4.4 C
Bistrița
sâmbătă, noiembrie 27, 2021

Fostul comisar șef de poliție Simion Baciu și-a aflat pedeapsa!

În 2015, la Serviciul Permise a fost mare scandal. În anul 2016, fostul comisar șef de poliție Simion Baciu și fostul agent șef de poliție Claudiu Lup au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție. Acum, ambii și-au aflat pedeapsa.

Totul a început în 2015, în urma unui scandal la Serviciul Permise. Au fost implicați fostul comisar șef de poliție Simion Baciu, fostul agent șef de poliție Claudiu Lup și alte trei persoane.

Acuzele priveau luare de mită și abuz în serviciu.

În luna martie 2016, DNA a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, a lui Simion Baciu. Despre acest subiect puteți reciti AICI.

În septembrie 2016, toate cele cinci persoane implicate în scandal au fost trimise în judecată. Mai multe, AICI.

După aproape 3 ani de procese, judecătorii au dat sentința.

Astfel, Baciu Simion, la data comiterii faptelor, ofiţer de poliţie în cadrul S.R.P.C.Î.V. Bistriţa, a fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani şi 4 luni închisoare, cu suspendarea executării sub supraveghere pe un termen de 3 ani, la care se adaugă pedeapsa complementară de interzicere a unor drepturi pe o perioadă de 2 ani şi prestarea unei munci neremunerate, în folosul comunităţii, pe o perioadă de 65 de zile, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită (3 acte materiale).

De asemenea, Lup Petru Claudiu, la data comiterii faptelor, agent şef principal de poliţie în cadrul S.R.P.C.Î.V. Bistriţa, a fost condamnat la o pedeapsă de 1 an şi 10 luni închisoare, cu suspendarea executării sub supraveghere pe diferite termene de încercare, la care se adaugă pedeapsa complementară de interzicere a unor drepturi pe o perioadă de 2 ani şi prestarea unei munci neremunerate, în folosul comunităţii, pe o perioadă de 65 de zile, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la dare de mită (2 acte materiale).

Alte 3 persoane fără calitate specială, respectiv Vartolomei Ilie, Rus Gheorghe şi Scurtu Vasile au primit pedepse cu închisoarea cuprinse între 1,6 şi 2,10 ani închisoare, cu suspendarea executării sub supraveghere pe diferite termene de încercare, la care s-a adăugat pedeapsa complementară de interzicere a unor drepturi pe o perioadă de 2 ani şi prestarea unei munci neremunerate, în folosul comunităţii, pe o perioadă de la 60, la 120 de zile, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită (2 acte materiale) şi trafic de influenţă (2 acte materiale), în primul caz, respectiv dare de mită, câte un act material pentru următorii doi.

În fapt, în cursul anului 2015, inculpatul Baciu Simion, cu ajutorul inculpatului Lup Petru Claudiu, a pretins şi primit, direct sau prin intermediari, de la mai multe persoane, foloase necuvenite (printre care sume de bani şi material lemnos) pentru a facilita unor candidaţi, promovarea examenului practic pentru obţinerea permisului de conducere, printre aceştia regăsindu-se şi inculpatul Rus Gheorghe.

Dintre foloasele necuvenite primite, cantitatea de material lemnos a fost pusă la dispoziţia inculpatului Baciu Simion, de către inculpatul Vartolomei Ilie, împreună cu inculpaţii Scurtu Vasile şi Rus Gheorghe, care au intervenit în favoarea a doi candidaţi.

Ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciului Judeţean Anticorupţie Bistriţa-Năsăud au efectuat acte procedurale în cauză, în baza ordonanţelor de delegare emise de procurorul competent al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj.

În activitatea procedurală s-a beneficiat de sprijin de specialitate din partea ofiţerilor D.G.A. – Centrul Operaţional 3 Cluj-Napoca.

Hotărârea este definitivă.

Sursă Info – Dej24.ro

 

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Efectele crizei sanitare asupra sănătății mentale la nivel global

Efectele crizei sanitare: Află cât de afectată a fost starea mentală a populației la nivel mondial ca urmare a crizei sanitare. Statistici pentru diferite regiuni ale lumii.

Provocarea Roser House: Ce-ai zice de un Crăciun magic, înconjurat de zăpadă și gustări delicioase, într-un peisaj de vis?

Cine nu și-ar dori ca de Crăciun să fugă de agitația orașului și să se relaxeze...

Care sunt avantajele pariurilor online

Dacă îți place să urmărești transmisiunile sportive și ești la curent cu ce se întâmplă în diverse sporturi, ești persoana potrivită pentru un hobby plin de adrenalină. Pariurile sportive online îți pot aduce câștiguri frumoase!