-0.9 C
Bistrița
vineri, decembrie 6, 2024

ALTE vremuri: Bistrița, la un pas de a fi declarată stațiune balneo-climaterică! Alte curiozități

Trăim de ani de zile în Bistrița, dar puțini dintre noi știu că orașul se poate lăuda cu una dintre cele mai vechi instituții meteo din România. Stația Meteorologică din Bistrița există încă din 1880! O altă curiozitate din alte vremuri demult apuse: Orașul nostru era cât pe-aci să fie declarat stațiune balneo-climaterică:

În 1931 au început demersurile pentru ca orașul Bistrița să fie declarat stațiune balneo-climaterică – ne amintesc cei de la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud

Din păcate, acest demers nu s-a concretizat. Conjunctura a fost de așa natură încât la puțin timp după demararea acestor demersuri, legea să se modifice. Astfel, s-a interzis atunci ca orașele reședință să aibă acest statut! 

În documentele postate de Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud, sunt menționate „observațiunile meteorologice făcute la Școala de Agricultură din Bistrița, în intervalul 1921 – 1930”, dar și motivele care ar susține un asemenea demers.

…Bistrița este centrul de unde vilegiaturistul pleacă la stațiunea Cușma situată la 20 km. de Bistrița, la băile sărate la Pintic lângă Teaca și Slătinița situată la 10 km. de Bistrița etc.

În această situație cu onoare Vă rugăm să binevoiți a declara orașul Bistrița stațiune climaterică și de vilegiatură… Prin aceasta s’ar mări considerabil numărul vizitatorilor orașului nostru, resimțindu-se întreaga sa viață economică destul de greu lovită de criză…”, a transmis, în acele vremuri, Primăria orașului.

Stația Meteo din Bistrița, funcțională încă din 1880…!

Printre curiozitățile și surprizele pe care ni le oferă orașul se numără și Stația Meteorologică Bistrița. Este vorba despre una dintre cele mai vechi instituții de profil înființate în România, fiind organizată începând cu 1880. 

Stația Meteo a funcțional la început în clădirea Școlii de Agricultură (actualul Liceu Agricol Bistrița).

Ulterior ea a funcționat o vreme într-un imobil din Piața Decebal, pentru ca – din 1961 – să-și desfășoare activitatea în actuala clădire de pe str. Moldovei.

La fel ca și Școala de Agricultură, și Stația Meteo din Bistrița era susținută chiar de municipalitatea orașului. Fapt care se dovedește a fi fascinant, potrivit profesorului Cornel Ban. Acesta a subliniat faptul că Burgmeister-ul – și nu statul dualist – a reușit să inițieze asemenea proiecte de nișă, pentru acele vremuri.

„Merită oferite aceste detalii, mai ales că percepția încetățenită era că – printre orașele transilvane – Bistrița era un oraș conservator și blocat în timp…”, a mai remarcat prof. Cornel Ban. 

Turul Ciclist la României, în 1936, a trecut și prin Bistrița

Au fost vremuri pline de glorie pentru iubitorii sporturilor din Bistrița. Între altele, al III-lea Tur Ciclist al României (1936), desfășurat sub Înaltul patronaj al Principelui Nicolae al României, a trecut și prin Bistrița. 

Turul ciclist a însumat 12 etape, iar traseul acestuia măsura 2247 kilometri: 

ALTE vremuri: Amintiri despre renumitele băi de nămol, ignorate într-un sat din Bistrița-Năsăud

Sursa @ Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud, fond: Primăria orașului Bistrița 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cofetăria Gelateria Merigo vă așteaptă zilnic cu bunătăți dulci, chiar și pentru cei ce țin post

Pofta de dulce poate fi ușor astâmpărată cu bunătățile pregătite de Cofetăria Gelateria Merigo. În vitrine...

Gelateria Aniela îți pune Crăciunul ”la pachet”: turtă dulce cu scorțișoară, rulouri, prăjiturele fine și înghețată!

Cum ar fi să vă răsfățați invitații de Crăciun cu bunătățile de la Gelateria Aniela?! Nimic...

Se fac angajări la FAN Courier, RCB Electro, MasterFoam. Noi locuri de muncă, în Bistrița

Compania RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. MasterFoam are nevoie de stivuitoriști. La Brutăria Delice Pan este nevoie de inginer tehnolog în industria alimentară. Oferta completă, mai jos: