20.7 C
Bistrița
luni, iunie 24, 2024

FII REPORTER: Au otrăvit nucul de pe Aleea Iasomiei ?!?

O cititoare Bistrițeanul.ro ne-a scris îngrijorată de situația unui nuc de pe Aleea Iasomiei nr. 3 în fața scării C. „…E ciudat, e luna mai, iar celălalt nuc din spate este verde. Am găsit găuri date în jurul lui, la bază, și o substanță neagră în interior… Pare motorină, ulei ars, nu știu… Cineva încearcă să usuce nucul…”

Bună ziua, vă scriu legat de o întâmplare care mă supără de câteva zile, de cand m-am întors în oraș…! În fața blocului unde locuiesc avem un nuc mare. Ajunge până la etajul 4, are mai mult de 30 de ani. În fiecare an a fost verde și frumos, inclusiv azi vară… A făcut nuci în toamnă. Dar a fost cam ultima da când l-am văzut eu verde, pentru că am fost plecată câteva luni.

M-am întors acum două săptămâni, chiar povestind cuiva despre nuc cu două zile înainte… Imaginându-mi cât ar trebui să fie de verde… Dar, spre surpriza și șocul meu, nu avea nicio frunză. Se chinuia parcă să înmugurească…!”, ne-a scris Bianca P.

Mă gândesc că e ciudat. E luna mai, iar celălalt nuc din spate este verde.

Vorbesc în stânga-dreapta, că poate a înghețat, că a fost în martie / aprilie un val de frig. Cel din spate e mai protejat de clădiri. Mai aștept câteva zile. Îl urmăresc, văd că se chinuie să dea niște ramuri verzi, dar se usucă frunzele mici…!  

Aseară am coborât să mă uit în jurul lui, că deja era prea de tot. Restul copacilor de pe stradă, mai mici decât nucul ăsta, nu au înghețat, sunt verzi… Ăsta numai nu-și mai revine. Am găsit găuri date în jurul lui, la bază, și o substanță neagră în interior… Pare motorină, ulei ars, nu știu… Cineva încearcă să usuce nucul. Altfel nu poate fi tăiat… Nu știu dacă s-a pus ș la rădăcină, dacă găurile alea sunt suficiente pentru a-l distruge așa tare…?!

Bianca P. ne-a mai explicat că a sunat și la Garda de Mediu.

M-au redirecționat către Primăria Bistrița, pentru că ei au agenți de teren și pot verifica. Sun la primărie, la centrală, mi se dă numărului Direcției Servicii Publice. Doamna de la Servicii Publice – foarte drăguță și vizibil afectată de poveste – îmi dă numărul de telefon al doamnei inspector Hedeș Laura. După câteva încercări, răspunde, dar mă trimite înapoi la Garda de Mediu, că nucul e specie protejată. Îi explic că Garda de Mediu m-a trimis la dânsa. Până la urmă îmi ia o adresă și zice că o să se verifice…

Sper din suflet să fie salvat… Dacă s-ar interveni, poate dacă cineva ar ști să-l curețe, nucul încă are o șansă… Îl văd că se zbate…”, ne-a mai scris Bianca.

 Cristian Țetcu, șeful Direcției de Servicii Publice Bistrița, a promis că va verifica astăzi situația și va reveni cu detalii.

ARTICOLE SIMILARE

4 COMENTARII

  1. Pomul e cam aproape de bloc si deranjeaza. E la 1,5m. Trebuia cel putin 6m.
    Daca vii si pleci 6 luni din 7 luni pe an e adevarat ca nu te deranjeaza si vrei sa ….culegi nuci doar

  2. Vara tine umbra, e racoare in casa. Cel mai nasol e pt cei de la parter carora nu le intra deloc soarele in casa, nici macar la apus, deoarece e si bloc vizavi. Cred si eu ca au vrut sa scape de el!

  3. Din păcate în România ne deranjează totul pentru că atât ne duce capul, atât înțelegem despre rostul naturii, al copacilor, al ecosistemelor. Ne dorim aer curat dar distrugem tot ce poate curăța aerul ( pădurile , copacii ) ne dorim să trăim sănătoși, fără stres dar ne alimentăm cu tot ce conține chimicale și ne înconjurăm de asfalt și betoane…bietul nuc putea fi toaletat cât mai bine și sănătos pentru a nu deranja in mare pe cei care îi doboară lenea (de a strânge frunze și nuci ) și prostia că doar de aceea dispun…dar după faptă și răsplată…. Rămâne să auzim și povestea celui / celor care atât de viteji au omorât un nuc ….așa curajoși pe ascuns….

  4. Nucul nu trebuie plantat langa locuința, produce iod si afecteaza sănătatea omului. Nu degeaba in vremurile de demult nucii se planta doar in camp nu în localitate . Nucul are legea lui mai presus de a omului !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Centrul Micul Prinț, Crama Jelna, SmartyKids Bistrița: Se caută terapeut, barman, asistent producție

Centrul Micul Prinț caută terapeuți pentru copii și tineri cu autism, iar Crama Jelna are nevoie de barman și ajutor de bucătar. SmartyKids Bistrița angajează persoană zâmbitoare, energică și pozitivă care doreşte să se dezvolte în lucrul cu copiii! NOI locuri de muncă la STEWO  PLASTIC Năsăud, RCB ELECTRO, Aquabis sau TeraSteel:

Descoperă Eleganța și Performanța Škoda

Vizitează Showroom-ul & Service-ul Autorizat Škoda MATEROM AUTOMOTIVE, din Cartier Viișoara, Str. Libertății, Nr. 264, Bistrița, unde poți testa și achiziționa cele mai noi modele Škoda și ai toate Serviciile Auto de care ai nevoie, într-un singur loc.

EURO2024 se vede pe terasa ARENA by Casa EMA! Promoții și premii speciale până în 14 iulie!

Campionatul European de Fotbal EURO2024 se vede mai mult decât perfect – pe cel mai mare ecran proiectat ever: ecranul de pe Terasa de Vară ARENA by Casa EMA!