18.8 C
Bistrița
luni, iunie 17, 2024

FOTO: Benzi desenate cu unicorni și iepurași ucigători, la Atelierul de engleză…!

Atelierul de engleză pe care profesoara Alina Tomi îl propune elevilor – în fiecare zi de luni, la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” – este unul cu adevărat special. Se desfășoară în cadrul programului Fabrica de idei estivale – „Vacanță la bibliotecă” și se adresează elevilor din ciclurile primar și gimnazial, făcând apel, din plin, la imaginația celor dornici să-și exerseze cunoștințele de engleză într-un mod relaxant și amuzant.

Cei mici învață mult de la cei mari, care, la rândul lor, găsesc în profesoara Alina Tomi un tovarăș de joacă, o colegă doar puțin mai mare decât ei, care îi atrage spre învățarea limbii engleze în cel mai distractiv mod posibil.

La început am lucrat o fișă, după care am lucrat în echipe și am făcut benzi desenate, cu personaje imaginate de noi, cu replici în limba engleză. A fost foarte distractiv! Am urmărit și un film, în engleză. Chiar dacă este vacanță, îmi face plăcere să vin la acest atelier educativ de limba engleză și voi veni și în celelalte săptămâni”, a povestit Alexia Dohotari, elevă în clasa a șasea la Școala Gimnazială nr. 1.

Chiar dacă este distractiv, un astfel de atelier mobilizează atenția copiilor: „Am fost destul de atenți, mai ales când am lucrat la prima fișă, când ni s-a spus ce anume trebuie să facem. Pentru benzile desenate ne-am creat noi personaje și eu l-am creat pe Eric, un băiat care a luat niște pastile ca să fie mai puternic, ca să se lupte cu iepurașul pe care îl primise de ziua lui și care, atunci când era lună plină, devenea un monstru ucigaș. Asa că el s-a bătut cu iepurașul ucigaș și l-a învins! Noi am inventat toată această poveste și am scris-o, toată, în limba engleză, iar profa ne-a spus că a fost bine”, lămurește situația Patrik Reman, elev în clasa a III-a la Colegiul Național „Liviu Rebreanu”. Dar, personajul descris înainte are un model în realitate: „Eu vreau să rămân un om simplu ca acuma. De ce vin la atelierul de engleză? Pentru că așa vrea bunica și pentru că îmi place un pic”, a spus Eric, fratele mai mic al lui Patrik, „eroul” povestirii dinainte, care are doar 7 ani.

Bunica băieților este și ea curioasă să vadă cum se descurcă nepoții săi la atelierul de engleză: „Îmi face plăcere să vin aici, să-i văd pe nepoții mei învățând să vorbească o a patra limbă. Pentru că ei știu vorbi românește, ungurește și germană”, confirmă doamna Aurora Reman.

La întâlnirea din a doua săptămână s-a discutat mult despre Campionatul Mondial de Fotbal, tocmai încheiat. Printre cei mai activi copii se află și Cristian, care are un accent ușor diferit de ceilalți. „Îmi place foarte mult să vin la atelierul acesta de limba engleză. Normal, la școală eu merg în Spania, lângă Girona, căci acolo locuiesc cu părinții și unde învăț în limba catalană. Acolo nu am nicio oră de limba română, dar vorbesc românește acasă și la școală, pentru că mai sînt copii români”, explică Marc Cristian, elev în clasa a IV-a, acum în vacanță în țară.

Copiii sunt implicați și amuzanți. Încercăm, chiar dacă este «engleza cu profesor» să fie engleza cu profesor la modul amuzant. Vreau să le mulțumesc și celor doi elevi voluntari, Ioana și Alex, foarte implicați și ei, și sperăm că vor veni cât mai mulți copii și că vom face activități amuzante împreună. Până acum cred că ne-a reușit. La benzile desenate am avut unicorni, pinguini și iepurași ucigași. De altfel, desenele copiilor vor rămâne aici pe toată durata atelierului și vor fi expuse și în expoziția de final a Vacanței la bibliotecă. Poate veni aici cine își dorește să vină și are chef de activități creative”, spune profesoara Alina Tomi, care susține atelierul „Engleza cu profesor”. Aflăm de la ea că în săptămâna următoare se va discuta despre cultura și civilizația scoțiană și despre câteva personaje de legendă.

Programul Fabrica de idei estivale – „Vacanță la Bibliotecă” se derulează în perioada 2 – 27 iulie la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud și se adresează copiilor peste 7 ani. Acesta cuprinde activități menite să le dezvolte abilitățile creative, să-și îmbunătățească cunoștințele generale, să-și stimuleze imaginația.

În funcție de condițiile meteo, activitățile se vor desfășura în aer liber, în curtea bibliotecii, în Clubul CoșBook, Sala „Gavril Scridon”, Mediatecă sau Secția Împrumut pentru Copii, toate activitățile fiind gratuite.

PROGRAMUL ACTIVITĂȚILOR:

LUNI (2, 9, 16, 23 iulie): 

 • Aventura culorilor – Atelier de pictură și desen (orele 10 – 12)
 1. Baciu Petra (Atelier de pictură și desen)
 2. Bibliotecari Ioana Titieni și Alina Simon (Atelier de Mandale)
 • Engleza cu profesor – Atelier de limbi străine
 1. Profesor Alina Tomi; Voluntari – Alex Mogovan, Ioana Sângeorzan

MARȚI (3, 10, 17, 24 iulie):

 • Actorul și personajele sale – Atelier de Teatru și Film (orele 10 – 12)
 1. Actor Mihai Amariei (Scenarizarea unor fabule)
 2. Bibliotecar Florin Săsărman (Filmele copilăriei – proiecție de film)

MIERCURI (4, 11, 18, 25 iulie):

 • Mici meșteșugari în An Centenar – Atelier de Handmade (orele 10 – 12)
 1. Instructor Maria Nigel (Atelier Handmade)
 2. Bibliotecar Rodica Barteș (Atelier de cusături tradiționale)

JOI (5, 12, 19, 26 iulie):

 • Joc și Creativitate – Atelier de Creativitate (orele 10 – 12)
 1. Profesor Gordon Anamaria (Atelier de pictură)
 2. Boca Ana-Maria și Carmen Borșan (Atelier de Artzooka)
 3. Bibliotecari Florin Săsărman (povești despre Istoria Bistriței), Gabriela Molnar și Laura Seserman (cântece) – Călătorie în FaReMiDo (Atelier de creativitate literară și muzicală)
 4. Profesor Ionela Nușfelean (Jocuri și experimente creative)
 5. Bibliotecari Alina Pop și Simona Pasere (Bibliobus – Cărțile copilăriei)

VINERI (6, 13, 20, 27 iulie): 

 • Minte sănătoasă în corp sănătos – Atelier sportiv (orele 10 – 12)
 1. Instructor: maestrul Paul Rusan (șah)
 2. Călin Deac (Tenis)

    Încheiere – Expoziția Atelierelor / Spectacol (orele 9 – 12)

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

SmartyKids Bistrița, Italtextil Sărata, Aquabis, RCB Electro sau Stewo Năsăud caută personal! Toate posturile disponibile, aici:

SmartyKids Bistrița caută persoană zâmbitoare, energică și pozitivă care doreşte să se dezvolte în sfera educațională și în lucrul cu copiii! Este un avantaj să fii absolventă sau viitoare absolventă a învățământului superior în Pedagogie sau Psihologie. NOI locuri de muncă - la STEWO  PLASTIC Năsăud, RCB ELECTRO, Aquabis sau TeraSteel:

STEWO PLASTIC din Năsăud angajează asistent producție. NOI locuri de muncă, la Bistrița

STEWO  PLASTIC Prod din Năsăud caută asistent de producție, iar RCB ELECTRO 97 Bistrița are nevoie de Manipulant mărfuri și Derulatorist. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Smarty Kids Bistrița, Aquabis, Restaurant Arena by Casa EMA sau TeraSteel:

TeraSteel angajează operatori producție, Sanovil caută biolog/biochimist. NOI locuri de muncă, la Restaurant Arena by Casa EMA

Clinica Sanovil Bistrița angajează Biolog / Biochimist. Cunoștințele de microbiologie constituie un avantaj. TeraSteel caută operatori producție. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, RCB Electro, Restaurant Arena by Casa EMA: