Producţia Teatrului ACT – Moș Nichifor (după Ion Creangă) în regia lui Alexandru Dabija, cu Marcel Iureș și Ruxandra Maniu, se joacă săptămâna viitoare, la Palatul Culturii din Bistrița. „…un spectacol despre întâlnirea dintre două generații și confruntarea între două feluri de a vedea lumea…”
„Pe lângă umor și surprinzătoarea filosofie, opera lui Creangă are și o puternică dimensiune erotică. Oralitatea lui provocatoare a trecut în proză distilându-se într-o dramaturgie aluzivă, insinuantă și plină de umor.
Moș Nichifor este un spectacol despre întâlnirea dintre două generații și confruntarea între două feluri de a vedea lumea: una conservatoare, ironic-tradiționalistă și una modernă, agresivă în fragilitatea ei”, precizează organizatorii.
La Bistrița vor fi două reprezentații cu spectacolul Moș Nichifor. Biletele pot fi achiziționate online, accesând linkurile de mai jos:
Spectacol marţi 10 iunie, ora 19.00, Palatul Culturii
Spectacol miercuri 11 iunie, ora 19.00, Palatul Culturii
- Regizor: Alexandru Dabija
- Distribuția (pe roluri): Marcel Iureș (Moș Nichifor) și Ruxandra Maniu (Malca)
- Costume: Manuela Pungan
- Durata spectacolului: 1h20
- Restricţii de vârstǎ: 12+
Organizatori: Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc” & Primăria Municipiului Bistriţa în colaborare cu Teatrul ACT
„Moș Nichifor (…) este construit cu meșteșug și delicatețe, cu umor dozat, cu claritate, urmărind nu doar spiritul, ci și litera povestirii lui Ion Creangă.
Fără îngroșări, fără ostentație. Accentele dramatizării sunt fine și discrete, făcând mai explicită și mai tandră pe scenă toată întâmplarea lui Creangă.
Este un spectacol al amănuntelor, al unui anumit tip de concentrare și de comunicare actoricească. Un spectacol cu doi protagoniști care merg mână în mână și ochi în ochi de la început, până la sfîrșit. Reglându-și interpretarea mereu în funcție unul de celălalt, cu atenție și efervescență, cu motivație și haz permanent: Marcel Iureș și Ruxandra Maniu…” – remarca Marina Constantinescu în România Literară.
„Moş Nichifor (…) este un spectacol care porneşte de la tradiţie, o respectă şi o reorganizează, deloc ireverenţios, într-un material cu ritm proaspăt şi spirit contemporan.
(…) Marcel Iureş are un farmec lejer, indiferent şi cu atât mai seducător. Aproape că nu tace deloc, povesteşte bogat, vezi cu ochii minţii tot ce spune, te cucereşte cu o energie leneşă care te fură, comentează şi bodogăne, îşi face de lucru din nimic (…)
Ruxandra Maniu are o energie ce roboteşte continuu, un frison parcă, un neastâmpăr. Simţi plăcerea ei de a fi pe scenă, bucuria plină a unei actriţe care îşi asumă fără nicio ostentaţie sau exagereare rolul. Cu umor, cu un uşor răsfăţ, cu o viaţă interioară bogată şi bine susţinută, e ca un perpetuum mobile care ponderează perfect lenea molcomă a partenerului său care o pândeşte”, preciza Alina Epîngeac în Yorick.ro.
„Glumeţ şi uşor pervers, provocator şi abil, surprinzător şi admirabil, scenariul dramatic, ca tot spectacolul de la Act nu doar că oferă o reprezentaţie savuroasă, dar readuce în atenţie un text excepţional, pe care reuşeşte să-l înnobileze…” Bogdan Burileanu în LiterNet.ro)