22.8 C
Bistrița
sâmbătă, august 13, 2022

FOTO : Au colindat satele cu o țiglă-n mână și au pus acoperiș nou gării Mocăniței

Iubitorii Mocăniței Transilvaniei s-au încăpățânat să salveze gara din Orosfaia. Au umblat cu o țiglă-n mână ca model, colindând satele în căutarea de țigle identice. Ce au găsit ei, donațiile multora dintre voi și mâinile harnice a unor voluntari au dat rezultate. Gara din Orosfaia are un nou acoperiș. Dar mai e de lucru…

Gara din Orosfaia, construită în perioada interbelică, era unul din locurile în care Mocănița Transilvaniei oprea.

Așa că a fost de la sine înțeles că iubitorii Mocăniței și-au pus în cap să o salveze, fiind la un pas de prăbușire.

Gara din Orosfaia, construită în perioada interbelică, la un pas de prăbușire. Cum vrea s-o salveze Mocănița Transilvaniei

În luna aprilie aceștia au ajuns la un impas: țiglele autentice erau greu de găsit, așa că au făcut apel la toți cei ce aveau ”uitate” pe undeva astfel de țigle, să le vândă sau doneze.

Se caută țigle pentru gara Mocăniței de la Orosfaia!

N-a fost ușor, dar au reușit după o lună și puțin să dea o față nouă acoperișului gării. Cu o țiglă de model în mână au colindat satele în căutarea de țigle identice.

Bucăți de țigle aduse din Târgu Mureș, Cluj și alte localități, puse pe lemnul donat de o firmă de construcții, au conturat acoperișul. Bineînțeles, toate materialele găsite sau donate NU s-ar fi pus singure, fără ajutorul unor mâini harnice de voluntari.

Acoperișul gării din Orosfaia e GATA, dar mai e de lucru.

Am scos-o la capăt!

Cu multă muncă și efort susținut am reușit să finalizăm restaurarea acoperișului gării din Orosfaia, așa cum ni l-am dorit. Un proiect bazat pe ghidurile de arhitectură pentru încadrarea în specificul local din Câmpia Transilvaniei, păstrând nuanțele clădirilor feroviare construite în perioada interbelică.

Meritul pentru reușita tehnică este a lui Ion Pomuhaci, împreună cu Florin și Nea Valer. Aceștia au folosit cu măiestrie materialele pe care le-am avut, o parte recuperate din vechea structură și altele noi.

Ne-a fost de mare ajutor materialul lemnos sponsorizat de compania Silvania International. Asta cu atât mai mult în această perioadă în care prețurile la materialele de construcții au explodat.

Am avut mult de furcă pentru procurarea țiglelor originale fabricate acum peste 80 de ani la fabrica din Mureșeni. Am luat la pas satele cu o țiglă de model în mână și am întrebat localnicii dacă nu cumva mai au așa ceva prin fundul curții.

Am făcut mai multe transporturi din:

 • Târgu Mureș
 • Tirimia
 • Livezeni
 • Cluj-Napoca, pentru a afla că același model are mai multe variațiuni. La unele ba clobanțul era mai lung, ba cinci milimetri mai îngustă, distracție!
Bugetul final pentu această lucrare este în jurul sumei de 80.000 lei. A fost peste estimarea inițială, ținând cont de neprevăzutele ce au apărut odată cu prăbușirea tavenelor în 2 încăperi și regândirea structurii acoperișului.
Finanțarea s-a făcut prin efortul personal al membrilor asociației și donații punctuale, prilej cu care le mulțumim tuturor pentru implicare.
De asemenea, mulțumim voluntarilor care au ajutat la transportul, urcatul și coborâtul miilor de țigle de pe acoperișul gării.
Următorul pas este:
 • partea de tâmplărie a lucarnelor și geamurilor
 •  scara de acces
 • podirea suprafeței podului, însă toate acestea după ce reușim să generăm bugetul necesar.
Suntem fericiți de rezultat! Privim înspre ziua când vom reda gara funcțională traseului mocăniței, pentru a fi un loc de întâlnire a comunității noastre și a celor care ne vizitează.
 • Arhitect: Daniel Szekely
 • Restaurator: Ion Pomuhaci
 • Consultant tehnic: Petrus Italus Trust
 • Sponsor: Silvania International
Multumim: Verein Ostgleis, Primăria Comunei Milaș, oamenilor care au donat țiglă, voluntarilor” au transmis cei de la Asociația Mocănița Transilvaniei pe Facebook.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

6 sfaturi ca să aveți grijă de o minge de fotbal

Folosită în mod corespunzător, mingea de fotbal poate rezista ani de zile. În mod necorespunzător, s-ar...

PRO COMPRESOARE, soluția ta pentru problemele cu filtrul de particule, s-a mutat în casă nouă

Echipa PRO COMPRESOARE, soluția ideală pentru cei care au probleme cu filtrul de particule, s-a mutat...

Noi locuri de muncă, disponibile la Leoni Bistrița, Crama Veche, Sanovil și Gelateria Aniela

Se fac angajări la LEONI Bistrița! Restaurantul Crama Veche are nevoie de barman și ospătar. Clinica...