noi documente ies la iveală din Arhivele Bistrița-Năsăud. Paginile îngălbenite de vreme ne dezvăluie faptul că acum mai bine de 330 de ani, elevii și profesorii din Bistrița aveau de depus un anumit jurământ…

Noi detalii interesante despre viața orașului Bistrița au fost publicate de cei de la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud. Conform acestora, „profesorii și elevii depuneau un jurământ privind desfășurarea în bune condiții a procesului de învățământ!

Pe pagina Arhivelor Bistrița-Năsăud este publicat un astfel de document care face parte din Fondul Arhivistic Național al României.

Documentul a fost întocmit în 1682 și aparține Școlii Săsești din Bistrița. Este scris în latină, iar coperta este executată din piele:

Un alt detaliu interesant: Prin anii 1900, Cataloagele școlare cuprindeau inclusiv o mențiune dacă elevul era vaccinat sau dacă a zăcut aievea de vărsat”…

Tot la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud se poate consulta și matricola școlară a Gimnaziului Evanghelic din Bistrița la 1853-1856. Dar și o importantă colecție de manuale școlare din perioada interbelică: 

„ABECEDARUL” din 1923 era destinat „celor trecuți de vârsta școalei primare”:

ALTE Vremuri: Prima farmacie în Bistrița, înființată încă din 1516! Doar Sibiul mai avea așa ceva, pe atunci

ALTE vremuri: Bistrița, la un pas de a fi declarată stațiune balneo-climaterică! Alte curiozități

ALTE vremuri. Campanie de vaccinare, în Bistrița anului 1805: „Părinții creștini” sunt îndemnați să-și salveze copiii

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați. 

Mobilă nouă, fără defecte! Calitate germană, prețuri excelente! Mobilă Outlet Gherla oferă un discount de 10% cititorilor noștri la toate piesele de mobilier! Oferta...

Mobilă Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, sigilată și de cea mai înaltă calitate, de la furnizori consacrați din Germania. Aici găsiți o gamă variată de mobilier pentru toate încăperile locuinței, la prețuri mult mai mici față de prețul de catalog al furnizorilor.