14.6 C
Bistrița
vineri, iunie 14, 2024

Fiecare aparat cu scandalul său… Prefectul Stelian Dolha ar fi cerut demiterea șefei Centrului de Transfuzii după o conferință „nepermisă”

Un aparat care va ajuta la recoltarea plasmei de la bistrițenii infectați cu Covid-19 care s-au vindecat și care a ajuns zilele trecute la Centrul de Transfuzii a dus la un alt scandal cu tentă politică. Întrucât șefa Centrului de Transfuzii a permis președintelui Consiliului Județean să organizeze o conferință de presă în ograda sa și practic să își asume această reușită, prefectul Stelian Dolha și-ar fi ieșit din minți și ar fi cerut demiterea acesteia…

Totul a început în urmă cu câteva zile, când Bistrița-Năsăud intra pe lista scurtă a județelor care dețin un aparat de recoltare plasmă de la pacienții vindecați de Covid-19. În țară există doar 14 astfel de aparate, de regulă în orașele mari.

Este vorba despre un aparat complex, care poate fi folosit doar pentru astfel de transfuzii. Plasma rezultată va fi folosită pentru tratamentul celor infectați cu Covid-19, care sunt în stare gravă. Tratamentul care se bazează pe transfuzii de la cei deja vindecați este folosit în mai multe țări, iar rezultatele obținute sunt mai mult decât încurajatoare.

Aparatul de plasmafereză, care colectează circa 600 de ml de plasmă de la un donator, cantitate cu care pot fi tratați trei pacienți, a fost oferit pe perioadă limitată Centrului de Transfuzii Sanguine. Mai multe detalii puteți citi AICI și AICI   

Prima donare de sânge a unui bistrițean vindecat de Covid-19 a fost marcată zilele trecute printr-o conferință, susținută de șefa Centrului de Transfuzii Bistrița Adina Beudean și președintele Consiliului Județean Radu Moldovan.

Acest eveniment la care a fost invitată și presa pare-se l-ar fi scos din minți pe prefectul Stelian Dolha, care ar fi cerut demiterea șefei Centrului de Transfuzii Adina Beudean. Într-o postare pe pagina oficială a Centrului de Transfuzii se recunoaște practic că evenimentul a dus la un conflict de natură politică, de care de delimitează:

„Centrul de Transfuzie Sanguină Bistrița nu este și nu va fi niciodată o instituție politizată. Suntem o instituție guvernamentală ce deservește nevoile fiecărui membru al societății noastre indiferent de rasă, opinii sau credință. Astfel, pentru o mai bună înțelegere a activității noastre privind punerea în folosință a aparatului de recoltare a plasmei convalescente bogată în anticorpi anti-SARS-CoV-2, vrem să vă aducem la cunoștință faptul că întâlnirea cu presa s-a organizat EXCLUSIV din dorința de a aduce la cunoștința opiniei publice și promova acest nou serviciu, pe care îl considerăm util în această situație de pandemie. Cel mai important obiectiv al Centrului de Transfuzie Sanguină, este acela de a conștientiza nevoia de donare de sânge, astfel încât să putem asigura calitatea, siguranța și disponibilitatea componentelor sanguine pentru pacienții care au nevoie”.

Cel care a dat mai multe detalii despre reacțiile prefectului a fost purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean și liderul tineretului social-democrat Bogdan Ivan. Acesta a povestit într-un filmuleț postat pe Facebook că prefectul Stelian Dolha ar fi cerut directorului Centrului de Hematologie a României să demită directorul Centrului de Transfuzii Sanguine din Bistrița:

„Ei bine, domnul prefect Stelian Dolha s-a supărat foarte tare pe acei oameni, care și-au permis să-și facă treaba și să instaleze la Bistrița, în timp record, acest aparat. Și vă întreb, domnule prefect, cum v-ați permis să sunați directorul Centrului de Hematologie al României, să faceți presiuni, să vorbiți urât și să cereți să-l demită pe directorul Centrului de Transfuzii Sanguine din Bistrița, doar pentru simplul fapt că și-a făcut treaba și a instalat în timp record acest dispozitiv în Bistrița? Cum v-ați permis să sunați un alt specialist al Spitalului Județean de Urgență Bistrița, să-l certați pentru faptul că și-a făcut treaba și a publicat pe site-ul instituției un anunț în care informa bistrițenii că pot să se testeze, să vadă dacă au acest nou coronavirus, la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, contra cost. Ați ajuns foarte jos, domnule prefect! Gândiți-vă că în fiecare clipă în care dumneavoastră blocați funcționarea acestor echipamente, sunt oameni care riscă să-și piardă viața! Îmi rezerv dreptul ca, dacă în 24 de ore, nu răspundeți pertinent, cetățenilor județului Bistrița-Năsăud, la întrebările pe care vi le-am adresat mai devreme, să întreprind orice acțiune în blocarea acestor abuzuri de putere pe care le faceți, împotriva oamenilor bolnavi, internați în spital, aflați pe patul de boală, în județul nostru. Ați ajuns foarte jos, domnule prefect!”, a precizat Bogdan Ivan în filmulețul pe care l-a făcut public pe o rețea de socializare și pe care îl puteți urmări mai jos:

https://www.facebook.com/bogdan.ivangruia/videos/3113662822031329/

UPDATE:

Într-un comunicat de presă, prefectul Stelian Dolha susține că nu ar fi cerut demiterea șefei Centrului de Transfuzii Sanguine Bistrița. Mai jos redăm mesajul dânsului integral:

„Donarea către instituțiile medicale din Bistrița-Năsăud, via Centrul de Transfuzie Sanguine Bistrița, a unui aparat performant de plasmafereză, capabil să recolteze plasmă cu anticorpi de la pacienții care s-au vindecat deja de CoVid-19 pentru tratarea bolnavilor, este fără nicio îndoială una dintre veștile extrem de bune pe care le-am primit în județ de la debutul pandemiei. Atât prin Instituția Prefectului, cât și personal, mă voi ocupa de urgentarea avizelor și autorizărilor, de care acest aparat, unul dintre cele 14 primite ca donație în tot atâtea județe, să poată fi complet functional, iar plasma convalescentă obținută de la donatorii foști pacienți să poată fi inclusă în protocoalele terapeutice de tratament.
Ceea ce este regretabil însă, este modul în care Centrul de Transfuzie Sanguină Bistrița, o instituție fundamental apolitică, pusă în slujba sănătății publice și a salvării vieții, a ajuns să fie folosită pe post de tribună electorală de persoane publice de prim rang din județ, aflate, chiar și în această perioadă de cumpănă, într-o campanie de imagine personală și partinică fără limite.
În condițiile în care donația s-a făcut către Spitalul Județean de Urgență Bistrița-Năsăud, este de neînțeles cum a ajuns președintele Consiliului Județean să organizeze o conferință de presă, într-o instituție a statului român, fundamental apolitică, cu care nu are niciun fel de legătură pe linie profesională. E foarte grav și că și-a permis și i s-a permis, folosind imaginea si reputația acestei instituții care servește doar sănătatea publică, de a se promova și de ataca de aici Guvernul si președintele României. Este inacceptabil ce s-a întâmplat. Așa cum este inacceptabilă și continuarea acestei campanii, profund mincinoase și denigratoare, pe care o duce atât ziua, cât și noaptea prin subordonații săi, plătiți din bugetul public al județului. Referitor la așa-zisa solicitare de demitere a directorului Centrului de Transfuzii, precizez că doamnei director i s-au cerut explicații strict legate de documentele donației și aparatului de plasmafereză pentru a urgenta circuitul aprobărilor, documente transmise în cursul dimineții de astăzi și explicații legate de organizarea conferinței de presă de către o altă entitate publică în sediul instituției pe care o conduce, eveniment care a derapat într-unul cu conotații politice. Precizez și faptul că nu am cerut demiterea doamnei director Adina Beudean, monitorizarea pe linie profesională și managerială a conducerii Centrului de Transfuzii fiind atributul altor instituții”.

Prefect,
Nechita Stelian Dolha

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

STEWO PLASTIC din Năsăud angajează asistent producție. NOI locuri de muncă, la Bistrița

STEWO  PLASTIC Prod din Năsăud caută asistent de producție, iar RCB ELECTRO 97 Bistrița are nevoie de Manipulant mărfuri și Derulatorist. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Smarty Kids Bistrița, Aquabis, Restaurant Arena by Casa EMA sau TeraSteel:

TeraSteel angajează operatori producție, Sanovil caută biolog/biochimist. NOI locuri de muncă, la Restaurant Arena by Casa EMA

Clinica Sanovil Bistrița angajează Biolog / Biochimist. Cunoștințele de microbiologie constituie un avantaj. TeraSteel caută operatori producție. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, RCB Electro, Restaurant Arena by Casa EMA:

RCB Electro caută inginer electronist și electrician întreținere, Patiseria Sweet IRIS are nevoie de vânzătoare

RCB ELECTRO 97 Bistrița, producător de cabluri electrice, angajează pe perioadă nedeterminată inginer electronist și electrician întreținere. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, Fan Courier și Clinica Sanovil: