5.6 C
Bistrița
miercuri, februarie 21, 2024

ALTE vremuri: Bistrița, la un pas de a fi declarată stațiune balneo-climaterică! Alte curiozități

Trăim de ani de zile în Bistrița, dar puțini dintre noi știu că orașul se poate lăuda cu una dintre cele mai vechi instituții meteo din România. Stația Meteorologică din Bistrița există încă din 1880! O altă curiozitate din alte vremuri demult apuse: Orașul nostru era cât pe-aci să fie declarat stațiune balneo-climaterică:

În 1931 au început demersurile pentru ca orașul Bistrița să fie declarat stațiune balneo-climaterică – ne amintesc cei de la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud

Din păcate, acest demers nu s-a concretizat. Conjunctura a fost de așa natură încât la puțin timp după demararea acestor demersuri, legea să se modifice. Astfel, s-a interzis atunci ca orașele reședință să aibă acest statut! 

În documentele postate de Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud, sunt menționate „observațiunile meteorologice făcute la Școala de Agricultură din Bistrița, în intervalul 1921 – 1930”, dar și motivele care ar susține un asemenea demers.

…Bistrița este centrul de unde vilegiaturistul pleacă la stațiunea Cușma situată la 20 km. de Bistrița, la băile sărate la Pintic lângă Teaca și Slătinița situată la 10 km. de Bistrița etc.

În această situație cu onoare Vă rugăm să binevoiți a declara orașul Bistrița stațiune climaterică și de vilegiatură… Prin aceasta s’ar mări considerabil numărul vizitatorilor orașului nostru, resimțindu-se întreaga sa viață economică destul de greu lovită de criză…”, a transmis, în acele vremuri, Primăria orașului.

Stația Meteo din Bistrița, funcțională încă din 1880…!

Printre curiozitățile și surprizele pe care ni le oferă orașul se numără și Stația Meteorologică Bistrița. Este vorba despre una dintre cele mai vechi instituții de profil înființate în România, fiind organizată începând cu 1880. 

Stația Meteo a funcțional la început în clădirea Școlii de Agricultură (actualul Liceu Agricol Bistrița).

Ulterior ea a funcționat o vreme într-un imobil din Piața Decebal, pentru ca – din 1961 – să-și desfășoare activitatea în actuala clădire de pe str. Moldovei.

La fel ca și Școala de Agricultură, și Stația Meteo din Bistrița era susținută chiar de municipalitatea orașului. Fapt care se dovedește a fi fascinant, potrivit profesorului Cornel Ban. Acesta a subliniat faptul că Burgmeister-ul – și nu statul dualist – a reușit să inițieze asemenea proiecte de nișă, pentru acele vremuri.

„Merită oferite aceste detalii, mai ales că percepția încetățenită era că – printre orașele transilvane – Bistrița era un oraș conservator și blocat în timp…”, a mai remarcat prof. Cornel Ban. 

Turul Ciclist la României, în 1936, a trecut și prin Bistrița

Au fost vremuri pline de glorie pentru iubitorii sporturilor din Bistrița. Între altele, al III-lea Tur Ciclist al României (1936), desfășurat sub Înaltul patronaj al Principelui Nicolae al României, a trecut și prin Bistrița. 

Turul ciclist a însumat 12 etape, iar traseul acestuia măsura 2247 kilometri: 

ALTE vremuri: Amintiri despre renumitele băi de nămol, ignorate într-un sat din Bistrița-Năsăud

Sursa @ Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud, fond: Primăria orașului Bistrița 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Clinica Sanovil caută specialist Resurse Umane și recepționist, ROMBAT are nevoie de metrolog, inginer și operatori

Noi locuri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, Eurocompozite, Rombat și Fan Courier. CML are nevoie de doi topometriști, iar Electroplast caută manager și operatori. Oferta completă – mai jos:

14 Februarie este aici! Reduceri speciale, la SPOT GSM, de Ziua Îndrăgostiților

Cu ocazia Zilei Îndrăgostiților, vă invităm să ne vizitați în magazinele noastre din Bistrița: Calea Moldovei 40 (box Kaufland), respectiv Bd. Independenței 97-99 (incintă Kaufland) unde vă puteți răsfăța pe voi și pe cei dragi cu cele mai frumoase și utile accesorii GSM.

Se fac angajări la Electroplast Bistrița: Se caută Key Account manager și operatori

Noi locuri de muncă sunt disponibile la ELECTROPLAST Bistrița, care angajează Key Account Manager și operatori Cabluri Electrice. Patiseria Sweet Iris de pe Năsăudului are nevoie de vânzătoare. NOI locuri de muncă, la CML, Fan Courier, Leoni și Aquabis. Oferta completă – mai jos: