17.8 C
Bistrița
joi, iunie 20, 2024

ALTE vremuri… Detalii savuroase despre îngrijirea sistemului nervos, într-un manual din 1896

Iese la lumină – grație pasiunii celor de la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud – un Manual de Higienă publicat în 1896, de academicianul năsăudean Iuliu Moisil.

În ton cu vremurile pe care le trăim, Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud au publicat recent câteva savuroase pagini din Manualul de Igienă. A fost elaborat de năsăudeanul Iuliu Moisil pe când avea 37 de ani.

Manualul e conceput pentru elevii Gimnaziului „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu, unde Moisil a fost inițial profesor, iar ulterior – director.

În Manualul de Igienă, Iuliu Moisil vorbește despre îngrijirea dinților, funcționarea stomacului sau a mușchilor, dar și despre sistemul nervos.

„…dacă atingem cu mâna un obiect fierbinte, impresiunea fierbințelei se telegrafiază la creer și sosesce acolo la consciința noastră ca impresiune, ca durere…”, explică la un moment dat Iuliu Moisil.

Acesta completează că „sistemul nervos leagă toate părțile corpului nostru într’un întreg”.

…Fiind cumva adevăratul corp al ființii noastre, are cea mai mai mare influență asupra bunei stări trupesci și sufletesci, asupra muncii ce o facem, cca și asupra plăcerilor ce le avem în vieață… Îngrijirea acestui aparat este de cea mai mare însemnătate”, ne mai avertizează Iuliu Moisil.

Iuliu Moisil s-a născut în 19 mai 1859, la Năsăud şi a murit tot în orașul natal, în 28 ianuarie 1947.

A urmat şcoala primară centrală din Năsăud, şi liceul grăniceresc – între 1871-1879. Apoi s-a înscris la Politehnica din Viena, unde a studiat chimia industrială.

După anii petrecuţi la studii s-a întors la Năsăud în 1885.

Din anul 1886 a fost profesor la Gimnaziul de băieţi „Radu Greceanu” din Slatina până în 1894. De aici a fost transferat la Gimnaziul „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu, fiind numit director, după doar un an.

A început o operă de organizare şi înălţare a şcolii în plan instructiv şi educativ, aşezându-i drept temelie munca şi moralitatea vieţii. A desfăşurat concomitent o vastă activitate culturală şi socială în localitate, dar nu numai aici.

A înfiinţat Banca populară „Cerbul”, pe care a și codus-o, de altfel.

A fost unul dintre fondatorii Muzeului Gorjului.

O veche pasiune şi dorinţă a lui s-a realizat în 1900, când în Târgu Jiu s-a înfiinţat (prima) şcoala de ceramică românească, izvorâtă din tradiţiile artei populare şi pentru satisfacerea nevoilor artistice sociale.

După 25 de ani petrecuți în București, la 72 de ani s-a reîntors la Năsăud. Aici a început ultima etapă a activităţii sale sociale, cea mai bogată şi interesantă. A întemeiat un muzeu local, fiind şi director al despărţământului „Astra”.

A redactat cele mai importante studii de istorie sub genericul „figuri grăniţeresti”, în două volume.

Iuliu Moisil a fost și primul director al Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud, care au celebrat zilele trecute 84 de ani de la înființare.

Academia Română, la propunerea lui Dimitrie Guşti, în şedinţa din 24 mai 1943 1-a ales membru de onoare.

Sursa @ Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud, Biblioteca

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Descoperă Eleganța și Performanța Škoda

Vizitează Showroom-ul & Service-ul Autorizat Škoda MATEROM AUTOMOTIVE, din Cartier Viișoara, Str. Libertății, Nr. 264, Bistrița, unde poți testa și achiziționa cele mai noi modele Škoda și ai toate Serviciile Auto de care ai nevoie, într-un singur loc.

EURO2024 se vede pe terasa ARENA by Casa EMA! Promoții și premii speciale până în 14 iulie!

Campionatul European de Fotbal EURO2024 se vede mai mult decât perfect – pe cel mai mare ecran proiectat ever: ecranul de pe Terasa de Vară ARENA by Casa EMA!

SmartyKids Bistrița, Italtextil Sărata, Aquabis, RCB Electro sau Stewo Năsăud caută personal! Toate posturile disponibile, aici:

SmartyKids Bistrița caută persoană zâmbitoare, energică și pozitivă care doreşte să se dezvolte în sfera educațională și în lucrul cu copiii! Este un avantaj să fii absolventă sau viitoare absolventă a învățământului superior în Pedagogie sau Psihologie. NOI locuri de muncă - la STEWO  PLASTIC Năsăud, RCB ELECTRO, Aquabis sau TeraSteel: