Marius Suciu are 43 de ani, lucrează ca designer de mobilier iar în timpul liber pictează. Ieri și-a inaugurat la Casa Argintarului prima expoziție. Un debut care a umplut sala de expoziție cu prieteni, cunoștințe sau colegi de muncă.
„Sunt 11 lucrări pe care le-am realizat într-un stil suprarealist. Toate au ceva în comun: anumite stări, trăiri și sentimente pe care eu le-am traversat și care stau la baza lucrărilor mele. Undeva în substratul lor, fiecare reprezintă câte o fărâmă de sentiment.
A fost o întâmplare fericită. Acum un an, am discutat cu muzeograful Alexandra Băndean posibilitatea de a organiza aici o expoziție de grup. Dânsa mi-a sugerat să îndrăznesc să pun la punct o expoziție personală, dacă am suficiente lucrări”, a explicat Marius Suciu pentru Bistrițeanul.ro.
Marius Suciu locuiește în Bistrița, a absolvit clasele IV – VIII la Școala de Muzică și Arte, în anii 90. Acolo a studiat pictură, desen și modelaj. Profesorii săi de atunci i-au insuflat dragostea pentru artă și frumos.
„Viața nu a fost exact cum mi-am dorit eu. Din clasa a VIII-a nu am mai reușit să continui Liceul la Arte, dar acasă, în timpul meu liber am continuat să lucrez.
Am continuat în final ca desenator tehnic. A fost și o perioadă în care nu am mai lucrat foarte mult. După care am decis că pasiunea și dragostea mea pentru artă merită mai mult.
Una ditnre lucrări se numește chiar Eșecuri. A fost o perioadă în care am simțit că am eșuat în dezvoltarea mea pe plan artistic. Au fost momente în care nu m-am mai regăsit, dar și momente de refugiu în interiorul meu. Am simțit la un moment dat că vreau să renunț cu totul la artă. Dar timpul a trecut, m-am mai și maturizat iar sentimentele de atunci s-au schimbat.
Am simțit din nou nevoia de a picta și de a-mi exprima astfel sentimentele și trăirile de zi cu zi. De a-mi exprima bucuria, libertatea de creație, frustrările, libertatea de exprimare…”, ne-a mărturisit Marius Suciu.
Însuflețit de reacția entuziastă a publicului prezent, Marius Suciu își dorește acum să realizeze cât mai multe expoziții personale. Dacă este posibil, își dorește chiar să-și continue studiile în domeniul artei și să picteze cât mai mult.
În general pictează seara, după muncă, în momentele de liniște. „Mă inspiră sentimentele și frustrările mele din fiecare zi, mă inspiră cam tot ce mă înconjoară. Pretutindeni se găsesc scântei care pot să fie exprimate în artă.
Sunt zile în care lucrez de dimineață până seara, sunt zile în care timpul nu-mi permite să pictez decât 2-3 ore… În general, când prind câte un moment liber, pictez…”, ne-a mai povestit Marius Suciu.
„Lucrările se încadrează în zona suprarealismului, ecourile gândurilor pe care le-a așezat în spațiul acesta plastic țin de zona imaginarului și a supra-realității. Subiectele sunt reprezentate ca atare. Avem interpretări în care sunt depășite modalitățile de reprezentare a spațiului. Artistul pariază pe imponderabilitate și reprezentări spațiale care susțin supra-realitatea pe care artistul și-o dorește, cred… Se simte în lucrările sale bucuria și plăcerea de a lucra”, a explicat istoricul de artă Vasile Duda.